Κυριακή, 1 Μαρτίου 2015

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ

Σε περιορισμούς στα μπόνους των εθελούσιων εξόδων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ (όπως εγραψαν ‘ΤΑ ΝΕΑ’)προχωρει το υπουργειο Εργασιας χωρίς να αποκλείονται και αλλα μέτρα για να περιοριστουν οι προωρες συνταξιοδοτησεις.
‘’Τα όρια συνταξιοδότησης δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν «ούτε μία ημέρα», τόνισε  σε δηλωσεις του ο αναπλ. Υπουργος Κοιν.Ασφαλίσεων  κ.Δημ. Στρατούλης, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ανέφερε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα ΑΜεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν  σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
Από την πλευρά του μιλώντας στον ΣΚΑΪ,ο γεν.γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ.Ρωμανιάς διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα: «θα περιοριστεί,ειπε, το μπόνους των εθελουσίων εξόδων στις τράπεζες και θα συμμετέχουν και οι τράπεζες στην κάλυψη των ζημιών από τις εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις».Παράλληλα, μίλησε και για το εφάπαξ: «ο μαθηματικός τύπος είναι ανεφάρμοστος. Για το λόγο αυτό θα υπάρξουν αλλαγές με πρώτη την αφαίρεση από τον τύπο του δείκτη βιωσιμότητας. Θα ανακαθοριστεί ο μαθηματικός τύπος με στόχο να προσεγγίζει ή να είναι ίσος με εκείνον που υπήρχε έως τον Αύγουστο του 2013».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημ.Στρατούλης μιλώντας στο Mega,διαβεβαιωσε ότι η κυβερνητική δέσμευση για τη 13η σύνταξη, ως δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί απόλυτα αναφέροντας ότι είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση.Αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στα νομοσχέδια που εξήγγειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, τα οποία θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή, καθώς αφορά δαπάνη που θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου και έπρεπε να προωθηθούν άλλα ζητήματα με προτεραιότητα, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Στρατούλης, η ρύθμιση είναι έτοιμη και αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και δαπάνη 545 εκατ. Ευρώ. Σε ερώτηση για το τι θα συμβεί με περιπτώσεις που κάποιος συνταξιούχος έχει αποδοχές κάτω των 700 ευρώ, αλλά υψηλό οικογενειακό εισόδημα, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι τέτοιου είδους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν όταν έρθει η ώρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση.Ακόμη, ο κ. Στρατούλης απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.
Επίσης ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου διαστήματος, καθώς «η κυβέρνηση έχει λύσεις και προτάσεις», ενώ σχετικά με το αν η συμφωνία με τους δανειστές θα πάει προς κύρωση στη Βουλή, είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία, τονίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή», πρόσθεσε.

Τέλος, για το θέμα των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Στρατούλης είπε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο κατεύθυνση «να επισπευσθεί η αντιμετώπιση και η λύση του προβλήματος και να επανέλθουν στις δουλειές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις