Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

 





ΕΓΚΛΟΥΒΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ:ΤΟ ΟΡΕΙΝΟΤΕΡΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΞΑΚΟΥΣΤΕΣ ΦΑΚΕΣ

Η Εγκλουβή είναι ένα γραφικό χωριό της Λευκάδας, χτισμένο σε υψόμετρο 730 μέτρων .Αποτελεί το ορεινότερο χωριό του νησιού αλλά και ολόκληρης της περιφέρειας του Ιονίου. Βρίσκεται στο κεντρικό ενδοχώριο τμήμα της Λευκάδας.
Για το πως πήρε το όνομα του δεν υπάρχουν στοιχεία, ωστόσο ίσως η ονομασία του να οφείλεται στο ότι το χωριό είναι “εγκλωβισμένο”, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Πύργου και της Ελάτης (στα νότια), του Άη Λια (στα βόρεια), τα υψώματα Σελάκια (στα ανατολικά) και το ύψωμα του οροπεδίου του Άγιου Δονάτου (στα δυτικά). Πρόκειται για ένα αθέατο χωριό το οποίο υπήρχε ήδη από τα τέλη του 15ου αιώνα που πάτησαν οι Τούρκοι το νησί, και σύμφωνα με την παράδοση δεν ήρθαν ποτέ στην Εγκλουβή, “γιατί η Εγκλουβή είναι κλουβί”. Αμέσως μετά την κατάκτηση του νησιού το 1479, έγινε για φορολογικούς λόγους καταμέτρηση των κατοίκων. Σε αυτές φαίνεται η Εγκλουβή να είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λευκάδας με 84 φορολογήσιμες οικογένειες στα τέλη του 15ου αιώνα και 100 στις αρχές του 16ου .Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Εγκλουβή συγκροτήθηκε μαζική Αγροτική Ένωση, που αποτελούσε μονάδα του Πανελλαδικού Κινήματος Αγροτικών Ενώσεων και μια από τις τρεις καλύτερες ενώσεις όλης της χώρας (Αμπελάκια – Εγκλουβή – Μεταλλικό).
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η Λευκαδα εκτός από το περίφημο σαλάμι αέρος- εγινε ‘διάσημη’’ και για την φακή Εγκλουβής.Οι ογδόντα κάτοικοι της Εγκλουβής, καλλιεργούν στα χωράφια τους, στο οροπέδιο Βουνί στα 1000μ υψόμετρο, ένα βιολογικό προϊόν. Την ξακουστή φακή Εγκλουβής, που θεωρείται η καλύτερη φακή στον κόσμο. Στο οροπέδιο Βουνί υπάρχει ένας οικισμός πανάρχαιος και μοναδικός στον κόσμο, ο οικισμός των Βόλτων, ο οποίος απαρτίζεται από πέτρινα κτίσματα με αλώνια. Η φακή της Εγκλουβής φυλάσσεται με άλλους σπόρους, σε ειδικές συνθήκες, στο Διεθνές Κέντρο Αγροτικής Έρευνας για τις Ξηρές Περιοχές (ICARDA) στη Συρία και στον Οργανισμό για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Φέρει δε τον κωδικό ονομασίας ILL293. Οι Εγκλουβισάνες, φορώντας την τοπική φορεσιά τους, σπέρνουν τη φακή μετά την Πρωτοχρονιά - με τα «παγανά», και την αφήνουν να «κοιμηθεί» κάτω από το χιόνι. Την άνοιξη, τη βοτανίζουν με γνώση και επιδεξιότητα από τα ζιζάνιά της. Το καλοκαίρι όταν ωριμάσει, τη ξεριζώνουν με τα χέρια και την πάνε στο αλώνι. Κρατούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά.
Πάνω στο οροπέδιο Βουνί, γύρω από την εκκλησία του Αγιου Δονάτου με τα πηγάδια που είναι γεμάτα πόσιμο βρόχινο νερό είναι κτισμένος ένας περίεργος και μοναδικός στο κόσμο ένας πέτρινος οικισμός που οι ντόπιοι ονομάζουν Βόλτους. Οι Βόλτοι είναι πέτρινα, θολωτά, ημισφαιρικά, μερικές φορές ωοειδή οικήματα κτισμένα δίπλα σε αλώνια. Τ' αλώνια αυτά είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται σωστή εκμετάλλευση του χώρου και της κλίσης τον εδάφους και δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα εναλλαγή επιπέδων.
Παράλειψη πάντως θα είναι μια επίσκεψη σας στην Εγκλουβή να μην συνδυαστεί με ένα όμορφο γεύμα -στην γραφική πλατεία του χωριού με τα μεγάλα πλατάνια- στο φημισμένο ‘ΛΙΘΑΝΩΦΛΙ’ του αγαπητού Μίμη Κούρτη( τηλ. 2645 041869), για να δοκιμάσετε τις φημισμένες φακές αλλα και μια σειρά τοπικών, σπιτικών, εδεσμάτων.
-------------------------
ΥΓ1:Φακές Εγκλουβής(συνταγή από τον Ηλία Μαμαλάκη).
-½ κιλό φακές Εγκλουβής
-1 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης
-10 σκελίδες σκόρδο.
-1 νεροπότηρο λάδι.
-Ξύδι.
-Αλάτι.
Πλένετε τη φακή με κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνετε μέσα τη φακή, όσο το νερό είναι ακόμα κρύο.Περιμένετε να βράσουν χωρίς να ανακατέψετε. Μόλις βράσει, σουρώνετε τις φακές.Ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις φακές μια κανάτα κρύο νερό, μαζί με 10 σκελίδες σκόρδο και φρέσκια ρίγανη. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το ζουμί τους. (στα δέκα λεπτά βρασίματος, καλό είναι να βγάλετε τη ρίγανη για να μη πικρίσουν οι φακές). Μόλις πιούν το νερό τους, ρίχνετε σιγά σιγά περίπου ένα νεροπότηρο λάδι και ανακατεύετε διαρκώς τρίβοντας ελαφρά στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας θα δημιουργηθεί ένα είδος κρέμας, προσθέτετε σιγά σιγά λίγο νερό και ανακατεύετε.Όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με λίγο λάδι, ξύδι, αλάτι(σσ.ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείται μονο ξύλινη κουτάλα).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις