Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

 

 

                ΤΡΙΕΤΙΕΣ:ΠΟΙΟΙ  ΧΑΝΟΥΝ-ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ(ΟΔΗΓΟΣ)

 

Τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 αφορά η απόφαση  του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δημοσιεύθηκε και η οποία αναμενόταν από το 2019.Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί για πρώτη φορά το αργότερο το 2009 και οι οποίοι έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ακόμη κι αν έχουν αλλάξει εργοδότη «κουβαλάνε» τη θεμελιωμένη προϋπηρεσία που είχαν έως τον Φεβρουάριο του 2012.Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συγκεκριμένα εργαζόμενοι φτάνουν έως και τα 198,9 ευρώ το μήνα, με βάση υπολογισμού το νέο κατώτατο των 663 ευρώ. Το επίδικο που ήρθε να κρίνει η απόφαση είναι αν οι παλαιοί μισθωτοί, που είχαν προσληφθεί έως το 2012 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ή θα χάσουν τις παγωμένες τριετίες τους.

‘ΤΑ  ΝΕΑ’  για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών   του  παραθέτει ένα μικρό οδηγό για το  όλο θέμα:

1.ΕΡ:Τι  είναι οι τριετίες???

ΑΠ:Οι τριετίες ουσιαστικά είναι ένα επίδομα προϋπηρεσίας στον  ιδιωτικο τομεα.  Οι τριετίες αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο.Πρόκειται για ένα επίδομα που δίνεται με τη μορφή αύξησης σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη και ειδικότητα.Οι τριετίες, εν ολίγοις, αναγνωρίζονται από κάθε επιχείρηση και το «κοντέρ» δε μηδενίζεται στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη.Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και μπορεί να γίνει έως τρεις φορές. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία.

2.ΕΡ:.Πως  ξεκίνησε  το   ζήτημα με τις  τριετίες στον ιδιωτικό τομέα::

Με  την πράξη νομοθετικού περιεχομένου του 2012 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι τριετίες(ιδιωτικος  τομεας), με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους το Φεβρουάριο του εν λόγω έτους. Αυτό σημαίνει ότι αν ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό (που τότε είχε μειωθεί στα 586 ευρώ) είχε προλάβει να κατοχυρώσει την πρώτη τριετία, εξακολουθούσε να παίρνει την ανάλογη προσαύξηση. Ωστόσο, δε μπορούσε να διεκδικήσει προσαύξηση για τη δεύτερη και την τρίτη τριετία.Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος σύμφωνα με τους δανειστές έπρεπε να καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρώνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας ή το έτος πρόσληψης (νόμος 2014).Αυτή εξάλλου (η καταβολή του μισθού ως μοναδιαία αξία) είναι και η διαφορά «ερμηνείας» της νομοθεσίας, που οδήγησε τον ΣΕΒ στο να ζητήσει τη γνώμη του ΣτΕ επί του συγκεκριμένου θέματος. Παράλληλα τον Φεβρουάριο του 2019, όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός στα 650 ευρώ, με απόφαση της τότε υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου(ΣΥΡΙΖΑ), ξεπάγωσε και η καταβολή τριετιών, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που είχαν συμπληρώσει τα σχετικά χρονικά όρια, μέχρι το 2012.Έτσι, για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσία ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 ευρώ στα 715 ευρώ, για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας αυξήθηκε στα 780 ευρώ και για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία, ο μισθός αυξήθηκε στα 845 ευρώ.
Η απόφαση αυτή της κ. Αχτσιόγλου προκάλεσε την αντίδραση των βιομηχάνων, οι οποίοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε ανακοινώσεις αλλά τον Ιούνιο του 2019, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές προσέφυγαν στο ΣτΕ και ζήτησαν την ακύρωση της υποχρεωτικής καταβολής αυξήσεων, λόγω των τριετιών και την κατάργηση τους.

3.ΕΡ:Ποιους  αφορά  η  πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

ΑΠ:Αφορά  τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και έχουν θεμελιωμένη προϋπηρεσία τουλάχιστον 3 ετών έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί για πρώτη φορά το αργότερο το 2009 και οι οποίοι έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2012 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 χρόνια προϋπηρεσίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ακόμη κι αν έχουν αλλάξει εργοδότη «κουβαλάνε» τη θεμελιωμένη προϋπηρεσία που είχαν έως τον Φεβρουάριο του 2012.Τα επιδόματα που λαμβάνουν οι συγκεκριμένα εργαζόμενοι φτάνουν έως και τα 198,9 ευρώ το μήνα, με βάση υπολογισμού το νέο κατώτατο των 663 ευρώ.

4ΕΡ:Τι ισχυει  για τους  εργαζόμενους μετά το  2012?

ΑΠ;Οι εργαζόμενοι που συμπλήρωσαν τριετίες μετά το 2012 δεν δικαιούνται της αύξησης (+10% του κατώτατου), καθώς ο μνημονιακός νόμος του 2012 ανέφερε ρητά ότι οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2021, η ανεργία κυμάνθηκε στο 12,7%, σύμφωνα με τη Eurostat.Ωστόσο  χιλιάδες  εργοδότες   καταβάλουν οικοιοθελώς  τις  τριετίες.

ΕΡ:Ποια  είναι η θεση  του υπουργειου  Εργασιας

. Η Κυβέρνηση –όπως  τονίζεται σε  χτεσινη ανακοινωση του αρμοδιου  υπουργειου έχει κάνει παρέμβαση στην υπόθεση στο ΣτΕ υπέρ της διατήρησης των τριετιών. Η  κυβέρνηση είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων.Η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

 

----------πινακας------------------------------------------------------------------------------------------

Με τα τρέχοντα δεδομένα, ο αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που έχει διαμορφωθεί στα 663 ευρώ από 1/1/2022 αν είχε συμπληρώσει το 2012 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία ο μισθός ανέρχεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 . 

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60. 

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις