Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ-ΤΡΙΕΤΙΕΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ:ΔΥΟ  ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΑΠΟ ΤΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ!

Την ίδια  ώρα  που το  μισθοδικείο  αποφάσισε  να  δοθεί  αύξηση 15% στις συντάξεις των δικαστών με… αναδρομικά ,  το  Συμβούλιο της  Επικρατείας  καθυστερεί μέχρι και δυο  χρόνια  να  εκδόσει   δυο σημαντικές  αποφάσεις,για τους  χαμηλοσυνταξιούχους και  τους  χαμηλόμισθους  όσον αφορά  τις  τριετίες  στον  ιδιωτικο τομέα  καθώς και για  τα αναδρομικά  για τα  ‘’κομμένα’’ δώρα  στις επικουρικές.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και η δίκη διεξήχθη πριν από περίπου ένα έτος. Εκτιμάται πως η απόφαση θα εκδοθεί μέχρι τον Απρίλιο.Οι διεκδικήσεις αφορούν την επιστροφή αναδρομικών σε 350.000 συνταξιούχους από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις και το κόστος ανέρχεται σε 2-2,5 δισ. ευρώ. Η εν λόγω απόφαση θα κρίνει αν η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει νέο γύρο αναδρομικών, σε ποιο ύψος και σε ποιους συνταξιούχους. Το Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει αν και κατά πόσο ήταν νόμιμη και συνταγματική η απόφαση της κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι να πληρώσει τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να «σβήσει» τα αναδρομικά των επικουρικών και των δώρων.

Όπως  τονίζει ο  δικηγόρος  Λουκάς  Αποστολίδης, ‘είναι πραγματικά παράδοξο, όταν το βασικό νομικό θέμα έχει λυθεί και δεν τίθενται άλλα ζητήματα, να καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση της απόφασης(συζητηθηκε τον Ιανουάριο του 2021). Είναι γνωστό -   στους πάντες-προσθέτει- ότι οι περικοπές σε επικούρηση και δώρα, έχουν ήδη κριθεί με τις αποφάσεις 2287-2288/ 2015 Ολ. ΣτΕ, 1889-1891/2019 Ολ. ΣτΕ και 1439/2020 Ολ. ΣτΕ και δεσμεύουν και την κρίση της επίδικης δίκης.Για  να  προσθέσει  :Ανατροπή της νομολογίας για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στην επικουρική σύνταξη καθώς και των καταργηθέντων δώρων είναι αδιανόητη. Όσο αργεί να εκδοθεί η απόφαση εκδικάζονται οι αγωγές στα πρωτοβάθμια δικαστήρια με μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπωρία των δικαιούχων αντί να λυθεί αμετάκλητα το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.Όσο αργεί να εκδοθεί η απόφαση, τόσο αποδυναμώνεται το πνεύμα των πιλοτικών δικών, για επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων’’,τονίζει ο ίδιος.

2.ΤΡΙΕΤΙΕΣ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΤΟΜΕΑ:Δύο  χρόνια  σε αναμονή  για την κρίσιμη  απόφαση του  ΣτΕ(η οποία  θα διαμορφωσει νέο  τοπίο  στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα)-  όσον αφορά  τις τριετίες των  εργαζομένων-βρίσκονται  εργαζόμενοι,συνδικάτα και  εργοδοτικοί  φορείς.

Η  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- που εκκρεμεί -συνδέεται  με το ύψος του κατώτατου μισθού για όσους είχαν θεμελιωμένη τριετή -τουλάχιστον- προϋπηρεσία το 2012.Αυτό  σημαίνει ότι  η απόφαση θα κρίνει αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν μισθό για όλους χωρίς τριετίες και παγωμένες από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι η  απόφαση  του ανωτάτου  δικαστηρίου , θα διαμορφώσει μια εντελώς νέα εικόνα για τους μισθούς. Η απώλεια θα είναι διπλή εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο δεχτεί την προσφυγή των εργοδοτών.Κι αυτό  γιατί:

-Οι παλαιοί μισθωτοί που εισπράττουν σήμερα προσαυξήσεις προϋπηρεσίας έως και 195 ευρώ το μήνα θα τις χάσουν.

-Οι νέοι μισθωτοί δεν θα μπορούν να ελπίζουν πλέον σε προσαυξήσεις προϋπηρεσίας όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%.

 Τα επιδόματα προυπηρεσίας κρίνονται από το ΣτΕ μετά από προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων συνδέσμων βιομηχάνων της Ελλάδας κατά της εγκυκλίου της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με την οποία  δινόνταν οδηγίες για τον υπολογισμό των «παγωμένων» τριετιών στην διαδικασία εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί. Στο επίκεντρο της δίκης βρίσκονται τα επιδόματα που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους. Μέσω των επιδομάτων των τριετιών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο και είχαν προυπηρεσία πριν τον Φεβρουάριο του 2012 κερδίζουν με την νέα αύξηση έως και 236 ευρώ επιπλέον το μήνα, κατοχυρώνοντας έτσι μισθό έως 861,90 ευρώ το μήνα. Όλα τα βλέμματα έχουν πλέον στραφεί στο ΣτΕ που πρέπει να αποφανθεί αν η επίμαχη εγκύκλιος είναι σύννομη και ισχυρή ή πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητά ο ΣΕΒ.Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζόμενους τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, ενώ και οι νέοι μισθοί από 1/1/2022 θα έχουν προσαυξήσεις προϋπηρεσίας.

Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας. Δεδομένου ότι ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ το μήνα. Κομβικός προβληματισμός σε αυτή την περίπτωση – τον οποίο επισημαίνουν νομικοί κύκλοι – είναι αν το δικαστήριο θα επιτρέψει αναδρομικότητα σε μια ενδεχόμενη αρνητική απόφασή του.

Την ίδια  ώρα ,την εφαρμογή της αμετάκλητης απόφασης του Μισθοδικείου για τις συντάξεις τους, που περυσι,ζητούν οι δικαστές .

Συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμόν 255/2021 απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2021, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) έκρινε αντισυνταγματικό το «πλαφόν» των 4.608 ευρώ (μεικτά) που είχε θεσπίσει το άρθρο 120 του ν. 4623/2019.

Με απλά λόγια η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών των δικαστών και καταβολή αναδρομικών.

Δηλαδή οι δικαστές θα μπορούν να εισπράττουν συντάξεις και πάνω από 4.608 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, από την εν λόγω απόφαση αναμένεται να ωφεληθούν άμεσα και οι συνταξιούχοι βουλευτές, των οποίων οι συντάξεις (αλλά και οι μισθοί) προσαρμόζονται αυτόματα κατά το Σύνταγμα με τις συντάξεις και τους μισθούς των δικαστών.