Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

 

 

ΕΦΚΑ:ΕΧΕΙ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ  1  ΔΙΣ. ΕΥΡΩ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ  1  ΕΚΑΤΟΜ. ΕΥΡΩ  ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΕ  ΕΝΟΙΚΙΑ!!!

 

Ο ΕΦΚΑ πληρώνει  1  εκατομ. ευρω  ενοίκια το μήνα όταν  διαθέτει σήμερα 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με τουλάχιστον το 20% των ακινήτων αυτών, παρότι μεγάλης αξίας, να μένουν τελείως αναξιοποίητα !!!

Με  το  νομοσχέδιο που κατατέθηκε  στη Βουλή –για τον εκσυγχρονισμο του ΕΦΚΑ- προβλέπεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, μέσω σύστασης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού με τίτλο «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» που θα υπόκειται σε αυστηρό πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει. 

Η εταιρεία θα ξεκινησει την λειτουργια  της  με 40 νέους υπαλλήλους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) και τρεις δικηγόρους με έμμισθη εντολή .

Αρχικά θα εκπονήσει μελέτες για το βέλτιστο τρόπο που μπορούν να αξιοποιηθούν τα ακίνητα με στόχο τα μέγιστα έσοδα. Ο στόχος της αξιοποίησης των ακινήτων είναι διπλός: Από τη μία πλευρά, ο ΕΦΚΑ θα μεριμνήσει  οι υπηρεσίες του να στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια ώστε να περιορίσει τη δαπάνη για τα μισθώματα. Ο φορέας σήμερα πληρώνει 1.000.000 ευρώ μηνιαίως σε ενοίκια, που σημαίνει 12.000.000 το χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, θα προσπαθήσει μέσω της εταιρίας να εκμισθώσει η να πουλήσει τα ακίνητα -ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλέτα»- σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές.Η Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει και το καταστατικό θα είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας και δύναται να αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση, είναι δε μόνη αρμόδια να αποφασίζει για τα θέματα που υπάγονται στηναποκλειστική αρμοδιότητά της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποτελείται από πέντε (5) έως εννέα (9) μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Διευθύνοντος Συμβούλου. Η Εταιρεία διαθέτει Επιτροπή Ελέγχου και Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων.

Επισημαίνεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ συμπεριλαμβάνονται πολλά ακίνητα, τα οποία δεν βρίσκονται μόνο σε περιοχές – κλειδιά, αλλά είναι και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Είναι ενδεικτικό, ότι περίπου 40 ακίνητα είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.  Συνολικά τα ακίνητα τα  οποία είναι ταυτόχρονα και διατηρητέα κτίρια, είναι συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά.Επίσης ο ασφαλιστικός φορέας διαθέτει 230 πλήρη κτίρια έκτασης από 55 έως και 26.062 τ.μ.  Στην κατοχή  του βρίσκονται επίσης οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια εμβαδού από 30 έως 5.500 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα  με εμβαδό από 45 τ.μ έως-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια  με εμβαδό από 60 έως -107.210 τ.μ.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ

----------------------------------------------------------

ΑΚΙΝΗΤΗ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ   ΕΦΚΑ:ΤΑ  ΦΙΛΕΤΑ –ΑΚΙΝΗΤΑ  ΣΕ  ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ

 

Τα  7 νέα ακίνητα για τα οποία προχωρεί σε δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς ο e-ΕΦΚΑ είναι τα ακόλουθα:

1. Πανεπιστημίου 46, Αθήνα

Περιγραφή: Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.

Δράση: Διενέργεια διαγωνισμού εκμίσθωσης του ακινήτου ως ξενοδοχείου 4* με εκτέλεση εργασιών αναβάθμισης, για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ετών και δυνατότητα παράτασης για δέκα (10) έτη. Ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα: 85.000,00 ευρώ. Κόστος ανακατασκευής: 15.000.000,00 ευρώ. Υπάρχει και η περίπτωση εκμίσθωσης για γραφεία ή μικτή χρήση.

Κατάσταση: Επεξεργασία της προκήρυξης (π.χ. διευκρίνιση για τον νομικό χειρισμό των υφιστάμενων μισθώσεων κτλ.).

2. Σωκράτους 65, Αθήνα (παλιό Εφετείο)

Περιγραφή: Α και Β υπόγειο, ισόγειο, ημιώροφος, 8 όροφοι και δώμα. Συνολική επιφάνεια: 10.247,00 τ.μ.

Δράση: Διαγωνισμός εκμίσθωσης.

Κατάσταση: Αναμένεται η απόφαση του δ.σ. του e-ΕΦΚΑ και η λύση της σύμβασης με το υπουργείο Τουρισμού , ώστε στη συνέχεια να ληφθεί η εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου και να προσδιοριστούν οι όροι του διαγωνισμού.

3. Πραξιτέλους 16 & Παπαρρηγοπούλου, Αθήνα

Περιγραφή: Τριώροφο διατηρητέο κτίριο καταστημάτων-γραφείων, επιφάνειας 1.152,00 τ.μ.

Δράση: Διαγωνισμός εκμίσθωσης για 12 έτη έναντι ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος 15.303,00 ευρώ.

Κατάσταση: Επεξεργασία της προκήρυξης.

 4. Σωκράτους 53, Αθήνα

Περιγραφή: Διατηρητέο. Υπόγειο, ισόγειο και 7 όροφοι. Συνολική επιφάνεια: 6.878,37 τ.μ.

Δράση: Διαγωνισμός εκμίσθωσης με κύριους όρους: Ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα: 39.000,00 ευρώ. Κόστος ανακατασκευής: 11.700.000,00 ευρώ.

Κατάσταση: Επεξεργασία της προκήρυξης, καθώς και διαβούλευση με τη Διεύθυνση Στέγασης για τη μεταφορά του Αρχείου των Νομικών που βρίσκεται στο κτίριο.

5. Ακαδημίας 18, Αθήνα

Περιγραφή: Γραφεία 5ου ορόφου, επιφάνειας 407,54 τ.μ.

Δράση: Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός εκμίσθωσης διάρκειας 12 ετών.

Κατάσταση: Αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκ μέρους της Δ/νσης Προμηθειών προκειμένου να ανατεθεί σε πιστοποιημένο εκτιμητή η εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

6. Όθωνος 10 και Αμαλίας, Σύνταγμα, Αθήνα

Περιγραφή: Γραφεία 1ου ορόφου, επιφάνειας 958,00 τ.μ.

Δράση: Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης, με ανάληψη εκ μέρους του μισθωτή του κόστους επισκευής.

Κατάσταση: Αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκ μέρους της Δ/νσης Προμηθειών προκειμένου να ανατεθεί σε πιστοποιημένο εκτιμητή η εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου.

7. Κολοκοτρώνη 4, Αθήνα

Περιγραφή: Διατηρητέο 5ώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 4.214,00 τ.μ.

Δράση: Δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης, με ανάληψη εκ μέρους του μισθωτή του κόστους επισκευής.

Κατάσταση: Θα ζητηθεί από τη Δ/νση Προμηθειών να προβεί σε ενέργειες για την εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του ακινήτου. Διαβούλευση με τη Δ/νση Στέγασης σχετικά με τις υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο, καθώς και για τη μεταφορά του αρχείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις