Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑΜειωμενο από 66 εως 88 ευρω το μήνα θα είναι από την Τετάρτη το μέρισμα που θα καταβληθεί σε 284.000 συνταξιούχους του δημοσίου.  Θα λάβουν μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Παράλληλα από τις συντάξεις Ιουλίου ξεκινούν και οι περικοπές σε  επικουρικές συντάξεις  και στο ΕΚΑΣ ενώ αρχίζει και η καταβολή των ΄κουρεμένων’ εφάπαξ.

Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα για τους συνταξιούχους του  δημοσίου  έχει ήδη υποστεί περικοπές ύψους 50%, από το 2010 και μετά.Οι  νέες περικοπές θα κυμανθούν από 11% έως 63%, με την πλειοψηφία των δικαιούχων, περίπου 200.000 πολιτικούς συνταξιούχους, να υποστούν μειώσεις της τάξης του 44%.Πρόκειται για τους μερισματούχους που λαμβάνουν παροχή στα επίπεδα των 150 - 200 ευρώ τον μήνα και την ερχόμενη εβδομάδα θα δουν το μέρισμά τους μειωμένο 66 - 88 ευρώ το μήνα. Στην πράξη, θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 84 - 112 ευρώ τον μήνα (252 - 336 ευρώ το τρίμηνο). Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το α' τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Επίσης επέρχονται και οι παρακάτω περικοπές σε συνταξεις και επιδόματα:

• ΕΚΑΣ: Η κατάργηση στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, θεωρητικά ξεκινάει από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Επειδή όμως όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, οι συγκεκριμένες συντάξεις είχαν ήδη καταβληθεί, η περικοπή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου. Η αναδρομική επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ που δόθηκαν τον Ιούνιο μένει να καθοριστεί πώς θα προκύψει, πιθανότατα σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2016.

 • Επικουρικές συντάξεις: Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται σε ποσοστό από 5 – 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Η περικοπή έχει ως αφετηρία τις συντάξεις του Ιουνίου επίσης, αλλά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της από την πληρωμή των συντάξεων του μηνός Αυγούστου, η οποία είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου.

• Εφάπαξ: H ΄διαδικασία καταβολής των ‘κόυρεμένων’ εφάπαξ θα ξεκινήσει τον Ιουλιο.Τονίζεται ότι τα εφάπαξ που θα χορηγηθούν, θα έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος. Ο προγραμματισμός που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου θα καταστεί εφικτό να χορηγηθούν περίπου 4500 – 4600 εφάπαξ.

Τονίζεται ότι κατά την περίοδο από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουλίου, από τα όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο)

Οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου μηνός Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2016 στις 30 Μαΐου 2016, ημέρα Πέμπτη. Τέλος ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους συνταξιούχους την 1 Ιουλίου 2016, ημέρα Παρασκευή.

Στο μεταξύ με υπουργική απόφαση το ΕΤΕΑ(επικουρικό) θα καταβάλει πλέον τις επικουρικές συντάξεις τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα, απόφαση που θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο. Η αλλαγή του χρόνου καταβολής των επικουρικών συντάξεων αφορά περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους, στους οποίους το ΕΤΕΑ καταβάλει συνολικά 260-280 εκατ. ευρώ κάθε μήνα.Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου θα καταβληθούν τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Ιουλίου και όχι το διήμερο 29-30 Ιουνίου όπως ήταν αρχικά προκαθορισμένο. Ο λόγος της αλλαγής είναι ότι το ΕΤΕΑ πλέον θα εισπράττει το σύνολο των εσόδων από εισφορές στο τέλος κάθε μήνα και θα καταβάλει τις επικουρικές τη δεύτερη εργάσιμη μέρα του επόμενου. Ειδικά για τον επόμενο μήνα, πάντως, αν παραστεί ανάγκη το ΕΤΕΑ έχει προβλέψει να καταφύγει στον «καθιερωμένο» εσωτερικό δανεισμό για ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις