Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ''ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ'' ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΓΑΛΕΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!!Για την εργασιακή ζούγκλα  και την έκρηξη της ανεργίας, ‘’πανηγυρίζει’ το υπουργείο Εργασίας  δηλώνοντας ότι ‘’η αγορά εργασίας δείχνει ήδη σημαντικά σημεία ανάκαμψης’’.Προκαλώντας τους 1,5 εκατομ. ανέργους( οι  9 στους 10 δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ) και  αγνοώντας  τις εργασιακές γαλέρες του ιδιωτικού  τομέα, η πολιτική ηγεσία του  υπουργείου  Εργασίας δηλώνει ικανοποιημένη  από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», -κατά το μήνα Μάιο 2016 -όπου  καταγράφεται αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα( προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 76.591 θέσεις εργασίας και  αποτελεί την υψηλότερη επίδοση πρώτου πενταμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.).Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου πενταμήνου του 2016 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 201.056 νέες θέσεις εργασίας. (ο κλάδος του τουρισμού εξακολουθεί να είναι ο πρωταθλητής στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας).

Η κατάσταση φυσικά είναι αντιθέτως άκρως απογοητευτική αφού σήμερα με την έκρηξη της ανεργίας(24.1%),η  εργασιακή «ζούγκλα» οδηγεί σε φτωχοποίηση μια ολόκληρη γενιά εργαζομένων, η προοπτική της οποίας συνοψίζεται στο τρίπτυχο: μισή δουλειά, μισός μισθός και σύνταξη 500 ευρώ.Μαλιστα  αποκρύπτεται το  γεγονός ότι από τις νέες θέσεις εργασίας οι μισές είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης.Στο  πεντάμηνο του έτους το 49,64% των θέσεων ήταν πλήρους απασχόλησης, το 36,51% μερικής και το 13,8% εκ περιτροπής. Ειδικότερα, από τις 824.017 προσλήψεις οι 409.060 αφορούσαν πλήρη απασχόληση, ενώ οι 300.874 μερική και οι υπόλοιπες εκ περιτροπής απασχόληση.

Παράλληλα:

1 .Ένας στους τρεις εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται σήμερα με 300 εύρω καθαρά (έως 440 εύρω μικτά).

2--Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα  το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.

3.Περίπου 300.000 είναι οι λεγόμενοι «ψευδό-αυτοαπασχολούμενοι» οι οποίοι, ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΟΚΑ. Το εργασιακό καθεστώς τους (χρονοεπιδόματα, άδειες, δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα κ.τ.λ.) προκύπτει από διαπραγμάτευση με τον εργοδότη και όχι από τη νομοθεσία.

4.Περίπου  200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι' αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ

.5-Περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, .

--6- «Παρελθόν» για τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις. (τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση).

Παρόλα αυτά το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι «το τέλος της πολιτικής αβεβαιότητας, μετά την επιτυχή αξιολόγηση, ανοίγει νέες προοπτικές ανάκαμψης για την οικονομία, οι οποίες σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή της απορρύθμισης και εντατικοποίηση των ελέγχων της εργασιακής ζούγκλας, θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις