Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ(ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ)

Μετά την  εκρηξη της  φτώχειας και κατάργηση του ΕΚΑΣ(που θίγει  380.000  χαμηλοσυνταξιούχους) , η κυβέρνηση ‘επιστρατεύει’ την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης(ΚΕΑ).

Οπως προκύπτει από την φετεινη  έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνικη οικονομία, σε σχέση με το 2010 ο δείκτης της απόλυτης φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες, υποδηλώνοντας έτσι υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φτωχών νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το 48% των νοικοκυριών διαβιούν πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 20,9% αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, ποσοστό που αυξάνεται στο 43,4% για τους ανέργους. Τονίζεται ότι παρά τη σημαντική χειροτέρευση του φαινόμενου της φτώχειας, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας μειώνονται ποσοστιαία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ-15. Επίσης η Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Την πρώτη θέση στην ΕΕ-28 κατέχει η χώρα μας και στην παιδική φτώχεια, ενώ υψηλά ποσοστά φτώχειας χαρακτηρίζουν τα μονογονεϊκά νοικοκυριά.

 Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ,εντος του Ιουλιου θα ανοιξει η πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο θα αφορά  40.000 φτωχά νοικοκυριά που ζουν σε τριάντα επιλεγμένους δήμους. Προβλέπεται ότι, με κοινές υπουργικές αποφάσεις θα  ρυθμίζονται ο καθορισμός των δικαιούχων (βάσει κριτηρίων εισοδήματος, περιουσίας και διαμονής), το ύψος του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης για κάθε ωφελούμενη μονάδα, κ.λπ..Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά, που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας .

   Για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών, από τη στιγμή υποβολής της αίτησης.
Το ΚΕΑ θα  είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, όπως:
- Δωρεάν φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Δωρεάν νερό
- Σχολικά γεύματα στους Δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια, για όλα τα παιδιά
- Πειραματικά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου.
Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα του ατόμου ή της οικογένειας πρέπει να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο κατώφλι εισοδήματος. Δηλαδή, το ένα άτομο 200 ευρώ, το ζευγάρι 300 ευρώ, ενώ το ποσό αυτό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Για μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.
Αναλυτικότερα:
-Άγαμος χωρίς παιδιά 200 ευρώ μηνιαίο, 2.400 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι χωρίς παιδιά 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 1 ανήλικο παιδί 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 3 ανήλικα παιδιά 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 4 ανήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 1 ενήλικο παιδί 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 1 ανήλικο και 1 ενήλικο παιδί 450 ευρώ μηνιαίο, 5.400 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 2 ενήλικα παιδιά 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο.
-Ζευγάρι με 2 ανήλικα και 1 ενήλικο παιδί 500 ευρώ μηνιαίο, 6.000 ευρώ ετήσιο.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ανήλικο ή ενήλικο 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά 350 ευρώ μηνιαίο, 4.200 ευρώ ετήσιο.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 1 ενήλικο παιδί 300 ευρώ μηνιαίο, 3.600 ευρώ ετήσιο.
-Μονογονεϊκή οικογένεια με 2 ενήλικα παιδιά 400 ευρώ μηνιαίο, 4.800 ευρώ ετήσιο.

Για τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος λαμβάνονται υπόψη όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή με εξαίρεση:
-Το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο καθώς και τα ποσά από πηγές κατάρτισης
-Των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αλληλεγγύης.
-Των επιδομάτων αναπηρίας, διατροφικό ΑΜΕΑ ,επιμέλειας με δικαστική απόφαση.

Οι δήμοι που επιλέχθηκαν για την πρώτη φάση είναι:
Της Ορεστιάδας και της Καβάλας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννου Ρέντη και Περάματος  στην Περιφέρεια Αττικής, Λέσβου στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Καστοριάς στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αιγιαλείας και Πύργου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Αρταίων στην Περιφέρεια Ηπείρου, Ελασσόνας και Τρικκαίων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ζακύνθου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βέροιας, Παύλου Μελά, Κιλκίς και Κατερίνης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Λαμιαίων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Γόρτυνας και Ρεθύμνης στην Περιφέρεια Κρήτης, Καλυμνίων και Λέρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και Σικυωνίων και Καλαμάτας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στους Δήμους που επιλέχθηκαν θα δοκιμαστούν όλες οι αναγκαίες προσαρμογές και αξιολογήσεις, ώστε να γίνει η πανεθνική εφαρμογή του ΚΕΑ από την 1 Ιανουαρίου 2017.Στους υπόλοιπους 295 Δήμους που δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση της εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Καταπολέμησης της Ανθρωπιστικής Κρίσης με όλες τις παροχές του μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.
Για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα των τελευταίων έξι μηνών, από τη στιγμή υποβολής της αίτησης.
Το ΚΕΑ θα  είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Το εισόδημα θα συνοδεύεται από μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, όπως:
- Δωρεάν φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Δωρεάν νερό
- Σχολικά γεύματα στους Δήμους που έχουν πληγεί από τη φτώχεια, για όλα τα παιδιά

- Πειραματικά θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιδότησης ενοικίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις