1. Συνέντευξη του Ηλία Γεωργάκη στο lefkadanews

   Στη Λευκάδα βρέθηκε την εβδομάδα των εκλογών ο δημοσιογράφος Ηλίας Γεωργάκης και μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

  ΕΡ: Ασχολείσθε στα `ΝΕΑ` με τα ασφαλιστικά θέματα. Ποιό είναι το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας?
  ΑΠ: Δυσοίωνο. Αν δεν βρεθούν νέοι πόροι για να στηρίξουν το ασφαλιστικό σύστημα, δυστυχώς θα έρθουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (2013-2050) του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) στην Ελλάδα, εκτός ΝΑΤ, ΟΓΑ και Δημοσίου, έδειξε ότι το 2016 το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρειάζονται επιπλέον των εισφορών των ασφαλισμένων – εργοδοτών και των επιχορηγήσεων του κράτους 950 εκατ. ευρώ. Το 2017 χρειάζεται επιπλέον 1,88 δις ευρώ, το 2018 χρειάζεται επιπλέον 2,14 δις ευρώ, το 2019 χρειάζεται επιπλέον 2,40 δις ευρώ, το 2020 χρειάζεται επιπλέον 2,67 δις ευρώ, κλπ. Εξάλλου σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο της περιόδου 2015-2018, οι κρατικές επιχορηγήσεις (τακτικές και έκτακτες) προς το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΣΚΑ) μειώνονται και σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 8,6 δις ευρώ τον χρόνο, από 15 δις ευρώ που ήταν το 2012, 21 δις ευρώ το 2011, 18,9 δις ευρώ το 2009, 10,4 δις ευρώ το 2004 και 5,4 δις ευρώ το 2000. Κατά συνέπεια, η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την απώλεια εσόδων του ΣΚΑ από την ύφεση, την υψηλή ανεργία (27,5%), την εισφοροδιαφυγή, την μείωση των εισφορών, την ανησυχητική απομείωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών Ταμείων, τις οφειλές των εργοδοτών, κλπ. οδηγεί είτε στην αναζήτηση νέων πόρων, είτε στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων (κύριων, επικουρικών, εφάπαξ).

  ΕΡ: Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας εργο?
  ΑΠ: Εχω εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους που αφορούν τη Λευκάδα. Και έχω έτοιμη μια ακόμη για έκδοση, με τον τίτλο `Απέναντι`. Η μεγάλη μου χαρά είναι το πώς οι Λευκαδίτες έχουν `αγκαλιάσει` αυτά τα βιβλία τα οποία παρουσίασα στην Λευκάδα, στην Αθήνα, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και στον Καναδά. Καθημερινά παίρνω μηνύματα λατρείας για τη Λευκάδα. Γιατί να ξέρετε ότι οι Λευκαδίτες αλλά και όσοι επισκέπτονται το νησί μας, ``μολύνονται`` από μια ενδημική, χρόνια, πάθηση, μια μορφή τοξικομανίας, τη λευκαδολατρία. Και δεν έχουν καμία ελπίδα διαφυγής.

  ΕΡ: Κύριε Γεωργάκη, είστε ο άνθρωπος που βοήθησε σημαντικά στην τουριστική προβολή της Λευκάδας.
  ΑΠ: Είμαι ερωτευμένος με τη Λευκάδα. Έχω πάθος μαζί της. Σε διάστημα 10 ετών από το 1987 –με πρωτοβουλία μου και σε συνεργασία με τις εκάστοτε δημοτικές αρχές και τους ξενοδόχους-έχουν έρθει στη Λευκάδα για την τουριστική προβολή της, περίπου 650 δημοσιογράφοι από όλα τα ΜΜΕ.Η προβολή της Λευκάδας ήταν μοναδική με δημοσιεύματα στα Αθηναϊκά ΜΜΕ και όχι μόνο. Έγιναν αφιερώματα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο καθώς και στον ξένο Τύπο. Κόπιασα, θυσίασα χρόνο, άφησα τη δουλειά μου αλλά και την οικογένεια μου για να γίνει αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Και φυσικά χωρίς να έχω κανένα όφελος. Γιατί η αγάπη μου για το νησί είναι δυνατή.

  ΕΡ: Ποια είναι η γνώμη σας για τα προβλήματα του νησιού και την προοπτική του?
  ΑΠ: Σίγουρα, δεν αξίζουμε αυτή την Λευκάδα. Η Λευκάδα, ένα τουριστικό νησί, δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές. Και δυστυχώς(πέραν των ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν είχε -μέχρι τώρα- και τους σωστούς ανθρώπους που θα αγωνιστούν- πέρα από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα -για να σηκώσουν ψηλά το νησί. Χάθηκαν τετραετίες με την διαχείριση των προβλημάτων και όχι την αντιμετώπιση τους. Χάθηκαν τετραετίες με αρμόδιους χωρίς τόλμη και φαντασία. Κι αν δεν αλλάξει αυτή η αρρωστημένη νοοτροπία θα παραμείνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Πρέπει αυτή που διοικούν να βλέπουν πέρα από τον Πόντε. Ανοικτά μυαλά χρειάζεται αυτός ο τόπος. Να μην είναι εγκλωβισμένοι στη μίζερη καθημερινότητα της κακίας, της μικρότητας και των συμφερόντων. Τα προβλήματα είναι `βουνό`. Η είσοδος του νησιού στη γέφυρα, δίνει την πρώτη `γεύση` για το τι θα ακολουθήσει. Μια παράγκα, δυο κανόνια, σχισμένα πανό και αφίσες για πανηγύρια και δυο ερειπωμένα κτίρια(ΤΑΟΛ και τουριστικό περίπτερο).Πιστεύω ότι αποτελεί μνημείο ανικανότητας η χρόνια εγκατάλειψη τόσο του οινοποιείου του ΤΑΟΛ όσο και του τουριστικού περιπτέρου. Στη συνέχεια η είσοδος στην πόλη με την έλλειψη πινακίδων προορισμών και χώρων παρκινγκ συνοδεύουν τον επισκέπτη στην περιπέτεια που θα τον ακολουθήσει στην ενδοχώρα. Ο σκουπιδότοπος, η μεγάλη ντροπή για την πόλη, εξακολουθεί να `φωνάζει` ότι αυτό τον τόπο τον διοικούν άνθρωποι χωρίς ικανότητες. Όλο το ιστορικό κέντρο έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ. Κι αυτό είναι μια απόδειξη ότι οι αρμόδιοι(?) δεν έχουν ταξιδέψει στον εξωτερικό ή και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος για να διαπιστώσουν πως αναδεικνύουν τα ιστορικά τους κέντρα. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για την παρουσία ποδηλατοδρομίων ή δρόμων περιπάτου. Έχουμε την μοναδική σε φυσική ομορφιά περιοχή της Γύρας-Αϊ Γιάννη και παραμένει αναξιοποίητη. Και όχι μόνο. Η διάβρωση του δρόμου στον Αϊ Γιάννη δίνει την ``χαριστική βολή ``στην εικόνα εγκατάλειψης.
  Αλλά και τα άλλα τουριστικά μέρη όπως είναι το Πόρτο Κατσίκι, οι Εκρεμνοί και το Κάθισμα τους θερινούς μήνες μετατρέπονται σε εφιάλτη για τους τουρίστες αφού χρειάζεσαι τη βοήθεια του … Θεού για να παρκάρεις .Όσον αφορά τον πολιτισμό εδώ στα αλήθεια είναι να απορείς με τέτοια κατάντια. Σε εγκατάλειψη το θέατρο που έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Κλειστό το κηποθέατρο Αγ. Σικελιανός. Στα αζήτητα οι εργασίες αναπαλαίωσης στο σπίτι όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Άγγελος Σικελιανός, στη Λευκάδα. Το σπίτι είχε ανακοινωθεί, ότι θα μετατραπεί -με χορηγία της `Εθνικής` τράπεζας -σε μουσείο και θα είχαν τη δυνατότητα έλληνες και ξένοι τουρίστες να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν περισσότερα για τη ζωή του μεγάλου ποιητή.
  Κανείς δεν ασχολείται. Κανείς δεν ενδιαφέρεται.

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:Ο Ηλίας Γεωργάκης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ``ΤΑ ΝΕΑ``, από το 1983 .Σπούδασε δημοσιογραφία. Καλύπτει το ρεπορτάζ για ασφαλιστικά και εργασιακά θέματα. Το 2004 τιμήθηκε με το Βραβείο Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Μπότση για την εγκυρότητα των ρεπορτάζ που έχουν σχέση με την ασφάλιση και τα εργασιακά δικαιώματα. Από το 2007 έως το 2011 διετέλεσε εκλεγμένος εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στα ``ΝΕΑ`` στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).Το 2005 βραβεύτηκε για τη δημοσιογραφική συμβολή του κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας EQUAL. Έχει εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές με τίτλους :«Θαλασσινό Ελεγείο», «Το Άλλο Μπλέ», «Ορφέως 2»(εκδόσεις `ΑΓΚΥΡΑ`), και «Χορεύουν τα Κόκκινα»(εκδόσεις `ΑΓΚΥΡΑ). Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Παντρεμένος με τη Σοφία Αναγνωστοπούλου έχει δύο παιδιά: τον Παναγιώτη και τη Μυρτώ. Νονός του είναι ο γνωστός Λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης.

  Σ.Γ

  2014-05-29