Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑ







ΣΗΜ:ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕ ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ BLOG ΣΤΑ 'ΝΕΑ''(www.tanea.gr στην ενότητα blogs).

ΠΡΟΣΟΧΗ:Πατήστε EΔΩ για μοναδικές φωτογραφίες του νησιού


-Ακούστε- κάτω- το ΄'ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ'.Eνα τραγούδι-ύμνος στις ομορφιές της Λευκάδας.Στίχοι δικοί μου, μουσική του Διονύση Γεωργάκη και εκτέλεση απο την 'Αγιομαυρίτικη παρέα''.



Η Λευκάδα των ποιητών και των λογίων. Των ρεκόρ και του απέραντου γαλάζιου. Η Λευκάδα με το άλλο μπλε της θάλασσας. Με τα πεύκα να υποκλίνονται στα κύματα. Η Ομηρική Ιθάκη. Πρωτοπόρος στον πολιτισμό. Με τα μονόξυλα, τους έρημους αλήτες, στο μώλο. Η Λευκάδα των παιδικών μας χρόνων. Η μεγάλη ερωμένη. ''Η αβασίλευτη στο πέλαο δόξα', του Σικελιανού. Η Λευκάδα της καρδιάς μας. Με τις μοναδικές ομορφιές, τη καταπράσινη φύση, τον πολιτισμό της, την παράδοσή και τους ανθρώπους της. Όσοι έρχονται στη Λευκάδα ειναι σίγουρο οτι θα ξαναγυρίσουν. Γιατί η Λευκάδα ειναι μάγισσα. Σε κερδίζει, σε αιχμαλωτίζει. σε καθηλώνει. Πολλά ειναι τα μοναδικά της πλεονεκτήματα. Κατ΄αρχας ειναι η πλωτή γέφυρα του νησιού το οποίο το καθιστά γενικότερα προσβάσιμο για τον επισκέπτη, από οποιοδήποτε μέρος κι αν έρχεται, ο οποίος ταυτόχρονα κερδίζει χρόνο και χρήματα γιατί δεν επιβαρύνεται με έξοδα φέρρυ - μπόουτ. Επίσης γιατί οι παραλίες του νησιού (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι, Γύρα, Αη Γιαννης κα) είναι από τις πιο όμορφες της Μεσογείου ενω τα Πριγκηπονησσα (ενα σύμπλεγμα νησιών απέναντι απο το Νυδρί) ειναι απείρου κάλους(σσ μεταξύ αυτών και η Μαδουρη του Βαλαωρίτη και ο Σκορπιός του Ωναση).
Ελάτε λοιπόν να κάνουμε ενα μικρό ταξίδι στη δική μου Λευκάδα. Να μυρίσουμε τον οργισμένο μάραθο του Κάστρου, να χαθούμε στα κύματα της Νηράς και να ''ακούσουμε'' τη συναυλία της αρμύρας και του πεύκου:
1: Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ: Η Λευκάδα φημίζεται για τις φθηνές ταβέρνες (σε σύγκριση με άλλους τουριστικούς προορισμούς)με μοναδικές γεύσεις. Βουνό και θάλασσα συνδυάζουν ενα γαστρονομικό μωσαϊκό. Απο καλαμάρι γόνο μεχρι φρυγαδέλια. Και απο αλανιάρες τσιπούρες μέχρι αρνί στα κληματόφυλλα.
ΠΟΛΗ: Στην πόλη της Λευκάδα τα πρωτεία κατέχουν τα 'Επτάνησα'', διπλά στην κεντρική πλατεία, με 15 μαγειρευτά φαγητά και σπεσιαλιτε τις σαρδέλες στα κάρβουνα. Ο Γιώργος Σολδάτος και η γυναίκα του η Χριστίνα- πάντα με το χαμόγελο- σας περιμένουν. Ταβέρνα με καντάδες εχει ο ''Ρεγάντος''(σε καντούνι της πόλης).Μαγειρευτα εχει και η ' ''Ευτυχια'' ενω στο θέμα της πίτσας πρωταγωνιστεί(στην πόλη) το 'OLD NAVY' του φίλου Πανταζή Κούρτη.'Μεζέδες και κρεατικά εχει και ο 'Πάπιος'' στην πόλη(στην περιοχή Κουζουντελη). Το ουζο τους οι παλιοί ντόπιοι το πίνουν στον ''Τηλεγραφο'' στον Αη -Γιαννη ενω στο παγωτό ξεχωρίζει ο 'Σταύρακας΄' (στην κεντρική αγορά της πόλης ).
ΛΥΓΙΑ΅: Η φημισμένη ψαροταβέρνα του 'Γιάννη', στο γραφικό ψαροχώρι της Λυγιάς, ικανοποιεί τις απαιτήσεις ολων. Βρισκεται διπλα στη θάλασσα και πολλοι λένε οτι ''οποιος δεν πήγε στον Γιάννη δεν γνώρισε τη Λευκάδα''. Και δεν ειναι υπερβολή αν ληφθεί υποψην οτι δεν υπαρχει ντόπιος ή ξένος τουριστικός οδηγός που να μην εχει τον 'Γιάννη'' στις προτάσεις του. Ψάρια, καλαμάρια και γενικά ολα τα θαλασσινά φρέσκα και σε λογικές τιμές. Κι οχι μονο. Η ταβερνα προσφέρει σπιτικές πατάτες, μοναδικα κρεατά και μαγειρευτά (σε πλούσιες μερίδες)ενω στο τέλος προσφερονται γλυκά ταψιου με το καλιτερο γαλακτομπούρικο. Ζητήστε απο τον Γιαννη(Λογοθέτη)να σας φτιάξει κόκορα αλανιάρη μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι.
Ιδιατερα γραφική ειναι και η παραθαλάσσια ''Ανάσα του Ζορμπά' στη Νικιάνα με φρεσκο ψάρι αλλα και ο ΄Μηνάς΄στην περιοχη Μαγεμένου(δίπλα στη Νικιάνα).
ΣΥΒΟΤΑ:Η «Σπυριδούλα» Ψαροταβέρνα από το 1970, δίπλα στιςψαροταβέρνες με επιλογή την αστανομακαρονάδα και ο «Σταύρος» στο λιμανάκι με φρέσκα θαλασσινά.
ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ«Η Ελιά»: Από τις καλύτερες ταβέρνες για ψητά και μαγειρευτά στο νησί. Σπεσιαλιτέ το αρνί στα κληματόφυλλα.Δομιμαστε την σαφέτα{τυροπιτα με φέτα, μελι και σουσάμι.Ο Λάμπρος Ροντογιάνης κρατάει ψηλά τη σημαία της τοπικής κουζίνας μεσα σε ενα ιδιατερα γραφικό περιβάλλον με ελιές.
ΚΑΘΙΣΜΑ(παραλια): Το ΄''Μονάτο''(στις γεύσεις.... φευγάτο) παίζει και χωρίς αντίπαλο. Με τοπική κουζινα. εντυπωσιακό διάκοσμο και θέα στο απέραντο γαλάζιο του πελάγους.
ΧΑΡΑΔΙΑΤΙΚΑ:«Παύλος» Όλοι έρχονται στο χωριό(σσ βρίσκεται μετα το Νυδρί) για τη φημισμένη ψησταριά με τα ντόπια κρέατα, παραγωγής τους. Δοκιμάστε κοκορέτσι, το ντόπιο φρυγαδέλι, κοντοσούβλι χοιρινό, σπληνάντερο και παϊδάκια.
ΕΞΑΝΘΕΙΑ: ''Η Ράχη΄΄. Με μαγευτική θεα στο Ιόνιο.
ΧΟΡΤΑΤΑ: «Το Αλώνι». Μεσογειακή κουζίνα με ντόπια λευκαδίτικα υλικά και διεθνείς γαστρονομικές πινελιές.
ΠΛΑΓΙΑ: Η Πλαγιά- ενα μικρό χωριό- βρίσκεται απέναντι απο τη Λευκάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σε δέκα λεπτά απο την πόλη της Λευκάδας είστε στην Πλαγιά και στη φημισμένη ταβέρνα του 'Κολοκύθα'' με τις τρεις ψησταριές στο ιδιο μαγαζί! Κόλαση.
Επίσης καλές ψησταριές και ταβερνες θα βρειτε στην πλατεία της Καρυάς, στα Λαζαράτα, στον Συβρο, στον Ευγηρο και στη Βαυκερή, στον Αγιο Πέτρο και στο Καλαμίτσι. Ο Πόρος, ο Αγιος Νικήτας το Νυδρί αλλα η Βασιλική εχουν καλες ψαροταβέρνες(σσ δεν τις αναφέρω γιατι δεν εχω προσωπική αποψη).
Ταβέρνες με καλό φαγητό θα βρειτε στο Αθάνι και στο δρόμο προς Πόρτο Κατσίκι-Εγκρεμνούς. Γενικά το νησί φημίζεται για το φθηνό και καλο φαγητό.
2. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΩΝ ΡΕΚΟΡ: Η Λευκάδα διαθέτει:
- 110 εν ζωή καθηγητές Πανεπιστημίων σε όλο το κόσμο(τους οποίους μετά απο πολυετή έρευνα έχω καταγράψειto 2009 αλλα λόγω αλλαγών(θανατοι ) και νεων καθηγητών ετοιμάζω το νεο κατάλογο).
- 67 επαγγελματίες δημοσιογράφους καθως και εκατοντάδες επιστήμονες, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Και όχι μόνο:
---Απο τους μεγάλους εθνικούς ποιητές της χώρας. Σολωμός, Α. Βαλαωρίτης, Κ. Παλαμάς, και Α. Σικελιανός) οι δυο(Βαλαωριτης-Σικελιανος) είναι απο τη Λευκάδα.
--Τόσο η Χαραμογλειος Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη όσο και η συλλογή σπανίων δίσκων -φωνογράφων του Τάκη Κατωπόδη(Ντελημάρη) ειναι μοναδικές, τουλάχιστον, στον Ευρωπαϊκό χώρο.
- Επίσης η Λευκάδα διαθέτει μια απο τις 3 καλύτερες αμμουδιές στη Μεσόγειο και ίσως στο κόσμο, το Πόρτο Κατσίκι. Μια παραλία-ονειρο που ειχα την τυχη να ειμαι ο πρώτος το 1976(σσ μαθητής γυμνασίου) να δημοσιεύσω σχετικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες( με τιτλο ''Ε! εσείς εκεί κάτω ''(σσ δεν υπήρχε δρόμος αλλα μονοπατι). Και μάλιστα θυμάμαι οτι με θεωρούσαν τρελό και 'ψώνιο' οταν εγραψα για την μοναδική της ομορφιά. Kαι εχει η Λευκάδα όχι μόνο το Πόρτο Κατσίκι. Διαθέτει τις καλύτερες παραλιες της Μεσογείου σύμφωνα με δημοψήφισματα στο διαδικτυο (Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Κάθισμα, Αγιοφίλι).(σσ η προσωπική μου επιλογή ειναι η μεγάλη παραλία(βόρεια του νησιου:Αγιος Γιαννης-Μύλοι.Δεν την αλλάζω με τίποτα).
-Ακόμη διαθέτει δυο απο τις δέκα καλύτερες στο κόσμο περιοχές για σέρφινγκ: τον κόλπο της Βασιλικής και την περιοχή του Αη Γιάννη..
-Είναι νομός που αποτελείται απο 24 συνολικά νησάκια(μεταξυ αυτών το Σκορπιός του Ωνάση, το Σκορπίδι του Λιβανού, τη Μαδουρή του Α. Βαλαωρίτη κα).
-Ακόμη Διαθέτει το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, τη σπηλιά Παπανικολή στο Μεγανήσι. Και ας μην ξεχνάμε οτι η μικρή Λευκάδα απέδειξε στη δύσκολη δεκαετία του 1950, μέσα στις στάχτες του εμφυλίου, οτι η δύναμη της ψυχής και προπαντός η συλλογικότητα μπορούν να κάνουν θαύματα. Αξιζει να αναφερθεί η πρωτοπορία της Λευκάδας όχι μόνο στις γιορτές -Λογου και Τέχνης (όπου βρήκαν στη συνέχεια πολλούς μιμητές) αλλά και στην ίδρυση και λειτουργία καλλιτεχνικών και αθλητικών συλλόγων καθώς και άλλων συλλογικών δραστηριοτήτων. Να θυμηθούμε ότι το 1850 ιδρύθηκε η “Φιλαρμονική”, το 1875 η Λευκάδα είχε ένα από τα 16 σε όλη την Ελλάδα θέατρα, το 1937 ιδρύεται ο πρωτοπόρος “Ορφέας” και το 1927 ο “Τηλυκράτης(ο οποίος φέτος πέτυχε την ιστορική του άνοδο στην Γ΄εθνική κατηγορία).
3. ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ:
-Σαλάμι αέρος Λευκάδος '΄Ντελημάρη''-κοντά στο ΙΚΑ της πόλης- σε μεγάλη διασταύρωση
--Μαντολάτο-παστέλι 'Φεξη''( απέναντι απο το σαλάμι Ντελημάρη).
----Ροζολί(τοπικό λικέρ-καταπληκτικό) μόνο στην ποτοποιία Φραγκόύλη-πίσω από την εκκλησία της Μητρόπολης(πόλη).
----Κρασιά: 'Λευκαδίτικη Γή' και 'Πλαγιές''
--Καρσάνικα κεντήματα(στο ορεινό κεφαλοχώρι Καρυά.
-Φακές απο το ορεινό χωριο Εγκλουβή.
4. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ:
ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ Πόλη Λευκάδας, Καρυώτες, Λυγιά, Νικιάνα, Περιγιάλι, Νυδρί, Βλυχό, Πόρος, Σύβοτα, Βασιλική, Αγ. Πέτρος, Αθάνι, Δράγανο, Εξάνθεια, Δρυμώνας, Καλαμίτσι, Αγ. Νικήτας, Τσουκαλάδες, Λευκάδα. Λευκάδα, η πόλη, καλωσορίζει τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά, καθώς περνά από τις ακτές της Ακαρνανίας στο νησί από μια στενή λωρίδα γης και από μια πλωτή γέφυρα 50 μέτρων. Η γέφυρα επιτρέπει και τη διέλευση μικρών πλοίων από τη διώρυγα της Λευκάδας. Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας και αμέσως ο επισκέπτης αντικρίζει την Αμμόγλωσσα, καταπληκτική παραλία και συνεχίζει εάν το επιθυμεί να μπεί στη πόλη από τη Γύρα με τους ανεμόμυλους και την παραλία του Άϊ Γιάννη. Στην είσοδο της πόλης, τον επισκέπτη τον υποδέχονται οι μεγάλοι ποιητές της Λευκάδας, στο πάρκο των ποιητών. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη με τη Συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων Επτανησιακής Τέχνης, η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Φωνογράφου, οι πάμπολλες εκκλησίες (βασιλικές μονόχωρες), ο Ελαιώνας της, τα παραδοσιακά καφενεία της, η μοναδική φύση της, προκαλούν τον επισκέπτη για ένα ονειρεμένο ταξίδι στο νησί των ποιητών και των λογίων. Ακολουθώντας το δρόμο με νότια κατεύθυνση, παράλληλα προς την ανατολική ακτή του νησιού περνάμε από το χωριό Καλλιγόνι, 2 χλμ. νότια της πρωτεύουσας. Στην περιοχή αυτή βρέθηκαν ερείπια της αρχαίας πόλης Νηρίκου, κατοικημένης από τη 2η χιλιετία π.Χ. Υπάρχουν υπολείμματα από κυκλώπεια τείχη, δεξαμενές, υδραγωγείο καθώς και ερείπια θεάτρου προρωμαϊκής εποχής που ανακάλυψε ο Γερμανός Αρχαιλόγος Δαίρπφελδ. Βρέθηκαν ακόμη τμήματα από βυζαντινά τείχη. Νοτιότερα βρίσκεται το χωριό Καρυώτες με τις αλυκές Αλεξάνδρου και η Λυγιά (6χλμ. από την πόλη), το μεγαλύτερο αλιευτικό κέντρο του νησιού. Παραθαλάσσιο ψαροχώρι κτισμένο γύρω από ένα γραφικό λιμανάκι. Συνεχίζοντας συναντάμε τη Νικιάνα (10χλμ. από την πόλη), πανέμορφο καταπράσινο ψαροχώρι, κτισμένο στους πρόποδες των Σκάρων, συνδυάζει διακοπές βουνού και θάλασσας. Επισκεφθείτε το Μοναστήρι των Αγίων Πατέρων σε ύψωμα του βουνού Σκάροι, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάληψη. Το Περιγιάλι, 1 χιλιόμετρο πριν το Νυδρί με ωραία θάλασσα και τουριστικά καταλύματα και με μαγευτική θέα προς τα Πριγκηπονήσια. Από το Περιγιάλι ξεκινάει μικρός δρόμος με δυτική κατεύθυνση για Πλατύστομα, χτισμένο σε ύψωμα με υπέροχη θέα.
Το, από 25ετίας δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, Νυδρί (16χλμ. από την πόλη) προσφέρει υπέροχη παραλία, διάφανη θάλασσα, δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, ενοικίαση σκαφών, πολλά ξενοδοχεία, πανσιόν, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης. Είναι σε γενικές γραμμές ένας κοσμοπολίτικος τόπος που παράλληλα όμως έχει πολλά ενδιαφέροντα και φυσικές ομορφιές. Κτισμένο σε γραφικό τοπίο με θέα τα γύρω νησιά. Κολυμπήστε στο Σκορπιό, το μαγευτικό νησί του Ωνάση, επισκεφτείτε τον τάφο του Γερμανού αρχαιολόγου Δαίρπφελδ, το νησί του Βαλαωρίτη Μαδουρή, τους καταρράκτες στο Δημοσάρι, το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής. Στο λιμάνι του Νυδριού συνωστίζονται πολυτελή κότερα, ιστιοπλοϊκά, ψαρόβαρκες, καΐκια και κάθε λογής πλεούμενο. Επίσης το Νυδρί συνδέεται με φέρι-μπόουτ με Μεγανήσι, Ιθάκη και Κεφαλονιά. Το Βλυχό (20 χλμ. από την πόλη), ανάμεσα από βουνό και θάλασσα, που φωλιάζει στο μυχό του ομώνυμου κλειστού όρμου και σε περιοχή χαρακτηρισμένη ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τον κατάφυτο λόφο Γένι όπου οι ελιές φτάνουν μέχρι την θάλασσα πάνω από την αμμουδιά Δεσίμι. Ο Πόρος (27χλμ. από την πόλη) χτισμένος αμφιθεατρικά σε πλαγιά με πολύ πράσινο. Είναι ένα αυθεντικό Λευκαδίτικο χωριό με όμορφα διώροφα σπίτια με κεραμοσκεπή και περιποιημένους κήπους. Μέσα στην ηρεμία της φύσης και τη πλούσια βλάστηση προσφέρει στον επισκέπτη την πεντακάθαρη γαλαζοπράσινη θάλασσα του Μικρού Γιαλού και μεσαιωνικό Πύργο. Τα Σύβοτα (33χλμ. από την πόλη), είναι ένας γραφικός οικισμός σφηνωμένος μέσα στο γαλήνιο φιόρδ με τους κατάφυτους λόφους γύρω, με το τέλειο φυσικό λιμάνι του, όπου συνωστίζονται κάθε είδους σκάφη και τις μοναδικές ψαροταβέρνες στην άκρη της παραλίας. Η Βασιλική, (38χλμ. από την πόλη), γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο στον κόρφο του απάνεμου ομώνυμου όρμου. Είναι περιτυλιγμένο από καταπράσινες πλαγιές, δαντελωτές αμμουδιές και πεντακάθαρες θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο παραθεριστικό κέντρο και προσφέρει τουριστικά καταλύματα, κάμπινγκ, καταστήματα, ταβέρνες, νυκτερινά κέντρα και
δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Ο όρμος της Βασιλικής είναι φημισμένος για το Wind Surfing. Ο Άγιος Πέτρος, χαρακτηριστικό Λευκαδίτικο ορεινό χωριό, με θαυμάσια θέα στη Βασιλική προς νότο. Το Αθάνι, πανέμορφο καταπράσινο παραδοσιακό χωριό, σε θέση που ελέγχει τις μοναδικές και πεντακάθαρες παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Γιαλός, Εγκρεμνοί, και καταλήγετε οδικώς στο νοτιότερο άκρο του νησιού στο ακρωτήριο Λευκάτας ή Κάβος της Νηράς για να επισκεφθείτε τα ερείπια ναού του Απόλλωνα και την εκκλησία του Αγίου Νκολάου. Ο Δράγανος, ορεινό χωριό με το θαυμάσιο μέλι. Η Εξάνθεια με τα χρωματιστά, παραδοσιακά σπίτια, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά. Ο Δρυμώνας ένα από τα πλέον παραδοσιακά χωριά του Νομού. Το Καλαμίτσι (23χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης), είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της Λευκάδας, ορεινό παραδοσιακό με γραφικούς ανεμόμυλους και παράδοση στην υφαντική, που προσφέρει στον επισκέπτη την φημισμένη παραλία Κάθισμα με τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και την καταπληκτική άμμο. Τα Χορτάτα ενα ορεινό χωριό με γραφικά πέτρινα σπίτια. Έχει θαυμάσια θέα της Νοτιοδυτικής Λευκάδας Το Κομηλιό είναι ένα μικρό χωριό με πέτρινα σπίτια, στενά δρομάκια και λιγοστούς κατοίκους.
Ο 'Αγιος Νικήτας (12χλμ. από την πόλη), ένα παραδοσιακό παραθαλάσσιο ψαροχώρι που έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθεριστικά κέντρα του νησιού, λόγω του όμορφου φυσικού περιβάλλοντος, της κρυστάλλινης θάλασσας και των ωραίων παραλιών του. Με θαυμάσια θέα και ηρεμία σας προσφέρει την ομώνυμη παραλία του Αγίου Νικήτα και τις γειτονικές παραλίες Πευκούλια και Μύλος.
Το παραδοσιακό χωριό Τσουκαλάδες (6χλμ. από την πόλη), με το πλούσιο πράσινο και τα γραφικά αγροτόσπιτα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Στη διαδρομή προς την πόλη της Λευκάδας επισκεφτείτε το υπέροχο μοναστήρι της Φανερωμένης,
ΟΡΕΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ανηφορίζοντας από την πόλη 1ος σταθμός το χωριό Λαζαράτα (10χλμ. από την πόλη), έδρα του Δήμου Σφακιωτών, το χρώμα της φύσης, οι καλοσυνάτοι, φιλόξενοι και ευγενείς κάτοικοί του σας προσφέρουν μοναδικές και αξέχαστες διακοπές. Τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Σπανοχώρι, Κάβαλος, Ασπρογερακάτα και Πινακοχώρι, στεφανωμένα με πράσινο, κτισμένα αμφιθεατρικά στο βουνό έχουν ταιριάξει την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Προσφέρουν την ηρεμία της υπαίθρου και την ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία με σεβασμό προς τον επισκέπτη. Επισκεφθείτε το φαράγγι της Μέλισσας, το Λαογραφικό Μουσείο στον Κάβαλο και δείτε τα πανέμορφα καμπαναριά των Εκκλησιών της περιοχής. Πιείτε τον καφέ σας στα Ασπρογερακάτα κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια. Στη θέση Φρυάς, μεταξύ Καβάλου και Ασπρογερακάτων, σώζονται «Τούρκικα πηγάδια» ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από την περίοδο 1478-1684. Ένα από αυτά υδροδοτούσε όλα τα χωριά του Δήμου.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας θα συναντήσετε τους Πηγαδισάνους και στη συνέχεια την Καρυά (14χλμ. από την πόλη), ορεινό κεφαλοχώρι με πολλά νερά και βλάστηση. Είναι απλωμένο αμφιθεατρικά σε λόφους και έχει σπίτια χτισμένα με την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και παλιούς μύλους. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς και το παλιό Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη στο λιβάδι (17ος αιώνας) και να αγοράσετε χειροποίητα καταπληκτικής τεχνικής κεντήματα, τα «Καρσάνικα κεντήματα». Οπωσδήποτε βέβαια θα πιείτε τον καφέ σας ή θα απολαύσετε το ουζάκι σας στην όμορφη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια. Μην ξεχάσετε, όσο και ταλαιπωρημένοι να είστε, να συνεχίσετε την διαδρομή σας προς το χωριό Εγκλουβή. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε τις καταπληκτικές «φακές Εγκλουβής» και να ανεβείτε να θαυμάσετε τα αγροτικά μνημεία των Βόλτων, ανάβοντας και ένα κερί στο ξωκλήσι του Αγ. Δονάτου και
να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από το ψηλότερο μέρος του Νομού από το εκκλησάκι του Αγ. Ηλία. Επιστρέφετε στη πόλη με την ίδια διαδρομή ή έχετε και τις εναλλακτικές λύσεις κατεβαίνοντας από το χωριό Εγκλουβή: ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Πλατύστομα και να κατεβείτε προς το Περιγιάλι θαυμάζοντας τη θέα από τα πριγκηπονήσια ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Αλέξανδρος και να κατεβείτε προς τη Νικιάνα, περνώντας από το Μοναστήρι των Αγ. Πατέρων στους Σκάρους ή να περάσετε από το ορεινό χωριό Βαυκερή και να κατεβείτε προς Νυδρί θαυμάζοντας από ψηλά την πανέμορφη θέα του νησιώτικου συμπλέγματος.
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Από το Νυδρί καθημερινά με φέρυ - μπόουτ σε απόσταση τεσσάρων ναυτικών μιλίων μπορείτε να επισκεφθείτε το μικρό κατάφυτο νησί της Λευκάδας το Μεγανήσι. ΄Εχει τρεις οικισμούς το Βαθύ, το Κατωμέρι και το Σπαρτοχώρι και τρία γραφικά λιμάνια, τα Σπήλια, τον Αθερινό και το Βαθύ. Από την πόλη της Λευκάδας και το Νυδρί διοργανώνονται ημερήσιες κρουαζιέρες με καΐκια για τα πριγκηπονήσια (Σκορπιός του Ωνάση, Μαδουρή του Αρ. Βαλαωρίτη, Σπάρτη, Σκορπίδι, Χελώνι και το Μεγανήσι). Επίσης από τη Βασιλική διοργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για για τις εκπληκτικής ομορφιάς παραλίες Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνούς και Αγιοφύλλι. Μπορείτε να νοικιάσετε από μικρά βαρκάκια έως ταχύπλοα και ιστιοπλοϊκά από γραφεία ενοικιάσεως σκαφών και να απολαύσετε τα απόμερα ερημικά λιμανάκια της χερσονήσου στο Γένι και το Δεσίμι (απέναντι από το Νυδρί) καθώς και του Μεγανησίου και να φθάσετε μέχρι τα κατάφυτα νησάκια Καστό (με την καταπληκτικής ομορφιάς φωκότρυπα) και Κάλαμο (με το πευκοδάσος που φθάνει μέχρι τη θάλασσα).
5. Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Μικρό και σημαντικό στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκαδίων. Παρουσιάζει εκθέματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, που ξεκινά από τη μέση παλαιολιθική εποχή (200.000 - 35.000 π.Χ.) και φτάνει έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους. Στο μουσείο εκτίθενται σε ξεχωριστή αίθουσα τα ευρήματα των ανασκαφών του Γερμανού αρχαιολόγου Γουλιέλμου Δαίρπφελντ με εργαλεία, κεραμικά, χάλκινα, κοσμήματα και κτερίσματα τάφων, κυρίως από την αρχαία Νήρικο, το Νυδρί, τη Χοιροσπηλιά στην Εύγηρο και από τη σπηλιά στο Φρύνι. Ανάμεσα στα εκθέματα και μια πήλινη φιάλη από την πρώιμη εποχή του Χαλκού κι ένα πήλινο ειδώλιο γυναικείας
μορφής του 3ου αιώνα π.Χ. Τηλ. 26450 21635
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΝΟΓΡΑΦΟΥ: Όταν ο κρεοπώλης στο επάγγελμα και ντόπιος συλλέκτης Τάκης Κατωπόδης αποφάσισε κοντά στο 1990 να ανοίξει αυτό το μικρό ιδιωτικό μουσείο, χάριζε στο νησί μια αποκλειστικότητα. Παλιοί φωνόγραφοι, ραδιόφωνα, δίσκοι, φωτογραφικές μηχανές, διακοσμητικά, σφραγίδες, νομίσματα και φωτογραφίες γεμίζουν το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα. Ένα στενό μέσα από τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ανάμεσα σε 50 φωνογράφους, θα δείτε το πρώτο ραδιόφωνο και το πρώτο ακορντεόν που ήρθαν στο νησί και την πρώτη εφημερίδα του Ιονίου Κράτους από το 1830. Τηλ. 26450 21088
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Είναι η αρχαιότερη Φιλαρμονική της Ελλάδας μετά από εκείνη της Κέρκυρας με έτος ίδρυσης το 1850 και το αρχαιότερο σωματείο του νησιού. Από τότε που ιδρύθηκε από επιφανείς Λευκαδίτες, μεταξύ των οποίων και ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, έμελε να δοξαστεί και να διακριθεί. Παρούσα στους πανηγυρισμούς της Ένωσης των Ιονίων νήσων στα 1864, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας του 1896, στη Μεσολυμπιάδα του 1906 ήταν η πρώτη φιλαρμονική που έδωσε θεατρικές παραστάσεις, κέρδισε χρυσά μετάλλια, βραβεία και άλλες διακρίσεις Το 1983 ήταν η χρονιά που κέρδισε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα αριθμεί 1000 μέλη και συνεχίζει να διοργανώνει ετήσιες συναυλίες, γιορτές και εκδηλώσεις (ξεχωρίζει το ετήσιο Τριήμερο Εορταστικών Εκδηλώσεων στις 12 Δεκεμβρίου και η συναυλία τον Ιούλιο στην Ιερά Μονή Φανερωμένης), ενώ στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται Μουσική σχολή, Μπάντα, Μπαντίνα και Μουσικά σύνολα.
ΓΙΟΡΤΕΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ: Πρόκειται μαζί με το Φεστιβάλ Αθηνών για έναν από τους παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας. Από το 1955 όταν και πρωτοδιοργανώθηκαν, με πολλούς σταθμούς στην ιστορία τους όπως το 1964 όταν εμφανίστηκε η Μαρία Κάλλας, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης κάθε Αύγουστο συνεχίζουν να δίνουν το δικό τους τόνο στο νησί. Κατά την πολύχρονη λειτουργία τους έχουν εμφανισθεί μεγάλες ξένες ορχήστρες και χορωδίες, συνθέτες, σολίστες και σύνολα δωματίου, γνωστοί ελληνικοί θίασοι καθώς και κρατικές σκηνές, έλληνες δημιουργοί της ποίησης και της πεζογραφίας, κριτικοί τέχνης, επιστήμονες, ερευνητές ελληνικά και ξένα συγκροτήματα κ.ά. Τηλ. 26450 26635, www. lefkasculturalcenter.gr
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΚΛΟΡ: Χορευτές του κόσμου με τις εθνικές τους ενδυμασίες κατεβαίνουν στην κεντρική αγορά και το νησί γεμίζει χρώματα και μουσικές από κοντινές και μακρινές γειτονιές. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ από την ίδρυσή του, το 1962, από τον Αντώνη Τζεβελέκη, ταξιδεύει μέχρι σήμερα με κεντρική ιδέα την προώθηση της ειρήνης, και της φιλίας των λαών του κόσμου μέσα κοινούς κώδικες έκφρασης και επικοινωνίας, το χορό, την μουσική, την φαντασία και την παράδοση. Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το νησί νοιώθει για λίγο ομφαλός της γης και εκατοντάδες ξένοι και Λευκαδίτες καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια μεγάλη γιορτή. Την πρώτη Κυριακή του Φεστιβάλ όλοι οι χορευτές συγκεντρώνονται στη Μονή Φανερωμένης και το απόγευμα η πολύχρωμη παρέλαση κατεβαίνει στην πόλη και παρελαύνει στην κεντρική αγορά. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δίνονται παραστάσεις στο Ανοιχτό Θέατρο.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΥΑΣ: Μακριά από κρύες αίθουσες. το Μουσείο Κεντημάτων, είναι ένας χώρος ζεστός, ένα σπίτι γεμάτο μεράκι και τεχνική σαν και αυτήν που ανέπτυξε η Μαρία η Κουτσοχέρω που αν και έχασε το δεξί της χέρι όταν δεν την εμπόδισε να γίνει η καλύτερη «κεντήστρα»του χωριού δίνοντας ζωή στην καρσάνικη βελονιά. Στην είσοδο της Καρυάς το μικρό λαογραφικό μουσείο, φιλοξενεί αυθεντικά κεντήματα της Κουτσοχέρως και πολλά άλλα εκθέματα. Στο χώρο που έχει κτίσει μόνος του ο κ. Θεόδωρος Κατωπόδης, κατεβαίνοντας τα ξύλινα σκαλιά θα δείτε τα στρωμένα κρεβάτια, το τραπέζι με τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα δωματίων και διάφορα αντικείμενα της αγροτικής ζωής του
χωριού. Τηλ. 2645041590
ΚΟΝΤΟΜΙΧΕΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Μια μεγάλη συλλογή από αντικείμενα και εργαλεία τσαγκάρηδων, χαλκωματάδων και άλλων παλαιών επαγγελμάτων καθώς και παραδοσιακές φορεσιές και αναπαραστάσεις χώρων του Λευκαδίτικού σπιτιού σας περιμένουν στο χωριό Κάβαλος, στο λαογραφικό μουσείο «Πανταζής Κοντομίχης» στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου. Τηλ.: Δήμος Σφακιωτών 26450 61210
Τέλος δυο σημαντικά μουσεία λειτουργουν στο Μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμενης. Το εκκλησιαστικό μουσείο και το ναυτικό μουσειο του Νικου Θάνου-Μορίνα.
6. ΣΤΙΧΟΙ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΣ:
1. ΛΕΥΚΑΔΑ DNA
Λευκάδα μου,
Άγια μου Μαύρα.
Ορθή επανάληψη
της ομορφιάς.
Υστερόγραφο
του πόθου.
Το μπλε
στο πράσινο,
το άσπρο
στο γαλάζιο,
το όνειρο
στο χρώμα.
Λευκάδα μου,
πηχιαίοι τίτλοι
αισθημάτων,
με τις νύχτες
αξημέρωτες
στον Αη-Νικήτα.
Υπερβολή
της φύσης
Μαδουρή,
με τις μετάνοιες
των πεύκων
στη θάλασσα.
Στερνοπούλι
Μεγανήσι.
Άγια μου Μαύρα,
με τον Λευκάτα
σε στύση
να φλερτάρει
την Κεφαλονιά.
Ερωτική
φαντασίωση
της Γύρας
με την Πρέβεζα.
Δικτατορία
της άμμου,
Εγκρεμνοί.
Ψευδαίσθηση
του Ιονίου
πως νίκησε
το Πόρτο Κατσίκι.
Λευκάδα
φωτοτυπικό
ονείρων.
Καλοσύνη
του πράσινου,
φλυαρία
του μπλε.
Σημαιοστολισμός
της αμμόγλωσσας
με φύκια,
λιτανεία
των γλάρων
στο Ιβάρι.
Λευκάδα μου,
παρασύνθημα
ψυχής,
με το κύμα
επιβήτορα
στη Νηρά.
Μαθητούδια
με σηκωμένα
χέρια
οι ελιές
στη Γύρα.
Καταφύγιο
αιώνων
το Κάστρο
σου.
Λευκάδα μου,
πρωτοσέλιδο
νοσταλγίας.
Γλέντι
της αλμύρας
με τη Σέσουλα.
Ξυπόλυτο
καλοκαίρι
στο Κάθισμα.
Με τα
μονόξυλα
μεθυσμένους
αλήτες,
στο μόλο.
Λευκάδα μου,
θερινό
ανάκτορο
του ήλιου.
Με τα πόδια
ανοιχτά
στον λεβάντε,
της πρώτης
καντάδας
καρδιοχτύπι.
Ιδρωμένο
απομεσήμερο
στους Μύλους.
Μπερδεμένη
μπετονιά
στον Πόντε,
με τα πυροφάνια
χαμένες
πυγολαμπίδες.
Άγια μου
Μαύρα,
‘ξωκλήσι
στο πέλαγος,
αγιόκλημα
και γιασεμί
στου πόθου
τον αυλόγυρο.
Με το κύμα
σε ήχους,
με τ’ αστέρια
σε στίχους.
Νησί ζωή,
νησί φιλί.
Λευκάδα
μάνα,
Λευκάδα
DNA.
----------------------------------------------------
2. ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΦΕΥΓΩ
Toν μαίστρο
θα προστάξω
το Μαγιάπριλο
θαρθώ,
τη ψυχή μου
να πετάξω,
στην Ελάτη
αετό.
Να ζητήσω
στο μελτέμι
να με φέρει
στο Νυδρί,
να πετάξω
σαν το γλάρο
Μεγανήσι,
Μαδουρή.
Να λυγίσω
σαν το πεύκο
σαν αλήτισσα ιτια,
στού Πουλιού
το τριανέμι
να κοιτάξω
τη Κυρα.
Οσο κι΄αν φεύγω
σε ζητώ
στο Ιβάρι
δειλινό
ενα βότσαλο
στο Πόρο
στη ζωή μου
είσαι δώρο,
πλατάνι
στη Καρυα,
πηγάδι
στο Φρυά.
Οσο κι αν φεύγω
είμαι εδώ,
ένας γλάρος
στο Βλυχό,
στους Σκάρους
κυπαρίσσι,
στο Κάβαλο
μελίσσι,
κρινάκι στην ακτή
μια στροφή
στην Εγκλουβή,
ένας φάρος
στο Λευκάτα
προσευχή
στα Λαζαράτα,
μια αυλή
στο Σπαρτοχωρι,
' μυγδαλιά
στο Σπανοχωρι,
ενα δίχτυ
στη ντουγάνα
καλοκαίρι
στη Νικιάνα.
Λευκάδα μάνα
του πόθου σήμα.
πευκοβελόνα
στη Νηρά.
Λευκάδα μάνα
παραμάνα
στο πανωφόρι
τη χειμωνιά.
Λευκάδα κόρη
γλάρος
στην πλώρη,
στο ξεροβόρι
μια αγκαλιά
Λευκάδα πόνος
γυρίζω μόνος
με μιά κιθάρα
στην αμμουδιά.

----------------------------------
3. ΛΕΥΚΑΔΑ ΜΑΓΙΣΣΑ
Ντυμένο
ονειρο
στο μπλέ,
ψυχής
ακροθαλάσσι,
μια νύχτα
δεν θα φθάσει
για να
σ΄ονειρευτώ,
να τρέξω στα
καντούνια σου,
στις κάτασπρες
αυλες σου
και τις
ομορφιές σου
να κάνω
φυλακτό.
Λευκάδα
μάγισσα
τα
χρόνια
χάλασα
στη ξενιτειά.
μα σε
νοστάλγησα,
κύματα
ναύλωσα
νάρθω κοντά
Να φύγω με
μονόξυλο
στα κύμματα
του Κάστρου
και στην τροχιά
του αστρου
να σε συναντώ,
να πλέξω
με αγιοκλιμα
μνήμες
να σου στείλω
και στης
Κυράς
το μύρο
να σωθώ.
Λευκάδα
μαγισσα
φεγγάρια
δάνεισα
για να
σε δω,
Λευκάδα
μαγισσα
τσιγάρα
μάζεψα
για το
φευγιό.
--------------------------------------
4. TAΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
Λένε πως θα σε μαγέψει
την καρδιά σου θα την κλέψει
δεν μπορείς ν΄αντισταθείς
έλα και μην καρτερείς.
Της βαρκούλας το πανί
θα μας πάει Μαδουρή,
φεγγαράδα στο Βλυχό
πάμε Κάλαμο, Καστό.
Στο Νυδρί και στα Χορτάτα
βαρτζαμι στα Λαζαράτα
Πόρος, Συβρος, Βουρνικα
Κάθισμα για μια βουτιά.
*Τα τοπία στη Λευκάδα
δεν υπάρχουν στην Ελλάδα
Της Λευκάδας τα τοπία
του Θεού η ευλογία.
Τ΄Αη Γιανιού τα δειλινά
δεν θα βρίσκεις πουθενά
η Κυρά Φανερωμένη
στην καρδιά σου ριζωμένη.
Στα πλατάνια της Καρυάς
και στα βράχια της Νηράς
βόλτα στη Βασιλική
Μεγανήσι, Εγκλουβή.
Θα σε πιάσει απ΄το χέρι
μεθυσμένο καλοκαίρι
θα σου δείξει μυστικά
φρέσκο ψάρι στη Λυγιά.
*Της Λευκάδας τα τοπία
ειναι ποίημα, μαγεία.
Τα τοπία στη Λευκάδα
ομορφαίνουν την Ελλάδα.
------------------------------------
Χρυσαφένιες αμμουδιές
και απάτητες κορφές
τα νερά της άλλο μπλέ
που δεν ειναι είδατε ποτέ.
Το γλυκό το μαϊστράλι
θα μας βγάλει Περιγιάλι
μία στάση στη Νικιάνα
πυροφάνια στη ντουγάνα.
Έγινε στο κύμα δίκη
δια βοής Πόρτο Κατσίκι
πεύκα, ρείκια και θυμάρι
κορμοράνοι στο Ιβάρι.
*Τα τοπία στη Λευκάδα
δεν υπάρχουν στην Ελλάδα
Της Λευκάδας τα τοπία
του Θεού η ευλογία.
Μια βραδιά στον Αι Νικήτα
οτι θα ποθήσεις ζήτα.
Εγκρεμνοί και Αγιοφίλι
Γύρα, Κάστρο να κι΄οι Μύλοι.
Με κιθάρες και καντάδες
στα καντούνια οι κυράδες
Καλαμίτσι και Δρυμώνας
δεν υπάρχει εδω χειμώνας.
Καταπράσινο νησί
στεναγμός του ποιητή
οταν ερθεις θα ενδώσεις
και με στίχους θα πληρώσεις.
*Της Λευκάδας τα τοπία
ειναι ποίημα, μαγεία.
Τα τοπια στη Λευκάδα
ομορφαίνουν την Ελλάδα.

-AΠΕΝΑΝΤΙ
-Στη Βέρα για τα ατέλειωτα ταξίδια που μας χάρισε.
Xόρευε η βροχή πάνω στα τζάμια
σύννεφα σκεπάσανε τη Λάμια,
βαρύ αστραποβρόντι απ΄τη Γύρα
ξεθύμανε στους Μύλους η αλμύρα.
Τρεμόσβυνε στο Κάστρο το φανάρι
ανέβηκε ο 'Ορφέας' στο πατάρι,
διάλεξη σκαρώνει ο Κοκονιώρος
σαρώνει τα αυλάκια ο Μανιώρος.
Πάμε απέναντι ρε Βέρα
για να βρούμε τα παιδιά
η ζωή ειναι μια σφαίρα
ποτέ πίσω δεν γυρνά.
Πάμε με το πυροφάνι
το καμάκι, τη συρτή
μακροβούτια στο μουράγιο
και στου 'Πάπιου' δηλωτή.
Κι απόψε στον παράδεισο του 'Μύτα'
έρωτες και πάθη όλα πίτα,
χέρια που απλώνονται θα ψάξω
με φίλους στου 'Μουτρούκαλη' θ΄αράξω.
'Απόλλωνας' και 'Πάνθεον' στη σκέψη
όνειρα θα βλέπω ως να φέξει
κερί που άναψα και μένει
βιτρό στο ιερό Φανερωμένη.
Πάμε απέναντι ρε Βέρα
για να βρούμε τα παλιά
να γλεντήσουμε τη μέρα
Πόντε, μόλο, Αη Μηνά,
να καλέσουμε τη μνήμη
στον Ανθώνα να μας βρεί
στην σκιά των ευκαλύπτων
με το πρώτο μας φιλί.
Στρώματα θα κάνουμε τα φύκια
Κάστρο, αμμόγλωσα και ρείκια
φεγγάρι προβολέας θα μας βλέπει
κανείς δεν θα μαντέψει αυτό το στέκι.
Έρχεται ο πατέρας με τη βάρκα
νύχτα στο παζάρι για την τσάρκα,
βλέμματα σε στύση ειναι μόνο
τη νιότη μου στα χέρια θα πληγώνω.
Πάμε απέναντι ρε Βέρα
να τα ζήσουμε ξανά,
να σηκώσουμε παντιέρα
στου πελάγους τα βαθιά
εποχή πού εχει φύγει
να καλέσουμε κρυφά
και να κάψουμε τα λάθη
στ΄Αη Γιάννη τη φωτιά.
Γελασα στου Βούλη την παρλάτα
δώσε μας κυρ Σπύρο μαντολάτα,
πίσω απ' την μπάντα και στη 'Διάνα'
κλέφτες κι' αστυνόμοι στην αλάνα.
Φέρε γλυκά αχ μπάρμπα Αντρέα
έγιναν οι γευσεις σου σημαία,
γλέντια, καρναβάλια και ρεσάλτο
με γλυκιές καντάδες στον 'Ρεγάντο'.
Πάμε απέναντι ρε Βέρα
να γελάσουμε ξανά
στου Πουλιού την καλημέρα
στ΄Αη Γιαννιού τα δειλινά,
με τους ήλιους να μας παίρνουν
οπως φεύγουνε μαζί
και μετά όλοι να πούμε
εδώ είναι η ζωή.
-------------------------------
XΡΗΣΙΜΑ SITES:
/www. lefkada.gr
www. holidaysinlefkada.eu
www. holidays-in-lefkada.gr
www. lefkadahotels.gr
www. lefkada-hotels.gr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Στους δρόμους βγαίνουν πάλι οι εργαζόμενοι -συνταξιούχοι ζητωντας την απόσυρση των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης και της Τρόικα καθώς και των αδιέξοδων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που το μόνο που καταφέρνουν να επιφέρουν είναι να οδηγούν την ανεργία στα ύψη, τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.Ειναι γεγονός οτι στον ένα χρόνο εφαρμογής, η θεραπεία -σοκ της τρόικας απέτυχε να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Επιδείνωσε τους βασικούς δείκτες της οικονομίας με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος. Η Ευρωζώνη δεν σταθεροποιήθηκε. Σαφέστατα, χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα: αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δικαιολογημένα διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση. Η ανεργία στην εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα αγγίζοντας το 42.5 % στους νέους. 'Ενας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία η Ελλάδα αντιμετωπίζει “κραχ απασχόλησης” ο αριθμός του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού ξεπέρασε τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή είναι εμφανής. Η αιρεσιμότητα του δανειακού μηχανισμού παγιδεύει την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο όπου η λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση προκαλώντας περαιτέρω λιτότητα, νέους φόρους και βαθύτερη ύφεση.
Συμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητή κ. Σαββα Ρομπόλη το αποτέλεσμα των μέτρων θα επιφέρει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων - την περίοδο 2010-2015 -κατά 40%-45%!!
Εκτός απο την άγρια φοροεπιδρομή το νεο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο επιφέρει αυξήσεις εισφορών για συνταξιούχους (από 1ης Αυγούστου) και ασφαλισμένους, μειώσεις στα ποσά εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες για όσους εξέρχονται από την υπηρεσία τους από 1/1/2010 αλλα και «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΝΑΤ! Ειδικότερα:
1: Θεσπίζεται η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(πρώην ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις απο 1.8.2011 .
Ειδικότερα:
-Για συντάξεις απο 1400,01 εως 1,700.00 ευρω ποσοστό 3%
-. Για συντάξεις από 1.700,01 ευρω μέχρι 2.000,00 ευρωποσοστό 6%.
-. Για συντάξεις από 2.000,01 ευρω μέχρι 2.300,00 ευρω ποσοστό 7%.
-. Για συντάξεις από 2.300,01 ευρω μέχρι 2.600,00 ευρω ποσοστό 9%.
- Για συντάξεις από 2.600,01 ευρω μέχρι 2.900,00 ευρω ποσοστό 10%.
- Για συντάξεις από 2.900,01 ευρω μέχρι 3.200,00 ευρω ποσοστό 12%.
-. Για συντάξεις από 3.200,01 ευρω μέχρι 3.500,00 ευρω ποσοστό 13%.
-- Για συντάξεις από 3.500,01 ευρω και άνω ποσοστό 14%.
2. Απο 1.8.2011 θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά για συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς δεν καταλαμβάνει όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά παρακράτησης έχουν ως εξής:
- Για συντάξεις από 1.700,01 ευρω μέχρι 2.300,00 ευρω ποσοστό 6%.
- Για συντάξεις από 2.300,01 ευρω μέχρι 2.900,00 ευρω ποσοστό 8%.
- Για συντάξεις από 2.900,01 ευρω και πάνω ποσοστό 10%.
3-Θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300 ευρώ. Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης, όπως αυτά θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων αυτών. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω παρακρατήσεις έχουν ως εξής:
-. Για συντάξεις από 300,01 ευρω μέχρι 350,00 ευρω ποσοστό 3%
- Για συντάξεις από 350,01 ευρω μέχρι 400,00 ευρω ποσοστό 4%
- Για συντάξεις από 400,01 ευρω μέχρι 450,00 ευρω ποσοστό 5%
-. Για συντάξεις από 450,01 ευρω μέχρι 500,00 ευρω ποσοστό 6%
-. Για συντάξεις από 500,01 ευρω μέχρι 550,00 ευρω ποσοστό 7%
-. Για συντάξεις από 550,01 ευρω μέχρι 600,00 ευρω ποσοστό 8%
- Για συντάξεις από 600,01 ευρωμέχρι 650,00 ευρω ποσοστό 9%
-. Για συντάξεις από 650,01 ευρω και άνω ποσοστό 10%
Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δε μπορεί να υπολείπεται των 300 ευρω.
4-Από τον Αύγουστο, θα ξεκινήσει η παρακράτηση επιπλέον 1% υπέρ ανεργίας στους μισθωτούς, με εργοδότες και εργαζόμενους να μοιράζονται ισομερώς την επιβάρυνση (από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, και μάλιστα της τάξης του 2% θεσπίζεται στο δημόσιο τομέα, ενώ ένα επιπλέον 3% καταβάλλεται για τη... διάσωση του μειωμένου εφάπαξ.
5: Από 1η Αυγούστου 2011, θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό ανεργίας που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Αντιθέτως, η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, θα εφαρμοστεί από το 2013, μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
6: Αυξάνεται από 1/1/2012, η συμμετοχή των αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, μέσα από τη μετατροπή της 5ης ασφαλιστικής κλάσης, ως την ανώτερη υποχρεωτική βαθμίδα ασφάλισης καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά 3 χρόνια.
7: Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το δημόσιο, η περικοπή ορίζεται στο 10%, ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ 15%. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η περικοπή για να ξεμπλοκάρει η μείωση, και για το λόγο αυτό, θα αυξηθεί η εισφορά υπέρ εφάπαξ των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων κατά 1%, ενώ θα θεσπιστεί και αντίστοιχη εισφορά της τάξης του 2% στους συνταξιούχους.
8-Επαναλαμβανεται η διάταξη για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, (είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά ταμεία). Οπως παρατηρεί το υπ. Εργασιας με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το παράτυπο φαινόμενο όπου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.
9-Οι συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2010, μειώνονται αναδρομικά, από 1η Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%. Από την ίδια ημερομηνία, οι καταβαλλόμενες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων του ΝΑΤ, αναπροσαρμόζονται μόνο με διάταξη ειδικού νόμου, καταργούμενης κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης, με την οποία προβλέπεται η αναπροσαρμογή ή η αύξηση σύνταξης ή βοηθήματος που καταβάλλεται από το ΝΑΤ.
10-Από 1/8/2011, οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργία, των εργαζομένων κατά 0.5% και των εργοδοτών κατά επίσης 0.5%, ισχύουν και για τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.
11-Αυξάνονται από την αρχή του 2012 και οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι)
12-Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.
13-Επεκτείνεται η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε 3 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης έως 3 φορές, μέσα σε αυτό το διάστημα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, πως η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι επιτρεπτή, αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο.
14-Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο), το σχέδιο νόμου προβλέπει:
Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί τις παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδ υασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες σε διάστημα 12 μηνών (περίοδος αναφοράς). Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

-Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 48 ώρες, κατά μέσο όρο, σε περίοδο 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών.
-Η Διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.
15-Για την απασχόληση των νέων με μισθό μειωμένο κατά 20%, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι, νέοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είναι δυνατόν να συνάπτουν με εργοδότες, συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές μικρότερες έως 20% από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία της ειδικότητά τους, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική) και ασφαλίζονται στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ η νέα κλίμακα θα ενταχθεί στο υπό συζητηση-ψηφιση για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ. Στη σχετική διάταξη οριζεται οτι μειώνονται τα ποσά ΕΚΑΣ από τον επόμενο μήνα και αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Διατηρούνται τα 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.607,54 ευρώ αλλά τα ποσά αλλάζουν, στη συνέχεια, με βάση τις νέες κλίμακες οι οποίες είναι:
- Για εισόδημα από 7.607,55 ευρώ – 7.905,91 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 172,50 ευρώ (αντί 230 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 7.715,65 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 7.905,92 ευρώ – 8.104,76 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 115 ευρώ (αντί 172 ευρώ που ήταν για εισόδημα έως 8.018,26 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 8.104,77 ευρώ – 8.353,38 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 57,50 ευρώ (από 115 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.219,93 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 8.353,39 ευρώ – 9.200 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 30 ευρώ (από 57,50 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.472,09 ευρώ).

Oσον αφορά στα φορολογικά μέτρα επέρχονται οι παρακάτω αφαιμάξεις:

-Αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από την 1.1.2011 και μετά όπως και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από το φόρο που συνεπάγεται φορολογική επιβάρυνση.

-Περιορισμός της έκπτωσης 20% από τον φόρο . Αν εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, τότε για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό αυτό, η έκπτωση μειώνεται στο 10% από 20% .

-Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτούν φέτος οι φορολογούμενοι ηλικίας 30 έως 65 ετών και η φορολόγηση με συντελεστή 10% του κλιμακίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ.

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης (Ακίνητα , σκάφη , Πισίνες κλπ)

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.


-Παράλληλα, «έρχεται» ειδικό τέλος για επιχειρήσεις που εξαιρούνται του αντικαπνιστικού νόμου, ειδικές συμφωνίες νοσοκομείων για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες, χρέωση αλλοδαπών στις υπηρεσίες υγείες και «κόψιμο» παροχών σε ανασφάλιστους.

- Ακόμη περιλαμβάνονται αυξήσεις σε ΦΠΑ και σε τέλη κυκλοφορίας.

-Από την 1/1/2012 θα επιβληθεί ανώτατο όριο 300 ευρώ στην έκπτωση φόρου εισοδήματος που παρέχεται με βάση την αξία των αποδείξεων την οποία συγκεντρώνει ο φορολογούμενος πάνω από το ποσό αξίας που απαιτείται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30-39 λεπτά το λίτρο ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης δεν θα γίνει άμεσα εντός του 2011, όπως προβλεπόταν στον φετινό προϋπολογισμό αλλά σταδιακά μέχρι το 2014

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Σοκ και δέος απο τα νεα -πρωτοφανή -μέτρα που επιδεινώνουν δραματικά το οικογενειακό εισόδημα. Η αγανάκτηση και η οργή φθάνουν στο αποκορύφωμα. Και χωρις να υπάρχει εστω και μια χαραμάδα ανάκαμψης. Ειναι εντυπωσιακό: Στον ένα χρόνο εφαρμογής, η θεραπεία -σοκ της τρόικας απέτυχε να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Επιδείνωσε τους βασικούς δείκτες της οικονομίας με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος. Η Ευρωζώνη δεν σταθεροποιήθηκε. Σαφέστατα, χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα: αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δικαιολογημένα διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση. Η ανεργία στην εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα αγγίζοντας το 42.5 % στους νέους. 'Ενας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία η Ελλάδα αντιμετωπίζει “κραχ απασχόλησης” ο αριθμός του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού ξεπέρασε τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή είναι εμφανής. Η αιρεσιμότητα του δανειακού μηχανισμού παγιδεύει την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο όπου η λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση προκαλώντας περαιτέρω λιτότητα, νέους φόρους και βαθύτερη ύφεση. ( σσ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού άφηνει η κυβέρνηση. Δηλαδη πριν ακομη εφαρμοστουν τα νεα μετρα του μεσοπροθεσμου απειλουν με νεο πακετο!!!). Συμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητή κ. Σαββα Ρομπόλη το αποτέλεσμα των μέτρων θα επιφέρει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων - την περίοδο 2010-2015 -κατά 40%-45%!!
Στα (νέα) μετρα που οριστικοποιήθηκαν περιλαμβάνονται:
- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται, περίπου 600.000 άτομα συνολικά, ήτοι οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, και τα άτομα με αναπηρία. Στο κλιμάκιο από 8.000 έως 12.000 ευρώ, μπαίνει νέος φορολογικός συντελεστής 10%.
-Ο κεφαλικός φόρος από εναλλακτικό σενάριο που λανσαρίστηκε…για τις δύσκολες περιόδους αποδείχτηκε τελικά…πρόσθετη και μόνιμη επιβάρυνση για όλους μας. Χωρίς να είναι διόλου απίθανο η κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι στο μέλλον τα όρια, το σχέδιο όπως το παρουσίασε ο υπουργούς οικονομικών, προβλέπει:
- Η εισφορά αλληλεγγύης (έκτακτη εισφορά) έως το 2015, κλιμακώνεται ως εξής: Για εισόδημα 12.000- 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%. Για 20.000- 50.000 ευρώ, συντελεστής 2%. Για 50.000- 100.000 ευρώ, συντελεστής 3%. Για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 4%.
-Προβλεπεται η αναδρομική μείωση του εφάπαξ όχι μόνο στο Δημόσιο (-10%) αλλά και στη ΔΕΗ (-15%) δηλαδή περίπου 4.000-5.000 λιγότερα για τους εργαζομένους του Δημοσίου και 10.000 - 15.000 ευρώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ. Οι περικοπές αφορούν σε όσους δεν εχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ)
--Επαναλαμβάνεται η διαταξη για το πλαφο στις κύριες συντάξεις, (είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά ταμεία). Οπως παρατηρει το υπ. Εργασιας με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το παράτυπο φαινόμενο όπου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.
--Καθιερωνεται προσθετη εισφορά εργοδοτη και εργαζομενου στον ιδιωτικο τομεα υπερ του κλαδου ανεργιας κατα 0,5% εκαστη.
--Απο 1-8-2011 θεσπιζεται μηνιαια εισφορά 10 ευρω που καταβαλλεται απο τους ασφαλισμένους -αυτοτελώς και ανεξάρτητα αποασχολουμενους του ΟΑΕΕ(Οργ. Ασφαλισης Ελευθερων Επαγγελματιων), ΕΤΑΑ(επιστημονες) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(μεσα μαζικης ενημέρωσης)./.
-Απο 1-1-2013 θεσπίζεται εισφορα υπέρ ΟΑΕΕ ανα κλαδο επιχειρησης ως ποσοστό επι των ετησιων εσόδων(τζιρου) της επιχειρησης. Το ποσοστο εισφοράς θα καθοριζεται με κοινη υπουργικη αποφαση και μετα απο ειδικη οινιονικη μελετη του υπουργειου Οικονομικων και του ΣΚΑ(Συμβ. Κοινωνικης Ασφαλισης)
-Αυξάνεται απο 1-8-2011 η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ με βάση νέα κλίμακα (παρακράτηση εως 14% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης)
-Επιβάλλεται απο 1-8-2011 εισφορά 6% - 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα (π.χ. γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι) κάτω από τα 60. Εξαιρούνται μόνο συνταξιούχοι από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση, π.χ. συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη πριν από το 60ό έτος ηλικίας. Για παράδειγμα, συνταξιούχος 57 ετών, με σύνταξη 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 40 ευρώ από την αύξηση της εισφοράς Νο1 (δηλαδή από 100 ευρώ κράτηση, σε 140 ευρώ κράτηση) και με 112 ευρώ από τη θέσπιση της εισφοράς Νο2. Σε σύνολο κρατήσεων η μείωση στη μηνιαία σύνταξή του θα φθάσει τα 152 ευρώ/μήνα.
-Εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ θα επιβληθεί απο 1-9-2011 σε 235.800 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρική σύνταξη πάνω από 300 ευρώ για να αντιμετωπιστεί, παράλληλα με τις μειώσεις των επικουρικών από 1/1/2012, το έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων (θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ φέτος). Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει επικουρική σύνταξη ύψους 610 ευρώ/μήνα, θα συνεισφέρει ποσοστό 10% (δηλαδή 61 ευρώ/μήνα). Η επικουρική σύνταξη μετά την παρακράτηση της εισφοράς θα είναι 549 ευρώ/μήνα.
- Επιβάλλεται εισφορά ύψους 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου με σύνταξη από 800 ευρώ/μήνα για τη στήριξη του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (π.χ. συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλει 20 ευρώ/μήνα).
--Εισφορά επιβάλλεται και στους εν ενεργεία δημοσιους υπαλληλους υπέρ του 1% επί του ΤΠΔΥ(Ταμειο Προνοιας Δημιοσιων Υπαλληλων), δηλαδή σε μεικτό μισθό 1.500 ευρώ/μήνα, η εισφορά θα είναι 15 ευρώ/μήνα
--Καθιερωνεται ειδικη εισφορά αλληλεγγυης για την καταπολεμηση της ανεργιας (και)στους δημόσιους υπαλληλους. Η εισφορά αυτη υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επι των τακτικων αποδοχων και προσθετων αμοιβων και αποζημιωσεων ολων των μισθοδοτουμενων υπαλληλων του δημοσιου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κα; θως και των υπαλληλων ολων ανεξαιρετως των δημοσιων επιχεηρήσεων και οργανισμων καιο ΝΠΙΔ.
-. Αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για 570.000 από τους 700.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες. Θα πληρώνουν εισφορές 270 ευρώ από 135 που πληρώνουν σήμερα.
Σημειωνεται οτι στο μεσοπρόθεσμο συμπεριλήφθηκαν και οι αλλαγές στα εργασιακά: Η πρόβλεψη μειωμένου κατά 20% μισθού για τους νέους ανέργους ηλικίας έως 25ετών, η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα 3 χρόνια (με πρόβλεψη μετατροπής σε αορίστου χρόνου μετά τα 3 χρόνια) και η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων σε 6μηνη βάση,
Εξάλλου στο νομοσχεδιο για το μεσοπροθεσμο προβλεπεται δεσμη μετρων για τους δημοσιους υπαλληλους. Ετσι:
---Το τακτικο προσωπικό που απασχολειται στο δημοσιο, σε ΝΠΔΔ καιο ΟΤΑ μπορει να ζητησει με αιτηση του τη μειωση των ωρων εργασιας του μεχρι και 50% αποδοχων του για χρονικη διαρκεια μεχρι 5 ετη. Με την αιτηση του ο υπαλληλος προσδιοριζει ενα επιθυμει την μειωση της ημερησιας απασχόλησης ή των εργασιμων ημερων. Σε καθε περιπτωση ως χρονος πραγματικης και συνταξιμης δημοσιας υπηρεσιας για καθε νομιμη συνέπεια, υπολογιζεται μονο ο χρονος πραγματικης απασχολησης.
---Τυχον πλεοναζον προσωπικο ΔΕΚΟ εντασσεται σε πινακες καταταξης που καταρτιζονται χωριστα για καθε νομικο προσωπο απο το ΑΣΕΠ με βαση αντικειμενικα και αξιοκρατιικα κριτηρια(οπως τυπικα προσοντα, εμπειρία, ηλικια, οικογενειακη κατάσταση κα)Το προσωπικο που περιλαμβανεται στους πινακες καταταξης συνεχίζει να λαμβάνειο για 12 μηνες απο τον χαρακτηρισμο του ως πλεοναζοντος προσωπικου αποδοχές ισες με το 60% του βασικου του μισθου.
-Απο την 1-1-2011 και μεχρι 31.12-2015 ο αριθμος των ετησιων προσλήψεων και διορισμων του μονομου προσωπικου και του προσωπικου με σχέση εργασιας ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου δεν μπορει να ειναι μεγαλυτερος συνολικά απο το λογο ενα προς πεντε(μια προσληψη ανα πέντε αποχωρησεις) στο συνολο των φορεων με εξαιρεση το ετος 2011 για το οποίο ο λόγος θα ειναι ενα προς δεκα,
-Οι εγκρισεις προσληψης προσωπικου με σχέση εργασιας ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου ξκαι συμβασεων μισθωσης εργου για το ετος 2011 περιορίζονται κατα 50% σε σχέση με τις αντιστοιχες εγκρισεις του ετους 2010 και κατα 10% κατ ετος για τα ετη εως και το 2015.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

ΣΤΙΧΟΙ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΣΤΙΧΟΙ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
ΝΑΥΑΓΟΣ
Η ζωή μου βάρος
ξεχασμένος φάρος
στον ωκεανό,
κύματα τα πάθη
μη μιλάς για λάθη
σ΄ενα ναυαγό.
Δήθεν και λαμόγια
πνίγομαι στα λόγια
χώρα στο βυθό,
ακούστε με φωνάζω
φακελάκι βάζω
πάλι στο γιατρό,
αχ πως να σωθώ.
Μοναξιάς μνημείο
χώρα πολυθρόνας
των τηλεκοντρόλ,
μια ζωή χειμώνας
ζούμε για το γκόλ.
Χώρα επαιτείας
τηλεαδικίας
πάθος κινητών,
χωρα των απόντων
ξένων συμφερόντων
των αλλοδαπών.
Ξένος στη δουλειά μου
χάπια τα ονειρά μου
μόνιμα απών
Χάθηκαν οι φίλοι
σώπασαν οι λίγοι
χώρα των λαθών.
Ακούστε με φωνάζω
φακελάκι βάζω
φθάνει δεν μπορώ
αχ πως να σωθώ.
------------------------
ΕΠΙΘΥΜΙΑ
Δεν θα σου τάξω
γη και ουρανό,
Ούτε χρυσάφια,
ήλιους και αστέρια.
Θέλω μονάχα
να σου πώ
για τα χαμένα
καλοκαίρια.
Τις νύχτες
που σε κέρναγα
αρμύρα
γυρμένοι
στ' αποκούμπι
του ονείρου,
της θάλασσας
ακούγοντας
τη λύρα
Ταμένοι
στην απόγνωση
τ΄ απείρου.
Θέλω στη σκέψη σου
να γίνω
τρεχαντήρι,
στης ανοιξης
τη νιότη
να χαθώ
Ξυπόλυτοι
στου πάθους
το λιοπύρι
να σκύψω
να σου πώ
τα σ΄αγαπώ.
Nα γίνω
κοκκαλάκι
στα μαλιά σου,
στα πόδια σου
διάφανο καλτσόν
λάφυρα
να πάρω
τα φιλιά σου
δραπέτες
στο νησί
των πειρατών.
Θέλω
για πάντα
στην ψυχη σου
να αράξω
να μείνεις
μια αθάνατη
κολώνια
στο μπράτσο
τη μορφή σου
να χαράξω,
αγάλματα
να μείνουνε
τα χρόνια.
Θέλω
να μείνω
εφηβος
αιώνια
σαν ενα
διαβολάκι
που τραβάει
τα
παντελόνια.
-------------------------------------
. ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΝΟΣΤΑΛΓΩ. (Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης
Πρώτη εκτέλεση: Κωνσταντίνος Μάτσικας).
Λύσε τα ξανθά σου
τα μαλλιά
γύρισε στο στήθος μου
γλυκά
κι αποκοιμήσου
Άκουσε τους χτύπους
της καρδιάς
είναι ο ρυθμός
που αγαπάς
χτύποι
δικοί σου,
Ζήσε τη ζωή
που νοσταλγώ
κάθε μου στιγμή
σε αγαπώ
είσαι δικιά μου,
έχω τη μορφή
σου φυλαχτό
τρέμω μη σε χάσω
και χαθώ
στη μοναξιά μου.
Το σώμα σου ξανά
θα προσκυνήσω
θα κλείσω
στα σεντόνια
τη στιγμή
θα σε θυμάμαι
Τις νύχτες
θα μαζέψω
να σε πείσω
πως ζω με τη
δική σου τη ζωή
όπου και να΄μαι
Ζήσε τη ζωή που
νοσταλγώ
κάθε μου στιγμή
σε αγαπώ
είσαι δικιά μου
έχω τη μορφή σου
φυλαχτό
τρέμω μη σε χάσω
και χαθώ
στη μοναξιά μου.
-----------------------------------
ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ
( Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης Πρώτη εκτέλεση: Κωνσταντίνος Ματσίκας )
Γεμάτο με τσιγάρα
το τασάκι
μετέωρο το βλέμμα
στον καπνό
νοιώθω σαν το γλάρο
που βουτάει,
μονάχος στο
απέραντο κενό
Θολωμένο μυαλό,
πάλι απόψε θα πιω,
να ξεχάσω
Τελειωμένο στυλό,
όσο κι αν προσπαθώ,
δεν θα γράψω
Ένα άδειο χαρτί,
που ζητάει γραμμή,
η ζωή μου
Όσο φεύγω πονώ,
κι όσο μένω ζητώ,
τη φυγή μου.
Γεμάτο με τσιγάρα
το τασάκι
Μετέωρο το βλέμμα
στον καπνό,
Νοιώθω σαν το γλάρο
που βουτάει,
Μονάχος
στο απέραντο κενό
Θολωμένο μυαλό,
σ' ένα χάδι πικρό,
θα σε κλείσω
Και στο ίδιο σκαμπό,
πάλι απόψε θα πιω,
να μεθύσω
Ένα άδειο χαρτί,
που ζητάει γραμμή,
η ζωή μου
Όσο φεύγω πονώ,
κι όσο μένω ζητώ,
τη φυγή μου.

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΦΑΠΑΞ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΟΔΗΓΟΣ:
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΦΑΠΑΞ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Όλα τα μέτρα-φωτιά για τις συντάξεις(αυξημενη εισφορά σε κύριες και επιβολή εισφοράς στις επικουρικές), στο εφάπαξ(περικοπές εως 15%), στην αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, στα βαρεα-ανθυγιεινα, στις αναπηρικές συντάξεις καθως και στα κοινωνικά επιδόματα παρουσιάζονται σε ενα αναλυτικό οδηγό. Τονίζεται οτι και τα νεα αυτα μέτρα φέρνουν νέα επιδείνωση στα εισοδήματα ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
1)ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 1700 ευρω: Έκτακτη αναπροσαρμογή των συντελεστών της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων για όλες τις κλίμακες κύριας σύνταξης από 1.700 ευρω και άνω(απο 3% εως 14%). Από την υιοθέτηση των νέων μέτρων δεν θίγονται συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν από το σύνολο των ταμείων, σύνταξη κάτω των 1.700 ευρω/μήνα. Ένας συνταξιούχος (π.χ. ενός ταμείου ΔΕΚΟ ή Δημοσίου ή ΙΚΑ) που λαμβάνει σύνταξη 2.500 ευρω/μήνα, μέχρι σήμερα το σύνολο της εισφοράς του ήταν 6% επί του συνόλου της σύνταξης δηλ. 150ευρω/μήνα. Με την αναπροσαρμογή του συντελεστή ειδικής εισφοράς, η κράτηση θα αυξηθεί κατά 75/μήνα και το σύνολο της κράτησης θα αυξηθεί στα 225 ευρω/μήνα. Στο σύνολο των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Σύνταξης, μόλις το 5% (ήτοι 161.890 συνταξιούχοι), λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρω /μήνα.
2)ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ: Έκτακτη ειδική εισφορά επί του συνολικού ποσού της κυρίας σύνταξης για τους συνταξιούχους εκείνους που είναι κάτω των 60 ετών και για ποσά άνω των 1.700 ευρώ/μήνα(απο 6% εως 10%). Η επιβολή της ειδικής εισφοράς για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και άνω των 1.700 ευρώ, δέν θίγει:
-. Τους συνταξιούχους εκείνους που προέρχονται είτε από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση (π.χ. συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων).
-. Τις μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη βάσει ειδικών ασφαλιστικών διατάξεων πριν το 60ο έτος ηλικίας.
-. Η ειδική εισφορά αφορά κατά κύριο λόγο τις κατηγορίες εκείνων ασφαλισμένων, όπως:
-. Συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ με χρήση ειδικών διατάξεων συνταξιοδότησης πριν το 60 έτος ηλικίας, καθώς και των ευνοϊκών διατάξεων της εθελουσίας εξόδου.
-. Συνταξιούχοι του Δημοσίου Τομέα με ηλικία συνταξιοδότησης μικρότερη του 60ου έτους.
Παράδειγμα:. Ένας συνταξιούχος 57 ετών, ο οποίος βγήκε στην σύνταξη κάνοντας χρήση ειδικών διατάξεων (π.χ. λόγω εθελουσίας), ο οποίος λαμβάνει σύνταξη 2.000 ευρω, θα επιβαρυνθεί: α) από την αύξηση της εισφοράς υπέρ του ΑΚΑΓΕ (από τον συντελεστή 5% στο 7%) με 40 ευρω (δηλ. από 100 ευρω κράτηση, σε 140 ευρω κράτηση), β) από την θέσπιση ειδικής εισφοράς 6% για συντάξεις 1.700-2.300 ευρω/μήνα (μετά την κράτηση της εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ) 112 ευρω/μήνα. Σε σύνολο κρατήσεων η μείωση στη μηνιαία σύνταξή του θα φθάσει τα 152 ευρω/μήνα.
3. ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Ειδική κλιμακωτή εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300, για τη χρηματοδότηση χαμηλοσυνταξιούχων ελλειμματικών επικουρικών ταμείων. Το μέτρο αυτό καθίσταται αναγκαίο, καθότι -οπως υποστηρίζει το υπουργειο Εργασιας-μόνο το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών Ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκ. ευρω. Για το σύνολο των επικουρικών ταμείων, οι συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 300ευρω/μήνα είναι 235.800 και οι οποίοι αποτελούν το 23,18% του συνόλου των συνταξιούχων των επικουρικών ταμείων (σύνολο 1.017.000 συνταξιούχοι.) Παραδειγμα: Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει επικουρική σύνταξη ύψους 610 ευρω/μήνα, θα συνεισφέρει με την έκτακτη ειδική εισφορά επί των επικουρικών συντάξεων, ποσοστό 10% (δηλ. 61 ευρω/μήνα). Επικουρική σύνταξη μετά τον υπολογισμό της εισφοράς 549 ευρω/μήνα.
4. ΕΦΑΠΑΞ: Σύμφωνα με το υπουργειο Εργασιας, οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρω. Αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκ. ευρω. Δυστυχώς -τονιζει το υπουργειο Εργασιας-για πολλά χρόνια ένα σύστημα προνοιακών παροχών το οποίο εξαρχής ήταν κεφαλαιοποιητικό και όχι αναδιανεμητικό, έχει σήμερα καταστεί σε ένα μεγάλο βαθμό αναδιανεμητικό, επιβαρύνοντας κυρίως τους σημερινού εργαζόμενους. Η πολιτική για τον εξορθολογισμό των καταβαλλόμενων εφάπαξ επιδομάτων αφορά τα εξής μέτρα:
- Την μείωση κατά 10% των εφαπαξ του δημοσίου τομέα και κατά 15% των εφαπαξ του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δηλ. μια μείωση μεταξύ 4.000-5.000 ευρω για τους εργαζομένους του δημοσίου και 10.000-15.000 ευρω για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.
-. Την θέσπιση εισφοράς 1% επί του ΤΠΔΥ(Ταμειο Προνοιας Δημοσιων Υπάλληλων) σε όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου Τομέα, για την χρηματοδότηση του συστήματος απονομής εφαπαξ. Δηλ. ένας δημόσιος υπάλληλος με μικτό μισθό 1.500ευρω/μήνα, θα συνεισφέρει κατά 15 ευρω/μήνα για την στήριξη του εφαπαξ επιδόματος
- Την θέσπιση ειδικής εισφοράς στους συνταξιούχους του Δημοσίου πάνω από 800 ευρω/μήνα ύψους 2%. Κατα το υπ. Εργασιας το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο, διότι δεν είναι δίκαιο και αντικειμενικό να μην συμβάλουν και αυτοί οι οποίοι έλαβαν αυξημένα ποσά εφαπαξ στην διαδικασία εξορθολογισμού, προκειμένου το βάρος της στήριξης του συστήματος να μην πέσει μονομερώς στους σημερινούς εργαζομένους. Δηλ. Ένας συνταξιούχος του δημοσίου με σύνταξη 1.000 ευρω/μήνα, θα καταβάλει ως ειδική εισφορά το ποσό των 20 ευρω/μήνα.
5: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: Το υπ. Εργασιας υπογραμμίζει οτι ''δεν περικόπτονται κοινωνικά επιδόματα και παροχές προς όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Αντίθετα, μπαίνει μια τάξη βάζοντας εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη διαδικασία επιλογής των δικαιούχων, ώστε να σταματήσουν οι καταστρατηγήσεις και να εξοικονομηθούν ακόμα περισσότεροι πόροι για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη''.. Ταυτόχρονα, αυξάνεται, με τη βοήθεια και των πληροφοριακών συστημάτων, η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών και η αποτροπή καταστάσεων καταδολίευσης. Ειδικότερα:
-Εισάγονται Εισοδηματικά και Περιουσιακά Κριτήρια για την χορήγηση Κοινωνικών Επιδομάτων και Παροχών – Αλλάζουν τα Κίνητρα για την χορήγηση Κοινωνικών Παροχών και Επιδομάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τα ποσοστά κινδύνου φτώχειας (2009) βελτιώνονται μόνο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες πριν και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις πλην των συντάξεων – δηλαδή από 22,7% σε 19,7%.
Μετά και το πέρας της λειτουργικής επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων (τέλος Ιουνίου 2011) με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και την επίτευξη καλύτερης στόχευσης των πόρων προς τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα προβεί στην αλλαγή των κριτηρίων δικαιούχων κοινωνικών παροχών με σκοπό την ενίσχυση εκείνων που πραγματικά το έχουν ανάγκη (π.χ. κριτήρια λήψης εποχικών επιδομάτων ΟΑΕΔ, αλλαγή κριτηρίων για επιδότηση ενοικίου και επιχορήγηση επιτοκίου δανείου κ.ο.κ).
-. Το ΕΚΑΣ επεκτείνεται σταδιακά μέχρι το 2015 με την καταβολή ευρω 30 μηνιαίως σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.
--. Από τον εξορθολογισμό των Επιδομάτων ΟΑΕΔ, σκοπός είναι να προκύψουν οφέλη σε εκείνες τις ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι ενώ συμβάλλουν περισσότερο σε σχέση με άλλες ομάδες εργαζομένων, δεν δικαιούνται αντίστοιχες παροχές (π.χ. εργαζόμενος με 15ετή συνεχόμενη εργασία που μένει άνεργος, σε σχέση με έναν εποχικά εργαζόμενο 5ετίας)
6: ΒΑΡΕΑ-ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ: Για την αναμόρφωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινων επαγγελμάτων η επιτροπή καλειται εντος των προσεχων ημερων να γνωμοδοτήσει για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Μετα το πόρισμα της επιτροπής με απόφαση του υπουργείου Εργασιας θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου η νέα λίστα περιλαμβάνοντας τουλάχιστον 200.000-250.000 λιγότερους εργαζόμενους σύμφωνα με την οδηγία του επικαιροποιημένου Μνημονίου που ορίζει ότι δεν θα μπορεί να είναι στη λίστα πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού (έναντι 30% σήμερα). Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015 (δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά).
7: ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ: Από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νεο αυστηρό συστημα εξέτασης και επανεξέτασης των αναπηρικών συντάξεων. Προβλεπεται να συγκροτηθούν νέες επιτροπές στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι. Το νέο καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλα τα Ταμεία, ενώ συγκροτείται και Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, το οποίο θα αναλάβει την επανεξέταση των συντάξεων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Εν συνεχεία και σταδιακά, θα επανεξετασθούν όλες οι συντάξεις. Το Υπουργείο Εργασίας προσδοκά ότι από το «ξεκαθάρισμα» των αναπηρικών θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015 και εκτιμά οτι οι ανάπηροι-μαιμουδες ειναι περιπου 60.000-70.000. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί ως οριστικές.
Στο μεταξυ αλλαγές στην εξαγορά του πλασματικού χρόνου, στον τρόπο χορήγησης του ΕΚΑΣ στην καταβολή της προσωρινής σύνταξης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ το οποιο κατατεθηκε στη Βουλη. Επίσης προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς, σημαντικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας, διευκολύνεται η συνταξιοδότηση των οφειλετών, λαμβάνονται επί πλέον μέτρα για την προστασία της μητρότητας ενώ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο με σύμβαση αορίστου χρόνου, εντάσσονται από 1/7/2011 στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Στο νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς έως πέντε πλασµατικών ετών για τη γέννηση παιδιών και στον ιδιωτικό τοµέα. Επισηµαίνεται ότι τα νέα πλασµατικά χρόνια µπορούν να τα αξιοποιήσουν όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα από την 1η/1/2011. Ετσι από την 1η/1/2011 µπορούν να αναγνωρίσουν:
- 4 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2011.
- 5 έτη, όσοι θεµελιώνουνσυνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2012.
- 6 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2013.
- 7 έτη, όσοι θεµελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωµα µε προϋποθέσεις που διαµορφώνονται και ισχύουν το 2014 και εφεξής.
Μετά και την προσθήκη της εξαγοράς πλασµατικών για τους γονείς και στον ιδιωτικό τοµέα, τα πλασµατικά χρόνια είναι τα εξής:
1. O χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας. Ο στρατός υπολογίζεται µε βάση τον τελευταίο µισθό (20%), ενώ για όσους θεµελιώνουν από το 2011 έως και το 2014 παρέχεται έκπτωση 30%. Πέραν αυτής τηςχρονολογίας, το κόστος περιορίζεται στο 50%.
2. O χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
3. O χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και µέχρι 300 ηµέρες.
4. O χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και µέχρι 300 ηµέρες.
5. O χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και µέχρι 2 έτη.
6. O χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός µόνο πτυχίου ανώτερης ή ανώτατης σχολής της ηµεδαπής ή της αλλοδαπής, ή διπλώµατος επαγγελµατικής κατάρτισης µεταδευτεροβάθµιου ινστιτούτου επαγγελµατικής κατάρτισης ή διπλώµατος σχολής ξεναγών, καθώς και ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πτυχίου µετά την συµπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε µέσες τεχνικές και επαγγελµατικές σχολές ή σε µονάδες της δευτεροβάθµιας τεχνικής επαγγελµατικής εκπαίδευσης από την έναρξη ισχύος του ν. 576/1977 και µετά ή στο ενιαίο πολυκλαδικό λύκειο, ο οποίος είναι ίσος µε τον κατά το χρόνο απο φοίτησης επίσηµο χρόνο σπουδών της οικείας σχολής.
7. O χρόνος χωρίς ασφάλιση σε φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, µετά την υπαγωγή, για πρώτη φορά, στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης ή το δηµόσιο και ο οποίος δεν µπορεί να είναι λιγότερος από έναν πλήρη ηµερολογιακό µήνα σε κάθε περίπτωση κενού ασφάλισης µεταξύ περιόδων ασφάλισης.
8. O προβλεπόµενος από την EΓΣΣE (Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας) χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης καιλοχείας (119 ηµέρες).
9. O χρόνος απεργίας.
10. O πλασµατικός χρόνος για τα παιδιά: ένα έτος για το πρώτο παιδί και δύο έτη για κάθε επόµενο και µέχρι τα τρία (συνολικά τρία χρόνια για δύο παιδιά και πέντε για τρία). Η αναγνώριση πλασµατικού χρόνου γίνεται µε τις ίδιες προϋποθέσεις και από τον άνδρα και από τη γυναίκα µε καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών (20% επί του 25πλάσιου ηµεροµισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κύρια σύνταξη και 6% για επικουρική). Δηλαδή περίπου 1.500 έως 1.800 ευρώ για κάθε χρόνο εξαγοράς.
Τονίζεται οτι δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, είτε για να γλιτώσουν χρόνια εργασίας είτε για να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα -σε μικρότερη ηλικία:
-Όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 (ασφαλισμένοι του Δημοσίου και των ειδικών Ταμείων με 25 χρόνια, επιστήμονες -ελεύθεροι επαγγελματίες με 35έτη, ακόμη κι αν δεν είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, μητέρες με ανήλικα και 5.500 ημέρες ασφάλισης ή όσες ορίζουν τα καταστατικά των επιμέρους ταμείων).
-Όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 και εφεξής με βάση διατάξεις που δεν τροποποιήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν από το 1992 (35ετία χωρίς όριο ηλικίας).
-Όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα μπορούν να αναγνωρίσουν, αν τους χρειάζονται, κάποιους περιορισμένους χρόνους (στρατό, πλασματικό χρόνο οι γυναίκες για τη γέννηση παιδιού εφόσον δεν συνταξιοδοτούνται ως μητέρες ανηλίκων, επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια) υποβάλλοντας αίτηση μέχρι τις 31/12/2013. Οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας θα ακολουθούν τις, κατά περίπτωση, απαιτούμενες χρονικές και ηλικιακές προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010 για τη συνταξιοδότησή τους.

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1. ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ(Διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.
3528/2007):

1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται κανονική άδεια με αποδοχές δύο (2)
μήνες μετά το διορισμό τους. Η άδεια που δικαιούνται να λάβουν οι υπάλληλοι
ορίζεται σε δύο (2) ημέρες για κάθε μήνα υπηρεσίας και δεν μπορεί να υπερβεί
συνολικά τον αριθμό των ημερών κανονικής άδειας που δικαιούνται με τη
συμπλήρωση ενός (1) έτους δημόσιας πραγματικής υπηρεσίας.

2. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τη συμπλήρωση ενός (1) έτους πραγματικής
δημόσιας υπηρεσίας, δικαιούνται κανονική άδεια απουσίας με αποδοχές, η
διάρκεια της οποίας ορίζεται σε είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες αν ακολουθούν
εβδομάδα πέντε (5) εργασίμων ημερών και είκοσι τέσσερις (24) εργάσιμες
ημέρες αν ακολουθούν εβδομάδα έξι (6) εργασίμων ημερών.

Ο χρόνος της κανονικής άδειας επαυξάνεται κατά μία (1) εργάσιμη ημέρα για
κάθε έτος απασχόλησης και μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των είκοσι
πέντε (25) ή τριάντα (30) εργασίμων ημερών προκειμένου για πενθήμερη ή
εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, αντίστοιχα.

3. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
μπορεί να προσαυξάνεται ως τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες ο αριθμός των
ημερών κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες
περιοχές.

4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται σε όσους έχουν
κατά τις κείμενες διατάξεις διακοπές εργασίας. Οι υπάλληλοι αυτοί μπορούν,
εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης, να παίρνουν κανονική άδεια με
αποδοχές ως δέκα (10) εργάσιμες ημέρες κατ' έτος.

5. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
προσαυξάνεται η κανονική άδεια των υπαλλήλων που απασχολούνται σε
επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα
καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο αριθμός των ημερών προσαύξησης της
κανονικής άδειας.

Χορήγηση κανονικής άδειας

1. Δεκαπέντε (15) ημέρες από την κανονική άδεια χορηγούνται υποχρεωτικά,
εφόσον το ζητήσει ο υπάλληλος, από 15 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου. Η υποχρέωση
αυτή δεν ισχύει σε υπηρεσίες οι οποίες έχουν καθοριστεί με απόφαση του
οικείου Υπουργού και κατά την περίοδο αυτή βρίσκονται στην αιχμή της
λειτουργίας τους ή λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση. Όταν με αίτηση του
υπαλλήλου ολόκληρη η άδεια χορηγείται εκτός από την περίοδο αυτή,
προσαυξάνεται κατά πέντε (5) εργάσιμες ημέρες. Η προσαύξηση αυτή δεν
χορηγείται όταν ο υπάλληλος κάνει χρήση της κανονικής του άδειας κατά την
περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

2. Η υπηρεσία, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος, χορηγεί υποχρεωτικά σε αυτόν
μέσα στο δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους την κανονική άδεια που δικαιούται και αν
ακόμα δεν την ζητήσει.

3. Επιτρέπεται να μην χορηγείται, να περιορίζεται ή να ανακαλείται η
κανονική άδεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες της
υπηρεσίας, μετά όμως από έγκριση του οργάνου που προΐσταται εκείνου το οποίο
είναι αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας. Αν τέτοιο όργανο δεν υπάρχει,
αποφασίζει το αρμόδιο για τη χορήγηση της άδειας όργανο.

4. Η άδεια που δεν χορηγήθηκε κατ' εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου,
χορηγείται υποχρεωτικά το επόμενο έτος.

Δικαίωμα ειδικής άδειας

1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα άδειας απουσίας με αποδοχές πέντε (5)
εργασίμων ημερών σε περίπτωση γάμου και τριών (3) εργασίμων ημερών σε
περίπτωση θανάτου συζύγου τους ή και συγγενούς έως και β' βαθμού. Επίσης
δικαιούνται κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης ειδική άδεια με αποδοχές διάρκειας
μίας (1) έως τριών (3) ημερών, κατά περίπτωση, για την άσκηση του εκλογικού
δικαιώματος ή για τη συμμετοχή σε δίκη ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου.

2. Υπάλληλοι που πάσχουν ή έχουν σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νόσημα το
οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας
δικαιούνται ειδική άδεια με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το
χρόνο. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών
Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης, καθορίζονται τα νοσήματα του προηγούμενου εδαφίου.

3. Η άδεια της προηγούμενης παραγράφου χορηγείται και σε υπαλλήλους που
έχουν τέκνα που πάσχουν από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.

4. Υπάλληλοι με ποσοστό αναπηρίας πενήντα τοις εκατό (50%) και άνω
δικαιούνται από την υπηρεσία κάθε ημερολογιακό έτος άδεια με αποδοχές έξι
(6) εργασίμων ημερών επιπλέον της κανονικής τους άδειας.

5. Υπάλληλος ο οποίος ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας
για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε
οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις
αποδοχές, δύο (2) ημερών.

6. Υπάλληλος ο οποίος χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολείται
μπροστά σε οθόνη οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των
πέντε (5) ωρών του ημερήσιου ωραρίου εργασίας δικαιούται μηχανογραφική
άδεια, μετά πλήρων αποδοχών, μίας (1) ημέρας ανά δίμηνο. Η άδεια χορηγείται
υποχρεωτικά μέσα στο δίμηνο το οποίο αφορά. Εφόσον η άδεια αυτή δεν
εξαντληθεί στο διάστημα αυτό, δεν μεταφέρεται ούτε καταβάλλεται αποζημίωση
στον υπάλληλο.

Άδειες χωρίς αποδοχές

1. Επιτρέπεται η χορήγηση στον υπάλληλο, μετά από αίτηση του, άδειας χωρίς
αποδοχές, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν. Η άδεια αυτή δεν
μπορεί να υπερβεί τον ένα (1) μήνα εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

2. Στους υπαλλήλους επιτρέπεται η χορήγηση άδειας χωρίς αποδοχές συνολικής
διάρκειας έως δύο (2) ετών, ύστερα από αίτηση τους και γνώμη του υπηρεσιακού
συμβουλίου, για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους.

3. Υπάλληλος, του οποίου σύζυγος υπηρετεί στο εξωτερικό σε ελληνική υπηρεσία
του Δημοσίου, νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή άλλου φορέα του δημόσιου
τομέα ή σε υπηρεσία ή φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνή οργανισμό,
στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, δικαιούται να πάρει άδεια χωρίς αποδοχές
μέχρι έξι (6) έτη συνεχώς ή και τμηματικά, εφόσον έχει συμπληρώσει διετή
πραγματική υπηρεσία.

4. Στον υπάλληλο που αποδέχεται θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή σε διεθνή
οργανισμό, στον οποίο μετέχει η Ελλάδα, χορηγείται μετά από γνώμη του
υπηρεσιακού συμβουλίου άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι πέντε (5) έτη, η οποία
μπορεί να παραταθεί με την ίδια διαδικασία για μία ακόμα πενταετία. Αν ο
υπάλληλος δεν εμφανιστεί να αναλάβει καθήκοντα μέσα σε δύο (2) μήνες από τη
λήξη της άδειας, θεωρείται ότι παραιτήθηκε αυτοδικαίως από την υπηρεσία.

5. Ο χρόνος της άδειας χωρίς αποδοχές αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας
μόνο στις περιπτώσεις των παραγράφων 1 και 4 του παρόντος άρθρου.

6. Κατά τη διάρκεια της άδειας της παρ. 4 του άρθρου αυτού ο υπάλληλος
υποχρεούται να καταβάλλει τις νόμιμες κρατήσεις για κύρια και επικουρική
ασφάλιση και στα ταμεία πρόνοιας, οι οποίες αντιστοιχούν στο βαθμό ή το
μισθό της υπηρεσίας στην οποία ανήκει οργανικά.

Άδειες μητρότητας

1. Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν, χορηγείται άδεια μητρότητας με
πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μήνες μετά τον τοκετό. Σε
περίπτωση απόκτησης τέκνου πέραν του 3ου, η μετά τον τοκετό άδεια
προσαυξάνεται κάθε φορά κατά δύο (2) μήνες. Η άδεια λόγω κυοφορίας
χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού για τον πιθανολογούμενο
χρόνο τοκετού.

2. Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε
πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την
πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται
αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν
ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά
πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να
εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.

3. Σε κυοφορούσες υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας, μετά την
εξάντληση της αναρρωτικής άδειας με αποδοχές, χορηγείται κανονική άδεια
κυοφορίας με αποδοχές, μετά από βεβαίωση θεράποντος ιατρού και διευθυντή
γυναικολογικής ή μαιευτικής κλινικής ή τμήματος δημόσιου νοσηλευτικού
ιδρύματος.

4. Στις υπαλλήλους που υιοθετούν τέκνο, χορηγείται άδεια τριών (3) μηνών με
πλήρεις αποδοχές εντός του πρώτου εξαμήνου μετά την περαίωση της διαδικασίας
της υιοθεσίας, εφόσον το υιοθετημένο τέκνο είναι ηλικίας έως έξι (6) ετών.
Ένας μήνας από την άδεια αυτή μπορεί να καλύπτει απουσία της υπαλλήλου κατά
το προ της υιοθεσίας διάστημα.

5. Επιδόματα λόγω τοκετού, που καταβλήθηκαν στην υπάλληλο νομικού προσώπου
δημοσίου δικαίου λόγω υποχρεωτικής ασφάλισης σε ασφαλιστικούς οργανισμούς,
εκπίπτουν από τις αποδοχές που καταβάλλονται κατά τη διάρκεια της άδειας
μητρότητας, εφόσον η ασφάλιση θεμελιώνεται και σε συνεισφορά του νομικού
προσώπου.

Διευκολύνσεις υπαλλήλων με οικογενειακές υποχρεώσεις

1. Η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 51 του παρόντος άδεια χορηγείται
υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή
παιδιού ηλικίας έως και έξι (6) ετών.

Διάστημα τριών (3) μηνών της άδειας αυτής χορηγείται με πλήρεις αποδοχές
στην περίπτωση γέννησης τρίτου (3ου) παιδιού και άνω.

2. Ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες
ημερησίως εφόσον έχει τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα,
εφόσον έχει τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας
υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού,
εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.

Για το γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και
άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο του πρώτου εδαφίου ή η άδεια του
προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνονται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα
αντίστοιχα.

Στην περίπτωση γέννησης 4ου τέκνου, το μειωμένο ωράριο εργασίας παρατείνεται
για δύο (2) ακόμα έτη.

3. Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που
κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο θα κάνει
χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω
κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικά διαστήματα που ο καθένας θα κάνει
χρήση, αλλά πάντοτε διαδοχικώς και μέσα στα χρονικά όρια της προηγούμενης
παραγράφου.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό
τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή
η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της
παραγράφου 2 κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει
χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά
υπολείπονται των διευκολύνσεων της παραγράφου 2.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα,
ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παραγράφου 2,
εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ανίκανη να αντιμετωπίζει τις
ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας
Υγειονομικής Επιτροπής στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.

4. Όταν ο ένας γονέας λάβει την άδεια της παρ. 1 του παρόντος, ο άλλος δεν
έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του άρθρου αυτού
για το ίδιο διάστημα.

5. Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο
των γονέων του, την άδεια της παρ. 1 και τις διευκολύνσεις της παρ. 2 του
παρόντος άρθρου δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.

6. Οι υπηρεσίες υποχρεούνται να διευκολύνουν τους υπαλλήλους που έχουν τέκνα
τα οποία παρακολουθούν μαθήματα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
για να επισκέπτονται το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση
της σχολικής τους επίδοσης.

7. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων της προηγούμενης
παραγράφου και καθορίζεται το ανώτατο όριο ημερών απουσίας.

2. ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:

Ετήσια Άδεια: Ως βάση χορήγησης της ετήσιας άδειας με αποδοχές των
εργαζομένων ειναι το ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις
του ενώ έχει ήδη κατοχυρωθεί το δικαίωμα λήψης αναλογικής άδειας από τον
πρώτο μήνα απασχόλησης των εργαζομένων. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι όλοι οι
εργαζό?ενοι οι οποίοι συνδέονται ?ε σύ?βαση ή σχέση εργασίας ορισ?ένου ή
αορίστου χρόνου, δικαιούνται να λάβουν ετήσια άδεια ?ε αποδοχές από την
έναρξη της απασχόλησής τους σε συγκεκρι?ένη υπόχρεη επιχείρηση. Η άδεια αυτή
χορηγείται από τον εργοδότη αναλογικώς (ποσοστό) ?ε βάση το χρονικό διάστη?α
που απασχολήθηκε ο εργαζό?ενος στον εργοδότη αυτό. Η αναλογία της
χορηγού?ενης αδείας υπολογίζεται βάσει ετήσιας άδειας 20 εργάσι?ων η?ερών
επί πενθη?έρου εβδο?αδιαίας εργασίας και 24 εργάσι?ων η?ερών, επί εξαη?έρου,
η οποία αντιστοιχεί σε 12 ?ήνες συνεχούς απασχόλησης. Παράλληλα,
διευκρινίζεται πλήρως και συ?πληρώνεται η διαδικασία λήψης της άδειας κατά
τα δύο πρώτα η?ερολογιακά έτη της εργασιακής σχέσης του μισθωτού.

Η ετήσια άδεια ?ε αποδοχές, καθώς και το επίδο?α αδείας, διέπονται και από
τις λοιπές οικείες διατάξεις της εργατικής νο?οθεσίας. Ως εκ τούτου,
εξασφαλίζεται η συνέχεια της ισχύος των κείμενων διατάξεων που αφορούν το
?ηχανισ?ό και τον τρόπο χορήγησης της άδειας και του επιδό?ατος αδείας. Σε
περίπτωση ?η χορήγησης από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση,
πταίσ?α, α?έλεια), της άδειας που δικαιούται ο εργαζό?ενος εντός του
η?ερολογιακού έτους, υποχρεούται να καταβάλλει σ' αυτόν τις αντίστοιχες
αποδοχές αδείας ?ε προσαύξηση 100%, όχι όμως και του επιδόματος αδείας.

-Άδεια για το 1ο Ημερολογιακό Έτος: Καθιερώνεται για το πρώτο η?ερολογιακό
έτος-εντός του οποίου προσελήφθη ο μισθωτός, υποχρέωση του εργοδότη να
χορηγεί μέχρι την 31η Δεκε?βρίου αναλογία - ποσοστό των η?ερών αδείας που
δικαιούται ο μισθωτός, βάσει του χρονικού διαστή?ατος απασχόλησης στο έτος
αυτό. Η αναλογία της άδειας, η οποία υπολογίζεται επί των 20 (επί
πενθη?έρου) και των 24 (επί εξαη?έρου) η?ερών, θα πρέπει να χορηγείται από
τον εργοδότη έως την 31η Δεκε?βρίου του η?ερολογιακού έτους πρόσληψης ακό?η
και αν δεν έχει ζητηθεί από τους εργαζό?ενους.

Άδεια για το 2ο Ημερολογιακό Έτος: Κατά το δεύτερο η?ερολογιακό έτος, ο
μισθωτός δικαιούται να λάβει τ?η?ατικά την άδειά του, η οποία αναλογεί στο
χρόνο απασχόλησής του στο δεύτερο αυτό έτος, στον οικείο εργοδότη. Η
αναλογία της άδειας υπολογίζεται εκ νέου, όπως και κατά το πρώτο
η?ερολογιακό έτος, ?ε βάση τις 20 η?έρες επί πενθη?έρου και τις 24 η?έρες
επί εξαη?έρου. Κατά τη διάρκεια του έτους αυτού και κατά το χρονικό ση?είο
συ?πληρώσεως 12 ?ηνών από την η?ερο?ηνία πρόσληψης, η άδεια επαυξάνεται κατά
?ία εργάσι?η η?έρα. Ως εκ τούτου, η άδεια κατά το δεύτερο η?ερολογιακό έτος,
η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί από τον εργοδότη αναλογικώς ή ολόκληρη στο
τέλος, έως την 31η Δεκε?βρίου του έτους αυτού, φθάνει στο ύψος των 21 επί
πενθη?έρου και 25 επί εξαη?έρου, εργάσι?ων η?ερών.

Άδεια για το 3ο Ημερολογιακό Έτος: Κατά το τρίτο η?ερολογιακό έτος, καθώς
και τα επό?ενα, ο ?ισθωτός δικαιούται να λάβει ολόκληρη την ετήσια άδειά του
και σε κάθε χρονικό ση?είο του έτους αυτού. Η άδεια αυτή, θα φθάσει τις 22
η?έρες επί πενθη?έρου και τις 26 επί εξαη?έρου, εάν έχουν συ?πληρωθεί 2 έτη
απασχόλησης εντός του τρίτου αυτού η?ερολογιακού έτους.

Ποιες ημέρες υπολογίζονται στην άδεια: Στην άδεια υπολογίζονται μόνο οι
εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κυριακές, οι αργίες και οι
ημέρες ασθενείας (κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέμεινε στο σπίτι του ή
νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο), που εμπίπτουν στο διάστημα της άδειας. Για τους
μισθωτούς πενθήμερης εργασίας δεν περιλαμβάνεται στον αριθμό ημερών αδείας,
η ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία δεν παρέχουν εργασία λόγω πενθημέρου

Κατάτμηση αδείας: Η άδεια χορηγείται ολόκληρη. Επιτρέπεται κατ' εξαίρεση, η
κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του αυτού ημερολογιακού έτους σε δύο
περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης ή
εκμετάλλευσης και μετά από έγκριση της οικείας Επιθεώρησης Εργασίας. Σε κάθε
περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες
των έξι (6) εργασίμων ημερών επί εξαημέρου εβδομαδιαίας εργασίας και των
πέντε (5) εργασίμων ημερών επί πενθημέρου ή προκειμένου περί ανηλίκων των
δώδεκα (12) εργασίμων ημερών. Η κατάτμηση του χρόνου αδείας επιτρέπεται και
σε περισσότερες των δύο περιόδων, από τις οποίες η μια πρέπει να
περιλαμβάνει τουλάχιστον δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες επί εξαημέρου
εβδομαδιαίας εργασίας και δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, επί πενθημέρου, ή
προκειμένου περί ανηλίκων δώδεκα (12) εργάσιμες ημέρες, μετά από έγγραφη
αίτηση του μισθωτού προς τον εργοδότη. Η αίτηση αυτή για την οποία δεν
απαιτείται έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, διατηρείται στην
επιχείρηση επί πέντε (5) έτη και πρέπει να είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών
Εργασίας.

-Αποδοχές εργαζόμενου κατά την άδεια: Κατά τη διάρκεια της άδειας ο μισθωτός
δικαιούται να λάβει από τον εργοδότη τις "συνήθεις αποδοχές" που θα ελάμβανε
αν πραγματικά απασχολούνταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της
άδειάς του. Στην έννοια των συνήθων αποδοχών περιλαμβάνεται, ότι
καταβάλλεται στο μισθωτό τακτικά και μόνιμα ως αντάλλαγμα της εργασίας του,
τόσο ο πάγιος μισθός ή το ημερομίσθιο, όσο και κάθε είδους πρόσθετες
συμπληρωματικές παροχές, είτε σε χρήμα είτε σε είδος (όπως λ.χ. τροφή,
κατοικία, ποσοστά, επιδόματα κλπ). Εκτός από τις αποδοχές της άδειας ο
μισθωτός δικαιούται και επίδομα αδείας. Το επίδομα αδείας δεν μπορεί να
υπερβεί για όσους αμείβονται με μισθό το μισό μισθό και για όσους αμείβονται
με ημερομίσθιο τα 13 ημερομίσθια.

ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ: Τόσο οι αποδοχές
αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την
έναρξη της άδείας του και δεν συμψηφίζονται με ανώτερες των νομίμων
καταβαλλόμενες αποδοχές.

ΠΟΤΕ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΑΔΕΙΑΣ: Αν από υπαιτιότητα του εργοδότη δεν
χορηγηθεί η άδεια μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους, ο εργαζόμενος
δικαιούται τις αποδοχές άδειας αυξημένες στο 100% (διπλάσιο). Δεν
διπλασιάζεται όμως το επίδομα άδειας.

Απαγόρευση απασχόλησης κατά την άδεια Από το νόμο απαγορεύεται η απασχόληση
του μισθωτων κατά τη διάρκεια της άδειάς τους.

Απαγόρευση Απόλυσης κατά την άδεια Απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης κατά
τη διάρκεια της άδειας του μισθωτού από τον εργοδότη. Η απαγόρευση είναι
απόλυτη και δεν επιτρέπει την απόλυση για οποιοδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που
γίνει θεωρείται άκυρη.

Αποδοχές αδείας σε περίπτωση λήξης σύμβασης Εάν λήξει η σύμβαση εργασίας με
οποιονδήποτε τρόπο (απόλυση, παραίτηση, θάνατος εργαζόμενου, λήξη σύμβασης
ορισμένου χρόνου), και ο εργαζόμενος δεν είχε πάρει την κανονική του άδεια
που του οφείλεται, τότε δικαιούται τις αποδοχές τις οποίες θα έπαιρνε αν του
είχε χορηγηθεί η άδεια. Αποζημίωση άδειας και επίδομα άδειας, αναλόγως προς
τον χρόνο υπηρεσίας. α) Κατά το πρώτο ημερολογιακό έτος που έγινε η πρόσληψή
του, δικαιούται να λάβει 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού για κάθε μήνα
απασχόλησης, όπως και 2 ημερομίσθια σαν επίδομα αδείας (με τον περιορισμό
του μισού μισθού ή των 13 ημερομισθίων). β) Κατά το δεύτερο ημερολογιακό
έτος, ο μισθωτός επίσης δικαιούται επίσης 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μισθού
για κάθε μήνα απασχόλησης, όπως και 2 ημερομίσθια σαν επίδομα αδείας( με τον
περιορισμό του μισού μισθού ή των 13ημερομισθίων). γ) Κατά το τρίτο
ημερολογιακό έτος και για τα επόμενα οφείλονται αποδοχές πλήρους άδειας και
επιδόματος αδείας, που αντιπροσωπεύουν αυτές που θα δικαιούταν ο μισθωτός
εάν έπαιρνε την άδειά του κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης
εργασίας.

Άδεια κατά τη στράτευση: Οι στρατευόμενοι μισθωτοί δεν δικαιούνται άδεια
κατά το διάστημα της στράτευσής τους. Αν όμως γνωστοποίησαν εγκαίρως στον
εργοδότη τη μέλλουσα στράτευσή τους, δικαιούνται να λάβουν άδεια κατά το
ημερολογιακό έτος στο οποίο εμπίπτει η στράτευση τους, εφ όσον βέβαια
υπάρχει χρόνος για τη λήψη της άδειάς τους. Αν συνεχίσουν την εργασία τους
στον ίδιο εργοδότη θα λάβουν κανονικά την άδειά τους, σε αντίθετη περίπτωση
θα λάβουν αποζημίωση αδείας

Άδεια γάμου & γέννησης παιδιού: Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου
5 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται με πενθήμερο και 6 εργάσιμων ημερών
με αποδοχές για αυτούς που εργάζονται με εξαήμερο. Επίσης σε περίπτωση
γέννησης παιδιού ο πατέρας δικαιούται δύο (2) ημέρες άδεια με αποδοχές για
κάθε παιδί. ΟΙ άδειες αυτές είναι πρόσθετες και δεν συμψηφίζονται με τις
ημέρες κανονικής άδειας. Με ευνοϊκότερες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις
εργασίας δίδεται άδεια γάμου μεγαλύτερη των 5 ημερών π.χ. 6 ημέρες για
λογιστές, προσωπικό Α.Ε. - Ε.Π.Ε. επιχειρήσεων, προσωπικό καταστημάτων,
Σούπερ-Μάρκετ, προσωπικό κλινικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, 7 ημέρες για
επιχειρήσεις πετρελαίου - υγραερίου, 9 ήμερες για κλωστοϋφαντουργούς, 10
ημέρες για ατμοπλοϊκές - πρακτορικές επιχειρήσεις, αρχιτέκτονες, πολιτικούς
μηχανικούς, αγρονόμους - τοπογράφους - μηχανικούς με σχέση εργασίας
ιδιωτικού δικαίου, μηχανολόγους - ηλεκτρολόγους ΕΜΠ κ.λ.π.

-Άδεια Μητρότητας: Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας
συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά
πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε
περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε προγενέστερη από την πιθανή
ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να
συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες.

Άδεια Θηλασμού & Φροντίδας παιδιών: Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται:

α) Για το χρονικό διάστημα 30 μηνών από τη λήξη της άδειας λοχείας, δηλαδή 9
βδομάδες μετά τον τοκετό, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν
νωρίτερα κατά μία ώρα κάθε ημέρα από την εργασία τους.

β) Εναλλακτικά με συμφωνία του εργοδότη, το ημερήσιο ωράριο των μητέρων
μπορεί να ορίζεται μειωμένο κατά δύο (2) ώρες ημερησίως για τους πρώτους
δώδεκα (12) μήνες και σε μία (1) ώρα ημερησίως για έξη (6) επιπλέον μήνες,

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΩΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ
ΠΑΙΔΙΟΥ: Το μειωμένο ωράριο «άδεια» θηλασμού και φροντίδας παιδιών
δικαιούται ο/η/ εργαζόμενος-η με αίτηση του /της να το ζητήσει εναλλακτικά
ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές, εντός της χρονικής περιόδου κατά
την οποία δικαιούται μειωμένου ωραρίου για την φροντίδα του παιδιού.

ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ: Την άδεια απουσίας
για λόγους φροντίδας παιδιού μπορεί εναλλακτικά να ζητήσει και ο πατέρας,
εφόσον δεν κάνει χρήση η εργαζόμενη μητέρα. Το μειωμένο ωράριο για τη
φροντίδα των παιδιών θεωρείται και αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν
πρέπει να δημιουργεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και στις
εργασιακές σχέσεις.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ( ΑΡΘΡΟ 142, Ν. 3655/08). Οι εργαζόμενες
μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε
επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή
αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση δικαιούνται ειδική άδεια
προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι (6) μηνών. Η άδεια αυτή
χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας
μητρότητας(τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας,
καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα
κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφ' όσον αυτό είναι απαραίτητο με
βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της. Το δικαίωμα αυτό ασκείται
εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών. Δικαιούχοι της ειδικής
άδειας προστασίας μητρότητας είναι και οι εργαζόμενες που κατά την ημέρα
δημοσίευσης του νόμου δηλαδή την 3-4-2008 βρίσκονταν σε άδεια μητρότητας
(τοκετού- λοχείας) ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια. Μετά τη λήξη
της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας η εργαζόμενη δικαιούται να
κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου όπως αυτό ισχύει. Η άδεια αυτή είναι με
αποδοχές που είναι ίσες με τον κατώτατο μισθό όπως ορίζεται κάθε φορά με
βάση την ΕΓΣΕΕ και φορέας καταβολής είναι ο ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να
αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις προβλεπόμενες εισφορές για τον κλάδο σύνταξης,
παρακρατώντας την προβλεπόμενη εργατική εισφορά που βαρύνει τον εργαζόμενο
μαζί με την εργοδοτική εισφορά που βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

Άδεια για τη φροντίδα υιοθετημένων παιδιών: Το δικαίωμα διακοπής της
εργασίας ή καθυστερημένης προσέλευσης ή πρόωρης αποχώρησης της μητέρας και
εναλλακτικά του πατέρα για τη φροντίδα παιδιών, έχουν και οι θετοί γονείς
παιδιών ηλικίας έως 6 ετών, την άδεια φροντίδας παιδιού δικαιούνται και οι
άγαμοι γονείς, με χρονική αφετηρία την ημερομηνία της υιοθεσίας.

Γονική Άδεια: Η γονική άδεια χορηγείται στους εργαζόμενους με σχέση εργασίας
ιδιωτικού δικαίου ή σχέση έμμισθης εντολής σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις
ανεξάρτητα του αριθμού απασχολουμένων. Αφορά τους εργαζόμενους και των δύο
φύλων, που έχουν υποχρεώσεις προς εξαρτώμενα από αυτούς παιδιά ή άλλα μέλη
της οικογενείας τους που έχουν ανάγκη τις φροντίδες ή την υποστήριξη τους,
ώστε να διευκολύνεται η προετοιμασία για την είσοδο στην απασχόληση, η
διατήρησή της, καθώς και η επαγγελματική τους εξέλιξη. Ο γονέας που έχει τις
παραπάνω προϋποθέσεις και έχει συμπληρώσει 1 έτος εργασίας στον ίδιο
εργοδότη δικαιούται να λάβει γονική άδεια ανατροφής παιδιού, στο χρονικό
διάστημα από τη λήξη της άδειας μητρότητας μέχρις ότου το παιδί συμπληρώσει
ηλικία τριών και μισό ετών (3,5 ετών). Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, η
διάρκειά της μπορεί να φθάσει τους τρεις και μισό μήνες(3,5 μήνες) για κάθε
γονέα και δίνεται από τον εργοδότη με βάση προτεραιότητας των απασχολουμένων
στην επιχείρηση για κάθε ημερολογιακό έτος. Οι παραπάνω ρυθμίσεις ισχύουν
και για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους οργανισμούς
τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερα παιδιά, το δικαίωμα των γονέων είναι
αυτοτελές για το κάθε ένα απ' αυτά, εφ' όσον από την λήξη της άδειας που
δόθηκε για το προηγούμενο παιδί μεσολάβησε ένας (1) χρόνος πραγματικής
απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη. Το δικαίωμα λήψεως της άδειαςς έχουν και
όσοι έχουν υιοθετήσει παιδί. Σε περίπτωση διαστάσεως ή διαζυγίου ή χηρείας ή
γεννήσεως τέκνου εκτός γάμου τη γονική άδεια και μέχρι 6 μηνών δικαιούται ο
γονιός που έχει την επιμέλεια του παιδιού. Μετά τη λήξη της γονικής άδειας
ανατροφής, ο εργαζόμενος δικαιούται να επανέλθει στην εργασία του στην ίδια
ή σε παρόμοια θέση, η οποία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι κατώτερη
από αυτήν που κατείχε πριν πάρει την γονική άδεια ανατροφής. Ο χρόνος αποχής
από την εργασία λόγω γονικής άδειας ανατροφής υπολογίζεται ως χρόνος
πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό αποδοχών τους (επιδόματα
προϋπηρεσίας κλπ), για τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και
του επιδόματος αδείας, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημιώσεως σε
περίπτωση απολύσεως. Με το άρθρο 5 του Ν. 2335/95 προβλέπεται ότι ως χρόνος
ασφαλίσεως υπολογίζεται και ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.
Σχετικά με την καταβολή εισφορών, δικαιούται αυτό το χρόνο ο εργαζόμενος να
συνεχίσει την ασφάλισή του αλλά καταβάλλοντας το σύνολο των εισφορών.. Το
1998 για πρώτη φορά μπήκε διάταξη, σύμφωνα με την οποία η καταγγελία
σύμβασης που γίνεται εξ αιτίας της ασκήσεως του δικαιώματος για λήψη γονικής
άδειας είναι άκυρη.

Άδεια για ασθένεια μελών οικογένειας: Στην περίπτωση ασθένειας εξαρτώμενων
παιδιών ή άλλων μελών της οικογένειας χορηγείται άδεια με τις ακόλουθες
προϋποθέσεις: α) ο εργαζόμενος γονέας θα πρέπει να απασχολείται με σχέση
εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε επιχείρηση ή εκμετάλλευση,
ανεξάρτητα αν έχει συμπληρώσει υπηρεσία 1 έτους στον ίδιο εργοδότη και β)
ύπαρξη ασθενείας εξαρτωμένων από αυτόν μελών της οικογενείας του. Εξαρτώμενα
πρόσωπα είναι: παιδιά μέχρι 16 ετών - φυσικά ή υιοθετημένα- και άνω των 16
εφόσον πάσχουν από βαριά ασθένεια ή αναπηρία, σύζυγος που δεν μπορεί να
αυτοεξυπηρετηθεί, γονείς ή ανύπαντρα αδέλφια που δεν μπορούν να
αυτοεξυπηρετηθούν. Η άδεια αυτή είναι χωρίς αποδοχές, μπορεί να χορηγηθεί
εφάπαξ ή και τμηματικά και η διάρκειά της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 6
εργάσιμες ημέρες κάθε ημερολογιακό έτος, εάν ο δικαιούχος προστατεύει ένα
παιδί με δυνατότητα αύξησής της σε 8 εργάσιμες ημέρες εάν ο δικαιούχος
προστατεύει δύο παιδιά

Άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης: Οι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά
ηλικίας μέχρι 16 ετών τα οποία παρακολουθούν μαθήματα στοιχειώδους ή μέσης
εκπαίδευσης, μπορεί να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκληρη ημέρα από την
εργασία τους για να επισκεφτούν το σχολείο των παιδιών τους. Η άδεια αυτή
είναι με αποδοχές και φτάνει συνολικά μέχρι 4 ημέρες το χρόνο για κάθε
παιδί. Την παραπάνω άδεια δικαιούνται και οι γονείς με παιδιά στο
νηπιαγωγείο. Νοείται βέβαια ότι πρέπει να χορηγείται πάντοτε τμηματικά και
ποτέ για περισσότερο απο 1 εργάσιμη μέρα κάθε φορά. Η συγκεκριμένη άδεια δεν
συμψηφίζεται με τις άλλες άδειες που δίνονται στους εργαζόμενους.

Άδεια λόγω θανάτου συγγενούς: Στους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση
εργασίας χορηγείται άδεια δύο (2) ημερών με αποδοχές, σε περίπτωση θανάτου
συζύγου, τέκνων, γονέων και αδελφών.. Διευκρινίζεται ότι χορηγείται η
συγκεκριμένη άδεια όχι μόνο στους εξ αίματος, αλλά και στους εξ αγχιστείας
συγγενείς στην ίδια γραμμή και στον ίδιο βαθμό (.

Σπουδαστική Άδεια-Άδεια για μεταπτυχιακό: Εκτός από την κανονική τους άδεια,
οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές εκπαιδευτικών
μονάδων οποιουδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή
εποπτευομένων από το Δημόσιο με οποιοδήποτε τρόπο, δικαιούνται να λάβουν από
τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διαρκείας 30 εργάσιμων
ημερών συνεχών ή διακεκομμένων κατ' έτος για τη συμμετοχή τους στις
εξετάσεις. Την ειδική άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι
εργαζόμενοι-εργαζόμενες σπουδαστές, χωρίς όριο ηλικίας, αλλά μόνο για την
προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθεί ο εργαζόμενος,
προσαυξημένη κατά δύο έτη, ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή
διακεκομμένα και ανεξάρτητα αν έχουν συμπληρώσει 1 χρόνο υπηρεσίας στον
εργοδότη. Η ιδιότητα του μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή και η συμμετοχή του στις
εξετάσεις αποδεικνύεται με βεβαίωση της σχολής του που υποβάλλεται στον
εργοδότη από τον εργαζόμενο. Σημειώνεται ότι με το υπ΄αριθμόν 2674/2002
έγγραφο του Υπ. Εργασίας γίνεται δεκτό ότι την άδεια εξετάσεων δικαιούνται
και όσοι παρακολουθούν προγράμματα στα Ανοικτά Πανεπιστήμια, εφ΄όσον ανήκουν
στα ιδρύματα του Δημόσιου Τομέα ή εποπτεύονται απ΄ αυτό. Για τους ανήλικους
εργαζόμενους που είναι συγχρόνως μαθητές ή σπουδαστές ο Ν. 1837/ 89, ορίζει
ότι δικαιούνται για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις άδεια άνευ αποδοχών δύο
ημερών, συνεχόμενη ή τμηματική, για κάθε μέρα εξετάσεων. Η άδεια αυτή δεν
μπορεί να είναι μικρότερη από 14 ημέρες συνολικά και οι αποδοχές
καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που
εργάζονται στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ δικαιούνται άδεια 14 ημερών με αποδοχές.

ΑΔΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: Όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα
για μεταπτυχιακό δίπλωμα ετησίας τουλάχιστον φοίτησης ή διδακτορικό δίπλωμα
ΑΕΙ και ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δικαιούνται άδεια 10 εργασίμων
ημερών. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, χορηγείται σε
συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του/της δικαιούχου
και ισχύει μέχρι δύο έτη.

-Άδεια φροντίδας παιδιού με τη παρένθετη μητρότητα: Σε περίπτωση απόκτησης
παιδιού με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας οι αποκτώντες γονείς
δικαιούνται τις άδειες που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού,
ως εάν ήσαν φυσικοί γονείς. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, το μειωμένο
ωράριο όπως ισχύει δικαιούνται η γυναίκα που γέννησε και η αποκτώσα μητέρα.

-Άδεια αναπήρων: Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον καθώς και οι
ανάπηροι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου - ΝΠΔΔ - ΟΤΑ με τις ίδιες
ουσιαστικές προϋποθέσεις, δικαιούνται έξι (6) εργάσιμες ημέρες επί πλέον της
κανονικής τους αδείας κατ' έτος.

Δημοφιλείς αναρτήσεις