Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

ΜΕΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Στους δρόμους βγαίνουν πάλι οι εργαζόμενοι -συνταξιούχοι ζητωντας την απόσυρση των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων της κυβέρνησης και της Τρόικα καθώς και των αδιέξοδων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που το μόνο που καταφέρνουν να επιφέρουν είναι να οδηγούν την ανεργία στα ύψη, τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και να διαλύουν τον κοινωνικό ιστό.Ειναι γεγονός οτι στον ένα χρόνο εφαρμογής, η θεραπεία -σοκ της τρόικας απέτυχε να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Επιδείνωσε τους βασικούς δείκτες της οικονομίας με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος. Η Ευρωζώνη δεν σταθεροποιήθηκε. Σαφέστατα, χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα: αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δικαιολογημένα διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση. Η ανεργία στην εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα αγγίζοντας το 42.5 % στους νέους. 'Ενας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία η Ελλάδα αντιμετωπίζει “κραχ απασχόλησης” ο αριθμός του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού ξεπέρασε τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή είναι εμφανής. Η αιρεσιμότητα του δανειακού μηχανισμού παγιδεύει την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο όπου η λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση προκαλώντας περαιτέρω λιτότητα, νέους φόρους και βαθύτερη ύφεση.
Συμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητή κ. Σαββα Ρομπόλη το αποτέλεσμα των μέτρων θα επιφέρει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων - την περίοδο 2010-2015 -κατά 40%-45%!!
Εκτός απο την άγρια φοροεπιδρομή το νεο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο επιφέρει αυξήσεις εισφορών για συνταξιούχους (από 1ης Αυγούστου) και ασφαλισμένους, μειώσεις στα ποσά εφάπαξ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες για όσους εξέρχονται από την υπηρεσία τους από 1/1/2010 αλλα και «ψαλίδι» στις συντάξεις του ΝΑΤ! Ειδικότερα:
1: Θεσπίζεται η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(πρώην ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις απο 1.8.2011 .
Ειδικότερα:
-Για συντάξεις απο 1400,01 εως 1,700.00 ευρω ποσοστό 3%
-. Για συντάξεις από 1.700,01 ευρω μέχρι 2.000,00 ευρωποσοστό 6%.
-. Για συντάξεις από 2.000,01 ευρω μέχρι 2.300,00 ευρω ποσοστό 7%.
-. Για συντάξεις από 2.300,01 ευρω μέχρι 2.600,00 ευρω ποσοστό 9%.
- Για συντάξεις από 2.600,01 ευρω μέχρι 2.900,00 ευρω ποσοστό 10%.
- Για συντάξεις από 2.900,01 ευρω μέχρι 3.200,00 ευρω ποσοστό 12%.
-. Για συντάξεις από 3.200,01 ευρω μέχρι 3.500,00 ευρω ποσοστό 13%.
-- Για συντάξεις από 3.500,01 ευρω και άνω ποσοστό 14%.
2. Απο 1.8.2011 θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά για συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς δεν καταλαμβάνει όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί λόγω αυτοδίκαιης λύσης της εργασιακής σχέσης ή αποστρατεύτηκαν με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά παρακράτησης έχουν ως εξής:
- Για συντάξεις από 1.700,01 ευρω μέχρι 2.300,00 ευρω ποσοστό 6%.
- Για συντάξεις από 2.300,01 ευρω μέχρι 2.900,00 ευρω ποσοστό 8%.
- Για συντάξεις από 2.900,01 ευρω και πάνω ποσοστό 10%.
3-Θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300 ευρώ. Σκοπός της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων φορέων και κλάδων επικουρικής σύνταξης, όπως αυτά θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων αυτών. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω παρακρατήσεις έχουν ως εξής:
-. Για συντάξεις από 300,01 ευρω μέχρι 350,00 ευρω ποσοστό 3%
- Για συντάξεις από 350,01 ευρω μέχρι 400,00 ευρω ποσοστό 4%
- Για συντάξεις από 400,01 ευρω μέχρι 450,00 ευρω ποσοστό 5%
-. Για συντάξεις από 450,01 ευρω μέχρι 500,00 ευρω ποσοστό 6%
-. Για συντάξεις από 500,01 ευρω μέχρι 550,00 ευρω ποσοστό 7%
-. Για συντάξεις από 550,01 ευρω μέχρι 600,00 ευρω ποσοστό 8%
- Για συντάξεις από 600,01 ευρωμέχρι 650,00 ευρω ποσοστό 9%
-. Για συντάξεις από 650,01 ευρω και άνω ποσοστό 10%
Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δε μπορεί να υπολείπεται των 300 ευρω.
4-Από τον Αύγουστο, θα ξεκινήσει η παρακράτηση επιπλέον 1% υπέρ ανεργίας στους μισθωτούς, με εργοδότες και εργαζόμενους να μοιράζονται ισομερώς την επιβάρυνση (από 0,5%). Ειδική εισφορά υπέρ ανεργίας, και μάλιστα της τάξης του 2% θεσπίζεται στο δημόσιο τομέα, ενώ ένα επιπλέον 3% καταβάλλεται για τη... διάσωση του μειωμένου εφάπαξ.
5: Από 1η Αυγούστου 2011, θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά ύψους 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Η εισφορά αυτή θα κατευθύνεται σε ειδικό λογαριασμό ανεργίας που δημιουργείται στον ΟΑΕΔ, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Αντιθέτως, η ειδική εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ επί του τζίρου των επιχειρήσεων, θα εφαρμοστεί από το 2013, μετά από απόφαση των αρμόδιων υπουργών.
6: Αυξάνεται από 1/1/2012, η συμμετοχή των αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ, μέσα από τη μετατροπή της 5ης ασφαλιστικής κλάσης, ως την ανώτερη υποχρεωτική βαθμίδα ασφάλισης καθώς και την αναγκαστική μετάβαση των ασφαλισμένων σε νέα κλάση, ανά 3 χρόνια.
7: Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος ΔΕΗ) αντιστοίχως, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το δημόσιο, η περικοπή ορίζεται στο 10%, ενώ για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ 15%. Βέβαια, δεν αρκεί μόνο η περικοπή για να ξεμπλοκάρει η μείωση, και για το λόγο αυτό, θα αυξηθεί η εισφορά υπέρ εφάπαξ των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων κατά 1%, ενώ θα θεσπιστεί και αντίστοιχη εισφορά της τάξης του 2% στους συνταξιούχους.
8-Επαναλαμβανεται η διάταξη για το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, (είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά ταμεία). Οπως παρατηρεί το υπ. Εργασιας με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το παράτυπο φαινόμενο όπου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.
9-Οι συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), όπως είχαν διαμορφωθεί την 31-12-2010, μειώνονται αναδρομικά, από 1η Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%. Από την ίδια ημερομηνία, οι καταβαλλόμενες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των βοηθημάτων του ΝΑΤ, αναπροσαρμόζονται μόνο με διάταξη ειδικού νόμου, καταργούμενης κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου ή κανονιστικής πράξης, με την οποία προβλέπεται η αναπροσαρμογή ή η αύξηση σύνταξης ή βοηθήματος που καταβάλλεται από το ΝΑΤ.
10-Από 1/8/2011, οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργία, των εργαζομένων κατά 0.5% και των εργοδοτών κατά επίσης 0.5%, ισχύουν και για τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.
11-Αυξάνονται από την αρχή του 2012 και οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων ειδικών ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι)
12-Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.
13-Επεκτείνεται η διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε 3 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης έως 3 φορές, μέσα σε αυτό το διάστημα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, πως η χωρίς περιορισμό ανανέωση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου είναι επιτρεπτή, αν δικαιολογείται από έναν αντικειμενικό λόγο.
14-Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (ελαστικό 8ωρο), το σχέδιο νόμου προβλέπει:
Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται 2 ώρες την ημέρα επιπλέον των 8 ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί τις παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδ υασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους 6 μήνες σε διάστημα 12 μηνών (περίοδος αναφοράς). Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

-Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 48 ώρες, κατά μέσο όρο, σε περίοδο 6 μηνών, συμπεριλαμβανομένων και των ωρών υπερεργασίας και νομίμων υπερωριών.
-Η Διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων. Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στην επιχείρηση είναι κατ’ ανώτατο αριθμό 20 εργαζόμενοι.
15-Για την απασχόληση των νέων με μισθό μειωμένο κατά 20%, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι, νέοι, ηλικίας από 18 έως 25 ετών, είναι δυνατόν να συνάπτουν με εργοδότες, συμβάσεις εργασίας για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας, διάρκειας μέχρι 24 μήνες και με αποδοχές μικρότερες έως 20% από τις προβλεπόμενες για νεοπροσλαμβανόμενο, χωρίς προϋπηρεσία της ειδικότητά τους, όπως αυτή ορίζεται στην οικεία συλλογική σύμβαση εργασίας (ομοιοεπαγγελματική, κλαδική, επιχειρησιακή ή εθνική γενική) και ασφαλίζονται στους κλάδους σύνταξης, ασθενείας σε είδος και επαγγελματικού κινδύνου του ΙΚΑ.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ η νέα κλίμακα θα ενταχθεί στο υπό συζητηση-ψηφιση για την αναδιάρθρωση του ΣΕΠΕ. Στη σχετική διάταξη οριζεται οτι μειώνονται τα ποσά ΕΚΑΣ από τον επόμενο μήνα και αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Διατηρούνται τα 230 ευρώ για εισόδημα έως 7.607,54 ευρώ αλλά τα ποσά αλλάζουν, στη συνέχεια, με βάση τις νέες κλίμακες οι οποίες είναι:
- Για εισόδημα από 7.607,55 ευρώ – 7.905,91 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 172,50 ευρώ (αντί 230 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 7.715,65 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 7.905,92 ευρώ – 8.104,76 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 115 ευρώ (αντί 172 ευρώ που ήταν για εισόδημα έως 8.018,26 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 8.104,77 ευρώ – 8.353,38 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 57,50 ευρώ (από 115 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.219,93 ευρώ).
- Για εισοδήματα από 8.353,39 ευρώ – 9.200 ευρώ το ΕΚΑΣ θα είναι 30 ευρώ (από 57,50 ευρώ που ήταν για εισοδήματα έως 8.472,09 ευρώ).

Oσον αφορά στα φορολογικά μέτρα επέρχονται οι παρακάτω αφαιμάξεις:

-Αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από την 1.1.2011 και μετά όπως και των ασφαλιστικών εισφορών και αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 20% των δαπανών αυτών από το φόρο που συνεπάγεται φορολογική επιβάρυνση.

-Περιορισμός της έκπτωσης 20% από τον φόρο . Αν εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ, τότε για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει το ποσό αυτό, η έκπτωση μειώνεται στο 10% από 20% .

-Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτούν φέτος οι φορολογούμενοι ηλικίας 30 έως 65 ετών και η φορολόγηση με συντελεστή 10% του κλιμακίου εισοδήματος από τις 8.000 έως τις 12.000 ευρώ.

- Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές φορολογίας από 1% έως 5%.

- Καταργείται η έκπτωση φόρου με αποδείξεις

- Αυξάνεται το ποσό των αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

- Αυξάνονται τα τεκμήρια διαβίωσης (Ακίνητα , σκάφη , Πισίνες κλπ)

- Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε σκάφη αναψυχής, δεξαμενές κολύμβησης κτλ.

- Καθιερώνεται ετήσιο τέλος επιτηδεύματος 400 ευρώ ή 500 ανάλογα την περιοχή.

- Επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας για ατομική περιουσία άνω των 200.000 ευρώ με πρώτο φορολογικό συντελεστή για αξία από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ 2 τοις χιλίοις.


-Παράλληλα, «έρχεται» ειδικό τέλος για επιχειρήσεις που εξαιρούνται του αντικαπνιστικού νόμου, ειδικές συμφωνίες νοσοκομείων για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλιστικές εταιρείες, χρέωση αλλοδαπών στις υπηρεσίες υγείες και «κόψιμο» παροχών σε ανασφάλιστους.

- Ακόμη περιλαμβάνονται αυξήσεις σε ΦΠΑ και σε τέλη κυκλοφορίας.

-Από την 1/1/2012 θα επιβληθεί ανώτατο όριο 300 ευρώ στην έκπτωση φόρου εισοδήματος που παρέχεται με βάση την αξία των αποδείξεων την οποία συγκεντρώνει ο φορολογούμενος πάνω από το ποσό αξίας που απαιτείται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου.

-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30-39 λεπτά το λίτρο ώστε να εξισωθεί με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης δεν θα γίνει άμεσα εντός του 2011, όπως προβλεπόταν στον φετινό προϋπολογισμό αλλά σταδιακά μέχρι το 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις