Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Σοκ και δέος απο τα νεα -πρωτοφανή -μέτρα που επιδεινώνουν δραματικά το οικογενειακό εισόδημα. Η αγανάκτηση και η οργή φθάνουν στο αποκορύφωμα. Και χωρις να υπάρχει εστω και μια χαραμάδα ανάκαμψης. Ειναι εντυπωσιακό: Στον ένα χρόνο εφαρμογής, η θεραπεία -σοκ της τρόικας απέτυχε να βάλει την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Επιδείνωσε τους βασικούς δείκτες της οικονομίας με τεράστιο ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος. Η Ευρωζώνη δεν σταθεροποιήθηκε. Σαφέστατα, χωρίς ανάπτυξη δεν νοείται δημοσιονομική βελτίωση. Αντίθετα: αυξάνεται η ανεργία και οι χρεοκοπίες, μειώνονται τα φορολογικά έσοδα και δικαιολογημένα διογκώνεται η λαϊκή αντίδραση. Η ανεργία στην εκτοξεύτηκε σε πρωτοφανή επίπεδα αγγίζοντας το 42.5 % στους νέους. 'Ενας στους δύο νέους είναι πλέον άνεργος. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία η Ελλάδα αντιμετωπίζει “κραχ απασχόλησης” ο αριθμός του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού ξεπέρασε τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Ο κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή είναι εμφανής. Η αιρεσιμότητα του δανειακού μηχανισμού παγιδεύει την Ελλάδα σε ένα φαύλο κύκλο όπου η λιτότητα τροφοδοτεί την ύφεση προκαλώντας περαιτέρω λιτότητα, νέους φόρους και βαθύτερη ύφεση. ( σσ ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων πρόσθετων μέτρων εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού άφηνει η κυβέρνηση. Δηλαδη πριν ακομη εφαρμοστουν τα νεα μετρα του μεσοπροθεσμου απειλουν με νεο πακετο!!!). Συμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καθηγητή κ. Σαββα Ρομπόλη το αποτέλεσμα των μέτρων θα επιφέρει την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων - την περίοδο 2010-2015 -κατά 40%-45%!!
Στα (νέα) μετρα που οριστικοποιήθηκαν περιλαμβάνονται:
- Η μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται, περίπου 600.000 άτομα συνολικά, ήτοι οι νέοι έως 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, με εισόδημα έως 12.000 ευρώ, και τα άτομα με αναπηρία. Στο κλιμάκιο από 8.000 έως 12.000 ευρώ, μπαίνει νέος φορολογικός συντελεστής 10%.
-Ο κεφαλικός φόρος από εναλλακτικό σενάριο που λανσαρίστηκε…για τις δύσκολες περιόδους αποδείχτηκε τελικά…πρόσθετη και μόνιμη επιβάρυνση για όλους μας. Χωρίς να είναι διόλου απίθανο η κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι στο μέλλον τα όρια, το σχέδιο όπως το παρουσίασε ο υπουργούς οικονομικών, προβλέπει:
- Η εισφορά αλληλεγγύης (έκτακτη εισφορά) έως το 2015, κλιμακώνεται ως εξής: Για εισόδημα 12.000- 20.000 ευρώ, συντελεστής 1%. Για 20.000- 50.000 ευρώ, συντελεστής 2%. Για 50.000- 100.000 ευρώ, συντελεστής 3%. Για εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω, συντελεστής 4%.
-Προβλεπεται η αναδρομική μείωση του εφάπαξ όχι μόνο στο Δημόσιο (-10%) αλλά και στη ΔΕΗ (-15%) δηλαδή περίπου 4.000-5.000 λιγότερα για τους εργαζομένους του Δημοσίου και 10.000 - 15.000 ευρώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ. Οι περικοπές αφορούν σε όσους δεν εχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ)
--Επαναλαμβάνεται η διαταξη για το πλαφο στις κύριες συντάξεις, (είναι 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 2.775 ευρώ στα ειδικά ταμεία). Οπως παρατηρει το υπ. Εργασιας με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το παράτυπο φαινόμενο όπου για τον υπολογισμό της κύριας σύνταξης υπολογίζονται παρατύπως και διάφορα επιδόματα με αποτέλεσμα να παραβιάζεται το πλαφόν.
--Καθιερωνεται προσθετη εισφορά εργοδοτη και εργαζομενου στον ιδιωτικο τομεα υπερ του κλαδου ανεργιας κατα 0,5% εκαστη.
--Απο 1-8-2011 θεσπιζεται μηνιαια εισφορά 10 ευρω που καταβαλλεται απο τους ασφαλισμένους -αυτοτελώς και ανεξάρτητα αποασχολουμενους του ΟΑΕΕ(Οργ. Ασφαλισης Ελευθερων Επαγγελματιων), ΕΤΑΑ(επιστημονες) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ(μεσα μαζικης ενημέρωσης)./.
-Απο 1-1-2013 θεσπίζεται εισφορα υπέρ ΟΑΕΕ ανα κλαδο επιχειρησης ως ποσοστό επι των ετησιων εσόδων(τζιρου) της επιχειρησης. Το ποσοστο εισφοράς θα καθοριζεται με κοινη υπουργικη αποφαση και μετα απο ειδικη οινιονικη μελετη του υπουργειου Οικονομικων και του ΣΚΑ(Συμβ. Κοινωνικης Ασφαλισης)
-Αυξάνεται απο 1-8-2011 η εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ με βάση νέα κλίμακα (παρακράτηση εως 14% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης)
-Επιβάλλεται απο 1-8-2011 εισφορά 6% - 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα (π.χ. γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι) κάτω από τα 60. Εξαιρούνται μόνο συνταξιούχοι από υποχρεωτική ή και αυτοδίκαιη απόλυση, π.χ. συνταξιούχοι σωμάτων ασφαλείας και ενόπλων δυνάμεων, και οι μητέρες με ανήλικα τέκνα οι οποίες έλαβαν σύνταξη πριν από το 60ό έτος ηλικίας. Για παράδειγμα, συνταξιούχος 57 ετών, με σύνταξη 2.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 40 ευρώ από την αύξηση της εισφοράς Νο1 (δηλαδή από 100 ευρώ κράτηση, σε 140 ευρώ κράτηση) και με 112 ευρώ από τη θέσπιση της εισφοράς Νο2. Σε σύνολο κρατήσεων η μείωση στη μηνιαία σύνταξή του θα φθάσει τα 152 ευρώ/μήνα.
-Εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ θα επιβληθεί απο 1-9-2011 σε 235.800 συνταξιούχους που εισπράττουν επικουρική σύνταξη πάνω από 300 ευρώ για να αντιμετωπιστεί, παράλληλα με τις μειώσεις των επικουρικών από 1/1/2012, το έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων (θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ φέτος). Ένας συνταξιούχος ο οποίος λαμβάνει επικουρική σύνταξη ύψους 610 ευρώ/μήνα, θα συνεισφέρει ποσοστό 10% (δηλαδή 61 ευρώ/μήνα). Η επικουρική σύνταξη μετά την παρακράτηση της εισφοράς θα είναι 549 ευρώ/μήνα.
- Επιβάλλεται εισφορά ύψους 2% στους συνταξιούχους του Δημοσίου με σύνταξη από 800 ευρώ/μήνα για τη στήριξη του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (π.χ. συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ/μήνα, θα καταβάλλει 20 ευρώ/μήνα).
--Εισφορά επιβάλλεται και στους εν ενεργεία δημοσιους υπαλληλους υπέρ του 1% επί του ΤΠΔΥ(Ταμειο Προνοιας Δημιοσιων Υπαλληλων), δηλαδή σε μεικτό μισθό 1.500 ευρώ/μήνα, η εισφορά θα είναι 15 ευρώ/μήνα
--Καθιερωνεται ειδικη εισφορά αλληλεγγυης για την καταπολεμηση της ανεργιας (και)στους δημόσιους υπαλληλους. Η εισφορά αυτη υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επι των τακτικων αποδοχων και προσθετων αμοιβων και αποζημιωσεων ολων των μισθοδοτουμενων υπαλληλων του δημοσιου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ κα; θως και των υπαλληλων ολων ανεξαιρετως των δημοσιων επιχεηρήσεων και οργανισμων καιο ΝΠΙΔ.
-. Αλλάζουν τα κλιμάκια υπολογισμού των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για 570.000 από τους 700.000 κατ΄επάγγελμα αγρότες. Θα πληρώνουν εισφορές 270 ευρώ από 135 που πληρώνουν σήμερα.
Σημειωνεται οτι στο μεσοπρόθεσμο συμπεριλήφθηκαν και οι αλλαγές στα εργασιακά: Η πρόβλεψη μειωμένου κατά 20% μισθού για τους νέους ανέργους ηλικίας έως 25ετών, η επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στα 3 χρόνια (με πρόβλεψη μετατροπής σε αορίστου χρόνου μετά τα 3 χρόνια) και η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων σε 6μηνη βάση,
Εξάλλου στο νομοσχεδιο για το μεσοπροθεσμο προβλεπεται δεσμη μετρων για τους δημοσιους υπαλληλους. Ετσι:
---Το τακτικο προσωπικό που απασχολειται στο δημοσιο, σε ΝΠΔΔ καιο ΟΤΑ μπορει να ζητησει με αιτηση του τη μειωση των ωρων εργασιας του μεχρι και 50% αποδοχων του για χρονικη διαρκεια μεχρι 5 ετη. Με την αιτηση του ο υπαλληλος προσδιοριζει ενα επιθυμει την μειωση της ημερησιας απασχόλησης ή των εργασιμων ημερων. Σε καθε περιπτωση ως χρονος πραγματικης και συνταξιμης δημοσιας υπηρεσιας για καθε νομιμη συνέπεια, υπολογιζεται μονο ο χρονος πραγματικης απασχολησης.
---Τυχον πλεοναζον προσωπικο ΔΕΚΟ εντασσεται σε πινακες καταταξης που καταρτιζονται χωριστα για καθε νομικο προσωπο απο το ΑΣΕΠ με βαση αντικειμενικα και αξιοκρατιικα κριτηρια(οπως τυπικα προσοντα, εμπειρία, ηλικια, οικογενειακη κατάσταση κα)Το προσωπικο που περιλαμβανεται στους πινακες καταταξης συνεχίζει να λαμβάνειο για 12 μηνες απο τον χαρακτηρισμο του ως πλεοναζοντος προσωπικου αποδοχές ισες με το 60% του βασικου του μισθου.
-Απο την 1-1-2011 και μεχρι 31.12-2015 ο αριθμος των ετησιων προσλήψεων και διορισμων του μονομου προσωπικου και του προσωπικου με σχέση εργασιας ιδιωτικου δικαιου αοριστου χρονου δεν μπορει να ειναι μεγαλυτερος συνολικά απο το λογο ενα προς πεντε(μια προσληψη ανα πέντε αποχωρησεις) στο συνολο των φορεων με εξαιρεση το ετος 2011 για το οποίο ο λόγος θα ειναι ενα προς δεκα,
-Οι εγκρισεις προσληψης προσωπικου με σχέση εργασιας ιδιωτικου δικαιου ορισμενου χρονου ξκαι συμβασεων μισθωσης εργου για το ετος 2011 περιορίζονται κατα 50% σε σχέση με τις αντιστοιχες εγκρισεις του ετους 2010 και κατα 10% κατ ετος για τα ετη εως και το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις