Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

 

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΛΗΡΩΜΏΝ ΕΝΤΟΣ  ΤΟΥ   ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Εντός  του Νοεμβρίου θα καταβλήθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά στους   χιλιάδες νέους συνταξιούχους  ( μετά τον Οκτώβριο του 2019),  δεσμεύτηκε ο υπουργός  Εργασιας Κ.  Χατζηδάκης.Θα  πρέπει να τονιστεί ότι   χιλιάδες  νέοι  συνταξιουχοι στον ιδιωτικό  τομέα ( μετά τον Οκτώβριο του  2019)   δεν έχουν λάβει εδώ και δύο  χρόνια τις αυξήσεις και τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση!!Μάλιστα  ακόμη και σήμερα  σε  πολλές  περιπτώσαεις   όσοι συνταξιοδοτούνται  από τον ιδιωτικό τομέα  λαμβάνουν τις μειωμένες  συντάξεις του  νόμου  Κατρούγκαλου!

Σύμφωνα με πηγές  του ΕΦΚΑ με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου θα εξοφληθούν σταδιακά οι 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Εξάλλου εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να εξοφληθεί η πρώτη ομάδα που είναι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.Ειδικότερα, αναμένεται να εξοφληθούν 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Τονίζεται ότι εντός Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δυο εμβόλιμες πληρωμές:

-για συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και  

-για κληρονόμους συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά  

Ο επανυπολογισμός των εν λόγω ειδικών περιπτώσεων αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000 – 50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2 – 3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.Τώρα θα λάβουν τα αναδρομικά από τα 2/5 των αυξήσεων για το 2019 -2020 και το 2021. Νέα αύξηση θα έρθει από την 1/1/2022 ώστε να φτάσουν στα 3/5 της συνολικής αύξησης που δικαιούνται κ.ο.κ.

Σε σχέση με τα αναδρομικά και της απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο υπουργός  Εργασίας  σχολίασε: «Σεβόμαστε αποφάσεις Δικαιοσύνης. Θα δούμε και τις αντοχές της οικονομίας όμως με το υπουργείο Οικονομικών. ‘’

Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος του 2016).

Μένει να φανεί αν ενδεχόμενη θετική απόφαση για τους συνταξιούχους ισχύσει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει δικαστικά, ή οριζόντια για το σύνολο των συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος ίσως έφτανε και στα 2,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αναμονή   τέλος είναι χιλιάδες   συνταξιούχοι  δημόσιοι υπάλληλοι, για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων τους με τους νόμους 4051/2021 και 4093/2012, καθώς και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων που έχουν εγείρει. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 15/9/2021.

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Έφτασε η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που έλαβαν οι    συνταξιουχοι το 2019. Η ΑΑΔΕ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής των αναδρομικών ποσών με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία αποδοχών/συντάξεων έτους 2021.Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν αναδρομικά το 2019 καλούνται τώρα να τα εμφανίσουν στην Εφορία με την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αύξηση των φόρων που θα καταβάλλουν οι συνταξιούχοι. Και αυτό γιατί στα ποσά που εισέπραξαν αναδρομικά οι συνταξιούχοι επιβάλλονται φορολογικοί  συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως  45%, ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των φορολογούμενων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ, στα ποσά των αναδρομικών επιβάλλεται και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Σημειώνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών έχουν προσυμπληρωθεί από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ στην ηλεκτρονική εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις