Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021








 ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ (ΚΑΙ) ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ(ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ)

Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται το εκπληκτικής ομορφιάς Φαράγγι της Μέλισσας(στον πρώην δήμο Σφακιωτών Λευκάδας).Ενα τοπίο με εκπληκτική φυσική ομορφιά , το οποίο έπρεπε να αποτελεί ένα σημαντικό πόλο τουριστικής έλξης.Επισκεφθήκαμε το φαράγγι μετά από πολλά χρόνια (αρχικά με τον πρώην δήμαρχο Σφακιωτών Γιώργο Κούρτη ο οποίος το είχε αναβαθμίσει).Αλλα η σημερινή μας επίσκεψη ηταν αποκαρδιωτική.Ενα διαμάντι στην ορεινή Λευκάδα το οποίο παραμένει ανεκμετάλλευτο.
Το φαράγγι της Μέλισσας βρίσκεται σε περιοχή του πρώην Δήμου Σφακιωτών, εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, λίγο έξω και βόρεια από το χωριό Κάβαλος έως τον πρώτο οικισμό που συναντάμε από την πόλη της Λευκάδας, την Απόλπαινα. Θα φτάσετε εκεί, φεύγοντας απ' την πόλη της Λευκάδας, αφού πάρετε τον επαρχιακό προς τον πρώην Δήμο Σφακιωτών. Διανύοντας 6 χιλιόμετρα θα φτάσετε εκεί που ο Δήμος Σφακιωτών κατασκεύασε το Μνημείο για την εξέγερση των χωρικών κατά της Αγγλικής Προστασίας τον Οκτώβρη του 1819 τότε θα στρίψετε δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο αγροτικό δρόμο και θα διασχίσετε μια διαδρομή μέσα σε θαυμάσιους ελαιώνες. Μετά από τρία χιλιόμετρα θα στρίψετε δεξιά ακολουθώντας τον αγροτικό χωμάτινο δρόμο μια υπέροχη διαδρομή δύο χιλιομέτρων που θα μας οδηγήσει στην είσοδο, του φαραγγιού της Μέλισσας
Η χλωρίδα του αποτελείται από πλατάνια, αγριελιές, φτέρες, πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, πουρνάρια, κουμαριές σκλήθρα, βάτα, αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκουτσουπιές, μυρτιές, χρυσόξυλα, σχίνους, κοκορεβιθιές, ιτιές, αρίκια, κουμαριές, λυγαριές, παλιούρια, σπάρτα,ασπάλαθούς, και σφάκες, ενώ εδώ έχουν βρει καταφύγιο και ζουν γεράκια, κούκοι, κουνάβια, αλεπούδες τρυγόνια, ξεφτέρια, μπεκάτσες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, ακανθόχοιροι, φάσσες, πέρδικες, μελισσοφάγοι, τσαλαπετεινοί, καρακάξες, συκοφάγοι, οχιές, σαϊτάρια κ.α.Μπορείτε να το περάσετε, μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, το οποίο ξεκινά από την είσοδο του φαραγγιού, σε υψόμετρο 320 μ. και καταλήγει τέλος στο Κακό Λαγκάδι σε υψόμετρο 150 μ. Για να το διασχύσετε χρειάζεστε περίπου μία ώρα εύκολης διαδρομής, ενώ αν έχετε διάθεση μπορείτε να περιπλανηθείτε στις λίγες διακλαδώσεις του που φτάνουν σε πολύ όμορφες τοποθεσίες όπως το μεγάλο πλάτωμα με τους νερόμυλους του "Κοσπέτου" και να περάσετε από υπέροχες διαδρομές με νερόμυλους, ξύλινα και πέτρινα γεφύρια. Το κιόσκι στην «Πηγή της Σπηλιάς» είναι κατεστραμμένο. Οι δυο κύριες διαδρομές, η «Απεταστή» και το «Κακό Λαγκάδι», κατεστράφησαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις