Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021


 


ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ  ΣΤΑ ΄ΝΕΑ’’:ΠΟΤΕ ΘΑ  ΔΟΘΟΥΝ  ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

-ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ:‘ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ’


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ   ΗΛΙΑ  ΓΕΩΡΓΑΚΗ(elgeo@tanea.gr)

 

Στις αρχές Νοεμβρίου  θα  έχει ολοκληρωθεί η  καταβολή των αναδρομικών και στους  νέους συνταξιούχους  σε  εφαρμογή του  νόμου Βρούτση με τα νέα  αυξημένα  ποσοστά  αναπλήρωσης, επισημαίνει ο  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος  Τσακλόγλου σε  συνέντευξή του  στα ‘ΝΕΑ’. Ο ίδιος προαναγγέλει   ευχάριστα  νέα   στο ‘μέτωπο΄’της απονομής εκκρεμών  συντάξεων, τονίζοντας ότι από τις 18.ΟΟΟ  απονομές συντάξεων το μήνα θα φτάσουμε περίπου στις 30.000.

Ο   κ.Τσακλόγλου στη συνέντευξή του  στα ‘ΝΕΑ’’:

-Παρατηρεί ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να αλλάξουν και, επομένως, οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Ο ίδιος  συμβουλεύει τους ασφαλισμένους, και ειδικά αυτούς με αρκετά έτη ασφάλισης, να μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν καθώς με το νόμο Βρούτση τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά μετά τα 35 έτη ασφάλισης είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά.

--Αποκαλύπτει ότι έως τώρα ο ΕΦΚΑ, τα δυο χρόνια της πανδημίας, έχει επιχορηγηθεί με περίπου 2 δις ευρώ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αφού το κράτος μετατράπηκε σε οιονεί εργοδότη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί στα 15 δις ευρώ που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως ο ΕΦΚΑ για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος

--Επισημαίνει ότι ο νόμος 4826/2021 για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης   παρέχει εγγυήσεις.

 

Το πλήρες  κείμενο της συνέντευξης  του κ. Π. Τσακλόγλου  στα ‘ΝΕΑ’ εχει ως  εξής:

ΕΡ: Επικρατεί κύμα φυγής στη σύνταξη και μεγάλη ανησυχία στους ασφαλισμένους, ενόψει των θεσμοθετημένων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το νέο έτος. Ποια είναι η θέση του Υπουργείου;

ΑΠ;Κύριε Γεωργάκη, το ασφαλιστικό σύστημα έχει ανάγκη από σταθερούς κανόνες που αυξάνουν την αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών κι όχι από συνεχείς παραμετρικές αλλαγές πελατειακού χαρακτήρα. Έχω τονίσει επανειλημμένως ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να αλλάξουν και, επομένως, οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν. Θα συμβούλευα τους ασφαλισμένους, και ειδικά αυτούς με αρκετά έτη ασφάλισης, να μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν καθώς με το νόμο Βρούτση τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά μετά τα 35 έτη ασφάλισης είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά. Πάντως, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας, δεν φανερώνουν κάποιο μεγάλο κύμα φυγής. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδιότησης που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 83.905 ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2019, δηλαδή την τελευταία «κανονική» χρονιά προ πανδημίας, ήταν 79.887.

ΕΡ: Ποιες εγγυήσεις παρέχει η κυβέρνηση στο νέο καθεστώς των επικουρικών συντάξεων που θα ισχύει από το νέο έτος για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας;

ΑΠ:Ο νόμος 4826/2021 για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που ψηφίστηκε πρόσφατα περιέχει τέσσερεις εγγυήσεις. Οι τρεις πρώτες προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος και η τέταρτη προς τους ασφαλισμένους του υφισταμένου συστήματος.

Η πρώτη, και πιο σημαντική, εγγύηση αφορά το ύψος της ελάχιστης επικουρικής σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος του νέου συστήματος. Σύμφωνα με το νόμο, η επικουρική σύνταξη κάθε συνταξιούχου του νέου συστήματος θα αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές και στις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Η δεύτερη εγγύηση προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας η ελάχιστη επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη. Φυσικά, αν οι εισφορές του ασφαλισμένου και οι αποδόσεις των επενδύσεών τους αντιστοιχούν σε υψηλότερη επικουρική σύνταξη, καταβάλλεται αυτή.Η τρίτη εγγύηση προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος προβλέπει ότι όταν δεν συμπληρώνεται δεκαπενταετία ασφαλιστικού βίου, η πραγματική αξία των εισφορών που έχουν καταβληθεί (αλλά όχι οι αποδόσεις τους) επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.

ΕΡ: Έχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2020 ο νόμος Βρούτση - με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης - και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, σε χιλιάδες νέους συνταξιούχους (μετά τον Οκτώβριο του 2019) με πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Γιατί;

ΑΠ:Στις αρχές Οκτωβρίου άνοιξε ειδική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των αναδρομικών τους και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτησή τους, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι στις αρχές Νοεμβρίου η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί για το σύνολο των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας.

.ΕΡ:Το στοίχημα για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων;

ΑΠ:Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα. Το Υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μια σειρά από παράλληλα μέτρα με στόχο τη δραστική απομείωσή τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός απονομής συντάξεων έχει σχεδόν διπλασιασθεί σε σχέση με το 2019, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς συντάξεις κατά περίπου 45 χιλιάδες. Εκτιμούμε ωστόσο ότι ο αριθμός απονομών συντάξεων θα αυξηθεί σημαντικά με την ένταξη στην παραγωγική λειτουργία των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, στις αρχές του επόμενου μήνα. Η εκτίμηση του ΕΦΚΑ είναι ότι από τις 18 χιλιάδες απονομές συντάξεων το μήνα θα φτάσουμε περίπου στις 30 χιλιάδες.

.ΕΡ: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;

ΑΠ:Η πανδημία «κατέβασε τους διακόπτες» της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα, που βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 8.2%.Έως τώρα ο ΕΦΚΑ, τα δυο χρόνια της πανδημίας, έχει επιχορηγηθεί με περίπου 2 δις ευρώ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αφού το κράτος μετατράπηκε σε οιονεί εργοδότη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί στα 15 δις ευρώ που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως ο ΕΦΚΑ για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου η υγειονομική κρίση να μην επηρεάσει την λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος.

 

‘’ΤΑ ΝΕΑ’’16/10/2021

ΗΛΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις