Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

 ΠΡΟΣ  ΝΕΑ  ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ  ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ  2022

Νέα  αύξηση του κατώτατου μισθού στον  ιδιωτικο τομέα- μέσα στο 2022( πέραν του  2% που έχει προαναγγελθεί), χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο ύψος αύξησης σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση,  εξήγγειλε  το  Σαββατοκύριακο ο  υπουργός  Εργασίας  Κ. Χατζηδάκης, την ίδια ωρα  που από τις  αποφασισμένες αυξησεις το  2022  προκύπτει  ενίσχυση του  εισοδήματος των  εργαζομένων πάνω από 10%.

Συγκεκριμένα ο υπουργός  Εργασίας δήλωσε ότι «εμείς παρά το ότι είχαμε μία εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το ΚΕΠΕ και από την εργοδοτική πλευρά συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων για να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό δώσαμε μία μικρή, συμβολική όπως είπε ο πρωθυπουργός, αύξηση 2% έχοντας όμως πίσω μας μία ύφεση 8,2%».«Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Προφανώς, υπάρχει και άλλη (ρύθμιση). Θα έρθουν καινούργιες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό» πρόσθεσε.«Μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την ΤτΕ – επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο», επισήμανε

 Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 1/1/2022 από τα 650 στα 663 ευρώ, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 .

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.

Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20 .

Επίσης η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει τα επιδόματα τουΟΑΕΔ με το σημαντικότερο το επίδομα ανεργίας που θα αυξηθεί κατά 9 ευρώ.

Σύμφωνα με τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση το 2022, αν ο ρυθμός ανάπτυξης αυξηθεί κατά  5.2%, ο μισθός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5% στα 696 ευρώ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις