Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :ΣΤΟ 3% ΟΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ  2023




Ελπίδες  για  μικρή αύξηση ολων των  συντάξεων- από 2,5  εως 3%- φέρνει η ισχύουσα  νομοθεσία από το 2023 .Ωστόσο το δημογραφικό πρόβλημα- το οποίο πιέζει ασφυκτικά το  ασφαλιστικό  σύστημα - είναι  ενδεχόμενο να ακυρώσει τις όποιες  αναπροσαρμογές.

 Η επικείμενη αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης  των κύριων ανταποδοτικών  συντάξεων-για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης- οδηγεί και σε ''λογιστικές'' αυξήσεις για κοντά 150.000 ''παλιούς'' συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.Έτσι θα μειωθεί η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' μεταξύ της επανϋπολογισθείσας σύνταξης και της καταβαλλόμενης.Αυτό σημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οπότε προβλέπεται το ''ξεπάγωμα'' των ονομαστικών αποδοχών των συνταξιούχων, η αρνητική ''προσωπική διαφορά'' θα αποσβεσθεί πιο γρήγορα, οδηγώντας επίσης πιο γρήγορα σε πραγματικές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις και των ''παλιών'' συνταξιούχων

 Όπως  ορίζεται με τα ισχύοντα(νομος Βρούτση), από 1-1-2023 οι αυξήσεις  στις  συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔτΚ αυξηθεί 2,5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι γύρω στο 3-3,2%.

 Ειδικότερα προβλεπεται (νομος  4670/2020) ότι ‘’το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ΄ έτος, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου δια του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή.’’

Αυτό  σημαίνει ότι από την 1η/1/2023 ξεπαγώνει η αναπροσαρμογή των συντάξεων που είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της «τρόικας» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021. Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από την 1ης/1/2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός   φυσικά τα δημοσιονομικά  δεδομένα  το επιτρέψουν.

Θα  πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι οι θεσμοθετημένες αυξησεις συνταξεων από το 2023  συνδεονται με προσωπικη διαφορά  για τους παλιούς  συνταξιουχους οι οποίοι αποχωρησανπριν από τις 13 Μαΐου 2016- ενόψει και των αναπροσαρμογών που θα γινουν με τα  ενισχυμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κυριων  ανταποδοτικών συντάξεων(νόμος Βρούτση).Επισημαίνεται ότι  η  αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης για παλαιούς συνταξιούχους που έχουν αποχωρήσει µε πολλά έτη ασφάλισης οδηγεί σε συνολική αύξηση της νέας σύνταξης προ φόρου. Ετσι µειώνεται αντίστοιχα η συνολική προσωπική διαφορά. Στην τσέπη του συνταξιούχου δεν προκύπτει προς το παρόν διαφορά, αλλά αυτό που αλλάζει είναι πως ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε αύξηση. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν γενικές αυξήσεις από το 2023 και μετά. Η προσωπική διαφορά θα συμψηφίζεται µε αυτές τις ετήσιες αυξήσεις μέχρι να μηδενιστεί.  Για τη συγκεκριµένη κατηγορία το νέο ποσό µειωµένης προσωπικής διαφοράς θα συµψηφιστεί γρηγορότερα, µε αποτέλεσµα να φτάσει συντοµότερα ο συνταξιούχος σε αύξηση και στο καθαρό ποσό. Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται :

-Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και ΤΕ (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη.

-Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).

-Συνταξιούχοι ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

-Συνταξιούχοι δικηγόροι του Ταμείου Νομικών, του πρώην ΤΣΑΥ (γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί) του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (αρχιτέκτονες, μηχανικοί κ.ά.) που αποχώρησαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Ωστόσο η μεγάλη ‘’πληγή’’ του  δημογραφικού απειλεί να ακυρώσει  ακόμη και τις μικρές νομοθετημένες αυξήσεις  συντάξεων από το  2023.Είναι χαρακτηριστικό  ότι ο υφυπουργός  Εργασίας-Κοιν.Υποθέσεων κ. Παν. Τσακλόγλου- σε  πρόσφατη συνέντευξη του  στα ‘ΝΕΑ’- εκρουσε   τον κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις  στο  ασφαλιστικό  σύστημα  από το δημογραφικό πρόβλημα, παρατηρώντας ότι  ‘αν διατηρήσουμε το σημερινό σύστημα συντάξεων κοινωνικής ασφάλισης (αποκλειστικά διανεμητικού χαρακτήρα), θα πρέπει ένας ολοένα και μικρότερος πληθυσμός εργαζομένων να πληρώνει για τις συντάξεις ολοένα και περισσότερων συνταξιούχων’’.

Είναι γεγονός  οτι η δημογραφική γήρανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το ασφαλιστικό μας σύστημα των περισσοτέρων δυτικών οικονομιών – τουλάχιστον αυτών που βασίζονται κυρίως σε διανεμητικά συστήματα. Ως προς τη χώρα μας, τα διαθέσιμα  στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Σήμερα, η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,7 προς 1 ενώ πριν μερικές δεκαετίες, όταν αναπτυσσόταν το ασφαλιστικό μας σύστημα, ήταν της τάξης του 4 ή 5 προς 1

Η ηλικιακή μας πυραμίδα είναι αντεστραμμένη εις βάρος των νέων και οι δημογραφικές προβολές δείχνουν ότι επίκειται επιδείνωση της κατάστασης. Ζούμε περισσότερο και γεννάμε λιγότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2030 αναμένεται να είμαστε η πιο γερασμένη Ευρωπαϊκή χώρα, ξεπερνώντας την Ιταλία. Η δημογραφική γήρανση πιέζει τα διανεμητικά συστήματα καθώς διαρκώς περισσότεροι συνταξιούχοι μοιράζονται τις εισφορές διαρκώς λιγότερων ασφαλισμένων και τα οδηγεί, αναπόδραστα, σε χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

 


-----------------------------------------

γραφημα


Ο ΧΑΡΤΗΣ  ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

- Η μέση κύρια σύνταξη έχει  διαμορφωθεί  στα 734,60 ευρώ .

- η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 194,43 ευρώ,

- Το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98,89 ευρώ.

-685.884 συνταξιούχοι (27,8%)  λαμβάνουν   έως 500  ευρω  μεικτά (470 € καθαρά)

- συντάξεις κάτω από 700 ευρώ λαμβάνουν 1.091.655 συνταξιούχοι (44,2% επί του συνόλου).

- συντάξεις κάτω των 500 ευρώ λαμβάνουν 685.884 συνταξιούχοι (27,8%)

ΠΗΓΗ :Ενιαίο Συστήμα Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας(2021).

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις