Κυριακή 30 Μαΐου 2021

 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΜΕΣΩ…ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

-ΣΕ  ΑΝΑΜΟΝΗ ΧΙΛΙΑΔΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΕΝΑ ΔΩΡΑ -ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

 

Να επιστραφούν αναδρομικά διά του συμψηφισμού με τις προσωπικές διαφορές των συντάξεων  δηλάδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα κομμάτι της σύνταξης που μετατράπηκε σε προσωπική διαφορά, είναι ένα σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικου συνεδριου που έκρινε  αντισυνταγματικη την εισφορά  Αλληλεγγυης (ΕΑΣ)  γιά το  δημόσιο,αλλά και την αναμενόμενη  απόφαση του ΣτΕ  σχετικά με τα  κομμένα δώρα και  τις  επικουρικές  συντάξεις

Ειδικότερα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε μικτές κύριες συντάξεις ή σε άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από τα 1.400 ευρώ, με ποσοστά μείωσης 3% ως 14%, κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιδικάστηκε διετία αναδρομικών για το 2017 και το 2018. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις κρατήσεις των παλιών συνταξιούχων πριν από το νόμο Κατρούγκαλου. Το δικαστήριο απείχε από το να εκφέρει κρίση περί αντισυνταγματικότητας της ΕΑΣ μετά το νόμο Κατρούγκαλου και παρέπεμψε την έκδοση απόφασης από το τρίτο τμήμα του.

Οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη ή με άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.400 ευρώ δικαιούνται επιστροφή ίση με το 3% έως 14% της σύνταξης από τις κρατήσεις για τα έτη 2017 και 2018.Τα αναδρομικά θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε 500.000 συνταξιούχους. Η ετήσια επιβάρυνση των συνταξιούχων από την Εισφορά Αλληλλεγγύης Συνταξιούχων, ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ετησίως. Επί παραδείγματι, για το 2021 έχει προϋπολογιστεί η είσπραξη ποσού ύψους 247 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των κύριων συντάξεων και 147 εκατ. ευρώ, από την ΕΑΣ, επί των επικουρικών συντάξεων.Δηλαδή τη  διετία  2017-2018 το συνολικό  ποσό των αναδρομικών κινειται  περι τα 800  εκατομ.  ευρω.Τονιζεται ότι  δικαίωμα στα αναδρομικά θα έχουν και όσοι δεν είχαν καταθέσει προσφυγές, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα. Ενώ με βάση πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, δικαιούχοι των αναδρομικών μπορούν να είναι οι κληρονόμοι των συνταξιούχων από τους οποίους παρακρατήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης από τις συντάξεις τους.

Παράλληλα τον Ιούνιο «κληρώνει» για την επιστροφή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και των «κομμένων» δώρων σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους του ιδωτικού και δημόσιου τομέα.Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, σε συνέχεια της δίκης του περασμένου Ιανουαρίου και θα κρίνει αν θα επιστραφούν και σε ποιους συνταξιούχους αναδρομικά οι μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Η υπο  δημσίευση  απόφαση του ανωτάτου  δικαστηρίου θα αφορά:

-τα «κομμένα» δώρα των κύριων συντάξεων που ήταν 800 ευρώ για όλους (οι αγρότες με την κατώτατη σύνταξη διεκδικούν 660 ευρώ).

-τις μειώσεις των επικουρικών που επιβλήθηκαν το 2012 σε όλους από το πρώτο ευρώ

-την κατάργηση των δώρων στις επικουρικές που ισούνται με δυο επικουρικές ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη δίκη του ΣτΕ για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, επιδικάστηκε η επιστροφή αναδρομικών του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και δόθηκαν πίσω στους συνταξιούχους το περασμένο καλοκαίρι, ανεξαρτήτως αν είχαν κάνει αγωγές ή όχι.Αντίστοιχη αναμένεται να είναι και η απόφαση για τις επικουρικές και τα Δώρα, καθώς όπως αναφέρουν έγκριτοι νομικοί θα αφορούν το εν λόγω 11μηνο και το κόστος τους υπολογίζεται περί τα 2 δισ. Ευρώ. . Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο (11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων τα οποία διεκδικούν τώρα οι συνταξιούχοι, και μάλιστα με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Τέλος  σημειώνεται ότι η  καταβολή  αναδρομικών σε  250.000  συνταξιούχους   με τα νεα ποσοστά  αναπ΄λήρωσης κύριων συντάξεων(νόμος  Βρούτση)θα  ξεκινησει  στα τέλη  Ιουνίου και  ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου( με τις  συντάξεις  Αυγούστου).Πρόκειται για δύο ομάδες(παλαιών και νέων συνταξιούχων) με πάνω από 30 συντάξιμα  έτη.Οι μόνιμες - μηνιαίες-  αυξήσεις φθάνουν και  τα 252  ευρω το μηνα και τα  αναδρομικά  εως  5292  ευρω.

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις