Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  2,5  ΔΙΣ. ΕΥΡΩ  ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ  ΣΤΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ  ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΙΣ  15  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 

Αναδρομικά   συνολικού  υψους  2,5  δισ’ ευρω-τα οποία αντιστοιχούν σε  εφάπαξ καταβολή εως  3.000 ευρω  στο καθένα, διεκδικουν ολοι οι παλιοι  συνταξιουχοι(πριν τον Μαιο του 2016) ,με την πιλοτική δίκη στο  ΣτΕ  η οποία  θα γίνει στις   15 Ιανουαρίου 2021.

Αφορά τα  αναδρομικά  των κομμενων δώρων και  επικουρικω ν συντάξεων τα οποία δεν κατέβαλλε η κυβέρνηση .

Ειδικότερα, στή δίκη-σταθμό  πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τα αναδρομικά των   παλιών συνταξιούχων(πρίν από το Μαιο  του 2016) και να δοθεί η τελική λύση. Πρόκειται  για το επίμαχο 11μηνο( από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016)  για το οποίο ναι μέν   καταβλήθηκαν ( πρόσφατα ) οι περικοπές  των αναδρομικών  στις κύριες συντάξεις  αλλα δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα  και τις επικουρικές.Νομικοί  κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο(11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση   εδωσε  μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων  τα οποία διεκδικούν   τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα  με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν’ , όπως  τονίζουν οι ίδιοι  νομικοί  κύκλοι.

Ειδικότερα το ανώτατο  δικαστήριο  καλείται να αποφασίσει     στις  15/1/2021 -για τις  διεκδικήσεις  ολων των  παλιών  συνταξιουχων (πρν τον   Μάιο  του 2016)για :

-- Επιστροφές μειώσεων επικουρικών συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

-Στην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

-Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα”.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας  του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.Κι αυτό  γιατί:

1.Ολοι που οι συνταξιούχοι που ελαβαν πρόσφατα  τα αναδρομικά  δεν εισέπραξαν  τα αναδρομικά  ποσά από τις μνημονιακές  περικοπές  στις επικουρικές συντάξεις και τα δωρα(πήραν μόνο τις   περικοπές  των κύριων συντάξεων).

 2- Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν ελαβαν  αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν  οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

 Επισημαίνεται ότι κανείς συνταξιούχος που δεν έχει προσφύγει δικαστικά ως τον 10/2020 δεν δικαιούται ποσόν πέραν του 11μηνου. Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά έχουν πιθανότητες να δικαιωθούν πράγμα που σημαίνει ότι εφόσον το δικαστήριο τους δικαιώσει θα μπορούν να λάβουν επιπλέον ποσά πέραν των 11 μηνών με βάση την εκάστοτε δικαστική απόφαση κάθε φορά.Πέραν των επιπλέον μηνών σε εκκρεμότητα στις εν λόγω δικαστικές διεκδικήσεις είναι και τα δώρα και τα επιδόματα για το εν λόγω χρονικό διάστημα. Η πληρωμή των εν λόγω ποσών θα γίνεται με την εκτέλεση της κάθε δικαστικής απόφασης ξεχωριστά.Η προσφυγή στη δικαιοσύνη για περαιτέρω διεκδικήσεις με βάση- κατά τους νομικούς- τις αντισυνταγματικές κρατήσεις των ν. 4093/12 και 4051/12 δεν μπορεί πλέον να αφορά τις κύριες συντάξεις. Αντίθετα μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών από τον 7/2020 κι έπειτα αν κάποιος το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει τις εν λόγω κρατήσεις επί της επικουρικής του σύνταξης. Περαιτέρω οι συνταξιούχοι του Δημοσίου μπορούν να διεκδικήσουν της Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεχίζει όμως να παρακρατείται κανονικά

Στο μεταξυ στην κατάθεση προσφυγών      προχώρησαν    συνταξιουχιές Οργανώσεεις , στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), για την ακύρωση της υπ΄αριθμ. 1439/2020 απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των δώρων και των επιδομάτων αδείας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη «με ευθύνη και νομική βασιμότητα των ισχυρισμών μας καταθέσαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) πέντε (5) προσφυγές σημαντικών συνταξιουχικών οργανώσεων και μελών τους

Τονίζεται ότι  αυξησεις και αναδρομικα περιμενουν  το πρωτο τετράμηνο του  2021  οσοι συνταξιουχοι εχουν πάνω από 30 συντάξιμα ετη. .2019.Τα αναδρομικά  17 μηνων, μαζί με τις νέες  αυξημένες συντάξεις, σχεδιάζεται να καταβληθούν με τις συντάξεις Μαρτίου 2021(τέλη  Φεβρουαρίου).

Εξάλλου  αυξήσεις και αναδρομικά  δικαιούνται (και περιμένουν)  και οι  συνταξιούχοι  που εργάζονται αφου αλλαξε το καθεστώς με το νομο Βρούτση.Πρόκειται  για  το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων μετά τη μείωση της «ποινής» στο 30%,  αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Εδώ οι αυξήσεις από τον νέο ετος(σχεδιάζεται με τις συντάξεις Απριλίου)  θα είναι 75% και αναδρομικά, που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.

 

------------------------

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΣΤΟ ΣτΕ(15/1/2021)

 

-Στις επικουρικές και  δωρα  στο  ΙΚΑ ως 1.800  ευρώ.

-Στις επικουρικές των συνταξιούχων του Δημοσίου ως 2.900 ευρώ.

-Στις επικουρικές των συνταξιούχων από ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών τα αναδρομικά ανέρχονται ως 2.855 ευρώ.

-Στο ΝΑΤ τα αναδρομικά επικουρικών  κινούνται στα 1.850 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις