Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

 



ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ  ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ  2021

Αυξάνονται εως 12% οι μισθοί και οι  συντάξεις από το νέο  έτος για  εκατοντάδες χιλιάδες  εργαζόμενους και συνταξιούχους  ενώ έρχονται μειώσεις  φόρων κα παράλληλα  θα καταβληθούν δυο πακέτα αναδρομικών σε  συνταξιούχους.

Στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η αύξηση θα προέλθει λόγω της  μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της επιβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ενώ για τις συντάξεις λόγω  των νέων αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης  που προβλέπει ο νόμος Βρούτση.

Ειδικότερα:

MIΣΘΟΙ:Αυξήσεις μισθού θα δουν από 1/1/2021 περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς από την Πρωτοχρονιά οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημοσίου, θα υποχωρήσουν κατά 3%.Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα μειώνονται:

-Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.

-Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται κατά 0,06% στους εργοδότες υπέρ Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. και κατά 0,10% στους εργαζόμενους υπέρ Ε.Κ.Λ.Α.

-Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ε.Λ.Ε.Κ.Π. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35% υπέρ πρώην ΟΕΕ.

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Αυξήσεις συντάξεων εως και  11,8 %(που φτάνουν ως και τα 252 ευρώ το μήνα )θα έχουν οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται  το νέο έτος ( καθως και οι συνταξιουχοι με αναδρομικα από τον Οκτώβριο του 2019) με τα βελτιωμένα ποσοστά υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4670/2020(νόμος  Βρούτση).. Τα νέα ποσοστά ισχύουν μετά τα 30 έτη ασφάλισης και οι αυξήσεις μεγαλώνουν όσο οι ασφαλισμένοι πλησιάζουν στα 40 χρόνια.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ :Χρονιά  καταβολής αναδρομικών  για τους συνταξιούχους θα είναι το  2021  καθως    εκτός από τη  κρίσιμη  δίκη στο ΣτΕ,  στις  15  Ιανουαρίου , θα υπάρξουν δυο   πακέτα  αναδρομικών    σε  200.000  περιπου δικαιούχους.Πρόκειται  για εφαρμογή του νόμου Βρούτση(4670/2020) και αφορά   οσους  έχουν πάνω από 30 συντάξιμα ετη καθως και για τους  συνταξιούχους  που εργάζονται.Σύμφωνα  με τις  δηλώσεις  του αρμόδιου υπουργού Εργασίας  Γ. Βρούτση  το    αυτό πακέτο των αναδρομικών θα καταβληθεί το πρωτο τετράμηνο του 2021.

Αναδρομικά   διεκδικούν  και οι παρακάτω  δυο  κατηγορίες συνταξιούχων του  δημοσίου:

 -Συνταξιούχοι  του Δημοσίου που κατέθεσαν αγωγές για επιστροφές των κρατήσεων ΕΑΣ(εισφορά  αλληέγγύης) που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από Φεβρουάριο του 2017. Τα αναδρομικά είναι τουλάχιστον 23 μήνες και καλύπτουν το διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2017 ως και Δεκέμβριο του 2018. 

-Συνταξιούχοι του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με αναδρομικά από τη μείωση του νόμου 4093 για μια 5ετία αντί του 11μήνου που επέστρεψε η κυβέρνηση. Με την κυβερνητική ρύθμιση το 11μηνο αναδρομικών το πήραν όλοι, ενώ τις επιστροφές 5ετίας δικαιούνται όσοι έκαναν αγωγές.

 ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: Το νέο  έτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα διαπιστώσουν σημαντική μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης καθώς θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης και τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τη νέα κλίμακα που προβλέπει φορολογικό συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης ενώ το όφελος για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα θα είναι διπλό, αφού από τον πρώτο μήνα του 2021 οι κρατήσεις στις αποδοχές τους θα είναι μικρότερες λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Τελος εκτιμάται ότι  το  2021  θα  είναι έτος  φυγής στη σύνταξη-ενοψει των δυσμενών αλλαγών από 1-1-2022- αφού ήδη  τα υπάρχοντα   στοιχεία  συνταξιοδοτήσεων καταγράφουν  αύξηση της τάξης  του 30%.Με  τα γνωστά  εξάμηνα(σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία) ερχονται ανατροπές το 2021   και οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.Παράλληλα  από 1-1-2022  θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις