Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

 

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ  ΕΩΣ  3.000  ΕΥΡΩ  ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ  ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Να  επιστραφούν εως 3.000  ευρω , που αντιστοιχεί(συνολικά) σε  μιάμιση σύνταξη,από  περικοπές  σε επικουρικές και δώρα  ,  διεκδικούν  οι συνταξιούχοι(ανεξάρτητα αν έχουν καταθέσει ή όχι  αγωγές) με την σημαντική δίκη  η οποία θα διεξαχθεί  στην ολομέλεια του  ΣτΕ  στις  15  Ιανουαρίου  2021.Στή δίκη-σταθμό  πρόκειται να κριθεί η νομιμότητα ή μη της απόφασης που έλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχετικά με τα αναδρομικά των   παλιών συνταξιούχων(πρίν από το Μαιο  του 2016) και να δοθεί η τελική λύση. 

Πρόκειται  για το επίμαχο 11μηνο( από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016)  για το οποίο ναι μέν   καταβλήθηκαν  πρόσφατα  οι περικοπές  των αναδρομικών  στις κύριες συντάξεις  αλλα δεν δόθηκαν οι περικοπές στα δώρα  και τις επικουρικές.Νομικοί  κύκλοι επισημαίνουν ότι ενώ το ΣτΕ επιδίκασε την απόδοση του συνόλου των αναδρομικών για τη συγκεκριμένη περίοδο(11μηνο) συνολικού κόστους 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση   εδωσε  μόνο τα αναδρομικά που αναλογούν στις κύριες συντάξεις, κόστους 1,4 δισ. ευρώ.Δηλαδή δεν κατέβαλε τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων και των δώρων  τα οποία διεκδικούν   τώρα οι συνταξιούχοι και μάλιστα  με το δεδικασμένο που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ του περασμένου Ιουλίου, με βεβαιότητα θα δικαιωθούν’  τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.

Ειδικότερα το ανώτατο  δικαστήριο  καλείται να αποφασίσει   για τις  διεκδικήσεις  ολων των συνταξιουχων για :

-- Επιστροφές μειώσεων επικουρικων συνταξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016).

-Στην εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

-Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα”.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας  του ΣτΕ στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους.Κι αυτό  γιατί:

1.Ολοι που οι συνταξιούχοι που ελαβαν πρόσφατα  τα αναδρομικά  δεν εισέπραξαν  τα αναδρομικά  ποσά από τις μνημονιακές  περικοπές  στις επικουρικές συντάξεις και τα δωρα(πήραν μόνο τις   περικοπές  των κύριων συντάξεων).

 2- Οι χαμηλοσυνταξιούχοι από όλα τα πρώην Ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που είχαν κάτω από 1.000 ευρώ μικτό συνταξιοδοτικό εισόδημα το 2012 (άθροισμα κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) δεν ελαβαν  αναδρομικά, καθώς δεν επιστράφηκαν  οι μειώσεις των επικουρικών και η κατάργηση των δώρων. Για παράδειγμα συνταξιούχοι του πρ. ΟΓΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι του πρ. ΙΚΑ δεν θα πάρουν αναδρομικά.

 Η σχετική αίτηση ακύρωσης της εν λόγω υπουργικής απόφασης, προωθήθηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), σε συνεργασία με Ομοσπονδίες ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και αφορά σχεδόν το σύνολο των 2,5 εκατ. συνταξιούχων ανά την επικράτεια. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται  ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση (Φ.11321/35005/1528 (ΦΕΚ 4536/Β΄/14.10.2020) δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών επιστροφών επικουρικών συντάξεων και δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του δικαστηρίου.Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε όλες τις περικοπές των συντάξεων κατά τα μνημονιακά έτη, που δεν καλύπτονται από την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση.Επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εργασίας με διάταξη νόμου (ν.4714/2020)σημειώνει πως με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 & 4093/2012) διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Στην αίτηση ακύρωσης τονίζεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις». Σύμφωνα με τον δικηγόρο Λουκά Αποστολίδη, που έχει αναλάβει τη νομική υπεράσπιση της υπόθεσης, ζητείται από όσους άσκησαν αγωγές «και δεν έγινε σεβαστό το δεδικασμένο, με την απόφαση Ολομέλειας ΣτΕ 1439/2020, να επιστραφούν αναδρομικά σύνταξη - επικούρηση και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα». Επίσης, ζητείται κάτι ανάλογο «για όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη σύνταξη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 4734/2020 (άρθρα 33, 34) αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα».

Τέλος, τονίζεται ότι με την πληρωμη των  συνταξεων Δεκεμβρίου(ξεκινά  στις  24  Νοεμβρίου 2020) θα γινει η  ενσωμάτωση των αυξήσεων στις προσωρινές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50% στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους εργασίας τους. Αντίστοιχα, για συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50%, στο 70% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.Για τις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί επίσης στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Έτσι ουσιαστικά, η προσωρινή θα εξομοιωθεί με την οριστική σύνταξη.Για τις αναπηρικές συντάξεις η προσωρινή περιορίζεται στο 50%, όταν η αναπηρία είναι έως 66,99%. Όμως αυξάνεται στο 70% όταν η αναπηρία είναι από 67% έως 79,99%.

 

--------------------------------------------------------------------------------

ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ  ΤΟΥΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

ΣΤΟ ΣτΕ

 

-Στις επικουρικές και  δωρα  στο  ΙΚΑ ως 1.800  ευρώ.

-Στις επικουρικές των συνταξιούχων του Δημοσίου ως 2.900 ευρώ.

-Στις επικουρικές των συνταξιούχων από ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών τα αναδρομικά ανέρχονται ως 2.855 ευρώ.

-Στο ΝΑΤ τα αναδρομικά επικουρικών  κινούνται στα 1.850 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις