Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

 ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ-ΓΛΥΚΕΣ ΖΩΕΣ(ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑ-ΑΝΔΡΕΑ)

Ρόδες,γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι, ραβανί, κοπεγχάγη, πάστα κρέμα, πάστα φλόρα,καρυδόπιτα με 2 δραχμές το κομμάτι, γαλατόπιτα,κόκ,κορνέδες,ποικιλία(μικρά κομμάτια από το κάθε γλυκό) με 1,5 δραχμή.
Ηταν μια…γευστική κόλαση.Ενα μικροσκοπικό-αλλά μυθικό-ζαχαροπλαστείο στην παλιά Λευκάδα της δεκαετίας του ’60 και του ‘ 70, απέναντι από την παραδοσιακή ταβέρνα του ‘ΡΕΓΑΝΤΟΥ’.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο μπάρμπα Ανδρέας Κατωπόδης(από το Δράγανο Λευκάδας, με τις γυναίκες του Αντωνία και Δήμητρα), εκπαιδευµένος σε µεγάλη φίρµα στην Αθήνα, στη δεκαετία του ’60 ,άνοιξε το μικρό ζαχαροπλαστείο -στέκι στην οδό Δημάρχου Βεροιώτη κάτω από το ΙΚΑ στο κέντρο της Λευκάδας. Ειδικότητά του τα ξεχωριστά σιροπιαστά γλυκά που έφτιαχνε (με σπεσιαλιτέ το γαλακτομπούρεκο). Για όλους ήταν τα μοναδικά γλυκά του μπάρμπα Ανδρέα με αγνά υλικά και μαεστρία τεχνικής.Καί προπαντός μεράκι.
Μετά το θάνατο του μπάρμπα Ανδρέα, το 1980, ο βοηθός του, Ντίνος Παπαδόπουλος (Κουμπουριέλος)άνοιξε δικό του ζαχαροπλαστείο μαζί με τον αδελφό του τον Στάθη, στον ίδιο δρόμο.Με τις ίδιες συνταγές και τα αγνά υλικά γρήγορα το ζαχαροπλαστείο έγινε πόλος έλξης για τους Λευκαδίτες.Αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε.
Όμως ο αγαπητός σε όλους Ντίνος(κάτω αριστερα) , ‘έφυγε’ για το μεγάλο ταξίδι τον Μάρτιο του 2018 στα 65 του- ταλαιπωρημένος απο την ασθένεια της εποχής, το Αλσχαιμερ.Παλιός, αυθεντικός, μπρανέλος και δεινός ψαράς αλλα και σπουδαίος ζαχαροπλάστης.Αγαπημένος γείτονας στου Πουλιού , αγνός, με καρδιά μικρού παιδιού.Λιγομίλητοςκαι ευγενής
Την σκυτάλη της παράδοσης πήρε το 2015, περίπου (35 χρόνια μετά), ο γιός του Ντίνου, ο συμπαθής Γιάννης Παπαδόπουλος(πάνω δεξιά).Ανοιξε ένα νέο ζαχαροπλαστείο, με τις ίδιες παραδοσιακές συνταγές από τον πατέρα του και από τον μπάρμπα Ανδρέα.Ετσι η παράδοση συνεχίζεται (οδός 8ης Μεραρχίας 21, στην πόλη της Λευκάδας-κοντά στην εκκλησία του Αγίου Μηνά).Και φυσικά έγινε αγαπημένο στέκι γιά ντόπιους και ξένους.
Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και σήμερα οι Λευκαδίτες (που ξέρουν) δεν λένε ‘’πάμε για γλυκό στον Παπαδόπουλο’’ αλλα πάμε για γλυκό στον ‘μπάρμπα Ανδρέα’’.
Αφησε εποχή.
ΥΓ Η προσωπική μου γευστική άποψη ειναι οτι προτιμώ τον μπαγκλαβά και το κανταίφι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις