1. ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Πιλότος για τη τύχη των δώρων και επιδομάτων των συνταξιούχων- η κατάργηση των οποίων έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του ΣτΕ.- αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση του Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ανωτάτου δικαστηρίου.Πάντως το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιουχους είναι υψηλό και απαγορευτικό για τον κρατικό προυπολογισμό και μπορεί να φθάσει και τα 30 δίς.ευρω(ανάλογα με τη χρονική διάρκεια των επιστροφών).
Ειδικότερα μετά από αίτηση του «Μικτού Ενωτικού Ταξικού Συνταξιουχικού Κινήματος «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» που εκπροσωπεί τον κ.Οδυσσέα Τσολογιάννη, συνταξιούχο του ΕΦΚΑ, που είχε δικαιωθεί με την 3037/2018 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του ΣτΕ όρισε δικάσιμο την 23/1/2019 προκειμένου να διαπιστωθεί αν στην περίπτωση τού εν λόγω συνταξιούχου υπήρξε συμμόρφωση ή μη με τις αποφάσεις της Ολομελείας του υπ’αριθ. 2287-2290/2015.
Ειδικότερα σημερα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας στο οποίο καλουνται να απολογηθουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ(επικουρικο), έπειτα από προσφυγή του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση». Οι δύο φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με τους Ν.4051/12 και 4093/12.Η κρίση του ΣτΕ θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων, καθώς το εν λόγω σωματείο έχει ως μέλη 2.000 συνταξιούχους από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας, το κόστος των μαζικών προσφυγών πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα έχουν αναδρομικά από το 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015, αγγίζουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.Μάλιστα, σε υπηρεσιακό σημείωμα που έχουν συντάξει στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμάται ότι στην περίπτωση που κριθεί τελεσίδικα η επιστροφή αναδρομικών από το 2012 έως και το τέλος του 2018, το κόστος θα αγγίξει τα 30 δις. ευρω Σύμφωνα με τις ιδιες εκτιμήσεις , το ποσό επιστροφών θα πλησιάσει τα 18 δισ. ευρώ, εάν κριθεί ότι οι επιστροφές αφορούν το διάστημα από την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015, έως και το τέλος του 2018.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου 2015, μπορούν να διεκδικούν ποσά από την 1η Ιανουαρίου 2012 και έως πέντε χρόνια καθώς στη συνέχεια προβλέπεται παραγραφή των διεκδικήσεων.Οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειρηνοδικείων, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά την επιστροφή ποσών για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ, για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ, για επίδομα αδείας), για τα έτη 2013 – 2018.
Εξάλλου, με το υπ’αριθ. 19/2018 πρακτικό συνεδρίασης του Τριμελούς Συμβουλίου του ΣΤΕ (άρθρου 2 του ν. 3068/2002), έχει ταχθεί νέα προθεσμία προς την κυβέρνηση (και ειδικότερα προς το Υπουργείο Οικονομικών), για να συμμορφωθεί πλήρως προς την υπ’αριθ. 1125/2016 απόφαση της Ολομελείας του που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των στρατιωτικών και όλων των άλλων κλάδων του ένστολου προσωπικού (βλ. την από 27-11-2018 ανακοίνωσή μας).Η τελευταία αυτή απόφαση αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις μαζικές αντιδράσεις και τα παράπονα που εξέφρασαν οι εν ενεργείααλλά και απόστρατοι ένστολοι για τα μειωμένα αναδρομικά που έλαβαν πρόσφατα με βάση τον προσφάτως ψηφισθέντα ν. 4575/2019.
Τέλος νωρίτερα θα καταβληθούν οι συντάξεις Φεβρουαρίου σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση από την προηγούμενη πληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου, οποίες προπληρώθηκαν στις 19 και 21 Δεκεμβρίου 2018.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Φορέας:
-Την Παρασκευή 25/1/2019 θα καταβληθούν (αντί της 30ής Ιανουαρίου) οι συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ που προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, το Δημόσιο και λοιπούς φορείς και
-Τη Δευτέρα 28/1/2019 θα καταβληθούν (αντί της 1ης Φεβρουαρίου) οι συντάξεις του μηνός Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους μη μισθωτούς του ΕΦΚΑ που προέρχονται από τον πρώην ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ.
---------
2.ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ:Να καταθέσουν αγωγές ολοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο για τα αναδρομικά του 13ου και 14ου μισθού, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2019(το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2019)- χρόνος που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ- προτεινει σε γνωμοδότηση της η νομική υπηρεσία της ΑΔΕΔΥ. Μάλιστα συστήνεται στις αγωγές αυτές ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν ανεξαρτήτως διετούς παραγραφής , όλα τα δωρα , ολων των ετών από 1.1.2013 και εφεξής.
Η ανώτατη δημοσιουπαλληλική οργάνωση κοινοποίησε χτες τη σχετική νομική γνωμοδότηση προς τις Ομοσπονδίες-μελη της, μετά την επίσπευση της εκδίκασης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της υπόθεσης για τη συνταγματικότητα ή μη του Ν. 4093/2012 που κατάργησε εντελώς τα δώρα και το επίδομα αδείας (500 + 250 + 250 ευρω).Εξυπακούεται –παρατηρεί η ΑΔΕΔΥ-ότι η επαναφορά του συνόλου του 13ου και 14ου μισθού είναι στην προμετωπίδα των αιτημάτων και θα αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης και στην επικείμενη συνάντηση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με τον Υπουργό Οικονομικών.
Η πλήρης κατάργηση των επιδομάτων των εορτών και του επιδόματος αδείας (τα 1000 ευρώ δηλαδή 500+250+250) που έγινε με τον νόμο 4093/12 κρίθηκε αντισυνταγματική.Οι πρώτες περικοπές που έγιναν με τον ν.3833/10 και τον ν.3845/10 είχαν κριθεί με παλιότερη απόφαση του 2015 ,του ΣτΕ, συνταγματικές.Το αν η απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά για τους εν ενεργεία εργαζόμενους στο δημόσιο,θα κριθεί από τη δίκη που θα γίνει στην ολομελεια του ΣτΕ την 1η Φεβρουαρίου 2019. Πάντως η απόφαση επηρεάζει τόσο τους υπηρετούντες με έννομη σχέση δημοσίου δικαίου στο Δημόσιο, σε ΟΤΑ και σε ΝΠΠΔ, τους υπηρετούντες ΙΔΑΧ, όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού, από το 2013 και μετά. Τα χρήματα που μπορούν να διεκδικήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η επιστροφή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας ύψους 1.000 ευρώ τον χρόνο (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ, για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ, για επίδομα αδείας) για τα έτη 2013 – 2018.
Στην ιδια γνωμοδότηση επισημαίνεται ότι ‘οσοι εχουν ασκήσει αγωγές ή αλλα ένδικα βοηθήματα μέχρι τη δημοσιευση της απόφασης του ΣτΕ , μπορούν να επικαλεσθούν την κηρυχθείσα αντισυνταγματικότητα και να διεκδικήσουν τις οικείες αξιώσεις τους για το χρονικό διάστημα πρίν την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ(αναδρομικά δηλαδή), ενώ αντίθετα όσοι ασκήσουν αγωγές μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ , απαγορεύεται να επικαλεστούν την αντισυνταγματικότητα των οικείων διατάξεων , εγείροντας αξιώσεις για το χρονικό διάστημα πριν τη δημοσιευσή της’’.Ιδιαιτερη επισήμανση γίνεται στη γνωμοδότηση ότι η άσκηση αγωγών για διεκδίκηση των επιδομάτων εορτών και άδειας μπορει να γίνει όχι μόνο για το δημόσιο, τη ΝΠΔΔ , ΟΤΑ αλλα και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όπως τονίζουν κύκλοι της ΑΔΕΔΥ η κυβέρνηση μετα και την απόφαση του ΣΤ τμήματος του ΣτΕ ,η οποία κατά την εκτίμηση των νομικών ,δεν θα αλλάξει στην ολομέλεια,οφείλει να επανανομοθετήσει άμεσα τα δώρα και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους,όπως έκανε πρόσφατα με τους ένστολους ,τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου