Δευτέρα 21 Μαΐου 2018


ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ    ΄΄ΒΡΩΜΙΚΑ’’ ΜΕΤΡΑ

Εξι νέα μέτρα (εκτός απο την αυξηση του ΕΝΦΙΑ) που θα οδηγήσουν σε νέα  μείωση των εισοδημάτων ψήφισε η κυβέρνηση και επικύρωσε  την εφαρμογή τους με τους δανειστές.Μειώνονται οι συντάξεις,αυξάνονται τα χαράτσια  στους  ελέυθερους επαγγελματιες,αυξάνονται τα ορια ηλικίας  συνταξιοδοτησης, μειώνεται  το αφορολογητο,καταργείται το ΕΚΑΣ κα. Την ιδια ώρα το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται, αφού οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν πλέον τα 102 δισ. ευρώ. Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των κατασχέσεων -με 1,1 εκατομμύρια πολίτες να έχουν υποστεί, ήδη, αναγκαστικά μέτρα είσπραξης- αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι η πολιτική της είναι ανερμάτιστη και αδιέξοδη, οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά άδικη.
 Τα νέα  δυσβάσταχατα μέτρα που έρχονται-αντι για την ‘καθαρή έξοδο’’ που επικαλείται  η κυβέρνηση- είναι τα εξής:
 1. Αφορολόγητο. Με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 620 ευρώ. Με όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020.Mε το μέτρο αυτό 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φόρο καθώς μέχρι σήμερα βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
 2. Συντάξεις.Από 1-1-2019  μειώνεται η "προσωπική διαφορά τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά την 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας.  H "προσωπική διαφορά"  θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου..Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο "προσωπική διαφορά" νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλομένης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική  –δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη–, τότε θα κοπεί.Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης. Αν "προσωπική διαφορά" είναι θετική -δηλαδή η επανυπολογισθεία σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλομένης- τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα. Ωστόσο αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις.O πρωην υπουργός Εργασιας Γ.Κουτρουμάνης, εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 700.000 οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις  «Οι μειώσεις θα είναι από 120 ευρώ και θα φτάνουν, έως και τα 350 ευρώ ανάλογα το ταμείο», όπως είπε.«Θα έχουν και άλλοι συνταξιούχοι μειώσεις.Eπομένως θα φτάσουμε τα 2/3 των συνταξιούχων, που θα έχουν μειώσεις. Περίπου το 60 -65%, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο ομ. Καθηγητής Παντείου Σαββας Ρομπόλης παρατηρεί ότι με τις  νέες περικοπές που έρχονται στις συντάξεις  από  2019 (μαζί με τη μείωση του αφορολογήτου) η μέση σύνταξη θα φθάσει στα  450 ευρω ενώ  για τους συνταξιούχους οι δύο αυτές περαιτέρω μειώσεις θα επιφέρουν στο ετήσιο εισόδημα τους μία μείωση που θα αντιστοιχεί από 1-3 συντάξεις.
3. Νεα  χαράτσια σοκ έρχονται το 2019 αφου θα υπάρξει αύξηση εισφορών εως και 18% το μηνα σε 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι κλπ.) Από 1/1/2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές.Επίσης από 1/1/2019 αυξάνεται, επίσης, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 16% στο 18%).Τονίζεται οτι  ο ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές από αυτόν τον μήνα. Ο λόγος για πάνω από 500.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για τους οποίους ο ΕΦΚΑ καταλογίζει χρεωστικό υπόλοιπο στα ειδοποιητήρια τα οποία έχει ήδη αναρτήσει, μετά την εκκαθάριση των εισφορών του 2017. Δηλαδή, πέρα από αυτά που ήδη πληρώνει κάθε μήνα ως τρέχουσες εισφορές, θα καταβάλει ένα επιπλέον ποσό ως αναδρομική επιβάρυνση. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έπεται και νέα εκκαθάριση τον ερχόμενο Οκτώβριο. Αυτήν τη φορά για τις εισφορές του 2018. 
4.  Από το 2022, όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
 5..Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, μετά από μία περίοδο (2015 -2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχήσει ήδη το ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους των 774 ευρώ.
 6.Από το 2019 έως και το 2022, επίσης, δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις. 
 Στο μεταξύ ο νόμος Κατρούγκαλου εχει επιφέρει μεγάλες ανατροπές σε ολους τους  συνταξιούχους.Εκτός από την δραματική μείωση των νέων συντάξεων  εως 30%(Μαιος  2016 και μετά), οι  επικουρικές συντάξεις τις οποίες έχουν αιτηθεί ασφαλισμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έπειτα, υπόκεινται μειώσεις έως και 50% Παράλληλα τα μερίσματα τα οποία λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπάγονται στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχουν μειωθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 κατά 40%. Οι μειώσεις αυτές ισχύουν σε κάθε δημόσιο υπάλληλο (που υπάγεται στο ΜΤΠΥ) ο οποίος βγαίνει στην σύνταξη.Επίσης  τα εφάπαξ τα οποία αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2013 καταβάλλονται μειωμένα κατά 10% έως 20%.Τέλος  η  νέα  εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ αλλά και η αυξημένη εισφορά 6% (από το 4%) σε όλες τις κύριες συντάξεις για τον ίδιο λόγο ισχύει κανονικά από την 1η Ιουλίου του 2015, έστω και αν έχει διορθωθεί η βάση υπολογισμού της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις