Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

ΠΩΣ 'ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ' ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ  ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Πενταπλό ‘χτύπημα’  στους ελεύθερους επαγγελματίες  και επιστήμονες ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα από τα χαράτσια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου   όταν   οι φόροι και οι εισφορές  φθάνουν έως  το 80% των εισοδημάτων τους .
Ετσι τις επόμενες ημέρες  έρχονται οι  διπλές  ασφαλιστικές εισφορές από τον ΕΦΚΑ  ενω το καλοκαίρι, προβλέπεται να   αποσταλούν τα «ραβασάκια» του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών για τις διπλές εισφορές του 2017 και του 2018 για επικουρικό -εφάπαξ.  Παράλληλα τον Σεπτέμβριο, θα έλθουν ξανά αναδρομικές εισφορές για όσους δηλώσουν το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016. Στο μεταξύ εκκρεμεί η επιβολή εισφορών στους αμειβόμενους με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.Για τις αρχές του 2019 είναι, επίσης, ήδη ψηφισμένη η κατάργηση της έκπτωσης 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών όλων των μη μισθωτών, αλλά και η αύξηση της εισφοράς κύριας ασφάλισης για τους αγρότες στο 18%.
Ειδικότερα:
1.Αυτή την  εβδομάδα αναρτώνται τα ειδοποιητήρια με τις διπλές ασφαλιστικές εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας για όσους επαγγελματίες δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015. Αυτοί θα πρέπει να καταβάλλουν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (αρχής γενομένης από τον τρέχοντα μήνα) το χρεωστικό υπόλοιπο που προκύπτει μεταξύ καταβληθεισών εισφορών (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015) και των καταβλητέων (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016).Ειδικότερα μέχρι την Παρασκευη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016 για τους μη μισθωτούς και να έχουν αναρτηθεί τα διπλά ειδοποιητήρια τα οποία εκτός από τον συμψηφισμό θα εμπεριέχουν και τις εισφορές του μηνός Μαρτίου( Η προθεσμία καταβολής που εξέπνεε στις 30 Απριλίου παρατείνεται έως 18/5/2018.Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, η 1η δόση από τις 5 προβλεπόμενες θα είναι πληρωτέα μέχρι 31/5/2018. Σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου (δηλαδή σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος πλήρωσε περισσότερα το 2017 από ότι του αναλογούσε, καθώς το 2015 είχε υψηλότερο εισόδημα από το 2016) το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές των τρεχουσών εισφορών 2018 και εφόσον προκύπτει υπόλοιπο επιστρέφεται εφάπαξ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός 2μήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης. Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί το πιστωτικό υπόλοιπο να μείνει στο λογαριασμό του και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών πρέπει να το δηλώσει έως 31/5/2018. Οι δόσεις εκκαθάρισης για το 2017, σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου, πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα.
Επισημαίνεται ότι η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ) και ως μισθωτοί (δηλαδή πρ. ΙΚΑ) αλλά ούτε και τα “μπλοκάκια” που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλου .Η εκκαθάριση γι αυτές τις ομάδες θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις υπάρχουν ήδη και για τον τρόπο που παρακρατούνται οι τρέχουσες εισφορές, καθώς υπολογίζονται σύμφωνα με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι τις καταβλητέες εισφορές του 2017. Έτσι, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει ειδοποιητήρια με σημαντικά λάθη, καθώς συνυπολογίζονται στον υπολογισμό ποσά που καταβλήθηκαν για την εξόφληση οφειλών ή για εξαγορά πλασματικών ετών, «φουσκώνοντας» έτσι το ύψος των τρεχουσών εισφορών.Σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, το πρόβλημα είναι τεχνικό, η διαδικασία υπολογισμού των ποσών με βάση τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 θα ισχύσει μόνο κατά το φετινό μεταβατικό στάδιο και θα λυθεί με την εκκαθάριση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα γίνει με βάση τα ποσά που αντιστοιχούν στις καταβλητέες εισφορές του 2017.
2.Μέσα  στο καλοκαίρι αναμένονται τα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και τις τρέχουσες και αναδρομικές εισφορές υπέρ του επικουρικού (7%) και εφάπαξ (4%) για 200.000 αυτοαπασχολούμενους. Οι τρέχουσες εισφορές θα επιβληθούν επί του 85% του αθροίσματος του καθαρού εισοδήματος του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2017 (με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015).Οι αναδρομικές θα επιβληθούν επί του καθαρού εισοδήματος του 2016. Σημειώνεται, πάντως, πως για την περίοδο 2017-2020 ισχύουν κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% σε όλες τις εισφορές των μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων με πάνω από 5 έτη ασφάλισης και ετήσιο εισόδημα από 7.032 ευρώ έως 58.000 ευρώ (π.χ., για εισοδήματα 7.032-13.000 ευρώ ισχύουν εκπτώσεις 50% σε όλες τις εισφορές).
3. Τον Σεπτέμβριο αναμένεται εκκαθάριση των εισφορών που θα έχουν καταβληθεί για το α’ εξάμηνο του 2018 με βάση το 85% του καθαρού εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2017 συν τις καταβλητέες εισφορές σύμφωνα με το δηλωθέν εισόδημα για το ίδιο έτος. Όσοι δηλώσουν για το 2017 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2016, θα καταβάλλουν τη διαφορά αναδρομικά των εισφορών από τον ερχόμενο Οκτώβριο.
4. Εκκρεμεί από τις αρχές του 2018 η επιβολή ασφαλιστικών εισφορών ύψους 26.9% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων που αμείβονται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης.
5. Από 1.1.2019 οι εισφορές όλων των μη μισθωτών (επαγγελματιών, αγροτών) θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ασφαλιστέου εισοδήματος.Ετσι  καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει φέτος. Η βάση υπολογισμού των εισφορών από 1/1/2019 θα είναι το άθροισμα του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος συν τις καταβλητέες εισφορές. Από 1/1/2019, αυξάνεται, επίσης, κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (από 18% στο 16%).
Παράλληλα τονίζεται ότι στο υπουργείο Εργασίας  σχεδιάζεται να τεθεί  πλαφόν -από το 2019 - στα επίπεδα του 50% του ετήσιου εισοδήματος αναφορικά με την επιβάρυνση που προκύπτει για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη φορολόγηση και από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).Η πρόταση που δρομολογείται, θέλει να μπαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν για εισοδήματα από 20.000 έως 70.000 ευρώ ετησίως. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να περιοριστεί η πίεση που ασκείται στα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας ελεύθερων επαγγελματιών. Βρέθηκε πως σε αρκετές περιπτώσεις το 80% του ετήσιου εισοδήματος απαιτείται για να καλυφθούν οι απαιτήσεις από τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές.

 Τελος υπενθυμίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται η απόφαση του ΣτΕ στο οποίο  υπήρξε προσφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων,ζητώντας  να κριθεί αντισυνταγματική:

α) Η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.
β) Η επιβολή εισφοράς με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις