ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 327 ΕΥΡΩ!
Την ιδια ωρα που η κυβέρνηση εξαγγέλει την αύξηση του κατώτατου μισθου στον ιδιωτικό τομέα(586 ευρω),γιγαντώνεται η γενιά των φτωχών εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ(καθαρα), δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας (360 ευρώ) .
Ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται πλέον με μερική απασχόληση και μισθό – βοήθημα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μάλιστα έχει επέλθει πλήρης αποσύνθεση στην ελληνική αγορά εργασίας όπου το 38% των εργαζομένων έχουν αποδοχές χαμηλότερες από τον κατώτατο( 3,39 ευρώ την ώρα ή 27,12 ευρώ την ημέρα) μισθό.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που υποβλήθηκαν το Νοέμβριο του 2017, από το σύνολο των 2.004.206 ασφαλισμένων μισθωτών, οι 629.687 εργάζονται με «ευέλικτες» μορφές εργασίας και καλούνται να… ζήσουν με μισθό μόλις 385,53 ευρώ μικτά, που σημαίνει καθαρά περίπου 327 ευρώ, ποσό χαμηλότερο και από το επίδομα ανεργίας που φτάνει τα 360 ευρώ.
Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια το όριο της φτώχειας θα βρεθεί σε υψηλότερα επίπεδα, διότι εκτός από τη μείωση των εισοδημάτων δημιουργείται σταδιακά μια νέα κατηγορία, οι λεγόμενοι εργαζόμενοι - φτωχοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι θα εργάζονται με ευέλικτη μορφή απασχόλησης και οι αμοιβές τους θα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κάτω από 4.150 ευρώ ετησίως, που είναι το όριο της φτώχειας σήμερα
Οπως παρατηρεί ο καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης, εκτός από την κατηγορία των φτωχών συνταξιούχων διευρύνεται και η κατηγορία των φτωχών εργαζομένων, η οποία αναφέρεται, κατά βάση, σε νέους εργαζομένους με κάθε μορφής ευέλικτη απασχόληση, με την έννοια ότι οι μηνιαίες αμοιβές τους δεν ξεπερνούν το όριο (382 ευρώ) της φτώχειας.
Όπως επισημαίνεται στην φετεινή εκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία, η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης και η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας έχουν καταδικάσει μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου πληθυσμού να διαβιώνει σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ποσοστό φτώχειας σε εργαζομένους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κυμαίνεται περίπου σε τριπλάσια επίπεδα σε σχέση με τους εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, καθιστά προφανές πως οι σταθερές και πλήρεις σχέσεις απασχόλησης εξασφαλίζουν σαφώς καλύτερη προστασία από τη φτωχοποίηση.
Τονίζεται ότι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα το 48% του πληθυσμού, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 382 ευρώ τον μήνα. Και από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύρια άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δηλαδή κάτω από 182 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα αναμένεται έκρηξη της φτώχειας από το 2019 με την εφαρμογή των μέτρων που εχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και τη μείωση του αφορολογήτου. Με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από τα 8.700 ευρώ στα 5.700 ευρώ ένας εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα με μισθό 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 620 ευρώ. Με όσα ισχύουν σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα. Το μέτρο αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να εφαρμοστεί το 2020.Mε το μέτρο αυτό 1 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν για πρώτη φόρο καθώς μέχρι σήμερα βρίσκονταν κάτω από το αφορολόγητο όριο
Παντως στο υπουργείο Εργασίας παρα τις αντιδράσεις των θεσμών και των εργοδοτικων οργανωσεων,μελετούν τον τρόπο που κινήθηκε η Πορτογαλία στο θέμα του κατωτατου μισθού καθώς η χώρα αυτή μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έως σήμερα έχει ήδη προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις, με αποτέλεσμα από 530 ευρώ ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί σε 557 το 2017 και να φθάσει τα 580 ευρώ το 2018, με στόχο να αγγίξει τα 600 ευρώ το 2019. Για τον κατώτατο μισθό ο ευρωπαιος αξιωματούχος εκτιμά πως σε κάποια φάση θα γίνουν αυξήσεις αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το πότε και πόσο.Να σημειωθεί ότι με την πράξη υπουργικού συμβουλίου, σε μία νύχτα, το 2012, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε από 751 ευρώ σε 586 ή ακόμη και 511 για τους νέους έως 25 ετών. Στη συνέχεια, ο τρόπος καθορισμού του πέρασε από τα χέρια των κοινωνικών εταίρων σε αυτά του εκάστοτε υπουργού Εργασίας.
Στο μεταξύ σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί αυριο, Τετάρτη, η χώρα λόγω της εικοσιτετράωρης πανεργατικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τις «συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας, της ανεργίας, της υπερφορολόγησης».
Ετσι αυριο τα λεωφορεία (και τα Express Αεροδρομίου) και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ.Για την Πέμπτη 31 Μαΐου λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι τους, τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα.Ακινητοποιημένα θα είναι αυριο τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.Σε 24ωρη απεργία προχωρεί αυριο και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια όλη την ημέρα.
Τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 30 Μαΐου 2018 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης 31 Μαΐου 2018 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ανακοινωσαν τα Διοικητικα Συμβουλία των συνεργαζόμενων ενώσεων στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί. Ξεχωριστή συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ.
Όπως τονίζει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, «η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν»
Μεταξύ άλλων, διεκδικεί:
- «Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους»
- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής.
- Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
- Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
- Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου