Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:ΕΩΣ ΚΑΙ  400 ΕΥΡΩ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

Δραματικές περικοπές στις  συντάξεις , που ξεπερνούν και  τα 400 ευρω το μήνα,   έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου(αιτήσεις συνταξιοδότησης από Μάιο 2016) όπως  προκύπτει  από τις νέες  αποφάσεις συνταξιοδότησης και τα επίσημα παραδείγματα του ΕΦΚΑ, που παρουσιάζουν  σήμερα ‘ΤΑ ΝΕΑ’’.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, επέφερε συνολικά  περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις έως 30%(αιτήσεις από το Μάιο του 2016), στις επικουρικές, στα εφάπαξ,στα μερίσματα, στις συντάξεις χηρείας κ.α. , ενώ αύξησε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Παράλληλα ο ίδιος νόμος δημιούργησε σοβαρές αδικίες και ανισότητες. Έτσι τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι με το νόμο Κατρούγκαλου καταγράφονται αδικίες σε βάρος ασφαλισμένων που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές επί πολλά χρόνια, προς όφελος άλλων που έχουν μικρότερη ασφαλιστική συνεισφορά. Υάρχουν ασφαλισμένοι με υψηλές συντάξιμες αποδοχές που υφίστανται μεγάλες μειώσεις.Μάλιστα, με τον ίδιο νόμο, οι συντάξεις είναι χαμηλότερες από τις εισφορές που καταβάλλονται. Από το 2019 και μετά, οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος ασφάλισης θα είναι υποχρηματοδοτημένες. Δηλαδή οι εισφορές που καταβάλλονται θα είναι πολύ υψηλότερες από τις τελικές συντάξεις!Όπως τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου ληστεία αφού η πλειονότητα των ασφαλισμένων δεν πρόκειται να πάρει πίσω τα λεφτά που έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία, καθιστώντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας αναλογιστικά άδικο και ληστρικό. Οπως επισημαίνεται σε επιστημονικές μελέτες, η γενική ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος (συντάξεις προς εισφορές) για όλους τους ασφαλισμένους από 150% που ήταν το 2011 έπεσε στο 121% το 2014, στο 101% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 89% το 2019.Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων για 20 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι κοντά στο 90%, κατακρημνιζόμενος στο 57% για 30 χρόνια υπηρεσίας και συντάξιμες αποδοχές 2.200 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ  εντοπίστηκε περίπτωση ασφαλισμένου με 11.604 ημερομίσθια, δηλαδή με σχεδόν 40 έτη ασφάλισης, ο οποίος πριν από το νόμο Κατρούγκαλου θα λάμβανε 1.843,95 ευρώ μικτά, ενώ με τον επανυπολογισμό της σύνταξής του, αυτή θα μειωθεί κατά 438,38 ευρώ, στα 1.405,57 ευρώ μικτά. Σε άλλη περίπτωση ασφαλισμένος με 11.875 ημερομίσθια προκύπτει διαφορά 378 ευρώ, δηλαδή από τα 1.949,16 ευρώ, η σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.571,16 ευρώ.

Προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στην απονομή συντάξεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αιτήσεων, λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού. Αυτές είναι οι εξής:
α) Παράλληλος χρόνος ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (π.χ. ΙΚΑ - ΟΑΕΕ).
β) Πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (τουλάχιστον δύο εργοδότες και πάνω από 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα).
γ) Συνταξιούχοι αναπηρίας που ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.
δ) Εργαζόμενοι σε Ν.Π.Δ.Δ.
ε) Όσοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης κι έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.
στ) Διαδοχική ασφάλιση, όταν ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για χορήγηση σύνταξης.
ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό ατύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική.

Επισημαίνεται, ότι το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, κατά των εφαρμοστικών – ερμηνευτικών διατάξεων και των Υπουργικών αποφάσεων του ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), που έχουν να κάνουν με τον επανυπολογισμό - αναπροσαρμογή κύριων συντάξεων και επικουρικών καθώς και την περικοπή άνω των 1.300,00 ευρώ μικτών κύριας και επικουρικής (στις οποίες αλλάζει την αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, μειώνοντας την δραματικά). Η αίτηση ακύρωσης συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από 1-1-2019  μειώνεται η "προσωπική διαφορά τόσο στις κύριες, όσο και στις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες καταβάλλονταν κατά την 12η Μαΐου 2016. Η μείωση αυτή θα αφορά και τις καταβαλλόμενες κατά την παραπάνω ημερομηνία συντάξεις χηρείας.  H "προσωπική διαφορά"  θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου..Ο επανυπολογισμός θα αφορά τις κύριες συντάξεις οι οποίες καταβάλλονταν ή τις είχαν αιτηθεί ασφαλισμένοι κατά τη 12η Μαΐου 2016. Με τον όρο "προσωπική διαφορά" νοείται η διαφορά μεταξύ επανυπολογισθείσας και καταβαλλομένης σύνταξης. Αν αυτή η διαφορά είναι αρνητική  –δηλαδή αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι χαμηλότερη από την καταβαλλομένη–, τότε θα κοπεί.Ωστόσο η περικοπή δεν θα ξεπερνά το 18% της καταβαλλομένης σύνταξης. Αν "προσωπική διαφορά" είναι θετική -δηλαδή η επανυπολογισθεία σύνταξη είναι υψηλότερη της καταβαλλομένης- τότε η καταβαλλόμενη θα αυξηθεί μέχρι του σημείου να φτάσει την επανυπολογισθείσα. Ωστόσο αυτή η αύξηση θα γίνει σταδιακά, σε πέντε ετήσιες δόσεις.O πρωην υπουργός Εργασιας Γ.Κουτρουμάνης, εκτίμησε ότι θα είναι περίπου 700.000 οι συνταξιούχοι που θα έχουν μειώσεις  «Οι μειώσεις θα είναι από 120 ευρώ και θα φτάνουν, έως και τα 350 ευρώ ανάλογα το ταμείο», όπως είπε.«Θα έχουν και άλλοι συνταξιούχοι μειώσεις.Eπομένως θα φτάσουμε τα 2/3 των συνταξιούχων, που θα έχουν μειώσεις. Περίπου το 60 -65%, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις