Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2017ΠΑΝΩ ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ-ΚΑΤΩ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

               Νέο κύκλο περικοπών στις συντάξεις  αλλα και το μεγάλο χαράτσι για 900.000 αγρότες και αυτοαπασχολούμενους και ελευθερους επαγγελματιες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές, φέρνει το 2017.Από τους 1.600.000 αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, οι 900.000 θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές που θα φτάσουν έως και το 30%.Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα κεφαλικό φόρο που οδηγεί στη δήμευση του εισοδήματός τους καθώς το κράτος παρακρατεί για φόρους και εισφορές  το 70% του εισοδήματος  τους 
Eιδικότερα, συμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργειου Εργασίας-κατ΄εφαρμογή  του νόμου Κατρούγκαλου,ασφαλιστικό "χαράτσι" 20% θα καταβάλλουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ από 1/1/2017.Το "χαράτσι" αυτό θα αποτελεί εφεξής την εισφοράς τους για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και θα υπολογίζεται ως ποσοστό (20%) επί του καθαρού εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία.
Το εισόδημα με βάση το οποίο θα υπολογιστεί η εισφορά αυτή θα είναι εκείνο του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους, δηλαδή του 2015, μιας και για το 2016 δεν έχουν καν κατατεθεί φορολογικές δηλώσεις.Η ελάχιστη εισφορά την οποία θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και τον ΕΤΑΑ, ακόμα και αν δηλώνουν μηδενικό εισόδημα ή ακόμα και ζημιές, είναι 117 ευρώ/μήνα ή 1406 ευρώ/ έτος.Η μέγιστη εισφορά , την οποία πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι ασφαλισμένοι είναι 1172 ευρώ/ μήνα ή 14.064 ευρώ /έτος. Υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορά 20% και οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασκούν περισσότερες από μία επαγγελματικές δραστηριότητες , ακόμα και αν αυτές αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι (σ.σ. αν και αναμένεται αναλυτική εγκύκλιος επ’ αυτού). Μάλιστα το εισόδημα το οποίο καταβάλλεται μέσο δελτίου επαγγελματικής δαπάνης θα αποτελέσει μέρος της βάσης υπολογισμού της εισφοράς.

Στο μεταξύ, εκτός από τα 11  ψαλίδια που επέβαλε σε συνταξεις και επιδόματα ο νόμος Κατρούγκαλου,μειώσεις στις  συντάξεις τους που θα φθάνουν έως και το 30% θα υποστούν οι νέοι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που θα καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του νέου έτους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.
Με το νέο καθεστώς όσοι αποχωρήσουν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ - τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).
Οι περικοπές στις συνταξιοδοτικές παροχές, που ξεκίνησαν το 2016 και θα κορυφωθούν το 2017, περιγράφονται από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ως εξής:
-Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα επαναϋπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις για να προκύψει η «προσωπική διαφορά», δηλαδή η διαφορά μεταξύ του παλαιού και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (την οποία προτείνει για κατάργηση το ΔΝΤ). Η «προσωπική διαφορά» θα συνεχίζει να καταβάλλεται στους παλαιούς συνταξιούχους, ωστόσο είναι το τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί πρώτο, εφόσον ενεργοποιηθεί ο κόφτης που έχει ήδη θεσμοθετηθεί.
-Ερχεται αύξηση κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών. Από 1-1-2017 εφαρμόζεται η νομοθεσία του ΕΦΚΑ και αυξάνεται το κόστος εξαγοράς των πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Από 1-1-2017 το κόστος εξαγοράς θα είναι και για το Δημόσιο στο 20% επί των συντάξιμων αποδοχών, αντί του 6,67%.
-Δημιουργείται από 1-1-2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα-μαμούθ. Στο Υπερταμείο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι. Ωστόσο το Ταμείο θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες «διορθωτικές» ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ, με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.
-Από 1.1.2017 έρχεται νέο «κούρεμα» στους 250.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ, καθώς ξεκινά η δεύτερη φάση της σταδιακής κατάργησης του επιδόματος. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι η εξοικονόμηση της δαπάνης θα γίνει μέσω της μείωσης των ποσών που θα χορηγηθούν και όχι μέσω της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι για να βγει ο λογαριασμός θα πρέπει τα επιδόματα να περικοπούν ως 40%. Δηλαδή το επίδομα των 230 θα μειωθεί στα 138 ευρώ.
-Συνεχίζεται η μεγάλη αφαίμαξη στις επικουρικές συντάξεις. Εγινε ήδη η περικοπή έως 50% στις επικουρικές 260.000 συνταξιούχων. Για το νέο έτος οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων θα χάσουν επιπλέον 233,9 εκατ. ευρώ. Οι νέες συντάξεις που καταβάλλονται από τον περασμένο Μάιο είναι μειωμένες έως 30%.
--Η εφαρμογή του νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (άνω των 2.000 ευρώ μεικτά για μια κύρια σύνταξη και 3.000 για άθροισμα συντάξεων) θα αποφέρει το 2017 43,1 εκατ. από τον ιδιωτικό τομέα και 89,3 εκατ. από τον δημόσιο.
-Τραπεζοϋπάλληλοι με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα υποστούν περικοπές της παροχής ως 21% (χαμηλότεροι συντελεστές υπολογισμού).
-Εισφορές. Με την αύξηση των κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων και από 0% σε 6% επί των επικουρικών, επήλθε αντίστοιχη μείωση των παροχών για το σύνολο των συνταξιούχων. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρέθηκαν 459 εκατ. ευρώ το 2015 και 850 εκατ. ευρώ το 2016, που θα συνεχιστεί το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις