Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ
Στα Τζουμέρκα, αναπόσπαστο συμπλήρωμα της φυσικής ομορφιάς αποτελούν εξαίσια αρχιτεκτονικά μνημεία μεγάλων μαστόρων, όπως η γέφυρα της Πλάκας, η Μονή Αγ. Αικατερίνης, η Μονή Κηπίνας (Ζωοδόχος πηγή) κ.α.), που έχουν σμιλευτεί στους τροχούς της ιστορίας και της χριστιανικής παράδοσης.
Χαμηλά, στους πρόποδες της Στρογγούλας, το ανηφόρι περνά από τα λημέρια του θρυλικού Κατσαντώνη και, πιο ψηλά, εκεί που φυτρώνει το βουνίσιο τσάι, οι αναβάτες ανταμείβονται με το πέταγμα του αετού και το αστραπιαίο πέρασμα του αγριοκάτσικου.
Κάθε σπιθαμή γης στα Τζουμέρκα προσφέρει σπάνιες στιγμές ψυχικής ευφορίας και συναισθηματικής ανάτασης. Το ορεινό σύμπλεγμα των 47 χωριών (τα περισσότερα παραδοσιακοί οικισμοί) διαθέτει θαυμάσιο παρθένο φυσικό περιβάλλον, με ποτάμια, πηγές, καταρράκτες, φαράγγια, δάση από έλατα, ορεινά λιβάδια. Υπέροχο ακατέργαστο κάλλος, που ο γνωστός Ηπειρώτης ποιητής Κώστας Κρυστάλλης συμπύκνωσε στο στίχο:
«...Θα πάρω έναν ανήφορο να βγω σε κορφοβούνι,
να βρω κλαράκι φουντωτό και ριζιμιό λιθάρι,
να βρω και μία κρυόβρυση, να ξαπλωθώ στον ίσκιο,
να πιω νερό να δροσισθώ να πάρω λίγη ανάσα…».
Αναπόσπαστο συμπλήρωμα της φυσικής ομορφιάς αποτελούν εξαίσια αρχιτεκτονικά μνημεία μεγάλων μαστόρων, όπως ηγέφυρα της Πλάκας, η Μονή Αγ. Αικατερίνης, η Μονή Κηπίνας (Ζωοδόχος πηγή) κ.α.), που έχουν σμιλευτεί στους τροχούς της ιστορίας και της χριστιανικής παράδοσης.
Καρδιά των Τζουμέρκων είναι το γνωστό «κοψιδοχώρι», τα Πράμαντα, με την περίφημη πέτρινη «βρύση του Αράπη», που απέχει μόλις 2 χλμ. από τον οικισμό Τσόπελα.
Τα Πράμαντα βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμέρκων και η απόσταση από τον κόμβο της Εγνατίας των Ιωαννίνων είναι 49 χ.λ.μ., ενώ από την Άρτα απέχουν 70 χ.λ.μ.
Τα Τζουμέρκα μια παρθένα περιοχή, η παλιά Ελλάδα για πολλούς, αποτελούν μια από τις ιδανικότερες ορεινές αποδράσεις στην Ελλάδα. Με ορμητήριο το «Ανάβαση mountain resort» στον καταπράσινο από έλατα οικισμό Τσόπελα, ο επισκέπτης έχει σαν ομπρέλα γύρω του όλα τα αξιοθέατα των Τζουμέρκων.
Σε απόσταση 20-30 λεπτών βρίσκονται τα πλέον παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας από αρχιτεκτονική άποψη, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, οι καταρράκτες του ομώνυμου χωριού Καταρράκτης, αρκετοί καταρράκτες και βεβαίως δεκάδες ενδιαφέροντα χωριά των Τζουμέρκων όπως το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, τα Θεωδώριανα κ.α..
Στα Πράμαντα μπορεί κανείς να θαυμάσει το σπήλαιο Ανεμότρυπα, την ιστορική βρύση «Αράπης», την κεντρική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, το εργαστήρι αρχαίων μουσικών οργάνων του Γ. Πολύζου, το μοναστήρι της Κηπίνας, το μοναστήρι της Βύλιζας, το οροπέδιο των Τζουμέρκων ίσιωμα, τη κόκκινη εκκλησιά, τα καταπληκτικά μονοπάτια σε ελατόδασος ή διασχίζοντας ποτάμια, διαδρομές 4Χ4, rafting στον Άραχθο που θεωρείται η ομορφότερη διαδρομή στη χώρα μας, mountain bike, canioning κ.α.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΠΡΑΜΑΝΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις