Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017


ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΠΟΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ακόμα και για μικροποσά(κατω  των  5.000  ευρω) για χρέη προς τα ασφαλιστικά  βάζει στο στόχαστρο το υπουργείο Εργασίας . Ετσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία βρίσκονται κάτω από τα 5.000 ευρώ περνάνε στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα το ΚΕΑΟ αναλάμβανε χρέη άνω των 5.000 ευρώ ανά περίπτωση από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ.  
Συμφωνα με σχετικη αποφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες, κατά την έκδοση σχετικής απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης.

Πάντως  το υπουργείο Εργασίας  διαβεβαιωνει ότι η διαβίβαση των ασφαλιστικών οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων και ούτε αλλάζει κάτι σχετικά με αυτή.Καμία κατάσχεση δεν έχει γίνει και δεν πρόκειται να γίνει για τέτοιου ύψους οφειλές. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση.Κατασχέσεις επιδιώκονται μόνο όπου υπάρχουν περιουσίες και μεγάλες οφειλές με αποδεδειγμένη δυνατότητα καταβολής εισφορών που δεν γίνεται», τονίζει σε σχετική του ανακοινωση το υπουργείο Εργασίας.

Σημειωνεται ότι άνω από 630.000 είναι οι οφειλέτες προς τα ταμεία (ανεξαρτήτως ύψους οφειλής), ενώ γύρω στους 315.000 οφειλέτες ήταν ενταγμένοι μέχρι τέλος του 2016 στο ΚΕΑΟ για χρέη κάτω από 5000 ευρώ.Ειδικότερα το συνολικό χρέος που έχει εγγραφεί στα μητρώα του ΚΕΑΟ, φτάνει τα 17,5 δισ. ευρώ από περίπου 315.000 οφειλέτες. Το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, χρωστούν μόλις 1.160 οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

 Στην κατηγορία 500 χιλ. ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ, υπάρχουν 1.900 οφειλέτες, με χρέος έως 1,3 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, για οφειλή από 200 χιλ. ευρώ έως 500 χιλ. ευρώ έχουν εντοπιστεί 6.150 οφειλέτες με συνολικά χρέη 1,8 δισ. ευρώ και για χρέη από 100 χιλ. ευρώ έως 200 χιλ. ευρώ, υπάρχουν 4.800 οφειλέτες με συνολική οφειλή 800 εκατ. ευρώ.Υπολογίζεται πως χρέη έως 5.000 ευρώ έχουν 320.000 οφειλέτες του ΙΚΑ και 210.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ (από τους οποίους οι 130.000 έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους). Το προφίλ του οφειλέτη αυτής της κατηγορίας είναι νέος επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίες που συσσώρευσε τις οφειλές του μέσα στην κρίση από το 2010 μέχρι σήμερα. Η αδυναμία του να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές και τουλάχιστον δυο- τρεις ληξιπρόθεσμες δόσεις τον «έβγαλε» εκτός ρυθμίσεων με αποτέλεσμα να βρεθεί στη λίστα των οφειλετών. Άλλωστε οι μισές ρυθμίσεις των οφειλετών του ΟΑΕΕ που είχαν ενταχθεί στις 100 δόσεις βάσει του ν.4321/2015 έχουν απωλεσθεί με αποτέλεσμα ένας στους δύο ασφαλισμένους να οφείλει στο ταμείο.Τονίζεται ότι στις 40.000 ανήλθαν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που μέσω τραπεζών, απέστειλε το ΚΕΑΟ το 2016, σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δεν είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους. Σε συνδυασμό με τα χιλιάδες mail που έστελναν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κάθε μήνα στους οφειλέτες, για να τους ενημερώσουν για το ύψος της οφειλής τους και να τους υπενθυμίσουν τους τρόπους αποπληρωμής, η ηλεκτρονική διαδικασία, αποτέλεσε το πιο ισχυρό μέσο άσκησης πίεσης.
Εξάλλου  στον "πάγο" βάζει το ΚΕΑΟ όσους χρωστούν στα ταμεία και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε περίπτωση που θέλουν να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο.Με εγκύκλιο την οποία έστειλε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης προς τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους όλης της χώρας στις 20 Ιανουαρίου ενημερώνει πως προβλέπεται ότι ακόμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα να μην χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις