Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

ΕΠΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ!!!

Στον  ‘’πάγο’’ βρίσκονται εδώ και  9 μήνες  περίπου 75.000  οριστικές, μειωμένες, συντάξεις του νόμου  Κατρούγκαλου.Οσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο και μετά περιμένουν την οριστική  σύνταξη τους  και υποχρεώνονται να ζουν με τις μισές, προσωρινές, συντάξεις!!!

Έτσι 9 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη παρότι οι σχετικές εγκύκλιοι εκδόθηκαν στις γιορτές. Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής  αναπροσαρμογής των μισθών από το 2002 και μετά ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο. (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Όμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή  ακόμα αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.Σημειωνεται ότι οι νέες συντάξεις ,μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου ,ειναι μειωμένες έως 30%.

Πάντως η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων είναι τεράστια και αποτυπώνει την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία.Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ, χωρίς να αντικατασταθεί.Στο ΙΚΑ η μέση αναμονή φθάνει στους 12 μήνες, όπως υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να περιμένει και 3 χρόνια. Οι πλέον αδικημένοι είναι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, καθώς ο μεγάλος όγκος αιτήσεων και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση της σύνταξης

Σημειώνεται ότι έως τον Οκτώβριο της τρέχουσας χρονιάς το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει  να έχει εξοφλήσει το σύνολο των 95.000 εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης, που υπάρχουν, κατά προσέγγιση, σήμερα. Για το λόγο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), θα χρηματοδοτείται κάθε μήνα με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης ανέρχονταν σε 160.551, ενώ δύο χρόνια μετά, την 1η Ιανουαρίου 2017, οι εκκρεμείς αιτήσεις είχαν μειωθεί στις 95.000, κατά προσέγγιση. Σε ό,τι αφορά στα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει  πως από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκαν 14.374 εντάλματα πληρωμής για εφάπαξ βοηθήματα. Έως τον Ιούνιο του 2017 θα έχει πληρωθεί το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και υπολογίζονται σε 24.500». Υπενθυμίζεται πως τον Δεκέμβριο του 2016 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) χρηματοδοτήθηκε με 85 εκατομμύρια ευρώ και εξόφλησε 23.850 μερίσματα που εκκρεμούσαν.

Στο μεταξύ από τις 30 Ιανουαρίου μέχρι τις 02 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ,, Δημοσίου, ΟΓΑ και ΝΑΤ οι συντάξεις του Φεβρουαρίου του 2017. Αναλυτικά:
- Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.  -Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.
- Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.  Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Τετάρτη.
 - Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 31 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Τρίτη.
 - Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 2 Φεβρουαρίου 2017 ημέρα Πέμπτη.
 - Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 30 Ιανουαρίου 2017 ημέρα Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις