Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

ΟΙ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των υφιστάμενων συντάξεων(κύριων ή επικουρικών).Τα μεγάλα ζητήματα που θα συζητηθούν στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με τους θεσμούς-  εντός του Φεβρουαρίου-  είναι τα εξής: 

• Η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους) για μια τριετία. Εάν οι δανειστές απορρίψουν κάτι τέτοιο ανοίγει ο δρόμος για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

• Το ύψος της Εθνικής Σύνταξης αλλά και πότε θα καταβάλλεται. Η κυβέρνηση επιμένει στη χορήγηση 384 ευρώ με 15 έτη ασφάλισης και οι δανειστές ζητούν να μπουν εισοδηματικά κριτήρια ή να μειωθεί το ποσό για 15 έτη ασφάλισης.

• Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.


«Οι θεσμοί έθεσαν θέμα εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης, αλλά δεν έθεσαν κόκκινες γραμμές» δήλωσε στον Ant1 ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο Υπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων πρόσθεσε ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν μείωση των κύριων συντάξεων σε αυτή την φάση αλλά, όπως σημείωσε «Δεν γνωρίζω, τι προτίθενται να κάνουν μετά».
Πάντως και τα δυο αυτά θέματα αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι ετέθη από τους δανειστές και το θέμα της αύξησης των εισφορών.Ο κύριος Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι με το νέο ασφαλιστικό καταργείται τελικά το ΕΚΑΣ και αντικαθίσταται με την Εθνική Σύνταξη των 382 ευρω.Αναφερόμενος στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κατρούγκαλος απέδωσε τις αντιδράσεις τους σε θέμα νοοτροπίας, υπαινισσόμενος ότι δεν έχουν μάθει να πληρώνουν.«Εμείς με τις γραβάτες και τα μαντηλάκια βγάζαμε 40 και 50 χιλιάδες ευρω και είχαμε μάθει να μην πληρώνουμε. Τώρα ήλθε η ώρα να πληρώσουμε» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε, ότι όσοι βγάζουν 60 χιλιάδες ευρω και πάνω, θα επιβαρυνθούν λίγο παραπάνω.Για τους αγρότες ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι μόνο 45 χιλιάδες στο σύνολο των 450 χιλιάδων αγροτών δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, ενώ οι υπόλοιποι δηλώνουν κάτω από πέντε χιλιάδες ευρω.
Σύμφωνα με τον υπουργό πάντως, όσοι βγάζουν μέχρι 12 χιλιάδες ευρώ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η κατάσταση για όσους βγάζουν μέχρι 30 χιλιάδες ευρω.
 Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει και νέα, βελτιωμένη πρόταση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία η έκπτωση στις αυξήσεις εισφορών θα ξεκινάει από 50% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 1% για κάθε επιπλέον 1.000 ευρώ, ώστε να καταλήγει σε 5% για εισοδήματα άνω του 55.000 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις