Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΖΗΤΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ



‘’Κίτρινη κάρτα’’ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, όπως προβλεπει το ασφαλιστικό σχέδιο  Κατρούγκαλου  βάζουν οι δανειστές Οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση, όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

Οπως παρατηρούν οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων το σχέδιο Κατρούγκαλου(για το οποίο δεν είχαν καμμία αναμιξη στη σύνταξη του), κινείται σε δυο κυρίως άξονες:

-Μεγάλη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης.

----Μεγάλη μείωση  των συντάξεων λόγων του υπολογισμού με βάση τις αποδοχές του συνολικού ασφαλιστικού βίου.Ετσι οδηγούμαστε  σε μια σοβαρή  μείωση για τις  συντάξεις κυρίως για οσους εχουν συμπληρώσει από 20 ετη ασφάλισης και ανω.Οσο πιο πολλές εισφορές μάλιστα  εχεις καταβάλλει  τόσο μεγαλύτερη σε ποσοστό θα είναι η μείωση.Με τον τρόπο  δημιουργείται κίνητρο εισφοροδιαφυγης υπονομευοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σημειώνεται  ότι οι δανειστές επιμένουν στις περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις.Ο πρωθυπουργός  κ.Α. Τσίπρας, πάντως, απορρίπτει κάθε σκέψη για περικοπή συντάξεων, με το γνωστό επιχείρημα ότι «είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο», δεδομένου ότι «η εκτίναξη της ανεργίας τα χρόνια της λιτότητας έχει οδηγήσει το 50% των νοικοκυριών να έχει ως μοναδική πηγή βιοπορισμού μία και μοναδική σύνταξη» και, συνεπώς, «οι συντάξεις συντηρούν περισσότερες από μία οικογένειες κρατώντας σε κάποιο επίπεδο τη ζήτηση».

Tονίζεται οτι  οι δανειστές απαιτούν εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης, και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέτει ως "κόκκινη γραμμή" να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά φέρεται να "συζητά"εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη "εθνική σύνταξη" στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.Επίσης στο  στόχαστρο των δανειστών βρίσκονται  οι επικουρικές συντάξειςπου ξεπερνούν τα 150-170 ευρώ καθώς και τα εφάπαξ  για τα οποία οι  δανειστές ζητούν την κατάργησή τους, αλλά η κυβέρνηση προτείνει τη μείωσή τους κατά 10%-20%.Παράλληλα περικοπές γυρω στο 30% θα γίνουν και στα μερίσματα των δημοσίων  υπαλληλων .

Σημειώνεται ότι το  υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων στο Ασφαλιστικό την οποία θα ανακοινώσει στους αγρότες, εφόσον αυτοί προσέλθουν στο διάλογο .
 Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων αυτών, προβλέπεται:

· Η σταδιακή εφαρμογή του συντελεστή 20% στο αγροτικό εισόδημα υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης στο διάστημα 2017-2020 ή 2021 και όχι στο 2017-19, όπως προβλέπει το κυβερνητικό ασφαλιστικό προσχέδιο.
· Η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΟΓΑ
· Η δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου συντελεστή στην ασφαλιστική εισφορά από κάθε αγρότη με τον όρο, όμως, ότι λάβει χαμηλότερη σύνταξη . Ουσιαστικά κάτι τέτοιο θα σήμανε την "εξατομίκευση" της σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις