Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ!!!



Διευρύνεται, αντί να μειώνεται ,ο χρόνος έκδοσης συντάξεων  σε σημείο υποψήφιοι συνταξιούχοι να πεθαίνουν στην αναμονή για  να πάρουν σύνταξη ή εφάπαξ!!!
Οι καθυστερήσεις στην απόδοση σύνταξης (από διαδοχική ασφάλιση) αγγίζουν ακόμα και τα τρία ετη , γεγονός που αποτελεί εφιάλτη για χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους. Συνολικά σήμερα σε εκκρεμότητα  βρίσκονται  σ  330.000 αιτήσεις (ύψους  3,6 δις. ευρω) για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.Μαλιστα οι αιτήσεις συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται συνεχώς  ενόψει της ψήφισης  του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει μειώσεις έως και 30% στις νέες συντάξεις .Άγνωστο πάντως παραμένει αν το νέο ασφαλιστικό θα  ισχύσει από τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ ή από 1-1-2016.

Το φαινόμενο της μεγάλης  καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων αποδίδεται στη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία η αλληλογραφία εξακολουθεί να γίνεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο ανταλλαγής επιστολών μέσω ταχυδρομείου(δηλαδή το ένα ταμείο με το άλλο δεν έχουν συνδεθεί ηλεκτρονικά).

 Στο  ΙΚΑ στις  80.000  ανέρχονται οι αιτήσεις για κύρια σύνταξη που είναι σε εκκρεμότητα.Υπάρχουν ορισμένα καταστήματα οπου η εκδοση συνταξης γινεται σε διάστημα 3-4 μηνών αλλα και σε αλλα οπου ξεπερνούν τα 3 χρόνια!!
.Οπως παρατηρεί ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης υπάρχουν καταστήματα απονομής συντάξεων στην περιοχή της Αττικής όπου η έκδοση συντάξεων φθάνει και τα 2,5 ετη.Ο ίδιος αποδίδει το πρόβλημα στην έλλειψη προσωπικού και στην  αποχώρηση του 45% των υπαλλήλων την τελευταία πενταετία λόγω συνταξιοδότησεων.

 Σε εικόνα αποσύνθεσης βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς ακόμα αναζητείται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για όσους αποχωρούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά. Σε εκκρεμότητα είναιπερίπου 40.000 αιτήσεις, ωστόσο αν δεν υπάρξει νέος τύπος δεν πρόκειται να καταβληθούν τα χρήματα. Συνολικά, στα ταμεία πρόνοιας σε εκκρεμότητα βρίσκονται πάνω από 60.000 αιτήσεις. Toνίζεται ότι με το  σχέδιο Καρούγκαλου ερχονται και νέες περικοπές στο εφαπαξ με μειώσεις άνω του 20% για όσους έχουν αποχωρήσει από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά.Κι αυτό γιατί εξισώνει παλαιούς και καινούργιους ασφαλισμένους και προβλέπει πως θα εφαρμοστεί για όλες τις εκρεμμείς αιτήσεις -περί τις 62.000 στους 37 τομείς και κλάδους Πρόνοιας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα- ο τύπος υπολογισμού που είχε θεσμοθετηθεί το 1992 μόνο για νέους ασφαλισμένους (όσους δηλαδή πρωτοασφαλίστηκαν μετά την 1/1/1993). 

Στο ΕΤΑΑ, στις 7.600 φτάνουν οι αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα,  με τον χρόνο της αναμονής να παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις ανάλογα με τον τομέα ασφάλισης.

Στον ΟΑΕΕ, εκκρεμούν 35.000 αιτήσεις (8.500 προσωρινές). Ο χρόνος της αναμονής κατά μέσο όρο είναι 12 μήνες όταν όλα τα ένσημα είναι στο Ταμείο, ωστόσο φτάνει τους 20 μήνες αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.


Στο ΕΤΕΑ(επικουρικό) περίπου  122.000 αιτήσεις είναι στα συρτάρια.Ο χρόνος αναμονής φθάνει και τους 22 μήνες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις