Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Η ΤΕΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟKαμία μείωση στις κύριες συντάξεις, περικοπές  στις επικουρικές (κυρίως τις μεγάλες) και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% και των ασφαλισμένων κατά 0,5%»  περιλαμβανει η τελική κυβερνητική προταση για το  ασφαλιστικό.Τη  Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, το Μαξίμου θα στείλει το τελικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού στους θεσμούς  ώστε η  διαπραγμάτευση να αρχισει στις  8 Ιανουαρίου.
 Το σχετικό σχέδιο παραδόθηκε χτες  στον κ. Αλέξη Τσίπρα  από τον Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. «Βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν εντολή του πρωθυπουργού προς τον υπουργό Εργασίας.Τονίζεται ότι  στην φαρέτρα της κυβέρνησης, ώστε να μην υποχρεωθεί σε περικοπές κύριων συντάξεων, είναι ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, η αύξηση των εισφορών αλλά και η μεταφορά πόρων από τις κλήσεις της Τροχαίας σε Ταμείο για την διάσωση του ασφαλιστικού.
Ειδικότερα η τελική κυβερνητική πρόταση  για το νέο ασφαλιστικό  περιλαμβάνει τα εξης:
-Κύριες  συντάξεις:Η  κυβέρνηση δεσμευεται ότι δεν θα θιγούν οι κύριες συνταξεις.Ωστόσο  οι δανειστές επιμένουν σε περικοπές.Δεν αποκλείεται να υπάρξει μειωση σε κύριες συνταξεις ανω των 2.000 ευρω καθώς και στις  πολλαπλές συντάξεις.
-Επικουρικές συντάξεις:Η  πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει  μειώσεις  σε μερίσματα, εφάπαξ και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. H μείωση στις υψηλότερες επικουρικές μπορεί να φτάσει το 15%-20%. Ωστόσο στελέχη του υπουργείου εργασίας  τονίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρότερη. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.
-Επανυπολογισμός συντάξεων: Η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «δικαιολογηθούν» μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 - 4 δισ. ευρώ. 
---Εθνική Σύνταξη: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. Δηλαδή η Εθνική Σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.

-Αναλογική Σύνταξη: Θα διαμορφώνεται με βάση του ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμα του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.

-Ένα υπερ-ταμείο: Προβλεπεται να συγχωνευθούν όλα τα ταμεία σε ένα φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017. 
Σημειώνεται ότι υπάρχουν πέντε ήδη ψηφισμένες παρεμβάσεις, η μία μάλιστα από το 1997, που φέρνουν για το 2016 αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια και εννιά μήνες, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των συντάξεων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, μειώσεις στη βασική σύνταξη του ΟΓΑ αλλά και περικοπή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Αναλυτικά οι ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις είναι οι εξής:
1. Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση των 62 κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά και σίγουρα από το 2019, η σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
2. Αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου.
Στα «θύματα» της πρώτης ασφαλιστικής παρέμβασης της κυβέρνησης, παράλληλα με την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, συγκαταλέγονται μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αλλά και άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο δημόσιο τη διετία 2011-2012.
3. Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ. Η διάταξη προβλέπεται από το Ν. 2458/97, που ορίζει ότι όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
4. Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ - Τραπεζών. Με βάση το νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους, το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο.
Μάλιστα, με βάση τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 4336/2015, το εν λόγω ποσοστό θα χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της τριετίας από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Για το τμήμα της ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2011 κι έπειτα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης οι συντελεστές των ν. 3863 και 3865/2010. Ετσι η μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος από το 2008 έως το 2010 και όχι τα προηγούμενα χρόνια ασφάλισης που έχει συμπληρώσει μέχρι το τέλος του 2007.
Εδώ να σημειωθεί πως το θέμα νέων αλλαγών στους συντελεστές θα αντιμετωπιστεί στο πακέτο αλλαγών που έρχεται στο ασφαλιστικό.
5. Περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων του ΕΚΑΣ μέσα από την καθιέρωση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις