Τρίτη, 18 Αυγούστου 2015

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ:’Η ΛΕΞΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΞΙΔΑ ΜΟΥ''Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

 Το λειτούργημα του γιατρού είναι ευεργετικό και καθοριστικό για τις κοινωνίες, καθώς το κοινό εμπιστεύεται στους επαγγελματίες της υγείας το πολυτιμότερό του αγαθό, την ίδια του τη ζωή δηλαδή.Κι αν δεν είναι λίγες δυστυχώς οι περιπτώσεις των γιατρών που καταπατούν τον όρκο που έδωσαν στον πατέρα της ιατρικής επιστήμης.Φωτεινη εξαίρεση αποτελεί ο  Θανάσης Καραγιάννης,  διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Γ.Ν. Λευκάδας  και Πρόεδρος του  Ιατρικού Συλλόγου Λευκάδας.Είναι ο Ανθρωπος-γιατρός για τον οποίο μιλάει όλο το  νησί .Για την  απλότητα, την ανθρωπιά του, την επιστημονική του κατάρτιση.Φιλικός με τους ασθενείς,ακούραστος, κοντά στους φτωχούς συμπολίτες μας,δεν έχει ωράρια και πρωτόκολλα.Ξενυχτάει, αγωνιά, τρέχει μέσα στα συντρίμια ενός διαλυμένου νοσοκομείου.Και είναι αγαπητός για είναι απλός .Και μάλιστα είναι ‘διπλά’ αγαπητός αν αναλογισθεί  κανείς το φθόνο ,τη μιζέρια και την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη μικρή κοινωνία της Λευκάδας.

 Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα με πατέρα Ιερέα ο οποίος λειτουργεί ακόμη στην Παναγία την Αλεξιώτισσα στην Πάτρα. Έχει δυο ξαδέρφες και ο Θανάσης είναι ο μεσαίος γεννημένος το 1965. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έκανε το αγροτικό του στην Ζάκυνθο και ειδικότητα στην Α. Χειρουργική του Γενικού Κρατικού Αθηνών ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Έκανε ειδίκευση στην Μονάδα Εντατικής του ιδίου νοσοκομείου και λαπαροσκοπικα στο πανεπιστήμιο του Μονπελιέ της Γαλλίας. Το 2002 ήρθε ως επικουρικός στην Λευκάδα και ένα χρόνο αργότερα προκηρύχτηκε η θέση του επιμελητή Β όπου υπέβαλε τα χαρτιά του και την πήρε. Από τότε δεν έχει αλλάξει και έφτασε να γίνει διευθυντής. Πριν από δυο χρόνια ολοκλήρωσε- εκτός του μεταπτυχιακού που έκανε στην ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου Θράκης master- στο πανεπιστήμιο του Τorino.

Ακολουθεί μία μικρή συνέντευξη μαζι του:

ΕΡ:Η κατάσταση σήμερα στο κρατικό νοσοκομείο Λευκάδας.
ΑΠ:Σε απελπιστική κατάσταση όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Ελάχιστη η κρατική χρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό λόγω του παγώματος  των προσλήψεων από το 2010 και μετά..Αύγουστος μήνας και η προσέλευση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία έχει κατακόρυφα αυξηθεί.Είμαστε καθημερινά στο νοσοκομείο, αργίες και καθημερινές ασχέτου εφημερίας, για να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας …Όμως πλέον στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, έχουμε κυριολεκτικά γονατίσει …..

 ΕΡ:Πόσες ώρες εργάζεσθε την ημέρα.
ΑΠ:Όσες δεν κοιμάμαι.Και δεν κοιμάμαι και πάντα κάθε μέρα!

 ΕΡ: Όσοι ασθενείς έρχονται σε επαφή μαζί σας μιλάνε με λατρεία για εσάς..Πώς το εξηγείτε::
ΑΠ:Μου είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω σε μια  ερώτηση που αφορά το πρόσωπό μου… Απλά,  τιμητικά υποκλίνομαι μπροστά τους….H λέξη άνθρωπος είναι σίγουρα η πυξίδα μου.


ΕΡ:Η φιλοσοφία σας.
ΑΠ;Γιατρός γίνεσαι… χειρουργός γεννιέσαι…

ΕΡ: Ένα περιστατικό που θα σας μείνει αξέχαστο
ΑΠ:30 Αυγούστου του 2009 μας διακόμισαν ένα παιδί,17 χρονών από τροχαίο από τον Κάλαμο, νεκρό. Ο γιατρός που το συνόδευε μας είπε ότι ήταν πάνω από μισή ώρα με ισοηλεκτρική γραμμή. Προσπαθήσαμε να το επαναφέρουμε στη ζωή…. μετά από 20 λεπτά η καρδιά του ξαναλειτούργησε. Άρχισε να χτυπά πάλι… Νοιώσαμε όλοι όσοι προσπαθήσαμε, φανταστικά! Οι γονείς του ήταν εκεί. Ήταν ανήμερα στα γενέθλιά του! Σαν να γεννήθηκε δύο φορές. Πριν 17 χρόνια και εκείνη την ημέρα ξανά!

ΕΡ:Το σύστημα υγείας στη χώρα μας
ΑΠ;Ένας τιτανικός, δευτερόλεπτα πριν την πρόσκρουση στο παγόβουνο.

ΕΡ; Λευκάδα::
ΑΠ:Εκρηκτικός συνδυασμός καταπράσινου και γαλάζιου.Ένα ευλογημένο νησί  στον Παράδεισο του Ιονίου.

 ΕΡ: Το νόημα της ζωής
ΑΠ:Αφού πλάσθηκες με θνητό σώμα, προσπάθησε να αφήσεις ανάμνηση της ψυχής σου (Ισοκράτης).Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις