Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΩΣ 50% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΩΣ  12  ΧΡΟΝΙΑ

Περιπου 130.000 ασφαλισμένοι με θεμελιωμενα συνταξιοδοτικά δικαιώματα καθως και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι γονείς αναπήρων τέκνων ‘σώζονται’ από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.Περιπου 150.000 ασφαλισμένοι θίγονται από το νέο μέτρο-σόκ του μνημονίου που επιφέρει αυξηση στα ορια ηλικιας συνταξιοδοτησης από 2 εως 12 ετη.Με το νέο νόμο κλεινουν από το 2023 ολες οι πόρτες εξόδου στη συνταξη πριν το 62ο ετος για μειωμενη και στα 62 ετη με  40 χρονια ασφαλισης ή στα  67 ετη για πλήρη συνταξη. Παραλληλα όσοι επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα υποστούν μείωση της σύνταξής τους κατά 16% για κάθε χρόνο που υπολείπεται του γενικού ορίου συνταξιοδότησης.
Ειδικότερα -συμφωνα με το νομοσχεδιο που είναι υπο καταθεση  στη Βουλή(δεν κατατέθηκε σημερα λογω  ελλειψης γνωμοδοτησης του ελεγκτικου συνεδριου) από την 1η Ιανουαρίου 2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να πάρει κάποιος ασφαλισμένος σύνταξη διαμορφώνονται ως εξής:
- Για πλήρη σύνταξη γήρατος, χρειάζεται για οποιαδήποτε κατηγορία ασφαλισμένων η συμπλήρωση του 62ου έτους με 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
- Για μειωμένη σύνταξη γήρατος, για όλους τους ασφαλισμένους χρειάζεται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 χαμηλότερα από τα παραπάνω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξηθούν κατά 6 μήνες ανά έτος, ξεκινώντας από 1η Ιουλίου 2015, φτάνοντας μέχρι και το έτος 2022.
Σε όσες περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1η Ιανουαρίου 2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Κατά χρονικό διάστημα προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι κατηγορίες ασφαλισμένων για τους οποίους ισχύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις των ισχυόντων νόμων είναι οι ακόλουθες:
α) υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές.
β)μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία.
γ) σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων
δ) ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νόμου 612/77.
Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 λόγω ικανοποίησης των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης ο οποίος απαιτείται και των ορίων ηλικίας (όπου αυτά προβλέπονται) δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.

Οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που θιγονται είναι οι εξής:
• Εργαζόμενοι με 35ετία μέχρι το τέλος του 2012. Οι συγκεκριμένοι μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη από τα 58 έως τα 60 (ανάλογα με το ταμείο) με τα απαιτούμενα έτη τη στιγμή της εξόδου να κυμαίνονται από 35 έως 37. Με τις προωθούμενες διατάξεις θα οδηγηθούν σε σύνταξη στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης 2-4 έτη, ενώ θα απαιτούνται 3-4 επιπλέον χρόνια ασφάλισης.
• Δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Με βάση τη νομοθεσία έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα και σε αρκετές περιπτώσεις αποχωρούν ακόμα και πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους. Απειλούνται με αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 για πλήρη σύνταξη ή στα 62 για μειωμένη.
• Μητέρες ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2012. Ανάλογα με το ταμείο και το έτος κατοχύρωσης δικαιώματος αποχωρούν από τα 50 έως τα 60. Θεωρούνται από τις μεγάλες χαμένες του ασφαλιστικού, αφού στην περίπτωση του δημοσίου μπορεί και να οδηγηθούν σε επιπλέον 12 χρόνια ασφάλισης.
• Άντρες με ανήλικα τέκνα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012. Σε περίπτωση που δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας απειλούνται με αύξηση του ορίου έως και 10 έτη για μειωμένη σύνταξη (η αύξηση είναι μεγαλύτερη αν πάνε για πλήρη).
• Άντρες στα πρώην ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ - τράπεζες) με 25ετία μέχρι το τέλος του 2012. Σε περίπτωση που δεν προλάβουν να πιάσουν το όριο ηλικίας θα επιβαρυνθούν σταδιακά με δύο επιπλέον έτη δουλειάς. Ειδικότερα το όριο για μειωμένη σύνταξη θα πάει από τα 60 στα 62 και για πλήρη από τα 65 στα 67.
• Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με 10.000 ημέρες ασφάλισης. Η επιβάρυνση θα είναι μέχρι και 4 χρόνια.

Επίσης με το ιδιο νομοσχέδιο επέρχεται σημαντική μειωση των συντάξεων εως 50% Ειδικότερα προβλέπεται ότι :

-Από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτούνται και δεν έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας τους θα λαμβάνουν σύνταξη χωρίς το μη ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης, ήτοι μειώσεις έως και 50% στην πλειοψηφία των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου, με τα ελάχιστα όρια (4.500 ένσημα) και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόωρα συνταξιοδοτημένων με τα κατώτερα όρια.

-Από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης(ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα. Με την εφαρμογή του μέτρου άμεσα εντάσσονται στο ΕΤΕΑ , τα ταμεία των αστυνομικών , των αρτοποιών και των βενζινοπωλών που έως σήμερα είχαν γλιτώσει τις περικοπές. 

--Μεγάλη ανατροπή περιμένει ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ και ΝΑΤ καθώς  από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση (ο ΟΓΑ αντλεί 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως) προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ.
Είναι προφανές ότι οι συντάξεις  του οργανισμού από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά το ήμισυ. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα  του ΙΚΑ   εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία.Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές.

-Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.


            Τέλος στο νέο μνημόνιο προβλεπονται και τα παρακάτω μέτρα-φωτια:

--- -Πλήρης εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από την  1-7-2015- με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων  από 7%  έως και  25%. Μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα ανέρχονται σε 1,8% έως το 2020, σε 4,5 % έως το 2030 και σε 7% έως το 2045. Οι απώλειες, πάντως, θα είναι αισθητά βαρύτερες για όσους βγουν στη σύνταξη μετά από το 2023.


- Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019.  Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις