Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

ΟΙ 8 (ΝΕΕΣ) ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ



Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις(οι οποίες την τελευταία πενταετία συρρικνώθηκαν έως 45%) φέρνει το νέο μνημόνιο.Μεγάλοι χαμένοι (μειώσεις έως 50%)από τις προωθούμενες αλλαγές είναι όσοι ασφαλισμένοι λαμβάνουν σύνταξη που υπολογίζεται με βάση τα «κατώτατα όρια» και κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άντρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου κ.ά.Οι 8 νέες μειώσεις στις συντάξεις επέρχονται με τα παρακάτω μέτρα:

1-. Xαμηλότερα ποσά συντάξεων (με βάση αποκλειστικά τις εισφορές που έχουν καταβληθεί) θα δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1η Iουλίου 2015  και μόνο μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 67 ετών θα λαμβάνουν ως συμπλήρωμα τη βασική - εγγυημένη από το κράτος σύνταξη ή τα όποια επιπλέον ποσά δίνονται έως το ύψος της κατώτατης σύνταξης. Το μέτρο αυτό σημαίνει ότι επιφέρει  περιορισμό των «νέων» συντάξεων στο καθαρά ανταποδοτικό ποσό (χωρίς κανένα επιπλέον «μπόνους» προνοιακό ή άλλο όπως για παράδειγμα στις κατώτατες συντάξεις ή τα 220 ευρώ που δίνονται από το TEBE) .Πρόκειται  για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης  και κατά συνέπεια  χαμηλές αποδοχές. Σήμερα, οι συνταξιούχοι με τα κατώτατα όρια λαμβάνουν σύνταξη 486,84 ευρώ.Για παράδειγμα:Στο TEBE με 15ετία στην 6η ασφαλιστική κατηγορία θα καταβάλλεται σύνταξη 420 ευρώ αντί 640 ευρώ.Στο IKA με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ θα καταβάλλεται σύνταξη 315 ευρώ αντί 486 ευρώ.Σημαντικά μειωμένη θα είναι η σύνταξη κυρίως στις μητέρες με ανήλικο που συνήθως κάνουν χρήση της 15ετίας αλλά και οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου.

2-- Πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό τον ερχόμενο Oκτώβριο προμηνύει το «πάγωμα» στα φετινά επίπεδα της κρατικής χρηματοδότησης των Tαμείων έως το 2021 σε συνδυασμό με τα διευρυνόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές θα χρειαστεί να γίνει οριζόντια μείωση 8% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

3. Μειώσεις  περιμένουν  και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ και ΝΑΤ καθώς  από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση (ο ΟΓΑ αντλεί 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως) προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ. Οι συντάξεις  του ΟΓΑ  από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά 50%. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα  του ΙΚΑ   εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία.Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές. 

4-Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις . Η παρακράτηση υπολογίζεται στο μικτό ποσό πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Δηλαδή σε μια κύρια σύνταξη  1250 ευρώ (αρχικό ποσό πριν τις περικοπές 1780 ευρώ) η παρακράτηση θα ανέρχεται σε 35,6 ευρώ το μήνα.

5- Μειώσεις  θα επέλθουν  και στις  επικουρικές  συντάξεις οι οποίες  θα ξεκινήσουν από 1-7-2015  μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6% .Eνας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 24 ευρώ .

6-Μειωσεις στις συντάξεις θα σημειωθούν  με την  πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/2010 από την  1-7-2015- με άξονα τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα εφαρμοστεί οδηγεί σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων  από 7%  έως και  25%.

7- Κατάργησή του ΕΚΑΣ έως τα τέλη του 2019.  Θα προηγηθεί μια περικοπή για το 20% των δικαιούχων με τα υψηλότερα εισοδήματα και από το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με χρηματοδότηση από την ανακατανομή όλων των προνοιακών επιδομάτων (τίθεται ο στόχος για εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ).

8.  Απο  1ης Ιανουαρίου 2015 όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται μόνον από τις δικές τους συνεισφορές. H ρύθμιση αυτή μεταφράζεται σε νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις