Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΝΕΟ 'ΤΣΕΚΟΥΡΙ' ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ-ΣΟΚ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Mειώνονται  δραματικά οι συντάξεις(κύριες και επικουρικές) σε ποσοστό που  ξεπερνά  το 25%, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς.Τα ίδια μέτρα οδηγούν επίσης σε αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση του ΕΚΑΣ και σε αύξηση εισφορών ενώ έρχεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει από την 1η Ιουλίου στην εξοικονόμηση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.Ειδικότερα οι 7 τρόποι με τις οποίες  θα επέλθει νέα μείωση συντάξεων είναι οι  εξής:

1--Πλήρης εφαρμογή (απο 1-7-2015)του νόμου Λοβέρδου-Κουτρουμάνη(3863/2010) με την καταβολή της βασικής και αναλογικής σύνταξης. Το νόμο 3863 είχε ‘’παγώσει’’ η σημερινή κυβέρνηση.Το μέτρο θα φέρει  μειώσεις στις κύριες συντάξεις   οι οποίες κυμαίνονται στο 7% ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων με τις εισφορές .Σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (νόμος 3863/2010) από το 2015 αλλάζει άρδην ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, η οποία τελικώς θα προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής σύνταξης» (που θα είναι στα 360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης). Εξ αυτού του λόγου, το ποσοστό αναπλήρωσης σταδιακά θα διαμορφωθεί στο 65% για όλους τους ασφαλισμένους.

2.Αυξάνονται  οι  εισφορές υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι στην κύρια σύνταξη, από το 4% στο 6% καθώς και μέσω της επιβολής της (+6%) και στην επικουρική.Μαλιστα η αυξηση θα είναι αναδρομικη από 1-1-2015.

3:Το ΕΚΑΣ καταργείται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Η αρχή θα γίνει από τον Μάρτιο του 2016, με το πιο  ‘’προνομιούχο’’ 20% των δικαιούχων. Οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

4--Από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, όσοι συνταξιοδοτηθούν θα λαμβάνουν πλήρη (αναλογική και βασική σύνταξη) εφόσον έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Οι υπόλοιποι, θα λαμβάνουν μόνο τη βασική που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

5--Κατάργηση όλων των εξαιρέσεων στις χρηματοδοτήσεις των ταμείων από το κράτος και εναρμόνιση της κρατικής χρηματοδότησης με αυτή προς το ΙΚΑ, από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά. Η δέσμευση αυτή, οδηγεί στην πράξη σε νέες μειώσεις στις συντάξεις ή ακόμη και σε τριπλασιασμό στις εισφορές, καθώς η κρατική χρηματοδότηση σε ταμεία όπως το ΝΑΤ και ο ΟΓΑ αγγίζει ή και ξεπερνά το 80% των εσόδων τους, ενώ κατ' εξαίρεση, επιπλέον χρηματοδότηση λαμβάνουν και ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ.

6-Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 θα πρέπει να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων.Το μέτρο αυτό μεταφράζεται σε μείωση συντάξεων ή σε αυξηση εισφορών.

7-Αλλαγές που οδηγούν σε σημαντική μείωση συντάξεων προτείνονται και για την 1η Ιανουαρίου 2016 (θα συμφωνηθούν τον Οκτώβριο). Αναλυτικά, περιλαμβάνονται οι προτάσεις για:
-μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών - παροχών
-υπολογισμό εισφορών στον ΟΑΕΕ με βάση το πραγματικό εισόδημα
- ενοποιήσεις ταμείων έως το 2017
-αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ ή ένταξή του σε άλλο ταμείο

Τονίζεται ότι για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και εφάπαξ η ελληνικη πρόταση  αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να την εφαρμόσει, είτε να την αντικαταστήσει μετά από νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα συμφωνηθεί τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, με ισοδύναμα όμως δημοσιονομικά αποτελέσματα.Επίσης προβλεπεται ότι ολα τα επικουρικά ταμεία θα ενταχθούν στο ΕΤΕΑ, το οποίο αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα λειτουργεί χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας για αποκατάσταση των συντάξεων.Οσον αφορά την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμειων στην ελληνικη πρόταση προβλεπεται ότι  η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία αυτή θα ενεργοποιηθεί μέσω της νομοθεσίας για την παγίωση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη του 2016. Περαιτέρω μειώσεις στο κόστος λειτουργίας για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης βελτιωμένης εξισορρόπησης των αναγκών των πιο εύπορων με τα φτωχότερα Ταμεία, η οποία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί ενεργά.

Οσον αφορά  τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις,από την ψήφιση του σχετικού νόμου, θα ξεκινήσει η πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή, ώστε μέχρι το 2022 όλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 χρόνια ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας. Εξαιρούνται μόνο οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες με ανάπηρα παιδιά. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα(δέσμευση η οποία  αναμένεται να διατυπωθεί στο νομοσχέδιο).Επισημαίνεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Περίπου 150.000 ασφαλισμένοι( εκ των οποίων οι 60.000 από το χώρο της δημόσιας διοίκησης) που έχουν συμπληρώσει τόσο τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας, όσο και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, βρίσκονται με το ένα πόδι στη σύνταξη ενόψει των ανατροπών νέων ανατροπών.Το αναμενόμενο κύμα φυγής στη σύνταξη  αναμένεται να προκαλέσει μια μεγάλη αιμορραγία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εξάλλου η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.Δηλαδή όποιος επιλέξει την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα υποστεί μείωση της σύνταξης κατά 16% ανά έτος. και  κατά 80% για μια πενταετία. Αυτό το ποσοστό δεν είναι ποινή στις πρόωρες συντάξεις είναι ουσιαστικά κατάργηση τους γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με το 20% της κατώτερης σύνταξης που θα απομένει αντί του 70% που ισχύει σήμερα, δηλαδή με λιγότερα από 150 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις