Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΤΑ 8 ΜΕΤΡΑ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Σε 8 μέτρα-φωτιά για το ασφαλιστικό τα οποία  θα οδηγήσουν σε νέα μείωση συντάξεων και σε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση στην νέα  πρόταση που ηδη συντάσσει για να σταλεί στους δανειστές.Η πρόταση  θα περιλαμβάνει  τη δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.
Τα 8 μέτρα είναι τα εξης:

1.Αμεση εναρξη του μέτρου  (συζητειται από 1η Αυγουστου 2015 αντι την 31 Οκτωβριου 2015) της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς να θιγούν θεμελιωμενα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η σταδιακή αύξηση θα ολοκληρωθεί το 2022, έτος κατά το οποίο κανείς ασφαλισμένος δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για τις μητέρες με παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας, καθώς και για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Επισημαίνεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται) που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος. Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν (δηλαδή να «κλειδώσουν») με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται κατά το έτος συμπλήρωσης του απαιτούμενου κατά περίπτωση χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.
Η πρόωρη αποχώρηση από το ασφαλιστικό ταμείο θα περιλαμβάνει ένα πέναλτι για την περίοδο μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ύψους 10% επιπλέον του υπάρχοντος 6%.Δηλαδή όποιος επιλέξει την πρόωρη συνταξιοδότηση, θα υποστεί μείωση της σύνταξης κατά 16% ανά έτος. και  κατά 80% για μια πενταετία. Αυτό το ποσοστό δεν είναι ποινή στις πρόωρες συντάξεις είναι ουσιαστικά κατάργηση τους γιατί κανείς δεν μπορεί να επιβιώσει με το 20% της κατώτερης σύνταξης που θα απομένει αντί του 70% που ισχύει σήμερα, δηλαδή με λιγότερα από 150 ευρώ.

2.Κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019.

3.Aύξηση εισφορών υγείας στους συνταξιούχους από το 4% που είναι σήμερα στο 6%, για την κυρια συνταξη σύνταξη.

4.Νεα εισφορά υπέρ υγείας  από 0% σε 6% για την επικουρική συνταξη .

5.Aύξηση της εισφοράς εργαζόμενου στο 3,5% από 3% που ισχύει σήμερα, στις επικουρικές.

6.Eφαρμογή της βασικής, αναλογικής σύνταξης για όσους συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας

7.Kατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015 .

8.Εθνικός διάλογος για την  αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος από τον ερχομενο Σεπτεμβριο με επικεντρο την ενοποίηση των 13 ταμείων (5 κύρια, 6 επικουρικά και 2 εφάπαξ) σε 3 κύρια (αγροτών, επαγγελματιών, μισθωτών) .

Τελος στο κείμενο των προτάσεων θα προβλέπεται η εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις