Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΕ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
-Ενας χρήσιμος οδηγός του ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ(elgeo@dolnet.gr)

Με ασφυκτικές πιέσεις απο την τρόικα,(ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) για νέες δυσμενέστερες αλλαγές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου του νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η τρόικα πιέζει για:
-Tην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού ως το 2015, και όχι το 2018.
-Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας(αντι τα 37), και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος, σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.
-Να μειωθούν τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες.
-Να μπει «ψαλίδι» και στις συντάξεις χηρείας. Για τις συντάξεις χηρείας, ζητά να μην δίνονται κάτω από τα 50 έτη, ενώ θα δίδονται με βάση εισοδηματικά κριτήρια για χήρες κάτω των 65 ετών.
- Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία χωρίς τις εξαιρέσεις των ταμείων των δημοσιογράφων, μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων.
Πάντως- με τα ισχύοντα- οι απαντήσεις σε 20 ερωτήματα των ασφαλισμένων στα βασικότερα θέματα του νεου ασφαλιστικου νομοσχεδίου εχουν ως εξής:
1:ΕΡ: Πώς θεμελιώνεται δικαίωμα συνταξιοδότησης;
ΑΠ: Για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών, που προβλέπονται για κάθε κατηγορία. Σε πολλές περιπτώσεις η θεμελίωση του δικαιώματος δεν σημαίνει ταυτόχρονα και δυνατότητα συνταξιοδότησης του εργαζομένου, «κλειδώνει» όμως το δικαίωμά του για συνταξιοδότηση μέχρι την πλήρωση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων. Ετσι ο εργαζόμενος μπορεί σε μετέπειτα χρόνο να κάνει χρήση του υπό αίρεση δικαιώματός του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπεται, απλώς περιμένει προκειμένου να πάρει σύνταξη όταν συμπληρώσει αυτό το όριο. Το ίδιο ακολουθείται και στην περίπτωση συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Οπότε συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια που προβλέπονται μπορεί να συνταξιοδοτηθεί.
Για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ισχύουν τα εξής:
•Για προσληφθέντες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 οι χρόνοι που συνυπολογίζονται για θεμελίωση του δικαιώματος είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.
•Για τους προσληφθέντες από 1ης Ιανουαρίου 1983 και μετά, για θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος συνυπολογίζονται όλοι οι χρόνοι, αρκεί να υπάρχει πενταετής υπηρεσία στο δημόσιο.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις μητέρες ανηλίκων. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μητέρων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η θεμελίωση δικαιώματος επέρχεται υπό διαφορετικές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η μητέρα ανήλικου παιδιού, δημόσιος υπάλληλος, με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Μπορεί όμως να ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα μόνον όταν κατά τη συμπλήρωση του ανάλογου προβλεπόμενου ορίου ηλικίας το παιδί εξακολουθεί να είναι ανήλικο. Ετσι ενώ μπορεί να συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη ασφάλισης πολύ νωρίτερα, πρέπει κατά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας να υφίσταται σωρευτικά και η προϋπόθεση της ανηλικότητας του παιδιού.
2.ΕΡ: Τι θα γίνει με τις συντάξεις;
Εκτός απο το 'ψαλίδι'' στα δώρα -επιδόματα των συντάξεων 6 άλλοι λόγοι επιφέρουν μειώσεις στις συντάξεις. Αυτοι ειναι οι εξής:
1. Όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ τον μήνα. Από την 1η Αυγούστου επιβάλλεται ειδική εισφορά, η οποία διαμορφώνεται:
Στο 3% για συντάξεις από 1.401 έως 1.700 ευρώ.
Στο 5% για συντάξεις από 1.701 έως 2.300 ευρώ.
Στο 7% για συντάξεις από 2.301 έως 2.900 ευρώ.
Στο 9% για συντάξεις από 2.901 ευρώ και πάνω.
Για την πρώτη κατηγορία το ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την παρακράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται του ανωτέρου ποσού της σύνταξης, που προκύπτει μετά την παρακράτηση της εισφοράς για την αμέσως προηγούμενη κατηγορία.
2. Όσοι ανοίγουν... πρόωρα την πόρτα εξόδου από τον δημόσιο τομέα. Από την 1η Ιανουαρίου 2011 το «πέναλτι» πάει από το 4,5% στο 6% για κάθε έτος πρόωρης εξόδου. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάποιος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα, θα πάρει μειωμένη σύνταξη κατά 30% (ανάλογη ρύθμιση ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα με βάση τον νόμο Πετραλιά).
3. Οι ασφαλισμένοι σε ταμεία που έχουν υψηλούς συντελεστές για τον υπολογισμό των συντάξεων. Από το 2013 θα υπάρξει ενιαίος συντελεστής 2% στο δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ακριβώς ισχύει σήμερα στο ΙΚΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για όσους ασφαλίζονται σε Ταμεία με υψηλότερους συντελεστές θα υπάρξει μείωση των συντάξεων. Οι πλέον χαμένοι αναμένεται να είναι όσοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΕ(Οργ. Ασφάλισης Ελευθερων Επαγγελματιων) και οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις να μειώνονται έως και 10% (καθώς σήμερα οι συντελεστές φτάνουν έως και το 3,5%).
4. Όσοι παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις. Από την οικονομική βιωσιμότητα του κάθε Ταμείου θα εξαρτάται το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Μέχρι το τέλος του 2011 η Εθνική Αναλογιστική Αρχή πρέπει να εκπονήσει μελέτες βιωσιμότητας όλων των επικουρικών ταμείων (άρθρο 15). Τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών φορέων πρέπει εντός δύο μηνών από τη διαβίβαση της μελέτης να καθορίσουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Σε όσα Ταμεία δεν ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, τα ποσοστά αναπλήρωσης θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
5. Καθορίζεται νέο αυστηρό -ενιαίο -καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας(υπολογίζονται σε 200.000). Τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοσθεί η περικοπή ή η αναστολή της σύνταξης για τον συνταξιούχο που εργάζεται, αλλά θα προσαυξάνεται η σύνταξή του για κάθε χρόνο της νέας ασφάλισής του. Η προωθούμενη ρύθμιση(η οποία αντικαθιστά το νόμο 2676/1999) προβλέπει οτι απο την 1/1/2012 όσοι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 55 ετών απασχολούνται με μπλοκάκι (όπως επιτρέπει η ισχύουσα νομοθεσία προβλέποντας μόνο την υποχρέωση καταβολής προσαυξημένης κατά 40% εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ), θα μεινουν χωρις κύρια και επικουρική συνταξη. Έτσι καθίσταται αυστηρότερο το καθεστώς απασχόλησης των νέων σε ηλικία συνταξιούχων προβλέποντας ότι οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος όλων των ασφαλιστικών ταμείων εφόσον ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ(Oργ. Ασφάλισης Ελευθερων Επαγγελματιων) και του ΕΤΑΑ(Ενιαιο Ταμειο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων) θα χάνουν όχι μόνο την κύρια (όπως προβλεπόταν για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων, πλην του Δημoσίου) αλλά και την επικουρική σύνταξη ακόμη κι αν απασχολούνται με μπλοκάκι (σήμερα απλώς κατέβαλαν αυξημένες κατά 40% εισφορές). Έτσι:
- Αν δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος θα αναστέλλεται η καταβολή σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και επικουρικών.
- Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, υποχρεούνται να καταβάλλουν προσαυξημένες κατά 50% εισφορές ενώ η σύνταξη θα περικόπτεται κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περί τα 2.000 ευρώ).
6. Από την 1.1.2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (στα 360,00 ευρώ το 2010). Tη σύνταξη θα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση που θεμελιώνουν για πρώτη φορά συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1.1.2018 και εφεξής. H βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και νωρίτερα από τα 65, αλλά θα μειώνεται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Bασική σύνταξη θα δικαιούνται και οι ανασφάλιστοι, όσοι έχουν πραγματοποιήσει λιγότερες από 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης σε ηλικία 65 ετών και εφόσον το εισ όδημά τους δεν υπερβαίνει το 14πλάσιο και το 28πλάσιο του πλήρους ποσού της βασικής σύνταξης. Oι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν μείνει στη χώρα μας για τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους.. Oι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά από 1.1.2013 και εφεξής που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2018 δικαιούνται αναλογικού ποσού σύνταξης με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ενός πλήρους έτους ασφάλισης ή τριακοσίων (300) ημερών και με τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία κατά περίπτωση. Όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αν ο χρόνος ασφάλισης είναι μικρότερος των 15 ετών ή 4.500 ημερών ασφάλισης, καθορίζεται το 65o έτος. Με παραδείγματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, φαίνεται πως το ποσοστό αναπλήρωσης που με το ισχύον σύστημα είναι 70%, μειώνεται (κατά μέσο όρο) στο 65%, με αποτέλεσμα μεσοσταθμικά, η τελική σύνταξη, να μειώνεται κατά 7%.
3:ΕΡ: Tι αλλάζει για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση;
Στη διαδοχική ασφάλιση έχουμε 4 αλλαγές, δύο που αφορούν τον αρμόδιο φορέα και δύο που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού. Eπιγραμματικά, η συνταξιοδότηση γίνετε ευκολότερη για τις συντάξεις αναπηρίας και θανάτου. Eπίσης απλοποιείται η διαδικασία για τις μητέρες ανηλίκων. Eπέρχεται βελτίωση του ποσού σύνταξης όταν ενδιάμεσος φορέας (μη απονέμων) είναι φορέας μισθωτών και σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση του ποσού συμμετοχής από 3% γίνεται 6%.
4:ΕΡ: Tι αλλάζει στις αναπηρικές συντάξεις;
Για τους ασφαλισμένους δεν επέρχεται καμιά ουσιαστική αλλαγή. Oι αλλαγές αφορούν κατά κύριο λόγο την εκπόνηση κανονισμού που θα ρυθμίζει τα ποσοστά αναπηρίας εκ των προτέρων.
5: ΕΡ:. Πόσο αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας;
Tα γενικά όρια ηλικίας ουσιαστικά δεν επηρεάζονται. H αλλαγή τους έχει να κάνει με το 1/3 της μεταβολής του προσδόκιμου ζωής για πρώτη φορά την 1/1/2021 και με βάση τη δεκαετία που θα έχει προηγηθεί. Πρακτικά, με βάση τις σημερινές συνθήκες η μεταβολή αυτή σε βάση δεκαετίας είναι περίπου 3 μήνες.
6.ΕΡ: Πότε δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σύνταξης χηρείας;
Σύνταξη χηρείας δεν θα δικαιούται ο επιζών σύζυγος στην περίπτωση που δεν θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τέλεση του γάμου ή είναι συνταξιούχος πέντε χρόνια. Eξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες ο θάνατος οφείλεται σε ατύχημα αλλά και εάν η σύζυγος είναι έγκυος.
7:ΕΡ: Oι άγαμες θυγατέρες χάνουν τη σύνταξη που ως τώρα έπαιρναν;
Oχι. Oι άγαμες θυγατέρες που ήδη συνταξιοδοτούνται δεν θίγονται. Xάνουν το δικαίωμα όσες θα επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν με αυτό το καθεστώς από 1/1/2011.
8.ΕΡ: Tι είναι το εργόσημο;
Tο εργόσημο είναι το παραστατικό με βάση το οποίο θα ασφαλίζονται στο εξής και θα αμείβονται ειδικές κατηγορίες περιστασιακά απασχολούμενων (παρέχοντες οικιακές φροντίδες, απασχολούμενοι σε μικροεπισκευές κ.λπ.). H ασφάλιση αυτή αποτελεί νέο θεσμό.
9- ΕΡ: Tι θα ισχύει για όσους δεν συμπληρώνουν 15ετία (4.500 H.E.); Θα συνεχίσει να ισχύει το σημερινό καθεστώς;
Mε το νέο σύστημα υπολογισμού κανένας χρόνος ασφάλισης δεν πάει χαμένος. Aκόμη και με 300 ημέρες ασφάλισης θα δικαιούται κάποιος να του δοθεί ποσό αναλογικής σύνταξης που αντιστοιχεί στον εν λόγω χρόνο ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.
10:ΕΡ: Ποιές ειναι οι αλλαγες στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα; ;
Aπό την 1/7/2011 πρόκειται να θεσπιστεί νέα λίστα επαγγελμάτων που θα ανήκουν στην κατηγορία των Bαρέων και Aνθυγιεινών. Oσοι έχουν μέχρι τότε ασφαλισθεί στα Bαρέα εξακολουθούν στην ασφάλιση αυτή ακόμη κι αν η ειδικότητά τους απενταχθεί με βάση τη νέα λίστα.
11: Ποιοι δεν θίγονται απο τις επερχόμενες ανατροπές;
ΑΠ: Εκτός κινδύνου είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσα στη φετινή χρονιά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ακόμα και αν παραμείνουν στην εργασία τους και μετά το 2010. Η κυβέρνηση προχώρησε σε ειδική ρύθμιση για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και όσους υπάγονται στα ειδικά ταμεία που πήραν τον δρόμο για το ΙΚΑ (δηλαδή τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα). Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση διασφαλίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα όσων θεμελιώσουν μέσα στη χρονιά δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Τη σχετική πρωτοβουλία πήραν ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης σε μια προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα φυγής από τον δημόσιο τομέα και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους περισσότεροι από 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να υποβάλουν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τυχόν αλλαγές. Για να μπει τέλος στη μαζική αυτή φυγή η σχετική ρύθμιση προηγήθηκε του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και περιλαμβάνεται στον νόμο 3847 (ΦΕΚ Α67/11-5-2010). Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 7 προβλέπεται πως διασφαλίζονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 από δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, πυροσβέστες κ.ά. Το ίδιο ισχύει και για υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι ανήκουν σε Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να παραμείνουν στην εργασία τους και μετά τη θεμελίωση του δικαιώματος, χωρίς να επηρεαστούν από τις όποιες μεταβολές. Επιπλέον, με την παράγραφο 8 του ίδιου νόμου δίνεται το δικαίωμα σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν υποβάλει αίτηση παραίτησης μέσα στο έτος να την ανακαλέσουν μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή μέχρι τις 11 Ιουνίου).
12.ΕΡ: Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2018;
Θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον δημόσιο τομέα και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν τη «βασική» σύνταξη που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του κράτους και την «αναλογική» σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
13:ΕΡ: Τι προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη βασική σύνταξη;
Το ύψος καθορίζεται για το 2010 στα 360 ευρώ και θα αναπροσαρμόζεται τα επόμενα χρόνια. Θα καταβάλλεται από την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης από το ασφαλιστικό ταμείο ή το Δημόσιο. Για όσους πάρουν μειωμένη σύνταξη γήρατος η μείωση θα είναι 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
14 ΕΡ: Θα δικαιούνται οι ανασφάλιστοι τη βασική σύνταξη;
Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στους ανασφάλιστους αλλά και σε όσους έχουν λιγότερες από 4.500 ημέρες εργασίας υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα θα πρέπει:
- Να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους.
- Να έχουν ατομικό εισόδημα- κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος- που δεν υπερβαίνει το 14πλάσιο του πλήρους ποσού βασικής σύνταξης. Το οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 28πλάσιο του πλήρους ποσού βασικής σύνταξης αντίστοιχα.
- Να διαμένουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μεταξύ του 15ου και του 65ου έτους της ηλικίας τους.
Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι πλήρες για όσους πληρούν αθροιστικά τα ανωτέρω κριτήρια και έχουν συμπληρώσει στη χώρα τουλάχιστον τριάντα πέντε πλήρη έτη διαμονής. Το ποσό αυτό μειώνεται κατά 1/35 για κάθε ένα έτος που υπολείπεται των τριάντα πέντε ετών διαμονής.
15:ΕΡ: Πώς θα υπολογίζεται η αναλογική σύνταξη;
Η αναλογική σύνταξη θα υπολογίζεται με νέους συντελεστές, οι οποίοι θα ξεκινούν από το 0.7% και θα φτάνουν το 3%. Ο μέσος συντελεστής θα είναι 1.2%, ενώ το ποσοστό της αναπλήρωσης για την 35ετία θα είναι περίπου 65%. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως θα ισχύουν 12 ασφαλιστικές κατηγορίες για τους μισθωτούς και 14 για τους αυτοαπασχολούμενους.
16: ΕΡ: Θα υπάρχει μεταβατικό στάδιο για την υλοποίηση των αλλαγών στις συντάξεις;
Οσοι αποχωρήσουν το 2018 θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με ένα «μεικτό» σύστημα. Συγκεκριμένα τα χρόνια από το 2013 έως και το 2017 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα και τα έτη μέχρι το 2012 με το παλαιό καθεστώς (π.χ. στο ΙΚΑ σύμφωνα με την καλύτερη πενταετία). Ωστόσο σταδιακά θα αυξάνονται τα χρόνια ασφάλισης που θα υπολογίζονται με το νέο σύστημα (το 2019 θα είναι έξι χρόνια, το 2020 θα είναι επτά χρόνια και ούτω καθεξής). Στόχος είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων να εφαρμοστεί πλήρως για όσους μπουν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
17:ΕΡ:-Τι επιπτώσεις θα έχει στις συντάξεις ο νέος τρόπος υπολογισμού;
Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων εκτιμάται πως κυρίως θα επηρεαστούν όσοι έχουν από 25 έως και 35 έτη ασφάλισης. Για τη συγκεκριμένη ομάδα το υπουργείο εκτιμά πως θα υπάρξει μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων 7%. Χαμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν υψηλές αποδοχές, καθώς αναλογικά θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Για παράδειγμα όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 3.000 ευρώ θα έχουν απώλειες της τάξης του 13% έως 14%. Στον αντίποδα κερδισμένοι είναι όσοι καταφέρουν να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και οι οποίοι θα πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη σε σχέση με το σημερινό καθεστώς.
18:ΕΡ:-Θα ισχύσουν τελικά οι ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά;
Ναι, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα εφαρμοστούν κανονικά, με αποτέλεσμα το όριο συνταξιοδότησης να πάει από το 50ό στο 55ο έτος. Η σχετική ρύθμιση θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2011 στο ΙΚΑ και την 1η Ιανουαρίου 2013 για τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τους φορείς Τύπου.
19:ΕΡ:-Τι προβλέπεται για την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση αντρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα;
Η ρύθμιση θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών. Η εξίσωση θα ξεκινήσει το 2011 και θα ολοκληρωθεί το 2013. Από τις προωθούμενες αλλαγές απειλούνται 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας, που θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 5 έως και 15 χρόνια.
20: ΕΡ:: Ποιά ειναι τα κινητρα για παραμονή στην εργασία;
Δίνονται κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτος της ηλικίας. Το ποσό της σύνταξης του ΙΚΑ για όσους συμπληρώνουν άνω των 10.500 ημερών ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας προσαυξάνεται κατά 3.5%. Παράλληλα το ποσοστό σύνταξης του μηνιαίου συντάξιμου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων - που έχουν προσληφθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992- αυξάνεται κατά 2.5% για κάθε έτος ασφάλισης από το 35ο έως το 40ό.

4 σχόλια:

alma είπε...

Απορία: Ο αριθμός παιδιών μιας γυναίκας δεν επηρρεάζει τα κριτήρια συνταξιοδότησης?

Unknown είπε...

Καλησπέρα.

Απ'όσο γνωρίζω η τρόικα ζητά μείωση στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, το νέο νομοσχέδιο όμως προβλέπει κατάργηση του δικαιώματος για τις μέλλουσες άγαμες θυγατέρες ΔΥ που θα αποβιώνουν από 01/01/2011 και έπειτα, και καμία αλλαγή (αυτό σημαίνει ούτε μείωση έτσι?) των συντάξεων που λαμβάνουν οι ήδη συνταξιοδοτούμενες κοπέλες.
Στις μειώσεις επομένως των συντάξεων, που ζητά η τρόικα -και όσον αφορά στις άγαμες θυγατέρες -το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται μόνο με την επιβολή μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, προκειμένου αυτές να μη ξεπερνούν το 20% της βασικής σύνταξης.

Διορθώστε με σας παρακαλώ αν χρειάζεται...

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
άμεσα ενδιαφερόμενη

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετικά με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού μου δικαιώματος. Είμαι μητέρα 2 παιδιών, το ένα είναι ανίκανο προς εργασία τέκνο. Το 2012 θα εργάζομαι 21 έτη. Μπορώ να αναγνωρίσω 4 επιπλέον έτη, τα 3 από πλασματικά έτη για 2 παιδιά (300μέρες 1ο παιδί + 600μέρες 2ο) και ένα έτος από εξαγορά (χρόνος σπουδών πτυχίο ΑΕΙ) , ώστε να βγω στη σύνταξη το 2012 με 25ετία?
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

Τ Ε

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κύριε Γεωργακη.Ειμαι ιατρός διευθυντής ΕΣΥ με ημερομηνία γέννησης 05.1951
Τον 12/2013 θα έχω προυπηρεσία στο δημόσιο 35 έτη(με αναγνώρηση 1 έτους στρ.θητείας
Τον 12/2013 επίσης θα έχω προυπηρεσία στι ΤΣΑΥ 37 έτη(τον χρόνο αυτό απαιτούνται 38)
Το ερώτημα μου είναι αν τον 12/2013 σε ηλικία 62,5 ετών μπορώ να συνταξιοδοτηθώ με πλήρη σύνταξη απο το δημόσιο και το ΤΣΑΥ εξαγοράζοντας γιά το τελευταίο 1 έτος σπουδών,διότι ακούγεται ότι το ΤΣΑΥ αρνείται γιά τους διπλοσυνταξιούχους( ιατροί ΕΣΥ)την αναγνώρηση πλασματικών ετών και απαιτεί γιά αυτούς την ηλικία των 65 ετών γιά τη πλήρη συνταξιοδότηση τους
Σας ευχαριστώ,με εκτίμηση
Γιάννης

Δημοφιλείς αναρτήσεις