Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Κίτρινη κάρτα στην ψυχολογία

[ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ]
Κίτρινη κάρτα στην ψυχολογία

Του Ηλία Γεωργάκη

ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΣ το πρωί και βρίσκεις μπροστά σου λογαριασμούς για φως- νερό- τηλέφωνο, ειδοποιήσεις από τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάτι συμβαίνει.
Όταν ανοίγεις το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και ακούς μόνο δυσάρεστες ειδήσεις για θανάτους, αυξήσεις φόρων, μειώσεις συντάξεων, έκρηξη της ανεργίας και ανατροπές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι σίγουρο ότι ανησυχείς αφού ξέρεις τι συμβαίνει. Και όταν οι υπουργοί της κυβέρνησης διαλαλούν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, ότι υπάρχει κίνδυνος με την καταβολή των συντάξεων αλλά και των επιδομάτων ανεργίας και πως η οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού νιώθεις ένα ράκος. Και δικαιολογημένα. Όσο αισιόδοξος κι αν είσαι, πέφτεις σε βαριά μελαγχολία. Τόσα χρόνια, σου ζητάνε να κάνεις θυσίες για να σωθεί η οικονομία. Ζητάνε να πληρώσεις φόρους (χωρίς το κράτος να σε σέβεται), ζητάνε να μειώσεις τη σύνταξή σου και να παραμείνεις περισσότερα χρόνια στη δουλειά (ενώ το ασφαλιστικό σύστημα πάει από το κακό στο χειρότερο). Αλήθεια, ποια ευθύνη έχει ο ασφαλισμένος στο υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα όπου:
- Η συμβολή του προϋπολογισμού στο συνταξιοδοτικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων) αυξήθηκε από 8,9 δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ)
το 2005 σε 15,8 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ) το 2009. Το αντίστοιχο ποσοστό στον προϋπολογισμό του 2010 είναι 14,5 δισ. ευρώ (6,0% του ΑΕΠ).
- Στα 8 δισ. ευρώ ετησίως κινείται η εισφοροδιαφυγή.
Και δεν είναι μόνο οι τραγικές αυτές διαπιστώσεις. Όλες οι κυβερνήσεις μόνο ζητάνε. Κι εσύ προσφέρεις χωρίς να παίρνεις. Και νιώθεις κορόιδο αφού βλέπεις πού είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Και καταλαβαίνεις ότι σε εξαπατούν αφού δεν υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη, δεν υπάρχει πολιτική βούληση για συγκρούσεις με τους μεγαλοφοροφυγάδες. Η σημερινή κυβέρνηση εκτός από τη σοβαρή καθυστέρηση στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και τα αργά βήματά της στις μεταρρυθμίσεις παίρνει κίτρινη κάρτα στο μείζον κεφάλαιο της ψυχολογίας. Κι αυτό, γιατί δημιουργεί άσχημη ψυχολογία και στους πολίτες αλλά και στην αγορά. Οι πολίτες επέλεξαν αυτήν την κυβέρνηση για να επιλύσει αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Και αυτό περιμένει... (TA NEA-21-01-2010].

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η τράμπα Μεμή-Καψή δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται αλλά μάλλον πρόκειται για μια κίνηση ματ του Στ.Ψυχάρη. Ο νέος πρόεδρος του ΔΟΛ είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια ήθελε να έχει λόγο και στα ΝΕΑ αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήθελε κάτι τέτοιο ο Π.Καψής και με σύμμαχο τον Χρ.Λαμπράκη είχε καταφέρει να διατηρήσει την αυτονομία του...

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον Π.Καψή...Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι πρόκειται σαφώς για υποβάθμιση αφού από εκδότης-διευθυντής και ουσιαστικά χωρίς κανένα δίπλα ή πάνω στο κεφάλι του μέχρι σήμερα μετατρέπεται σε διευθυντή (εκδότης στο ΒΗΜΑ παραμένει ο Στ.Ψυχάρης) και θα έχει δίπλα του τον Αντώνη Καρακούση (που αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή διευθυντή) και φυσικά τον Γ.Πρετεντέρη που παραμένει διευθυντής σύνταξης του Κυριακάτικου. Με την κίνηση του αυτή ο Στ.Ψυχάρης όχι μόνο υποβαθμίζει τον Π.Καψή αλλά ταυτόχρονα τον θέτει υπό την άμεση κηδεμονία του αλλά και την στενή επιτήρηση ανθρώπων με πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ρόλο όπως ο Πρετεντέρης με τον οποίο θα πρέπει να συνεργάζεται στενά κάθε μέρα. Με δεδομένη και την προσωπικότητα και ψυχοσύνθεση του Π.Καψή δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι τριβές και οι κόντρες θα είναι μεγάλες από την πρώτη κιόλας μέρα. Με δεδομένη επίσης την παραδοσιακά κακή χημεία Ψυχάρη-Καψή πολλοί λένε ότι όλο αυτό έγινε με στόχο είτε να αδρανοποιηθεί και να εξουδετερωθεί ουσιαστικά ο Π.Καψής είτε ακόμη και να υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να φύγει από τον ΔΟΛ.

Ανώνυμος είπε...

Tα οικονομικά μας δεν είναι μαγική εικόνα και όσο και αν θέλουμε οι άλλοι να φταίνε....εμείς είμαστε οι αμετανόητοι, θέλουμε ναέχουμε εύρωστοι οικονομία και τα μαύρα μαύρα....αδέλφια έτσι δουλειά δεν γίνεται!

Δημοφιλείς αναρτήσεις