Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2010

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Oλα δυσοίωνα. Όλα 'μαύρα'. Υπό κατάρρευση η οικονομία και το ασφαλιστικό σύστημα, έκρηξη της ανεργίας, της εγκληματικότητας αλλά και των χρεών. Η απαισιοδοξία ειναι πλέον συνυφασμένη με την καθημερινότητα των πολιτών. Και για αυτή την τραγική κατάσταση φέρει μεγάλη ευθύνη και η κυβέρνηση η οποία καθημερινά -μεσω των υπουργών της- μας βομβαρδίζει με φράσεις-κλισέ περί κατάρρευσης ή μη πληρωμή των συντάξεων. Δημιουργώντας έτσι μια ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας που εχει αντίκτυπο και στην αγορά.
Στον τομέα πάντως που παρατηρείται το μεγαλύτερο πρόβλημα της κοινωνίας ειναι η απασχόληση και ο εφιάλτης της ανεργίας. Ειναι χαρακτηριστικό οτι διακόσιες χιλιάδες επιπλέον άνεργους προσέθεσαν το 2009 στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ η οικονομική κρίση και η απουσία στοχευόμενων ενεργητικών πολιτικών για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Και για το 2010 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 800.000 ανέργους! Κάθε οικογένεια εχει πλέον και ενα μέλος της άνεργο ή υποαπασχολούμενο. Το 25% της νέας γενιάς είναι άνεργοι ενώ το 60% του συνολικού αριθμού των ανέργων έχει ηλικία έως 34 ετών.
Διακόσιες χιλιάδες άνεργοι προστέθηκαν το 2009 στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση ''επιστρατεύει '' την χρηματοδότηση επί τέσσερα χρόνια των εισφορών για την απασχόληση νέων εργαζομένων (η σχετική δαπάνη ξεπερνά τα 100 εκ.  για το έτος 2010). Μάλιστα το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά οτι το 2010 θα σημειωθεί νέα έκρηξη της ανεργίας με 100.000 νέους άνεργους(που θα ξεπεράσουν τους 800.000) με το 25% της νέας γενιάς είναι άνεργοι ενώ το 60% του συνολικού αριθμού των ανέργων έχει ηλικία έως 34 ετών. Και τα νέα, επίσημα, στοιχεία για την ανεργία είναι απογοητευτικά. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου έφτασε τις 762.000 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 199.483 άτομα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ’09. Το ποσοστό των ανέργων, με βάση τον αριθμό των απασχολουμένων σε ολόκληρη τη χώρα (4.577.844 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, του μηνός Σεπτεμβρίου, της ΕΣΥΕ), εκτινάσσεται, έτσι, στο 14,3%.
Ειδικότερα οι ανεργοι τον Δεκέμβριο έφτασαν τις 531.000 από 473.212 που ήταν μόλις τον προηγούμενο μήνα και από τις 305.711 που ήταν, κατά μέσο όρο, στη διάρκεια του 2008 (πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση). Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, παράλληλα, παραμένει σταθερός στις 250.000.
Εδω θα πρεπει να τονιστεί οτι η μη ασφάλιση 762.000 ατόμων στερεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ετησίως πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην τελευταία έκθεσή του προβλέπει ότι η πραγματική ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική πορεία της και θα φτάσει στο 17,3% αν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης.
Σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της ανεργιας η κυβέρνηση προθωθεί την εφαρμογή τετραετούς προγράμματος πρόσληψης ανέργων νέων, ηλικίας μέχρι 30 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που κατά την ημέρα έναρξης του προγράμματος απασχολούν έως 50 άτομα, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Πρόκειται για επιδότηση τόσο των εργοδοτικών εισφορών, όσο και των εισφορών του εργαζόμενου, που για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος θα αφορά το 100%, το δεύτερο το 75%, τον τρίτο χρόνο το 50% των εισφορών και τον τέταρτο η επιδότηση θα φορά το 25% των εισφορών. Για την προστασία των ήδη εργαζομένων, εισάγεται ως προϋπόθεση ότι ο εργοδότης που επιθυμεί να προσλαμβάνει ανέργους με επιδότηση των εισφορών, δεν θα πρέπει να προβαίνει σε απολύσεις προσωπικού, χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου, τόσο κατά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, όσο και για ένα χρόνο πριν και μετά απ’ αυτό. Αλλιώς, χάνουν το δικαίωμα της επιδότησης.
Αλλά ακόμη και αν εισέλθει ένας νέος στην αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων αφού η ανασφάλιστη εργασία και η εργασιακή ανασφάλεια ''σημαδεύουν΄΄ σημερα την αγορά εργασίας που θυμίζει ζούγκλα με μισθούς πείνας, ευέλικτες μορφές απασχόλησης, περικοπές εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Υπολογίζεται πως μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, περίπου 25 επιχειρήσεις έχουν «επιβάλει» σε 3.500 εργαζόμενους 4ήμερη απασχόληση, με συνέπεια τη μείωση του μισθού τους, κατά 25%.
Ειναι γεγονός οτι το πρότυπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που βασίστηκε στην ιδιωτική κατανάλωση και τον υπέρμετρο δανεισμό στη φορολογική και εισοδηματική ανισότητα και στη βελτίωση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του κόστους εργασίας (απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, ευέλικτες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας, αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας) έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Έτσι στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης απαιτείται να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως σε νέους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας(πχ ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και όχι με τη διαχείριση της ανεργίας και τη διευθέτηση των ανισορροπιών στην ελληνική αγορά εργασίας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δικιο...

Ανώνυμος είπε...

Η αγορά εργασίας είναι πολύ δύσκολη και αλλοίμονο στα παιδιά μας που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας. Τα γράφεις πολύ ρεαλιστικά και πραγματικά η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής νεολαίας.

Σοφία

Δημοφιλείς αναρτήσεις