Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

 

ΤΑ  7  ΠΑΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

 

Επτά   πακέτα πληρωμών έκτακτων ενισχύσεων κυρίως  σε  ευπαθεις  ομάδες θα γίνουν μέχρι το Πάσχα.Επισημαίνεται ότι οι συνταξεις  Μαιου θα  καταβληθούν πριν το  Πάσχα.

Ειδικότερα

1.ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ :Τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου θα λάβουν τα 200 ευρώ της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης οι χαηλοσυνταξιουχοι.Συγκεκριμένα η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημέρωσε ότι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ».

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο του 2022 λαμβάνουν:οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,προσυνταξιοδοτική παροχή,αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης (μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ).

Οι έλεγχοι –λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

1. Το ατομικό εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από 7.200€

2. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από 14.400€

3. Είστε κάτοικος Εξωτερικού

4. Η αξία της ακίνητης περιουσίας σας είναι μεγαλύτερη από 200.000€

5. Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ

6. Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ

2.ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ :Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας,θα χορηγηθεί(πριν το  Πάσχα) διπλή δόση στους περίπου 240.000 δικαιούχους του. Η επιπλέον δόση θα καταβληθεί άπαξ, και θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 50,9 εκατ. ευρώ.

3.ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ:Προβλέπεται  η εκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση πριν το  Πάσχα(πιθανότατα την Μεγάλη Τρίτη) των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού,  η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού. Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000, με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά και το κόστος του μέτρου εκτιμάται σε 97,5 εκατ. ευρώ.

4.ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ  ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:Όσον αφορά στην χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 167.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 200 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ  το αργότερο έως τις 21 Απριλίου. Θα  προηγηθεί δηλαδή της τακτικής καταβολής της μηνιαίας προνοιακής παροχής που θα λάβει χώρα στις 30 Απριλίου. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 33,4 εκατ. ευρώ.
 
5.ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ:Προβλέπεται  ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 200 ευρώ στους 35.000 περίπου δικαιούχους. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, έως τις 21 Απριλίου.  Το κόστος του μέτρου εκτιμάται στα 7 εκατ. Ευρώ.

 6.ΔΩΡΟ  ΠΑΣΧΑ :Δώρο Πάσχα μέχρι και τη  Μεγάλη Τετάρτη, που φέτος πέφτει στις 20 Απριλίου 2022, θα έχουν τη δυνατότητα οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα να καταβάλουν στους εργαζομένους τους.Το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται κάθε χρονιά εντός της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου και αφορά την καταβολή μισού έξτρα μισθού για όσους μισθωτούς εργάζονταν όλο το παραπάνω διάστημα.Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει τις προπληρωμές για το δώρο Πάσχα στους επιδοτούμενους ανέργους ήδη από τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

7. ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΜΑΙΟΥ:Το καθολικό Πάσχα αλλάζει τον προγραμματισμό για την πληρωμή στις συντάξεις Μαΐου.Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 14 Απριλίου θα πιστωθούν τα χρήματα των κύριων και επικουρικών για τις συντάξεις Μαΐου στους συνταξιούχους που προέρχονται από το τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα έπρεπε να πληρωθούν την Δευτέρα το απόγευμα όμως λόγω των αργιών του Πάσχα των Καθολικών τα διατραπεζικά συστήματα δεν λειτουργούν . Έτσι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματα τους από την Πέμπτη 14 Μαΐου.

Όμως για τους άλλους συνταξιούχους ισχύει το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ. Δηλαδή:

-Στις 20 Απριλίου 2022 ημέρα Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9.

-Στις 21 Απριλίου 2022, ημέρα Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες τον ΟΤΕ και το Δημόσιο που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

 

------------------------------

ΓΡΑΦΗΜΑ--------------------------------------------------

ΟΙ  5  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ  ΛΑΒΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΣΧΑ

-676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι

-625.000 οικογένειες με παιδιά

-241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος

-166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα

-34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις