Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

 

 

 

ΜΑΙΟΣ:ΔΥΟ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

 

 

Δυο πληρωμές  επικουρικών  συντάξεων και αναδρομικών στο καθεστως  της παράλληλης αλλά και  μια πληρωμή  προς τον ΕΦΚΑ αναδρομικών δύο ετών για το καθεστώς  των τίτλων κτήσης  ,  έρχονται το Μαιο

1.ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ :Μετά το Πάσχα, στις  αρχές  Μαίου, σχεδιάζει ο  ΕΦΚΑ  να ξεκινήσει τη σταδιακή αποπληρωμή των 123.792 επικουρικών συντάξεων στους ασφαλισμένους σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προτεραιότητα  θα έχουν  47.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη, για τις οποίες έχει ήδη γίνει η απονομή της κύριας.

Έως το τέλος του 2021 οι αιτήσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης ανέρχονταν σε 123.792, εκ των οποίων οι 96.546 είναι ληξιπρόθεσμες, δηλαδή ο χρόνος αναμονής των συνταξιούχων ξεπερνά τους τρεις μήνες. Για τις μισές περίπου ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις 47.000 έχει ήδη εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, προαπαιτούμενο για την καταβολή της επικουρικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑΕΠ η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.Θα  πρεπει να  τονιστει ότι με την έκδοση των επικουρικών συντάξεων θα ασχοληθούν τους επόμενους μήνες και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η πιστοποίησή  τους και για τον συγκεκριμένο κλάδο ασφάλισης. Μάλιστα από τις 500 νέες προσλήψεις υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ, το 20%, 100 άτομα, θα ασχοληθεί μόνο με την έκδοση συντάξεων επικουρικής ασφάλισης.Κύκλοι   του  ΕΦΚΑ  τονίζουν ότι η αποκλιμάκωση   των εκκρεμών  κύριων συντάξεων οδηγεί στην ταχύτερη απονομή και των επικουρικών.

2.ΤΙΤΛΟΙ  ΚΤΗΣΗΣ:Στις αρχές Μαιου, αναμένεται να παραλάβει ο ΕΦΚΑ το απαιτούμενο λογισμικό για να ξεκινήσει η εισφοροδότηση των περίπου 10.000 με 15.000 αμειβόμενων με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ)πρώην Τίτλους Κτήσης, πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης.Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει οξύ γιατί οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από το 2020, καθώς η εφαρμογή της διάταξης εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, από το νόμο Βρούτση.Πληροφορίες  αναφέρουν ότι τα αναδρομικά θα αναζητηθούν σε πολλές δόσεις -τουλάχιστον έξι- καθώς πολλοί αμειβόμενοι με απόδειξη δαπάνης ενδέχεται να μην εργάζονται σήμερα.Σύμφωνα με τη διάταξη, έχει τεθεί ανώτατο όριο τα 210 ευρώ στο ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς. Δηλαδή η εισφορά αντιστοιχεί στην πρώτη μηνιαία ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών και είναι 155 ευρώ για την κύρια ασφάλιση και 55 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη ανά ΠΠΥ, ρύθμιση που στοχεύει στον περιορισμό της υπέρμετρης παρακράτησης εισφορών από ΠΠΥ, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει πρόσωπα με παραστατικά χαμηλής αξίας να δημιουργήσουν χρόνο ασφάλισης.

Επομένως έως   αρχές  Μαιου  οι επαγγελματίες αναμένεται να καταβάλουν τα έως 210 ευρώ που αναλογούν στις μηνιαίες τους ασφαλιστικές εισφορές και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναδρομική καταβολή των εισφορών για τα έτη 2022, 2021 και 2020.

Ενας εργαζόμενος μπορεί να έχει αμοιβές μέσω των ΠΠΥ έως 10.000 ευρώ μεικτά ετησίως.

Μετά την επιβολή των εισφορών για τα παραστατικά που εκδόθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα ακολουθήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ η εκκαθάριση των εισφορών από παραστατικά που έχουν εκδοθεί το διάστημα από 01.02.2019 έως 31.12.2019 με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς ο νόμος του 2017 δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τη διάταξη, το ποσοστό των καταβαλλόμενων εισφορών υπέρ e-ΕΦΚΑ για τα πρόσωπα που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (ΠΠΥ) καθορίζεται για την κύρια σύνταξη στο 13,33% και για υγειονομική περίθαλψη στο 6,95%.

Ο χρόνος ασφάλισης για τους εν λόγω απασχολούμενους-επαγγελματίες προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές και προβλέπεται ότι ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνάει τον ένα μήνα ανά παραστατικό, αποσυνδέοντας στην ουσία το ύψος του παραστατικού από τον ασφαλιστικό χρόνο με τον οποίο αντιστοιχίζεται. Σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομοθεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ο συνολικός χρόνος ασφάλισης από ΠΠΥ δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις μήνες ανά έτος.

Η χρήση των Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει για προφανείς μισθωτές υπηρεσίες. Παραδείγματος χάρη, εάν κάποιος παρέχει εξαρτημένη εργασία σε μαγαζί λιανικής, οφείλει να ασφαλιστεί ως μισθωτός με βάση τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τίτλο κτήσης, για την απασχόλησή του αυτή.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ανοικτό δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) δεν μπορούν να έχουν εισόδημα μέσω Παραστατικών Παρεχόμενων Υπηρεσιών.

3.ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ  ΑΣΦΑΛΙΣΗ:Toν Μάιο, σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί το λογισμικό για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της προσαύξησης και των αναδρομικώντων παράλληλα ασφαλισμένων που περιμένουν στην ουρά τουλάχιστον 5 χρόνια.Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις προσαυξήσεις στις συντάξειςασφαλισμένων, που πλήρωναν εισφορές σε δύο ταμεία και στο μεταξύ οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις αφορούν ασφαλισμένους του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, μηχανικούς (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο. Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Ο ΕΦΚΑ υπολογίζει τους εν αναμονή δικαιούχους στους 50.000-55.000, ενώ το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων εκτιμά ότι ξεπερνούν τους 70.000.

Οι διπλές εισφορές τους από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 5 έτη.

Για παράδειγμα, έστω συνταξιούχος μηχανικός του ΤΣΜΕΔΕ και του Δημοσίου έχει λάβει μόνο τη σύνταξη του Δημοσίου. Από το ΤΣΜΕΔΕ δικαιούται μία προσαύξηση επί της σύνταξης του ύψους 180 ευρώ τον μήνα από τον Μάιο  του 2018. Αν πάρει την προσαύξηση αυτή τον Μάιο του 2022, θα πάρει μαζί και τα αναδρομικά 4 ετών (ή 48 μηνών), δηλαδή ποσό ύψους 8.640 ευρώ.

Οι εν λόγω συντάξεις δεν συνυπολογίζονται στις εκκρεμείς, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα κρυφό χρέος πολλών ετών που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται ότι ο μηχανισμός της προσαύξησης για την παράλληλη ασφάλιση αφορά μόνον όσους συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά.

Το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισηςΜετά και την εγκύκλιο του νόμου 4670/2020, το καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης για τους συνταξιούχους από 13/5/2016 και μετά λειτουργεί ως εξής:

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης μέχρι το 2016 χορηγείται προσαύξηση σύνταξης υπολογισμένη με 0,075% για κάθε μία (1) μονάδα έξτρα εισφορών που κατέβαλαν ως ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία και για όλα τα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις