Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020



OI NEEΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ


Αναδρομικά  εως 1200 ευρώ και  μηνιαια  αυξηση  εως 200  ευρω  φέρνει το  νέο  ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου με τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)». Το νομοσχέδιο θα συνοδεύεται με αναλογιστική μελέτη που θα τεκμηριώνει την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μετά την αλλαγή των ποσοστών αναπλήρωσης, διατηρώντας την συνταξιοδοτική δαπάνη σταθερά μειούμενη κάτω του 16% του ΑΕΠ έως και το 2070
Μάλιστα σε αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 2 έως και 14% το μήνα οδηγούν τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης –όπως αποκάλυψαν το Σάββατο τα ‘ΝΕΑ’-για την πλειοψηφία τους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Όπως αποκαλύπτεται από τους πίνακες της αναλογιστικής μελέτης, η αύξηση για περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ το μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.
Οι αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν παλιούς και νέους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η πλειοψηφία των παλιών συνταξιούχων, ξεπερνούν τις 500.000, θα δουν αυξήσεις μόνο στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο θα γίνει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά.
Η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσωπική διαφορά, δηλαδή η σύνταξη που παίρνει είναι υψηλότερη από αυτή που δικαιούται μετά την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Με την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης η προσωπική διαφορά θα μειωθεί, όμως όχι τόσο ώστε να καλύψει το υπερβάλλον ποσό που ήδη λαμβάνουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία θα καταφέρει να λάβει αύξηση στο εισόδημα της μετά το 2023.Όσοι ήδη λαμβάνουν αυξήσεις (το 1/5 αυτών καταβάλλεται ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2019), καθώς δικαιούνται υψηλότερες συντάξεις με το Ν. 4387/16 από αυτές που λαμβάνουν, αναμένεται να δουν επιπλέον μικρή αύξηση στα ποσά που δικαιούται και η οποία θα τους καταβληθεί αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου του 2019.Σημαντικές αναδρομικές αυξήσεις θα δουν κυρίως συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/16 και ειδικά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2019. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το ποσό των αυξήσεων θα το λάβουν εφάπαξ οι συνταξιούχοι αμέσως μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος μπορεί να ανέλθει στα 400 εκατ. ευρώ.
Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%.Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63%  με το νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει τα 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81% σήμερα. Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81% .Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί στο 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα.Η προσαύξηση στην σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος.
Oσον αφορά  τις επικουρικές  συντάξεις θα καταβλήθεί μεσοσταθμική μηνιαία  αύξηση 100 ευρώ , που σε ορισμένες περιπτώσειις  θα φθάσει και τα 195 ευρω-μαζι με αναδρομικα πενταμηνου-τον ερχ’ομενο Μάρτιο με τη ψηφιση του  ασφαλιστικού νομοσχεδιου.  Επισημαίνεται ότι οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης.Τα  στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας δειχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης  από  23% μέχρι και 48%(μαζι με αναδρομικά  5 μηνών) θα εισπράξουν  465.000 συνταξιούχοι .Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 1 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει οτι για όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα λάβουν και αναδρομικά ποσά απο τις 1 Οκτωβρίου 2019 τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 1200 ευρω.
Παράλληλα οσον αφορά  στα μπλοκάκια τα 252 ευρώ, την δεύτερη ασφαλιστική κλίμακα, και όχι τα 210 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ο ελεύθερος επαγγελματίας που είναι παράλληλα και μισθωτός για να απαλλαχθεί από την υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι του.O  ασφαλισμένος που είναι και μισθωτός δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις του καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ.Αυτό έχει ως όφελος μέχρι και 80 ευρώ το μήνα για περισσότερους από 300.000 ασφαλισμένους που καταβάλλουν σήμερα διπλές ασφαλιστικές εισφορές ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.Για κάθε παράλληλη δραστηριότητα που θα ασκεί ως μη μισθωτός με το μπλοκάκι δεν θα καταβάλλει καμία επιπλέον εισφορά από τη στιγμή που ως μισθωτός έχει συνολικές εισφορές (εργαζομένου και εργοδότη) πάνω από τα 252 ευρώ.Στην περίπτωση που η εισφορά των 252 ευρώ δεν καλύπτεται από τον μισθό, ο μισθωτός με μπλοκάκι θα πληρώνει και δεύτερη εισφορά. Σημειώνεται ότι οι εισφορές για σύνταξη και περίθαλψη για έναν εργαζόμενο με μισθό 700 ευρώ είναι 190 ευρώ.Αν αυτός, για παράδειγμα, έχει και μπλοκάκι ως ελεύθερος επαγγελματίας και βγάζει για τη συμπληρωματική εργασία 400 ευρώ, τότε θα πληρώνει και τη δεύτερη εισφορά, η οποία όμως θα είναι 62 ευρώ, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 252 ευρώ για την κατώτατη εισφορά.Με την εφαρμογή του Ν. 4387/16 επιβλήθηκε ασφαλιστική εισφορά 20% για το σύνολο των εισοδημάτων που είχε κάποιος από ελεύθερο επάγγελμα, ακόμη κι αν ήταν ήδη μισθωτός. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις που υπήρχε σταθερή πολυετής σχέση εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δυο εργοδότες, ο δεύτερος εργοδότης υποχρεούταν να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ίσες με το 13,33% του εισοδήματος και ο εργαζόμενος το 6,67% και να εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτό θα πάψει να ισχύει, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα χιλιάδων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια σημαντική οικονομική ανάσα, καθώς σε εισόδημα 1.000 ευρώ με μπλοκάκι, τα 200 ευρώ πήγαιναν σε ασφαλιστικές εισφορές, πέρα από το φόρο του 24%.
Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους αναμένεται να ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς.
Σήμερα η συνολική ασφαλιστική εισφορά του μισθωτού είναι 40,56%, εκ της οποίας το 27,10% αφορά τους κλάδους κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) και υγείας (ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, εφόσον οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη για το 27,10% καλύπτουν το ποσό των 252 ευρώ, ο ασφαλισμένος δεν θα υποχρεούται να καταβάλλει εισφορές και για το εισόδημα από το μπλοκάκι του. Αν ο καταβαλλόμενος μεικτός μισθός δεν επαρκεί τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ' ελάχιστον το υπόλοιπο και μέχρι την συμπλήρωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις