Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

A  8 ΜΠΟΝΟΥΣ  ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ
ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αυξήσεις   στην κύρια  σύνταξη  έως 250 ευρώ για όσους έχουν περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης  και  εως 200 ευρω  στις επικουρικές(με αναδρομική ισχυ από 1.10.2019) μαζι αλλα  7 μπονους στις εισφορές και στο ασφαλιστικό φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να δοθει  σήμερα  στη δημόσια  διαβούλευση με στόχο να ψηφιστεί εως τις  15  Φεβρουαρίου. Με το νομοσχέδιο-μεταξυ αλλων-επέρχονται σαρωτικές αλλαγές στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2020 περίπου 1,44 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης  επισήμανε ότι οι αρμόδιοι στο υπουργείο και στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου οι νέες εισφορές να τεθούν σε εφαρμογή αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2020, ακόμη κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα  το νομοσχέδιο  προβλεπει τα εξης:
1.ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ:Με το νέο ασφαλιστικό θα ωφεληθούν πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι που έχουν αποχωρήσει µε περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης λόγω αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης(με ανω από 30 συνταξιμα ετη και με αυξησεις από 12  εως 252  ευρω) και 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που είχαν μειώσεις το 2016 για συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ. Οι αυξησεις μαζι με τα αναδρομικά θα εχουν αφετηρια την 1/10/2019.Δεν αλλάζουν τα ορια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώ  η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών θα μείνει ίδια, όπως την προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.Ειδικότερα   αυξάνονται  οι συντελεστές της ανταποδοτικής –κύριας-σύνταξης από τα 30 έτη και πάνω ενώ σε ότι αφορά τους συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης δεν θα δουν καμία αύξηση στην σύνταξη τους καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει στο 26,37%, όπως είναι και σήμερα. Όμως για κάθε επιπλέον χρόνο εργασίας ο συντελεστής αυξήθηκε κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στο 1,98% από 1,42%. Έτσι στα 35 έτη φτάνει στο 37,31% από 33,81%,στα 40 χρόνια στο 50,01% από 42,80%. Στα 42 χρόνια φτάνει στο 51,01% από 46,80% καθώς μετά τα 40 έτη προβλέπεται προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης κατά 0,50% ανά έτος.
Επισημαίνεται ότι θα υπάρξει επανυπολογισμός όλων των συντάξεων προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν αυξήσεις και ποιοι όχι και ποιοι θα μειώσουν την προσωπική τους διαφορά. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μεγάλο μέρος των συνταξιούχων που σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου έχουν θετική προσωπική διαφορά θα δουν τα χρήματα λογιστικά και όχι στην τσέπη τους.Ειδικότερα παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους (π.χ. άνω των 50 ή 100 ευρώ) θα δουν αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης και αντίστοιχη μείωση της προσωπικής διαφοράς.Στην τσέπη δεν προκύπτει διαφορά, αλλά ο συνταξιούχος μπορεί να ελπίζει νωρίτερα σε μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς και αύξηση από το 2023 και μετά, όταν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα για γενικές αυξήσεις µε βάση το ΑΕΠ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.Αντίθετα, παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή έχουν λάβει αύξηση από 1/1/2019, θα λάβουν αύξηση στην τσέπη. Εφόσον είχαν αποχωρήσει µε πάνω από 33 χρόνια, η προσωπική διαφορά θα αυξηθεί και μαζί της θα αυξηθεί από την 1η Οκτωβρίου 2019 το 1/5 αυτής που λαμβάνουν.Επίσης, παλαιοί συνταξιούχοι µε πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά (π.χ. κάτω από 50 ευρώ) αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να «μηδενίσουν το κοντέρ» της προσωπικής διαφοράς ή να περάσουν σε αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή σε αύξηση.Τις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, μετά Πάσχα, μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου και όχι από τις 4 Οκτωβρίου, όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Ειδικότερα :
- το 100% των συνταξιούχων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζα ΤΕΑΠΕΤΕ θα δει μέση αύξηση 29,49%
- το 56,95 των συνταξιούχων του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτορείων θα δει μέση αύξηση 31,29%
- το 18,78 των συνταξιούχων του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ θα πάρει μέση αύξηση 44,92%.
- το 51,66% των συνταξιούχων Ταμείου Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ( ΤΑΔΚΥ) θα δει μέση αύξηση 28,81%.
- το 38,48% των συνταξιούχων μηχανικών του ΤΣΜΕΔΕ θα πάρει μέση αύξηση 12,29%
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι μειώσεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές.Όλα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.
ΕΙΣΦΟΡΕΣ: Καθιερωνεται ένα ελεύθερο σύστημα επιλογής εισφορών για τους επαγγελματίες (μέλη εταιρειών πλην ΑΕ, ατομικούς επιχειρηματίες, μπλοκάκηδες με πάνω από 2 εργοδότες).Αυτό  σημαίνει ότι καταργείται η σύνδεση των εισφορών με το φορολογητέο εισόδημα.Για τους ασφαλισμένους έως 5 έτη, θα προβλέπονται εισφορές κύριας σύνταξης –υγείας 126 ευρώ (συν 10 ευρώ για την ανεργία). Για όσους έχουν πάνω από 5 έτη ασφάλισης, οι κατώτατες εισφορές θα ανέρχονται σε 210 ευρώ  (συν 10 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ) και οι ανώτατες στα 566 ευρώ (10 ευρώ για τον ΟΑΕΔ). Συνολικά, οι επαγγελματίες θα μπορούν να επιλέξουν 6 κλιμακούμενες  "κλάσεις" εισφορών και θα είναι στο "χέρι" κάθε ασφαλισμένου να επιλέξει σε ποια θέλει να υπαχθεί.Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, θα θεσπιστούν σταθερές εισφορές υγείας (55 ευρώ/μήνα -66 ευρώ/μήνα), ανεξάρτητες όχι μόνο από το φορολογητέο εισόδημα, αλλά και από τα έτη ασφάλισης. Συνεπώς θα είναι μόνο οι εισφορές κύριας σύνταξης εκείνες που θα κλιμακώνονται
.Oι αυταπασχολούμενοι μηχανικοί,γιατροί και δικηγόροι (ασφαλισμένοι στο τέως ΕΤΑΑ), εκτός από τις παραπάνω εισφορές (κύριας σύνταξης και υγείας), θα καταβάλλουν και εισφορές υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Ωστόσο και αυτές οι εισφορές θα είναι κλιμακωτές και θα είναι "στο χέρι" του κάθε ασφαλισμένου να επιλέγει κάθε χρόνο σε ποια από 3 κλίμακες θα υπαχθεί. Συγκεκριμένα, οι εισφορές του επικουρικού θα ανέρχονται μεταξύ 42 ευρώ/μήνα -61 ευρώ/μήνα, ενώ οι εισφορές του εφάπαξ θα κυμαίνονται ανάμεσα σε 26 ευρώ/μήνα και 37 ευρώ/μήνα.Οι εισφορές κύριας σύνταξης –υγείας για τους αγρότες με πάνω από 5 έτη ασφάλισης θα ανέρχονται σε 119 -319 ευρώ και για τους κάτω των 5 ετών ασφάλισης σε 85 ευρώ
 2.ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Θα δίνεται μια φορά το χρόνο σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους κύριας σύνταξης, προσυνταξιοδοτικής παροχής, αναπήρους και ανασφάλιστους υπερήλικες. Προβλέπεται σε σχετική διάταξη μόνιμη ετήσια αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.Με τα χρήματα αυτά θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα φέρει αυξήσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από την φετινή χρονιά.
 3.ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ:Καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το μπλοκάκι στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολούμενους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ.Αυτό σημαίνει πως ο πήχης της ελάχιστης συνολικής ασφαλιστικής υποχρέωσης για τους παραλλήλως απασχολούμενους από μισθό και μπλοκάκι μπαίνει στα 252 ευρώ εισφορά κλάδου σύνταξης και υγείας εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και στα 143 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα.Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται πλήρως από τις εισφορές στο μπλοκάκι. Διαφορετικά πρέπει να πληρώσουν το υπόλοιπο.Ευνοϊκό καθεστώς θεσμοθετείται για τα καινούργια μπλοκάκια με δραστηριότητα έως πέντε ετών από την έναρξη ασκήσεως του επαγγέλματος, εφόσον υπάρχει παράλληλη μισθωτή απασχόληση.Ειδικά γι’ αυτούς η πλήρης απαλλαγή ισχύει εφόσον καλύπτεται από τον μισθό τους το ποσό της πρώτης και ελάχιστης ασφαλιστικής κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς για ασθένεια, δηλαδή της εισφοράς των 210 ευρώ.
4.ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Με  άλλη  διάταξη μειωνεται η  παρακράτηση της σύνταξης (κύριας και επικουρικής) από το 60% που ισχύει σήμερα στο 30%. Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης της σύνταξης θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016).Εκτιμάται ότι σήμερα απασχολούνται περίπου 30.000 συνταξιούχοι, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από 70.000 συνταξιούχοι που απασχολούνται παράνομα χωρίς να δηλώνονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
5.ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ  ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ:Από την 1η Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενοποίηση ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ για την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ. Θα υπάρξει ενοποίηση όλων των υπηρεσιών και της περιουσίας των δύο ταμείων ενώ θα καταχωρούνται όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης για γρήγορη απονομή.Ειδικότερα από την δημιουργία του e-ΕΦΚΑ καταργείται ουσιαστικά το Διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑΕΠ και δημιουργείται ένα μεγαλύτερο Διοικητικό συμβούλιο με τον διοικητή, τέσσερις υποδιοικητές και 11 μέλη διοικητικού συμβουλίου.Η ψηφιακή πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει και την ψηφιακή σύνταξη μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών».
6.ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ  ΑΣΦΑΛΙΣΗ:Μειώνονται οι ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του:. Σύμφωνα με την διάταξη θα απαιτούνται 1.000 ημέρες ασφάλισης συνολικά, έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα, και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία, έναντι 500 που ισχύει σήμερα.Αντίστοιχα, για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε. Για τη συμπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί να συνυπολογιστεί και ο χρόνος αναγνώρισης της στρατιωτικής θητείας για τον οποίο καταβλήθηκαν εισφορές.
7.ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ:Mείωση των εισφορών επί των μικτών αποδοχών των μισθωτών  με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά 0,9% από την 1/7/2019.Κατά 0,5% θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 0,4% θα μειωθούν οι εργατικές εισφορές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεγαλύτερη  (από το 0,9% τον ερχόμενο Ιούλιο) ή ταχύτερη (δηλ. να έλθει πριν τον Ιούλιο) μείωση. Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-2023.
8.ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ:Επέρχονται  αλλαγές στο καθεστώς παράλληλης ασφάλισης για τους ασφαλισμένους οι οποίοι ασκούν παράλληλα δύο ή περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, μισθωτού ή μη μισθωτού, προβλέπονται οι ακόλουθες περιπτώσεις:
Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, θα καταβάλλεται πλέον μία ασφαλιστική εισφορά, την οποία θα επιλέγει ο ασφαλισμένος από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που προβλέπονται (για ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ και πρώην ΟΑΕΕ).
Ειδικά στις περιπτώσεις ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και γενικά όλων των κυρίων και μη κυρίων καταλυμάτων με το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ δυναμικότητας έως και πέντε δωματίων σε ολόκληρη την Επικράτεια, οι οποίοι συγχρόνως απασχολούνται στον αγροτικό τομέα  ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι–πτηνοτρόφοι, αλιείς θα καταβάλλεται κατ’ επιλογή του ασφαλισμένου μία ασφαλιστική εισφορά  από τις προβλεπόμενες στις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ. Ο χρόνος ασφάλισης θα λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις