Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΕΙΣΦΟΡΕΣ
-ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ
-ΣΤΗ  ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ  ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Αυξήσεις  στις κύριες  συντάξεις  εως 15%, αυξήσεις στις επικουρικές  εως 48%,αναδρομικά πενταμήνου,νέο τοπίο στις εισφορές  για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες,ευνοικές αλλαγές  στην απασχόληση συνταξιουχων καθως και στα ΄μπλοκάκια’, φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο δίνεται σε  δημοσια  διαβούλευσης εντός της εβδομάδας.Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενσωματώνει την ασφαλιστική δαπάνη, η οποία είναι απόλυτα διασφαλισμένη  και  θα συνοδεύεται από απόλυτα ακριβή αναλογιστική μελέτη η οποία δειχνει την επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος εως το  2070.
 «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία μείωση, αντίθετα, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, θα υπάρχουν αυξήσεις στις συντάξεις, δήλωσε ο  υπουργός  Εργασίας  Γιαννης  Βρούτσης.
Οι βασικές  διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξης:
1.ΚΥΡΙΕΣ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ :Αυξάνονται οι συντελεστές αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, με αναδρομική ισχύ από 1.10.2019,για οσους εχουν πάνω από 30 συντάξιμα ετη,ώστε να οδηγούν σε αναπλήρωση της τάξης του50- 51% για 40 έτη ασφάλισης (έναντι 42,80% σήμερα) και 40%-40,5% για 35ετία ασφάλισης (έναντι 33,81% σήμερα) στην ανταποδοτική σύνταξη.Αυτό σημαίνει αύξηση άνω των 8 ποσοστιαίων μονάδων για τη 40ετία και άνω των 6 ποσοστιαίων μονάδων για την 35ετία. Στην 5ετία 30-35 η σωρευτική αύξηση θα είναι μικρότερη. Στην ανταποδοτική θα προστίθεται η εθνική των 384 ευρώ. . Πάντως τα τελικά ποσοστά δεν έχουν κλειδώσει οριστικά.
Η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 51% για τη 40ετία φέρνει αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων για αποδοχές έως 1.500 ευρώ και έως 15% για υψηλότερες. Για όλες τις αναπροσαρμογές η αφετηρία μπαίνει στη 1 Οκτωβρίου 2019. Αυτό  σημαίνει ότι  με τις συντάξεις Μαρτίου  θα καταβληθούν αναδρομικά πενταμήνου αφου γίνει  πρώτα ο επαναυπολογισμός τους.Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξήσεις μεσοσταθμικά 65-70 ευρω  ευρώ  μηνιαιως συν τα αναδρομικά 5 μηνών θα πάρουν  περίπου 60.000 συνταξιούχοι. Θα υπάρξουν, όμως, και λίγες περιπτώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις 150–200 ευρώ,σε μηναία βάση.Ενα μέρος των  παλιών  συνταξιούχων δεν θα πάρει ‘’ ζεστό’’ χρήμα, αλλά θα δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά.Για  αυτή την κατηγορία των παλιών συνταξιουχων η τροποποίηση θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο  εκκαθαριστικό τους καθως   διατηρουν προσωπική διαφορά η οποία  θα μειωθεί αντίστοιχα με την αυξηση της ανταποδοτικής παροχής.Οι εν λόγω συνταξιούχοι  θα πρέπει να περιμένουν  αυξησεις στην τσέπη τους  μετά το 2023 και αφού πρώτα  μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.
 Σύμφωνα με το έως τώρα σχέδιο(σενάριο) που επεξεργάζεται το  υπουργείο  Εργασίας , οι συντελεστές αναπλήρωσης κύριων συνταξεων(από 1.10.2019)αυξάνονται:
-Για 30 έτη ασφάλισης από 26,37% σε 28,74%
-Για 31 έτη ασφάλισης από 27,79% σε 30,57%
-Για 32 έτη ασφάλισης από 29,21% σε 32,72%
-Για 33 έτη ασφάλισης από 30,63% σε 34,92%
-Για 34 έτη ασφάλισης από 32,22% σε 37,38%
-Για 35 έτη ασφάλισης από 33,81% σε 40,23%
-Για 36 έτη ασφάλισης από 35,40% σε 42,83%
-Για 37 έτη ασφάλισης από 37,20% σε 45,38%
-Για 38 έτη ασφάλισης από 39,00% σε 47,97%
-Για 39 έτη ασφάλισης από 40,80% σε 49,78%
-Για 40 έτη ασφάλισης από 42,80% σε 51,79%(με  εναλλακτική το 50,3%).
Τονίζεται ότι τρεις  θα είναι οι κατηγορίες  ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων  συντάξεων- οι οποίοι    εχουν πανω από 30 συντάξιμα ετη-,θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο  ασφαλιστικό.Πρόκειται  για :
1-. Όσους συνταξιοδοτούνται από την ψήφιση του νέου νόμου και εφεξής,όπου δεν θα υπάρχει επανυπολογισμός.
2- Όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με βάση τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή, από 13/5/2016 έως και την ημερομηνία ισχύος του νέου νόμου. Εδώ θα έχουμε επανυπολογισμό με βάση τους νέους συντελεστές, εφόσον οι συνταξιούχοι έχουν τουλάχιστον 30  έτη ασφάλισης και ‘ανω , και καταβολή αναδρομικών ποσών από 1.10.2019.
3--. Όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν το Νόμο Κατρούγκαλου.Πρόκειται για τους  παλιούς  συνταξιούχους που  εξήλθαν πριν το Μαιο του 2016.Η κατηγορία αυτή των  παλιών  συνταξιούχων δεν θα πάρει ‘’ ζεστό’’ χρήμα, αλλά θα δει να αποτυπώνεται η βελτίωση λογιστικά μόνο στα χαρτιά, καθώς διατηρεί προσωπική διαφορά.Δηλαδή για  αυτή την κατηγορία των παλιών συνταξιουχων η τροποποίηση θα είναι λογιστική και θα εμφανιστεί στο  εκκαθαριστικό τους καθως   διατηρουν προσωπική διαφορά η οποία  θα μειωθεί αντίστοιχα με την αυξηση της ανταποδοτικής παροχής.Οι εν λόγω συνταξιούχοι  θα πρέπει να περιμένουν  αυξησεις στην τσέπη τους  μετά το 2023 και µετά, όταν θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα για γενικές αυξήσεις µε βάση το ΑΕΠ και τον ∆είκτη Τιµών Καταναλωτκαι αφού πρώτα  μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τους.
2.ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ:Μεσοσταθμική μηνιαία  αύξηση 100 ευρώ , που σε ορισμένες περιπτώσειις  θα φθάσει και τα 195 ευρω το μήνα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων τον ερχ.ομενο Μάρτιο με τη ψηφιση του  ασφαλιστικού νομοσχεδιου.  Επισημαίνεται ότι οι   αυξήσεις(και  φυσικά  τα αναδρομικά) αφορούν  αποκλειστικά και  μόνο  τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση -λόγω του ορίου των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικης.Τα  στοιχεία  του υπουργείου Εργασίας δειχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης  από  23% μέχρι και 48%(μαζι με αναδρομικά  5 μηνών) θα εισπράξουν  465.000 συνταξιούχοι .Συνολικά το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια. Συνεπώς μία στις τρεις επικουρικές συντάξεις θα δει αύξηση. Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 1 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει οτι για όσους συνταξιούχους κόπηκαν οι συντάξεις τους θα λάβουν και αναδρομικά ποσά απο τις 1 Οκτωβρίου 2019 τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάσουν και τα 1000 ευρω.
3.ΕΙΣΦΟΡΕΣ:Νέο τοπίο εισφορών φέρνει το  νομοσχέδιο  για 950.000 αυτοαπασχολούµενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα και από τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα κυµαίνονται από 220 έως 576 ευρώ.Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126€ για τους νέους επαγγελματίες µε δραστηριότητα έως 5 ετών. Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ελεύθερα σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος. Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι υποχρεωτική και οι επόμενες προαιρετικές.Όσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου. Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για εισφορές επικουρικής και εφάπαξ. Η κατώτατη εισφορά για επικουρική θα είναι 42€/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, πρατηριούχους υγρών καυσίμων και αρτοποιούς). Η κατώτατη εισφορά για εφάπαξ θα είναι 26€/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς).Εξάλλου οι εισφορές για τους 450.000 αγρότες αλλάζουν από 1/1/2020 µε τον ίδιο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η εισφορά αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδημα.Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν προαιρετικά την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που θα δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά και για µία 5ετία. Οι εισφορές αυτές πρόκειται να αυξηθούν από την 1/1/2021.
4.ΕΡΓΑΣΙΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ:Αύξηση 75% φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο  για τους απασχολούμενους συνταξιούχους, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή της σύνταξης λόγω απασχόλησης από το 60% στο 30%. Η αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (12 Μαΐου 2016).
5.ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ:Αλλάζει το καθεστώς εισφορών για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι). Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ, θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι.Αν οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη για το 27,10% (σύνταξη και υγεία) δεν καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλει στο μπλοκάκι κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο. Ταυτόχρονα αλλάζει ριζικά το καθεστώς των τίτλων κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης).Εξετάζεται το ετήσιο όριο των 10.000 ευρώ να πέσει σημαντικά στα 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ και να απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών (σήμερα ισχύουν εισφορές 20,28%).
Τέλος  στο  ασφαλιστικό νομοσχεδιο  βρισκονται και οι παρακάτω  διατάξεις:
-Η διοικητική και οργανωτική ενοποίηση του ΕΦΚΑ (κύριες συντάξεις) µε το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήµατα) θα είναι σηµαντικό κεφάλαιο στο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο. Ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θα έχουν εντός του e-ΕΦΚΑ ενιαία µεν, αλλά διακριτή λογιστική διαχείριση για κάθε κλάδο. Στόχος είναι να προκύψουν οικονοµίες κλίµακος και να βελτιωθεί ο χρόνος απονοµής των συντάξεων.
-Ψηφιακή σύνταξη:Στο νέο Ασφαλιστικό βρίσκονται και διατάξεις για τον ψηφιακό µετασχηµατισµό του ΕΦΚΑ αλλά και για το σύστηµα «Ατλας». Το «Ατλας» θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ολοκλήρωση του εγχειρήµατος της «ψηφιακής σύνταξης», ώστε τον Ιούνιο του 2021 το 90% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις