Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018


ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ:ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ-ΤΣΟΥΝΑΜΙ  ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Τσουνάμι που  ''πνίγει'' την κυβέρνηση αποτελούν οι χιλιάδες  αιτήσεις και αγωγές συνταξιούχων και δημοσίων υπαλληλων για την επιστροφη των κομένων δώρων ενώ καθημερινές είναι οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν οσους προσφεύγουν .Ηδη ο ΕΦΚΑ πλήρωσε  τα αναδρομικά σε δυο συνταξιούχους μετά απο γνωμοδότηση του Νομικου Συμβουλίου του Κράτους.

Η κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να κοροϊδεύει τους  συνταξιούχους υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών πριν το 2015 ή μετά το 2016(παρά τις αντίθετες  δικαστικές αποφάσεις).

‘ΤΑ ΝΕΑ’ αποκαλύπτουν την αναίρεση που κατέθεσε στο ΣτΕ το  υπουργειο Οικονομικών κατά πρωτόδικης απόφασης  για την επιστροφή κομμένων δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους στην οποία μάλιστα υιοθετουνται οι περικοπές  που εγιναν το 2012!!!
Η αναίρεση εγινε το 2017 κατά της υπ’ αριθμ. Α271/2017 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πύργου με την οποία υποχρέωνε  το ελληνικο δημόσιο να καταβάλλει σε κάθε μία από  τις  4  δικαστικές υπαλλήλους το ποσό των 2.750 ευρω εντόκως  που αφορουν δωρα εορτων και αδειας τα οποία κόπηκαν και αφορούσαν τα ετη 2013,2014 και 2015(νομος  4093/2012).

Οπως επισημαίνεται στην αναίρεση του υπουργειου Οικονομικών                           ‘’όλοι οι πολίτες έχουν κληθεί από  το νομοθέτη ,με την θέσπιση ετερόκλητων ανάλογα με την φύση της  κάθε  κατηγορίας, μέτρων να συνεισφέρουν στην εξυπηρέτηση  υπέρτατου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, που  συνίσταται όχι μόνο στη διάσωση της Χώρας από την οικονομική κατάρρευση  αλλά  στη γενικότερη εξυγίανση  των δημοσιονομικών της, ώστε να εισέλθει σε μια τροχιά σταθερότητας και σταδιακής ανάπτυξης, και επομένως  η διάταξη  του νόμου 4093/2012  , δεν παραβιάζει την κατοχυρωμένη  από το άρθρο 4 του Συντάγματος αρχή της ισότητας ενώπιων των δημοσίων βαρών. Περαιτέρω η προειρημένη διάταξη  δεν παραβιάζει ούτε την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο  25 του Συντάγματος), αφού  με αυτή τη διάταξη θεσπίστηκε μέτρο  αναγκαίο ενόψει της προπεριγραφόμενης  ζοφερής  δημοσιονομικής κατάστασης, και κατάλληλο  λόγω της άμεσης εφαρμογής του για την επίτευξη του προμνησθέντος  σκοπού  δημοσίου συμφέροντος, ενώ εξάλλου η βλάβη που  επέρχεται από την εφαρμογή της επίμαχης ρύθμισης στους θιγόμενους , μισθοδοτούμενους από  το δημόσιο, ως οι αντίδικοι, δεν είναι τέτοιας βαρύτητας, ώστε να υπερβαίνει την ωφέλεια που επέρχεται για το δημόσιο συμφέρον.’’

Την ιδια ωρα  νέα δεδομένα δημιουργεί η  απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις για την επιστροφή των αναδρομικών .Η παραίτηση του κράτους από εφέσεις ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για επιστροφές αναδρομικών από την πρώτη Ιουνίου 2015 και μετά. Αρκεί οι συνταξιούχοι να καταθέσουν αγωγές και να κάνουν αιτήσεις διεκδίκησης των οφειλόμενων.
Διευκρινίζεται ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους(ΝΣΚ), ενώ δεν είναι ανώτατο δικαστήριο , έχει τη σύνθεση και την αποστολή να αποφαίνεται κατ' ανώτατο βαθμό για θέματα που αφορούν στο κράτος, στη διένεξη του με πολίτες. Έρχεται έτσι το ΝΣΚ, σύμβουλος του κράτους επί νομικών θεμάτων, και λέει τώρα στον ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση να μην συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη με τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία εργαζομένους αναφορικά με τη χορήγηση των δώρων και τις περικοπές του 2012 διότι ό,τι και να γίνει όλα τα δικαστήρια θα συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣΤΕ του 2015.
Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ υπ’αριθ. 2287-2290/2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές επί των συντάξεων του β’ Μνημονίου (ν. 4046/2012) και των εφαρμοστικών του νόμων (ν. 4051/2012, 4093/2012. Επίσης αντισυνταγματική κρίθηκε και η κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, όπως είχαν περικοπεί από το α’ Μνημόνιο (ν. 3845/2010).
Σύμφωνα με την  απόφαση 3037/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε στη βάση των ανωτέρω αποφάσεων του ΣτΕ, η κυβέρνηση οφείλει την αναδρομική καταβολή των Δώρων στους συνταξιούχους και υποχρεούται στην εφεξής κατ’έτος κανονική καταβολή τους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα με τα όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, άσκησε εφέσεις κατά της ανωτέρω 3037/2018 απόφασης.
Ηρθε, όμως, η απόφαση του ΝΣΚ να μην ασκήσει έφεση σε δικαστικές αποφάσεις και τα λεφτά μάλιστα να μπουν και στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ πόσο σχεδόν 3.400 ευρώ, που είχαν περικοπεί με βάση τους νομούς 4051 και 4093 του 2012, τους νόμους δηλαδή που το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικούς.
Το δικαστήριο αναγνωρίζει την υποχρέωση του εναγόμενου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ νυν ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους δύο συνταξιούχους το ποσό των 3.386 ευρώ νομιμοτόκως (6% ετησίως) από την επίδοση της αγωγής.Το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ. Τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την προηγούμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Παντως το υπουργέιο Εργασίας διευκρινίζει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.
«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αποσαφηνίζει το υπουργείο Εργασίας.
Το πρόβλημα για κάθε κυβέρνηση από εδώ και στο εξής είναι ότι το ΣτΕ επιβάλλει στα δικαστήρια τη γνώμη του, οι δικαστές ακολουθούν τη νομολογία και είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν και να ζητήσουν την επιστροφή των αναδρομικών. Γίνεται αντιληπτό ότι η δικαίωση των συνταξιούχων που θα καταθέσουν αγωγές είναι δεδομένη.
Οι αποφάσεις που εκδίδονται από Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία υπέρ των εναγόντων εκδίδονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Υπολογίζονται δε ότι πάνω από 150 χιλ. είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και τα Ταμεία έχουν πάθει «έμφραγμα».
Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, «όλα τα κατώτερα Δικαστήρια της χώρας  συμμορφώνονται, όπως οφείλουν άλλωστε, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση και τις Διοικήσεις ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ σε άμεση καταβολή -και μάλιστα με τόκο (6%)- σε όλους τους συνταξιούχους και εν ενεργεία υπαλλήλους των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Η κυβέρνηση, αντί να ζητά με απαράδεκτο έγγραφό της προς τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στις 25/10/2018 την εξάντληση όλων των ενδίκων μέσων κατά των θετικών αποφάσεων για τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους, δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από το να παραιτηθεί από το δικαίωμα της έφεσης κατά των πρωτόδικων αποφάσεων και να προβεί στην ολοσχερή ή κατά τμήματα καταβολή των αναδρομικών και την εφεξής κατ’έτος καταβολή τους.
Η κυβέρνηση και οι Διοικήσεις των ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με την υπ’αριθ. 4159/2011 απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (τμήμα Α), απειλείται με υψηλά πρόστιμα όταν, παρά την έκδοση αμετακλήτων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για το ίδιο θέμα, δίνει εντολή για άσκηση “προφανώς αβασίμων ενδίκων μέσων”.
Με την ίδια απόφαση έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο και η πρώην Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατί, παρά την ύπαρξη σχετικής νομολογίας, επέμενε στην άσκηση αβασίμων ενδίκων μέσων, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.

 ----------------------------------------------------------------------
ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αναδρομικών ποσών πριν το 2015 ή μετά το 2016, επισήμανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως τόνισε, η απόφαση του δικαστηρίου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του.
«Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.
Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του ΣτΕ, το οποίο δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση, τονίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος  για την πριν από το 2015 περίοδο, κάνοντας λόγο για κάποιους που προεξοφλούν ελπίδες στους συνταξιούχους είτε για πολιτικά οφέλη, είτε για αποκόμιση κέρδους.
«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθαρίζει.
Όπως εξηγεί, το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις