Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

NEO KYMA AΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!

Νεo κύμα  αγωγών για αναδρομικά, αυτή τη φορά από χιλιάδες νέους συνταξιούχους( με σύνταξη μετα τον Μαιο του 2016) αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της διάταξης  για τους παλιούς  συνταξιουχους  που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά.
Κι αυτό  γιατί η  διατήρηση της προσωπικής διαφοράς δημιουργεί συνταξιούχους δύο ταχυτήτων: τους παλιούς, που συνταξιοδοτήθηκαν προτού τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 και θα συνεχίσουν να εισπράττουν την προσωπική διαφορά, και τους νέους, οι οποίοι αποχώρησαν από την εργασία τους μετά τις 12 Μαΐου 2016 και η σύνταξή τους είναι χαμηλότερη από εκείνη των παλαιών, γιατί υπολογίστηκε με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Σύντομα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα ακυρώνεται η περικοπή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από τον Γενάρη του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διατάξεις θα καταργούν τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου 4472 που ψηφίστηκε το 2017 και προβλέπει την περικοπή των συντάξεων που υπάρχει προσωπική διαφορά, σε ποσοστό έως 18%, για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους
Την ιδια ωρα  μορφή χιονοσταβάδας  παίρνουν οι αγωγές και οι αιτήσεις των συνταξιούχων για τα αναδρομικά. Οι αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ αγγίζουν τις  700.000  και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το  τέλος του ετους.
Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, τον Ιούνιο του 2015, δικαιούνται αναδρομικά από 1/1/2012 έως και την ημερομηνία υποβολής της αγωγής. Αυτές είναι κατά κύριο λόγο οι υποθέσεις που εκδικάζονται τώρα και βλέπουν το φως της δημοσιότητας.Όσοι συνταξιούχοι κινήθηκαν δικαστικά από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, βρίσκονται «μπλεγμένοι» μεταξύ απόφασης του ΣτΕ και νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να ανακόψει το κύμα των διεκδικήσεων. Δικαστήρια επιδικάζουν επιστροφές ποσών, από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, ενώ υπάρχουν αποφάσεις που τα αναδρομικά εκτείνονται και μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου(13 Μαΐου 2016).
Ο δικηγόρος Λουκάς  Αποστολίδης επισημαίνει ότι είναι  ψευδές και απαράδεκτο το μηνυμα ορισμένων αξιωματούχων  που παροτρύνουν τους ενδισφερόμενους να μην κάνουν αγωγές.Δυστυχώς-πρόσθεσε-στην πολιτεία μας μόνο στη  δικαιοσύνη  βρίσκουν το δικιο τους.Αν δεν είχαν γίνει αγωγές και  δεν είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι επίμαχες διατάξεις ουτε τα ειδικά μσθολόγια,ουτε σήμερα οι χιλιάδες  συνταξιουχοι θα ειχαν νόμιμες αξιώσεις να διεκδικήσουν στα δικαστήρια’.

Όλα πάντως θα κριθούν από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα του νόμου  Κατρούγκαλου. Σημειο κλειδι θεωρείται το άρθρο 14, που αφορά τον επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, καθώς πρόκειται για τον μηχανισμό με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να «ξεπεράσει» τα δημοσιονομικά αδιέξοδα που δημιούργησε η πρώτη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, τον Ιούνιο του 2015.
Σε περίπτωση ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί συνταγματικός, δεν τίθεται θέμα επιστροφής των κομμένων νέων συντάξεων, ούτε φυσικά επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που ήταν προ του 2011.
Μένουν, δηλαδή, μόνο δύο σενάρια επιστροφής των περικοπών: Είτε να δοθούν αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015-Μάιου 2016, είτε να δοθούν αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου 2015 –Δεκεμβρίου 2018
Σε περίπτωση που ο νόμος Κατρούγκαλου κριθεί αντισυνταγματικός, τότε θα κριθούν αντισυνταγματικά δύο βασικά σημεία του:
*Ο τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων, δηλαδή των συντάξεων τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά την 12/5/2016. Συνεπώς θα τεθεί θέμα επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν μέσω του περιορισμού της αρνητικής "προσωπικής διαφοράς" τους…
*Ο τρόπος με τον οποίο έλαβε υπόψιν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νομοθετικών παρεμβάσεων του 2011-2012.
Έτσι θα τεθεί θέμα ακύρωσης του επανϋπολογισμού των συντάξεων που ήδη καταβαλλόνταν κατά την 12η /5/2016 (σ.σ. των "παλιών" συντάξεων), επιστροφής των περικοπών τις οποίες υπέστησαν τουλάχιστον για την περίοδο μετά το 2015, αλλά και επαναφοράς των συντάξεων στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις περικοπές του 2011.

Παντως ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι με τις αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ  μπορούν να διακόψουν την παραγραφή. Η κατάθεση της αίτησης αναστέλλει την παραγραφή και δίνει, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τη δυνατότητα στον συνταξιούχο, εντός 5 ετών, ήτοι έως τα μέσα του 2024, να σκεφτεί τι θα κάνει. Στο ενδιάμεσο διάστημα άλλωστε, θα έχει εκδοθεί και η κρίση του ΣτΕ. Έως τότε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα έχει ληφθεί και η όποια πολιτική απόφαση, η οποία μάλιστα θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων. Ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ ή ακόμη και αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις